Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Luke Sumpter Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Kuten nimikin antaa olettaa, on vesiviljely (hydroviljely, hydroponiikka) mullaton kannabiksen kasvatusmenetelmä, jossa pääasiallisena kasvualustana käytetään vettä. Vesiviljelyjärjestelmässä kannabiskasveja viljellään sangoissa tai koreissa, jotka on täytetty intertillä kasvualustalla.Nämä sangot on ripustettu vettä täynnä olevan säiliön ylle. Vesi on pullollaan kaikkia niitä ravinteita, joita kasvit tarvitsevat selvitäkseen ja kukoistaakseen ja ilmakiviä käytetään säiliön ilmastamiseen. Tämä perusmalli muuntuu moneksi erilaiseksi muodoksi ja järjestelmäksi – eri kasvattajat pitävät erilaisista kokoonpanoista. Hydroviljelyssä on monia hyviä puolia, jotka käymme läpi myöhemmin tässä artikkelissa. Sukelletaanpa kuitenkin ensin tämän mielenkiintoisen taiteenmuodon menneisyyteen.

Vesiviljelyn historia

Hydroviljely saattaa aluksi kuulostaa teknologian kehityksen seurauksena syntyneeltä ilmiöltä. Tämä ajatus ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuutta. Kasvien vesiviljelyn alkujuuret ulottuvat ihmiskunnan historiaan, tuhansien vuosien taakse. Arvellaan, että 600 eaa. rakennettujen Babylonin riippuvien puutarhojen kastelussa on käytetty hyödyksi vesiviljelyn periaatteita. Eufrat-joen lähellä sijainnut alue oli luonnostaan kuivaa ja karua. Puutarhan satojen uskotaan saaneen ravinteensa jokea hyödyntäneen tippukastelujärjestelmän kautta.

Jos siirrytään ajassa hieman nykyhetkeä lähemmäs, tiedetään atsteekkienkin sivilisaation käyttäneen hydroviljelyä takaamaan yhteiskuntansa ravinnonsaantia. Jouduttuaan pakoon alkuperäisiltä alueiltaan konfliktin seurauksena asettuivat he asumaan Texcocojärvelle. Siellä he rakensivat kelluvia lauttoja, jotka oli päällystetty mullalla. He antoivat satojen kasvaa yläkerroksen läpi ja ulottaa juurensa alla olevaan veteen.

Viimeaikaisempiin, joskin silti kaukaisiin, esimerkkeihin hydroviljelystä kuuluu englantilaisen tutkija John Woodwardin työ vuonna 1699. Hän kasvatti viherminttua vedessä ja huomasi, että tämä kasvilaji kasvoi nopeammin vesiliuoksessa, johon oli sekoitettu multaa.

Vesiviljelyn historia osoittaa, kuinka tehokas menetelmä voi olla monissa eri tilanteissa ja olosuhteissa, eikä kannabiksen kasvatus ole poikkeus. Tutustutaanpa seuraavaksi tämän mielenkiintoisen menetelmän hyötyihin ja siihen, kuinka soveltaa sitä pilven kasvattamisessa.

The History of Hydroponics

Vesiviljelyn hyödyt

Jos satut joskus keskustelemaan sellaisen kasvattajan kanssa, jolta löytyy kokemusta hydroviljelystä, on yksi ensimmäisistä hänen mainitsemistaan asioista todennäköisesti se, että hänen hydroviljellyt kasvinsa kasvoivat huomattavasti nopeammin kuin mullassa viljellyt. Tämä onkin kasvatusmenetelmän tärkeimpiä hyötyjä – vesiviljelymenetelmällä kasvatetut kasvit kasvavat yleensä 30–50 % nopeammin ja tuottavat usein suurempia satoja. Merkittävä syy tähän on se, että ravinteet ovat hydroviljelyjärjestelmässä huomattavasti paremmin kasvien saatavilla. Ravinteet on suspendoitu veteen ja ne imeytyvät suoraan juuristoon, sillä paikalla ei ole multaa, jonka läpi niiden tulisi vielä kulkea. Puolestaan mullassa kasvavien kasvien täytyy haravoida kasvualustaa ottaakseen siitä ravinteita. Ravinteiden helppo saanti mahdollistaa kasvien energian säilömisen. Tämän energian ne voivat käyttää sitten kasvamiseen.

