Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Miguel Ordoñez Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Opi arvioimaan kannabiksen kasvatusvalojen tarvetta ja sijoittamaan ne maksimaalisen hyödyn saamiseksi.


Kolme yleisintä nykyaikaista kasvatuslampputyyppiä

Nykyaikainen kannabiksen sisäkasvatus vaatii yleensä ainakin yhden kolmesta keinotekoisen valon lähteestä, jotka ovat HID (kaasupurkauslamput), CFL (energiansäästö- eli pienloistelamput) ja LED (hohtoiodilamput). Kasvattajat käyttävät usein myös jonkinlaista yhdistelmää näistä kolmesta lampputyypistä. Markkinoilta löytyy tietenkin myös muitakin, vanhahtavampia valaistustekniikkoja, mutta ne ovat todellakin huonolaatuisempia versioita. Tässä blogissa keskitymme yleisimpiin valaistuksiin, joita käyttävät 2000-luvun kannabiksen kasvattajat. Painotamme käytännöllisiä kasvatushuonetta koskevia neuvoja sen sijaan, että nojaisimme näennäistieteellisiin tilastoihin.

HID- eli kaasupurkauslamput (tulee englannin kielen sanoista high-intensity discharge) ovat olleet jokaisen sisäkasvattajan kasvatuslamppuvalinta aina aloittelijoista prokasvattajiin ainakin 1990-luvun alusta alkaen. Vuosien mittaan lamput ovat käyneet yhä tehokkaammiksi, virranrajoittimista (kuristimista) on tullut digitaalisia ja heijastimista aiempaa suurempia ja parempia. Kaasupurkauslamppuja suosivat kasvattajat uskovat vakaasti, että luumenit ovat ainoa tehoon liittyvä mittari, jolla on merkitystä valaistuksessa.

Video id: 807900134

Toki markkinoille ovat saapuneet myös CMH-lamput, eli keraamisesta monimetallista valmistetut polttimot (tulee englanninkielisistä sanoista ceramic metal-halide) ja 315 W:n CMH-lamppu on ehdottomasti vaikuttava, mutta melkoisen kallis päivitys perinteiseen MH- eli monimetallipolttimolamppuun (tulee englanninkielisistä sanoista metal-halide) nähden. Lisäksi ei 315 W:n CMH ole yhtä tehokas kuin korkealuokkainen kaksoisspektrinen / Agro 600 W HPS -lamppu tai suurpainenatriumlamppu. Samaan tapaan myös CFL-lamput osoittavat lupaavia merkkejä, mutta onnistuvat kuitenkin aina jäämään selväksi kakkoseksi tutuille ja turvallisille HID-lampuille.

LED- tai hohtoiodilamput (tulee englanninkielisistä sanoista light-emitting diode) edustavat uutta mullistavaa teknologiaa, joka näyttäisi vihdoin tuovan HIDin valtakauden kannabiksen kasvatuksen kuninkaana päätökseensä. Viimeisimmän sukupolven LED-järjestelmät kykenevät nyt tuottamaan samanveroista ja joissain tapauksissa jopa parempilaatuista kannabista kuin tavanomainen HID-järjestelmä. PAR tai fotosynteettisesti aktiivinen säteily on se mittari, jota LED-järjestelmien kannattajat pitävät tärkeimpänä.

Ei kannata kuitenkaan suhtautua liian pakkomielteisesti moniin uusiin valaistuksen mittareihin ja muokattuihin valospektreihin. Asia on järkevämpää pitää simppelinä. Mieti valoa wattien ja sähkölaskujen kannalta. Seuraavaksi mieleesi herää ehkä kysymys "Kuinka paljon energiaa kuluu?" ja sitä seuraa luonnollisesti "Kuinka paljon lämpöä lamppu tuottaa ja kuinka paljon valoa se säteilee?"

Vanhan koulukunnan HID-lamput

Tavallisen pössyttelijän silmin katsottuna on HID-lamppujen teknologia edistynyt, mutta tämäntyyppisten keinotekoisten valojen kannabiksen kasvatuksessa käyttämisen perusperiaatteet säilyvät samoina kuin ennen. MH-lamput sopivat vegetatiivisen kasvun vaiheeseen ja HPS-lamput puolestaan kukkimisvaiheen valaistustarpeisiin. Kaksoisspektrin HPS-lamput ovat tosin suosittu vaihtoehto ja kenties jopa parempi ratkaisu autoflowering-lajikkeille.