Vesiviljelyn kustannukset

Kun ajattelet vesiviljelyä, saattaa mieleesi tulla jonkinlainen huipputekninen rakennelma automatisoituine kytkimineen, vilkkuvine valoineen ja tikittävine ajastimineen. Todellisuudessa vesiviljelyjärjestelmän kokonaiskustannukset riippuvat hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon rahaa olet valmis siihen käyttämään. Valittavanasi on vaihtoehtoja aina yksinkertaisista muovisangoista itsevaluviin ja ylivuotomekanismeja sisältäviin järjestelmiin. Aikaa säästääksesi voit investoida edulliseen vesiviljelyn aloituspakkaukseen. Se sisältää kaikki materiaalit, jotka tarvitset kasvattaaksesi kasvisi siemenistä sadonkorjuuvalmiiksi. Löydät sellaisen noin 235 €:n hintaan.

Tee se itse -vesiviljelyjärjestelmän rakentamiseen tarvittavat materiaalit

Jos haluat hyödyntää kädentaitojasi, niin tutustu alla olevaan lyhyeen oppaaseemme. Lista sisältää kaikki varusteet, jotka tarvitset sisäkasvatukseen sopivan perusjärjestelmän kokoamiseen. Etsi vain parhaiten itsellesi sopivat vaihtoehdot kustakin listan rakennusosasta. Kun ostat tarvikkeesi erikseen, voit investoida enemmän tärkeisiin osiin, kuten valaistukseen samalla, kun vähennät kustannuksia muilta osa-alueilta.

Tarvitset seuraavaa:

a) Valaistus (LED tai HPS)

b) Ripustimet valaisimille

c) Kasvatusteltta

d) Vesiallas ja taso

e) Ilmakivi ja pumppu

f) Kasvualusta (esim. kookoskuitu)

g) Verkkoruukut kasvien istuttamiseen

h) Siemeniä

i) Ilmanvaihtotuuletin ja ilmastointiputkia

j) Aktiivihiilisuodatin

k) Suuntaa vaihtava tuuletin<

l) Vesiviljelyravinteita

m) pH and TDS/EC meters

n) Kosteusmittari.

Hydroponics

1. Valitse kasvualusta aloittaaksesi

Nyt kun olemme kattaneet niin vesiviljelyn historian kuin hyödytkin, on aika pistää homma aluille. Aloittaaksesi sinun täytyy valita kasvualusta. Se on aine, joka pitää varren ja juurien yhtymäkohdan paikoillaan. Tästä kohdasta juuret kasvavat alaspäin kohti vettä ravinteita etsiessään. Inertti aine mahdollistaa hyvän ilmankierron juurien yläosiin. Kasvattajat käyttävät monenlaisia eri kasvualustoja, joista yleisimmät olemme listanneet alle. Kullakin kasvualustalla on omat ainutlaatuiset etunsa ja jotkin niistä toimivat paremmin erilaisten vesiviljelyjärjestelmien kanssa. Alussa eri asioiden kokeileminen on kaikki kaikessa. Näin huomaat, mitkä asiat sopivat parhaiten osaksi omaa kasvatusprojektiasi.

  • Kevytsora
    Clay Pebbles

    Kevytsora on yksi suosituimmista vaihtoehdoista ja erinomainen juuristojen ilmastamiseen. Joskus kasvattajien täytyy muuttaa kevytsoran pH:ta tarjotakseen kasveilleen optimaalisen kasvatusympäristön, joskin myös valmiiksi pH-säädettyä soraa myydään kaupoissa. Kevytsora on asetettava muoviseen vesiviljelykoriin, jossa on rakoja, joista juuret voivat kasvaa läpi.

    • Kivivilla
      Rockwool

      Kivivilla on toinen suosittu vaihtoehto. Se on valmistettu käyttäen vulkaanisia kivilajeja ja villatekstuuria, mistä sen nimi onkin peräisin. Kivivillalla on erinomainen vedensitomiskyky, mikä mahdollistaa yläjuuriston kosteana pysymisen. Kasvualustana käytettäessä kivivillaa voi asettaa vesiviljelykoriin, mutta sen voi tasoittaa myös suoraan sangon tai säiliön päälle käyttämättä kantta.

      • Perliitti
        Perlite

        Perliitti on vulkaanista lasia, joka laajenee altistuessaan korkeille lämpötiloille. Sitä käytetään usein puutarhamullassa lisäämään ilmanvaihtoa, ja tämä onkin juuri se syy, miksi se on hyödyllinen vesiviljelykasvualusta myös kannabiksen kasvatuksessa.

        • Kookoskuitu
          Coco Coir
          Kookoskuitu on hyvä, ympäristöystävällinen vaihtoehto kasvualustaksi. Kookospähkinöiden kuitu eli kookoskuitu mahdollistaa hyvän ilmanvaihdon ja vedensitomisen. Kookoskuidun tiedetään myös suojaavan juuria infektioilta, kiitos sen kasvia stimuloivien hormoniensa.

          2. Valitse vesiviljelyjärjestelmä, jossa kasvisi pääsevät kukoistamaan

          Nyt kun olet valinnut kasvualustan, on aika valita, minkä tyyppistä vesiviljelyjärjestelmää käytät. Kaikkia järjestelmiä yhdistää se, että ne hyödyntävät ravinteilla rikastettua vesiliuosta. Järjestelmät voivat kuitenkin erota toisistaan huomattavastikin tekijöiden, kuten vesialtistuksen ja veden kierron osalta. Useimpia seuraavista järjestelmistä myydään kaupassa, mutta käsistään taitavat voivat helposti valmistaa ne myös käyttäen sankoja, poraa, pumppuja ja ilmakiviä.

          Syvävesiviljely- eli DWC-järjestelmä

          Syvävesiviljelyjärjestelmä (Deep water culture -järjestelmä) on hyvä lähtökohta aloittelijoille ja se on myös todennäköisimmin vaihtoehdoista edullisin. Kasvit asetetaan sankoihin, jotka on täytetty ravinneliuoksella ja ilmapumppu tarjoaa jatkuvan hapen saannin.

          Deep Water Culture

          Vuoksi-luode-vesiviljelyjärjestelmä (ebb and flow -järjestelmä)

          Vuoksi-luode-järjestelmässä (ebb and flow -järjestelmä) on kasvatusrakennelma, jossa on vettä, joka nousee ja laskee. Tämä järjestelmä koostuu useista sangoista, jotka on ripustettu kasvatustason yläpuolelle. Alustassa on veden sisään- ja ulostuloaukot. Molemmat näistä vesikanavista on liitetty ulkoiseen säiliöön, joka sisältää ravinteita, ilmakiveen, joka ilmastaa tulovettä ja pumppuun, joka liikuttaa vettä kasvatustasolle. Tässä järjestelmässä juuret eivät ole jatkuvasti veden pinnan alla. Sen sijaan raikas happi- ja ravinnepitoinen vesi virtaa säännöllisesti kasvatustasolle. Kun pumppusykli päättyy, valuu kaikki vesi takaisin ulkoiseen säiliöön.

          Tämä järjestelmä mahdollistaa ajoittaisen lannoittamisen. Kun kasvatustaso on tyhjä, voivat kasvattajat helposti hoitaa kasvien juuria ja korjata satoa.