400 ja 600 W:n polttimot ovat sopivimmat sisäkasvatukseen. Valot täytyy ripustaa tasaisesti. Optimaalinen valon korkeus on 30–50 cm kasvin latvuston yläpuolella. Tämä tarkoittaa heijastimen huolellista kiinnittämistä sisäkattoon tai kasvatusteltan kattoon joko helppojen perinteisten ripustimien tai köysiripustimien avulla.

On järkevintä käyttää kiinnikkeitä, joita voidaan helposti säätää ja asemoida uudelleen kasvin kypsyessä ja kasvaessa korkeammaksi.

600 W:n MH-lamppu saattaa olla taimille ja pistokkaille liian vahva ja yli 60 cm:n etäisyys latvasta voi olla tällöin sopivampi.

Älä kajoa valokiskoihin, ellei sinulla satu olemaan sähköasentajan tutkintoa. Paikallaan pysyvät valot, jotka eivät heilu ja ovat varustettu tasaisella, vaakasuuntaisella polttimolla, joka on asetettu puhtaan ja avonaisen heijastimen sisälle, sopivat ammattimaiseen peruskasvatukseen. Jos mahdollista, käytä suurta heijastinta tai ainakin niin suurta, jonka saat mahdutettua kasvatustilaasi. Sen tulisi heijastaa laajasti, jotta siitä on hyötyä koko alueelle.

Lasisuodattimella varustetut, kevyet ja ilmaa viilentävät lamput ovat kalliita. Cooltube-heijastimet soveltuvatkin oikeastaan ainoastaan kaapissa tapahtuviin kasvatusprojekteihin, sillä niillä on heijastinmarkkinoiden huonoimpiin kuuluvat heijastinominaisuudet. Lisävalojen ja -tuulettimien lisääminen tarkoittaa suurempia sähkölaskuja.

Kannabiksen kasvatusvinkit: kuinka asentaa sisäkasvatusvalot

Valaistus ja kasvatustila

Yleisesti ottaen on 400–600 W/m² riittävästi valoa kotikasvatusprojektille. Kaupalliset kasvattajat saattavat kohottaa wattimäärän jopa yli 1 000:een maksimisadot taatakseen. Niin monen lampun sullominen kasvatushuoneeseen kuin mahdollista ei välttämättä ole oikea tie suuriin satoihin. Useampi HID-lamppu toki tarkoittaa enemmän valoa, mutta myös lisää lämpöä – nämä kaverit muuten kuumenevat. 250 W:n lamput on tarkoitettu vain mikrokasvattajille.

Ainoa 250 W lampun tarjoama hyöty on se, että kasvien latvat voivat kasvaa jopa 20 cm:n päähän polttimosta paahtumatta. Lämmöntuotto on huomattavasti vähäisempää kuin 600 W:n lampulla, mutta valo ei ulotu pitkälle latvustoa alemmas. Korkeampien kasvien alaoksat saavat vähäisemmän määrän valoa.

Vain yhden ylimääräisen 600 W:n HPS-lampun lisääminen projektiin voi huomattavasti kohottaa tilan lämpötilaa. Usein kasvatushuoneen päivittäminen suurempaan tulee edullisemmaksi ja tehokkaammaksi ratkaisuksi. Kannattaa myös harkita seinien peittämistä BoPet-kalvolla tai magneettisen kuristimen päivittämistä himmennettävään, digitaaliseen kuristimeen – tai mikset vaihtaisi suoraan LED-lamppuihin.

Montako kasvia?

Vastaus on: niin monta tai niin vähän kuin kasvattaja haluaa. Voit mahduttaa 16 kannabiskasvia 11 litran neliönmallisiin säiliöihin yhden m²:n kasvatustilaan, kun käytät SOG-menetelmää. Vaihtoehtoisesti kasvattaja voi täyttää saman tilan vain yhdellä suurella kasvilla käyttämällä ScrOG-menetelmää. Joka tapauksessa ovat sadot vertailukelpoisia. Jälleen eniten merkitystä on sillä, kuinka hyödynnät valoa ja kasvatusaluettasi.

Lisätukea CFL-lampusta

CFL- eli energiansäästölamppu on hyvin tehokas vaihtoehto MH-polttimolle viileän valkoisen spektrissä. 250 W:n energiansäästölamppu voi tuottaa 400 W:n MH-lamppuun verrattavia tuloksia. Tämä saavutetaan ripustamalla CFL niinkin lähelle kuin 10 cm:n päähän kasvin latvustosta. CFL-lamput tapaavat pysyä viileämpinä ja ne voidaan sijoittaa hyvin lähelle kasveja polttamatta latvustoa. Lisäksi energiansäästölamput kasvattavat vain hieman kasvatusprojektisi lämpötiloja. Tämä tekee CFL-lampusta täydellisen vaihtoehdon taimille, pistokkaille ja vegetatiivisen kasvun vaiheeseen. Joskus ne ovat myös ainoa vaihtoehto mikrokasvattajille.

Valitettavasti CFL ei kuitenkaan voi ylpeillä vaikuttavilla luumen- tai PAR-teholuvuilla. Ja mikä pahinta, eivät energiansäästölamput ole erityisen tehokkaita käytettäväksi kukkivan kannabiksen kasvatuksessa. Kannabiskasvit tarvitsevat kukkimisen aikana huomattavasti voimakkaampaa valaistusta kuin mitä CFL-lamput voivat tarjota. Voit ainoastaan odottaa kevyitä satoja ja väljiä budeja, jos päätät käyttää energiansäästölamppuja kukkimisvaiheessa.

Seuraavan sukupolven LED

Viimeisimmät LED-järjestelmät ovat viimeinkin saavuttaneet perinteisten HID-järjestelmien tason. Tällä hetkellä tilanne muistuttaa pitkälti samaa, joka koettiin litteiden televisioiden saapuessa markkinoille vuosituhannen vaihteessa. Niiden edut ja hyödyt olivat varsin ilmeiset. Rajoittava tekijä kuluttajan näkökulmasta olivat kuitenkin johtavien valmistajien asettamat kohtuuttoman kalliit hinnat.

Huipputehoiset LED-setit, jotka yltävät 350–400 W:iin ja jotka suoriutuvat jopa 600 W:n MH- ja HPS-kokoonpanoja paremmin täyden spektrin varustuksellaan, eivät suinkaan ole edullisia. Jotkin mallit kykenevät kaikkeen. Järjestelmistä parhaat eivät kuumene liikaa ja ovat pitkällä aikavälillä hyvin taloudellisia. Ripustuskorkeudet vaihtelevat suuresti, joten kiinnitä tähän erityistä huomiota ja tarkista myös valmistajan ohjeet.

Kannabiksen kasvatusvinkit: kuinka asentaa sisäkasvatusvalot

Alla pureudumme tieteeseen valotehon takana, jotta sinä voisit paremmin arvioida kannabiksen kasvatusvalojesi ideaalin wattitason ja sijoittelun. Käymme läpi termit, kuten fotoni, luumen ja PAR sekä kasvatusvalojen päätyypit tutustuen myös siihen, kuinka ne eroavat toisistaan.

Valospektri, PAR ja luumenit

Valo koostuu fotoneista, jotka ovat pienen pieniä hiukkasia, jotka vääjäämättä kulkevat valonnopeudella. Valonsäteessä olevat fotonit värähtelevät eri taajuuksilla ja aallonpituuksilla. Me ihmiset voimme nähdä fotonisäteilyä 380–680 nm:n aallonpituuksilla, kun taas kasvien herkkyys valolle vaihtelee 200 ja 800 nm:n välillä. Kaikki aallonpituudet tällä spektrillä eivät kuitenkaan tuota samoja tuloksia fotosynteesin kannalta. Niitä, jotka eniten aktivoivat biokemiallisia prosesseja kasveissa kutsutaan nimellä PAR (fotosynteettisesti aktiivinen säteily). Niiden spektrialue on 400–700 nm.