          Ebb and Flow

          Tippukastelujärjestelmä

          Vesiviljelyn tippukastelujärjestelmä muistuttaa hyvin paljon multakasvatuksessa käytettävää tippukastelujärjestelmää. Tämä järjestelmä koostuu suuresta kasvatustasosta, joka on täytetty kasvualustalla, kuten kevytsoralla. Kasvit asetetaan suoraan kasvualustalle ja kunkin oma tippukasteluputki sijoitetaan niiden lähelle. Pumpulla ja ilmakivillä varustettu ulkoinen vesisäiliö tarjoaa jatkuvan veden virtauksen kullekin kasville. Näiden kasvien juuret ovat jatkuvasti alttiina ilmalle ja ylimääräinen vesi tippuu kasvualustaa pitkin takaisin ulkoiseen säiliöön.

          Drip System

          Ravinnekalvoviljely (NFT-viljely)

          Jos syvävesiviljelyä voisi verrata kannabiskasvin kasvattamiseen lammessa, niin ravinnekalvoviljely (NFT-viljely, tulee englanninkielisistä sanoista nutrient film technique) olisi silloin pilven kasvattamista joen yllä. Tässä järjestelmässä kasveja asetetaan vinoon kulmaan sijoitettuun putkeen. Vesi saapuu siihen toiselta puolelta ja poistuu toiselta painovoiman ansiosta. Juuret kasvavat putkessa, jossa ne altistuvat virtaavalle vedelle. Vesi saapuu ilmakivellä ja pumpulla varustetusta säiliöstä ja palaa samaan säiliöön syklin päätyttyä.

          Nutrient Film Technique

          Imeytysjärjestelmä (Wick-järjestelmä)

          Imeytys- tai wick-järjestelmä on tavanomainen vesiviljelyjärjestelmä, jossa käytetään kevytsoran täyteistä kasvatustasoa tippukastelujärjestelmän tapaan. Tason alla on vesisäiliö, josta lähtee useita kasvualustaan yhdistettyjä kangasnaruja. Vesi kulkee kangasnarua ylös kastellen kasvualustaa passiivisesti. Tätä järjestelmää varten ei tarvita pumppua.

          Wick System

          Aeroponinen viljely

          Aeroponinen viljely on kenties vesiviljelyn futuristisin versio. Siinä käytetään sumutettua vettä, joka annostellaan ilmateitse optimoimaan ilmankierto ja kosteutus. Kasvit asetetaan suuren vesisäiliön ylle ja säiliön pohja täytetään 25-prosenttisesti vedellä. Käytössä on pumppu, joka vie vettä juuriston alla sijaitseviin sumuttimiin. Tämä hieno vesisumu kastelee juuria jatkuvasti, mikä mahdollistaa sen, että kasvit saavat samanaikaisesti sekä runsaasti ilmaa että vettä.

          Aeroponics

          3. Valmistele järjestelmäsi varmistaaksesi kasvatusprojektin onnistumisen

          Järjestelmätyyppisi valittuasi on tärkeää valmistella projektisi hyvin, jotta vältyt takaiskuilta. Vesisäiliöiden pimeä ja kostea perusolemus on ideaali kasvuympäristö joukolle erilaisia taudinaiheuttajia. Ennen kuin laitat järjestelmäsi käyntiin, täytyy sinun steriloida varusteesi minimoidaksesi kontaminaatioiden vaara. Pyyhi kaikki sankosi, tasosi, putkesi ja säiliösi käyttäen desinfiointiainetta, kuumaa vettä ja vetyperoksidia. Kun järjestelmäsi on steriloitu, noudata ohjeita pystyttääksesi sen oikein.

          Järjestelmää täytyy huoltaa säännöllisesti

          Jokainen vesiviljelyjärjestelmä vaatii säännöllistä ylläpitoa tarjotakseen kasveillesi optimaalisen kasvuympäristön. Alla luettelemme kaikki tärkeimmät tekijät, joista sinun tulee olla tietoinen.

          A) Pidä pH-arvoa koko ajan silmällä

          Sinun täytyy testata veden pH:ta jatkuvasti voidaksesi taata kasveillesi optimaalisen kasvuympäristön. Kasvit kykenevät hyödyntämään ravinteita paremmin, kun kasvualusta on hieman happamampi. Tätä varten pH-arvon on oltava 5,5–5,8. Käytä pH-testauspakkausta mitataksesi arvon säännöllisesti ja vaihda liuos viikoittain ylläpitääksesi tätä vaihteluväliä. Kukkimisen aikana suositeltu pH-arvo on 6.

          How PH Affects Plant Nutrient Uptake
          How PH Affects Plant Nutrient Uptake

          B) Pyri pitämään veden lämpötila noin 20 °C:ssa

          Vesiviljelymenetelmällä kasvatetun kannabiksen ideaalilämpötila on 20 °C. Voit tarkkailla tätä tekijää käyttäen vesilämpömittaria. Jos lämpötila on liian alhainen, voit nostaa sitä käyttämällä vedenlämmitintä.

          C) Tarjoa kasveillesi oikea määrä ravinteita

          Hydroviljelymenetelmällä kasvatetut kasvit tarvitsevat samoja ravinteita kuin niiden mullassa kasvavat vastineensakin. Helpoin tapa kasvien lannoittamiseksi on sellaisten vesiviljelyyn tarkoitettujen ravinneliuosten ostaminen, jotka sisältävät kaikkia vegetatiivisen ja kukkimisvaiheen aikana tarvittavia yhdisteitä. Tuotteisiin on merkitty, kuinka usein niitä lisätään vesiviljelyjärjestelmään ja kuinka paljon niitä täytyy laimentaa.

          D) Pidä paikat puhtaina välttääksesi kaikenlaiset kontaminaatiot

          Sekä kasvatustasot että vesisäiliöt täytyy tyhjentää ja pestä noin kahden viikon välein. Tämä prosessi pitää kasviesi juuret turvassa projektiasi uhkaavilta patogeeneiltä ja taudeilta. Toista yllä mainitsemamme järjestelmän valmistelussa suorittamasi puhdistusprosessi.

          E) Lajikkeen valitseminen vesiviljelyprojektiisi

          Lajikkeen valitseminen on tärkeä tekijä vesiviljelyprojektisi sujumisen kannalta. Kasvit, jotka kasvatetaan näitä järjestelmiä käyttämällä, pääsevät ottamaan ravinteita äärimmäisen nopeasti, mikä usein johtaa räjähdysmäiseen ja nopeaan kasvuun. Tästä syystä suuren, pitkäksi kasvavan sativalajikkeen valinta ei ole paras idea, erityisesti, jos säilytät vesiviljelyjärjestelmääsi sisäkasvatusteltassa.

          Pienemmät ja kompaktimmat lajikkeet ovat ideaaleja sisävesiviljelyjärjestelmille. Pienemmällä lajikkeella aloittaminen on hyödyllistä monestakin syystä. Ensinnäkin voit näin kasvattaa useita kasveja pienemmässä tilassa, mikä puolestaan mahdollistaa monipuolisemmat ja potentiaalisesti suuremmat sadot. Lisäksi, jos kasvisi sattuvat käymään läpi kasvupyrähdyksen, riittää sinulla silti tarpeeksi tilaa selvitäksesi tällaisista yllättävistä kasvukäyrän piikeistä.

          Alla esittelemme kaksi lajiketta, joita suosittelemme hydroviljelyyn.

          White Widow

          White Widow on täydellisesti tasapainotettu hybridilajike, joka sisältää 50 % indica- ja 50 % sativageenejä. Se luotiin käyttämällä emolajike White Widow S1:tä. White Widow tuo nautittuna tasapainoisen pilven, joka stimuloi ja piristää mieltä samalla, kun rentouttaa ja jumittaa kehoa. 19 %:n THC-taso takaa voimakkaan psykoaktiivisen kokemuksen, joka kestää useita tunteja. Kukat sisältävät terpeeniprofiilin, joka huokuu maadoittavia makuja ja tuoksuu maalta ja männyltä.