Valoa voidaan mitata fotometrisellä määrällä, joka saadaan ihmissilmän herkkyydestä väriin tai radiometrisellä määrällä, joka liittyy valonsäteiden kuljettaman energiaan. Luumen ja luksi ovat yleisesti käytettyjä fotometrisiä mittayksiköitä, jotka viittaavat ihmissilmän havaitsemaan valoon.

Fotometriset mitat eivät kuitenkaan kerro, kuinka paljon valoenergiaa lamppu lähettää kasviin fotosynteesiä varten, sillä ne eivät sisällä PAR-muuttujia. Tästä huolimatta voivat luumenit ja luksit tarjota alustavan viitteen tietyn polttimon valotehosta ja eri tuotteita voidaan vertailla mittaamalla niiden fotometrisiä tehokkuuksia luumen:watti-suhteella, huolimatta lopullisista eroista valospektrin tehossa eri aallonpituuksilla.

Luksit ja luumenit sopivat hyvin mittaamaan MH-, HPS-, CFL- ja T5-valoja, mutta ne eivät onnistu mittaamaan tarkasti LED-valon tehokkuutta kannabista kasvattaessa.

PAR ja PPFD wateissa -laskenta

Yleisesti ottaen on kannabiskasvin tarvitsema minimimäärä laajan spektrin valoa noin 9 000 lm/m², optimilukeman ollessa yli 20 000 lm/m². Elinvoimaisen sisäkasvin kasvu ja kukkiminen riippuvat kuitenkin tietyissä aallonpituuksissa saavutetuista valon kynnysarvoista, jotka aktivoivat fotosynteesin. Tästä syystä LED-kasvatusvaloissa käytetään radiometrisiä järjestelmiä mittaamaan sitä fotonien määrää, jotka säteilevät PAR-väritaajuuksilla, joista mainitsimme aiemmin.

Laajimmin käytetty radiometrinen mitta viljelyn maailmassa on PPFD (fotosynteettisen fotonivuon tiheys), joka mittaa PAR -fotonisten mikromoolien virtauksen sekunnissa neliömetrillä (μmol/m²/s). Kun kasvatusvalon PPFD on ilmoitettu, voimme laskea sen radiometrisen tehokkuuden ja verrata eri valaistusjärjestelmiä käyttäen PPFD:watti-suhdetta.

Kannabiksen kasvatusvinkit: kuinka asentaa sisäkasvatusvalot

Aurinko, polttimot ja oikeanlainen fotoninen paine

Aurinko saavuttaa maapallon keskikesällä keskipäivän aikaan noin 45°:n leveyspiirillä 1 200–2 000 PPFD:n fotosynteettisellä teholla. Siitä huolimatta kannabiksen taimet, pistokkaat ja emokasvit tyytyvät PPFD:hen, joka on vain 200–400 μmol/m²/s. Kannabiskasvit tarvitsevat vegetatiivisessa vaiheessaan 400–600 μmol/m²/s ja kukkivat kasvit vaativat normaalisti 600–1 500μmol/m²/s PPFD:n ja ilmakehän tason CO₂-pitoisuuden. Tutkimuksessa havaittiin, että kannabikselle tuotteliain PPFD on 1 500–2 000 μmol/m²/s lämpötilan ollessa 25–30 °C ja luonnollisen CO₂-pitoisuuden ollessa kohotettu arvoon 750 ppm.

Vaikka kannabis onkin vaativa kasvi, ei kunkin lajikkeen, elinkaaren vaiheen tai ympäristöolosuhteiden rajan ylittävä säteily välttämättä kasvata satoa. Päinvastoin, liiallinen fotoninen paine voi itse asiassa vahingoittaa lehtiä ja kukkia. Toisin sanoen kukkien tuotanto kasvaa, kun kannabiskasvi saa 20–30 moolia PAR-valoa päivässä, tasaantuu 30–40 moolissa ja vähenee yli 40 moolissa.

Kuinka paljon valoa kasvatushuoneesi tarvitsee?

Saadaksesi selville oikean valomäärän sadollesi, täytyy sinun kertoa kasvatushuoneesi pituus sen leveydellä, jotta saat kasvatuspinta-alan. Sen jälkeen sinun tulee kertoa saatu lukema haluamallasi PPFD-arvolla.

Jos kasvatustilasi on 250 cm pitkä ja 80 cm leveä, suoritat seuraavan laskutoimituksen: 2,5 m × 0,80 m = 2 m². Jos pyrit kukkivan kasvin latvukseen, joka on noin 2 neliömetriä ja haluat kokeilla kasvattaa 500 μmol:n PPFD-tasolla, tarvitset tätä varten 1 000 μmol/m²/s. Tämä tulos pitäisi sitten jakaa lukemalla PPFD valowattia kohden määrittääksesi tarvittavan wattimäärän.

Watit neliömetriä kohti -sääntö: kuinka monta kasvia voit kasvattaa?

LED-järjestelmät tuottavat korkeamman PAR-arvon kuin MH- tai HPS-järjestelmät ja kaikki muunlaiset lamput. Tästä huolimatta kasvisi tarvitsevat noin saman määrän watteja neliömetriä kohden saavuttaakseen samanlaisen sadon kuin perinteisillä HID-polttimoilla kasvatettuna. Pidä myös mielessä, että LED-valaisujärjestelmien kerrotaan usein olevan voimakkaampia kuin niiden todellinen sähköntuotto. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että 400 W:n LED voisi kattaa saman pinta-alan kuin 1 000 W:n HPS-polttimo. Tässä yleisiä taulukoita tehosta, jota tarvitaan kasvattamaan elinvoimaisia kannabiskasveja eri valaisujärjestelmiä käyttämällä. Aikaisen vegetatiivisen vaiheen aikana ne tarvitsevat noin puolet tehosta.

Vertailun vuoksi HPS-valot voivat kattaa noin seuraavanlaiset latvustoalueet:

250W ≈ 0.5–1m² ≈ 2 kasvia
400W ≈ 1–1.5m² ≈ 4 kasvia
600W ≈ 1.3–2m² ≈ 8 kasvia
1000W ≈ 1.8–3m² ≈ 10 kasvia



LED-valot voivat kattaa noin seuraavanlaiset latvustoalueet:

120W ≈ 0.5m² ≈ 1 kasvi
200W ≈ 0.8m² ≈ 2 kasvia
280W ≈ 1m² ≈ 4 kasvia
350W ≈ 1.5m² ≈ 6–8 kasvia



Saadaksesi käsityksen siitä, kuinka intensiivistä valoa tarjoat kasveillesi, voit hankkia luksimittarin ja mitata valaistuksen intensiteetin eri latvuston osissa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä myös teoreettisen laskelman, joka koskee lampun säteilemiä luumeneita kasvupintaan suhteutettuna. Laskeaksesi latvuston luksipaineen, jaa vain lamppusi luumenmäärä valaistun pinnan neliömetreillä. Jos asetat kasvatustilaasi lampun, joka tuottaa 100 000 lm 1 metrin etäisyydellä kasvin huipusta, se valaisee 1 m²:n alueen 100 000 lx:n intensiteetillä (100 000 lm ÷ 1 m = 100 000 lx). Jos lamppu on vain 0,5 m:n päässä, se saa 200 000 lx (100 000 lm ÷ 0,5 m).

Valitettavasti valovoima vähenee kertoimella, joka on yhtä suuri kuin valonlähteen etäisyyden neliö valaistusta esineestä. Täten sama lamppu, joka sijoitetaan kahden metrin etäisyydelle, kasvattaa sen valonsäteen leveyttä, kattaen 4 m², mutta vain 25 000 lx:n voimalla. Tämän seurauksena tarvitset neljä lamppua saavuttaaksesi hypoteettisen 100 000 lx:n tavoitteesi koko kasvatusalueella.