          White Widow saavuttaa 60–100 cm:n korkeuden sisätiloissa, mikä tekeekin siitä ideaalin vaihtoehdon vesiviljelyprojektin tilarajoitteita ajatellen. Voit odottaa saavasi hyviä, 450–500 g/m²:n satoja 8–9 viikon kukkimisajan päätteeksi.

          White Widow

          White Widow
          23_genetic background_1 White Widow S1
          33_Yield indoors_1 450 - 500 gr/m2
          31_plant height outdoor_1 60 - 100 cm
          25_flowering time_1 8 - 10 viikkoa
          29_THC_1 THC: 19%
          28_Type Blend_1 Sativa 50% Indica 50%
          34_yield outdoor_1 550 - 600 gr/plant
          32_plant height outdoors_1 150 - 190 cm
          27_harvest period_1 Lokakuun alku
          22_Effect_1 Jumittava, Voimakas

          Osta White Widow

          Royal Dwarf

          Royal Dwarf on toinen looginen vaihtoehto sisävesiviljelyprojektiin. Tähän lajikkeeseen on yhdistetty Skunk- ja ruderalis-geenejä tavoitteena luoda kompakti kasvi, joka kykenee hyviin satoihin ja on teholtaan kohtuullisen vahva. Royal Dwarf on sativadominantti ja saa nautittuna aikaan motivoivan ja inspiroivan hengellisen pilven, jolle antaa potkua sen 13-prosenttinen THC-pitoisuus. Jokainen tämän lajikkeen hitti maistuu makealta ja elämystä täydentävät sitruksen vivahteet.

          Voit odottaa sisäkasvien saavuttavan huomaamattomia 40–70 cm:n korkeuksia, tuottavan jopa 200 g/m²:n satoja ja kiiruhtavan siemenestä sadonkorjuuseen niinkin lyhyessä ajassa kuin 8 viikossa.

          Royal Dwarf

          Royal Dwarf
          23_genetic background_1 Skunk x Ruderalis
          33_Yield indoors_1 150 - 200 gr/m2
          31_plant height outdoor_1 40 - 70 cm
          25_flowering time_1 6 - 7 viikkoa
          29_THC_1 THC: 13%
          28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
          34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
          32_plant height outdoors_1 50 - 90 cm
          27_harvest period_1 9-10 viikkoa itämisen jälkeen
          22_Effect_1 Luova, Motivoiva

          Osta Royal Dwarf

          Vesiviljelyn aloittaminen voi tuntua vaivalloiselta hommalta, mutta palkkio on sen arvoinen

          Hydroviljely voi vaikuttaa monimutkaiselta ja jopa pelottavalta projektilta ulkopuolisen silmin tarkasteltuna. Kaikki eri osat, järjestelmät ja menetelmät saavat aiheen vaikuttamaan hyvinkin vaikeaselkoiselta. Tärkeää on aloittaa yksinkertaisia menetelmiä käyttäen, valita sopiva lajike ja tarkkailla kasvisi ympäristöön liittyviä tarpeita säännöllisesti. Hydroviljelyjärjestelmässä kasvattaminen on hyvin palkitsevaa ja vaivannäön tulokset näkyvät nopeina kasvuaikoina ja suurina satoina.

          Ajatus vesiviljelyn aloittamisesta voi olla pelottava, mutta projekti voi onnistua jopa ensikertalaiselta. Itse asiassa, se on huomattavasti helpompaa kuin miltä se vaikuttaa. Toivomme tämän oppaan olevan hyödyksi vesiviljelyjärjestelmäsi pystyttämisessä ja ylläpidossa.

          Oletko 18-vuotias tai yli?

          RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

          Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

          Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
          olevasi yli
          18-vuotias

          Kasvatusopas Aihehaku

          eKomi silver seal
          4.7/5
          perustuen 37751 arvosteluun