Kannabiksen kasvatusvinkit: kuinka asentaa sisäkasvatusvalot

Kannabiksen kasvatusvinkit: kuinka asentaa sisäkasvatusvalot

HID (MH, HPS): etäisyyttä koskevat säännöt

HID-polttimoita on tarjolla monimetallipolttimoversiona (MH), jotka säteilevät kylmää, vegetatiiviseen vaiheeseen soveltuvaa valoa sekä suurpainenatriumversiona (HPS), joka tarjoaa huomattavasti laajemman spektrin kukkimisvaihetta varten. Nämä lamput kuumenevat, ja niiden käyttö vaatii kunnollisia viilennys- ja imujärjestelmiä. Lisäksi ne säteilevät vähemmän valoa vanhetessaan, joten uudet polttimot tulee pitää kauempana kuin vanhemmat ja muutaman vuoden kuluttua niiden vaihtamista kannattaa jo harkita.

Sekä MH- että HPS-polttimoiden oikea etäisyys kasveista riippuu pääosin wattitehosta. Aloita aina asentamalla valo etäisyyden yläpäähän ja laske sitä pikku hiljaa. Olettaen että kasvatushuoneesi ilmastointi on kunnossa, voit aloittaa pienemmällä 250 W:n polttimolla 35 cm:n etäisyydeltä, asteittain laskeutuen latvustoa kohti, kunnes saavutat 25 cm:n etäisyyden budeista kukkimisvaiheen lopussa. 600 W:n polttimolla voit aloittaa 50 cm:stä laskeutuen 30 cm:iin. Jos puolestaan valitset 1 000 W:n lampun, on parempi jättää väliin aluksi vähintään 80 cm.

Yleinen keino on pidellä kämmenselkää juuri kasviesi latvuston yläpuolella siten, että se osoittaa valoa kohti. Jos se tuntuu miellyttävältä, siltä se tuntuu myös kasveistasi. Ei kuitenkaan kannata luottaa yleispäteviin neuvoihin liikaa. Tarkasta aina kasviesi kunto ylikuumenemisen tai liiallisen fotonisen paineen varalta.

Kuinka korkealle MH- ja HPS-kasvatuslamput tulisi ripustaa?

MH- ja HPS-kasvatusvalot ovat suosittuja, laajalti käytettyjä ja mitä luultavimmin parhaita suurimpia satoja ajatellen. Ei siis ihme, että monet kasvattajat suosivat niitä.

Vaikka MH- ja HPS-valot sopivat kasvusyklin eri vaiheisiin, voi ne silti yleisesti ottaen ripustaa samanlaisille etäisyyksille kasveista. Molemmat valoista toimivat parhaiten ripustettuna lähemmäksi satoa, mutta etäisyyksien testaaminen kannattaa, jos kyseessä on ensimmäinen kertasi niiden kanssa.

Olitpa sitten aloitteleva kasvattaja tai halusit vain kokeilla jotain uutta, suosittelemme aloittamaan asentamalla valosi etäisyyden yläpäähän. Näin voit pikku hiljaa laskea sitä alaspäin, kunnes olet etäisyyteen tyytyväinen ja varma siitä, että kasvisi saavat tarpeeksi energiaa. Suosittelemme pitämään valosi aina vähintään 30–38 cm:n etäisyydellä latvustosta. Muista, että kasvin ulkonäkö ei välttämättä kerro kaikkea, etkä varmastikaan halua lämmittää lehtiä liiaksi.

Jos et ole varma siitä, kuinka suurelle lämpömäärälle kasvisi altistuvat, tee pikainen käsitesti.

Viimeinen asia, jonka sinun tulisi ottaa huomioon, ovat valopolttimosi. Toisin kuin sisävalaistuksesi kotonasi, laskee MH- ja HPS-kasvatuslampun toimintakyky ajan mittaan. Polttimot säteilevät vähemmän energiaa vanhetessaan, joten vanhemman polttimon täytyy olla lähempänä kasviasi kuin uudempi polttimo. Samaan tapaan täysin uusi polttimo tulisi pitää niin kaukana kuin mahdollista tinkimättä kuitenkaan kasvin kehityksestä. Useimmat kasvattajat vaihtavat MH-polttimonsa vähintään kerran vuodessa, kun taas HPS-polttimoita käyttävät voivat vaihtaa ne uusiin muutaman vuoden välein.

MH-/HPS-kasvatusvalojen etäisyystaulukko

VOIMAKKUUSETÄISYYS
150W 20–30cm (8–12")
250W 25–35cm (10–14")
400W 30–48cm (12–19")
600W 35–64cm (14–25")
1000W 41–79cm (16–31")

LED: etäisyyttä koskevat säännöt

LED-järjestelmät pysyvät viileämpinä kuin HID-polttimot, mutta niitä käyttäessä tarvitaan silti jonkin verran viilennystä, jotta voidaan välttyä vahingossa tapahtuvalta kasvien palamiselta. LED-valot erittävät paljon valopainetta, jopa suhteellisen alhaisissa lämpötiloissa. Tämä määrä itse valoa (ei lämpö) voi aiheuttaa valopalon ja lehtien vaalenemisen.

Eri LED-kasvatusvalomalleilla on erilaisia optimietäisyyksiä kasveista ja valmistajat tarjoavat yleensä tuotteidensa mukana suosituksia. Aloita suositellun etäisyysalueen keskiosasta ja tarkkaile kasvejasi tulevina päivinä. Siirrä valoja taaksepäin, jos huomaat lehtien haalistuvan tai niiden päiden palavan. Jos kasvisi vaikuttavat viihtyvän, siirrä LED-paneelia lähemmäs, mutta älä koskaan niin lähelle, että ylimmät lehdet alkavat vaaleta, kellastua tai muuttua ruskeiksi.

Korkean tehon LED-paneeleita, jotka on varustettu yli 300 watilla, tulisi säilyttää vähintään 70 cm:n etäisyydellä latvustosta ja sitten lopulta siirtää lähemmäs kukkimisvaiheen aikana. Yleisenä ohjeena tulisi 200–400 W:n LED-valot asentaa 30–70 cm:n etäisyydelle kasveista, kun taas 450–600 W:n valot vaativat 50–80 cm:n etäisyyden. Tätä korkeatehoisemmat järjestelmät täytyy sijoittaa vieläkin kauemmas. Muista pitää kasvejasi tarkasti silmällä aina, kun otat käyttöön uuden valon.

Kuinka korkealle LED-kasvatusvalot tulisi ripustaa?

LED-valot ovat monen puutarhurin vakiovalinta. Ne vaativat paljon hienosäätöä ideaalin ripustuskorkeuden löytämiseksi. Niiden suuren tehon ansiosta voit oikeissa olosuhteissa kuitenkin saada uskomattomia satoja.

LED-valojen käyttäminen voi tuntua hankalalta. Markkinoilla on paljon valinnanvaraa, eikä yksi vaihtoehto sovi kaikille. Tämän vuoksi ei myöskään ole olemassa niitä koskevia standardietäisyyksiä. Valitsitpa millaisen järjestelmän tahansa, tarjoaa valmistaja suositellun korkeuden ja päädyt silti mitä todennäköisemmin hienosäätämään sitä.

Toinen tapa, jolla LED-valot voivat huijata ripustajaansa on se, etteivät ne aina näytä niin voimakkailta kuin ne ovat. Valot saattavat vaikuttaa himmeiltä, joten on helppo erehtyä luulemaan, että ne eivät säteile tarpeeksi energiaa. Ne ovat kuitenkin petollisen voimakkaat, joten tilannetta täytyy tarkkailla. Jos et ole huolellinen, saattavat kasvisi palaa ja niiden lehdet vaaleta tai saatat saada odottamaasi vaatimattomamman sadon.

Vaikka jokainen LED-kasvatusvalo onkin erilainen, kannattaa ne yleisesti ottaen ripustaa kauemmas kuin muut valot ja sitten säätää etäisyyttä tarpeen mukaan. Voit jatkaa säätämistä kasvin kasvusyklin läpi, siirtäen niitä lähemmäs kasvin kukkiessa.

LED-kasvatusvalon etäisyystaulukko

Kuten mainittua, ovat kaikki LED-kasvatusvalot erilaisia, mutta seuraava taulukko antaa suuntaa.

VOIMAKKUUSETÄISYYS
240–400W 41–76cm (16–30")
450–550W 51–76cm (20–30")
600–850W 61–66cm (24–26")
900W+ 66–107cm (26–42")

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37751 arvosteluun