Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

Kattava Opas Kannabiksen Kukitukseen

Flowering

Ah, viimeinkin kukkimaan! Viikkoja kestäneen, maksimaaliseen kasvuun tähdänneen kastelun, hoivaamisen ja trimmailun jälkeen hetki on viimeinkin käsillä. On aika laittaa kannabis kukkimaan. Tämä artikkeli kertoo yksityiskohtaisesti miten onnistua kukituksessa.


KUKITUSVAIHEESEEN SIIRTYMINEN

On monen tekijän summa määrittää tarkka aika kasvien kukitukseen kääntämiseen. Ulkona tämä tapahtuu itsessään kesän kääntyessä kohti syksyä ja valomäärän vähetessä. Sisätiloissa kasvattajalla on kuitenkin suurempi kontrolli kasvien kukkimisvaiheeseen. Suurin osa kasvattajista kääntää valot kukitusasentoon noin 4 viikon kasvuvaiheen jälkeen, mutta on periaatteessa mahdollisesti pitää kasveja vegetatiivisessa kasvuvaiheessa loputtomiin.

Kun kasvien saama valomäärä kääntyy laskuun, alkavat ne geeniensä ohjaamina automaattisesti keskittää energiaansa kukintojen kasvattamiseen lehtien sijaan. Parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pääsemiseksi tulisi kasvuparametrien, ravinteiden, valon ja muiden ympäristötekijöiden olla säädetty optimaalisiksi.

Alla yksityiskohtainen katsaus tyypillisen kannabiskasvin kahdeksanviikkoiseen kukitusjaksoon. Jotkut lajikkeet kukkivat pidempään ja toiset nopeammin, mutta tämä opas antaa yleiskuvan kukkimisprosessin vaiheista ja erilaisista keinoista lopputuotteen laadun maksimoimiseksi tämän ratkaisevan tärkeän vaiheen aikana.

 

Kukintavaihe (Viikko 1)
Kukintavaihe (Viikko 2)
Kukintavaihe (Viikko 3)
Kukintavaihe (Viikko 4)
Kukintavaihe (Viikko 5)
Kukintavaihe (Viikko 6)
Kukintavaihe (Viikko 7)
Kukintavaihe (Viikko 8)

VIIKOT 1–3

Mitä odottaa: kukituksen kasvupyrähdys, vaaleita karvoja (emit) ja havaittava tuoksu

Useat kasvattajat kuvittelevat, että kukkiminen alkaa välittömästi valokatkaisijan käännyttyä 12-12 asentoon. He ovat yksinkertaisesti väärässä.

Ensimmäisten kukitusviikkojen aikana kasvi kokee vaiheen, jonka aikana sen kasvu nopeutuu merkittävästi. Tämä “kukituksen kasvupyrähdys” on täysin normaalia ja johtuu kasvin pyrkimyksestä varmistaa maksimaalinen valomäärä kurkottamalla ympäröivän kasvillisuuden yläpuolelle. Tällä keinolla kasvi parantaa pölyttymisen mahdollisuuksiaan. Pyrähdyksestä johtuva suurempi nivelväli luo myös tilaa kukinnoille ja auttaa valoa tunkeutumaan paremmin lehvästön sisään. Kasvun tarkka määrä vaihtelee kasvin genetiikan mukaan, mutta jotkin lajikkeet jopa tuplaavat korkeutensa ensimmäisten viikkojen aikana.

Toisella viikolla kasvattaja voi tyypillisesti tunnistaa hyvällä varmuudella kasviensa sukupuolen. Naaraisiin rupeaa ilmaantumaan vaaleita karvoja, emejä, nivelkohtiin eli kukintojen paikoille. Uroskasvit puolestaan kehittävät pyöreitä siitepölypalloja. Mikäli kasvatus tapahtuu tavallisia siemeniä käyttäen, on äärimmäisen tärkeää varmistaa kasvien sukupuoli tässä kohtaa ja eristää urokset ja naaraat täysin, ellei ajatuksena satu olemaan siementen tuotanto.

Kolmannella viikolla kasvien kasvu pysähtyy hiljalleen niiden ruvetessa keskittämään huomiotaan budeihin. Budit ovat toki tässä vaiheessa vielä pieniä, mutta niissä voi havaita kehitystä verhiöiden kasvaessa ja ensimmäisten trikromien ilmestyessä näkyviin.

Video id: 484384420

PARHAAT KÄYTÄNNÖT

Ravinteet: kannabiksen tarvitsemien ravinteiden profiili muuttuu radikaalisti sen siirtyessä kasvuvaiheesta kukkimiseen. Tässä varhaisessa vaiheessa kasveilla on hyvä vaste korkeita fosfori- ja kaliumpitoisuuksia sisältäviin ravinnesekoituksiin. Ravinteet, tarkka NPK-profiili on kasvattajan päätettävissä, mutta kukituksen alussa on syytä varoa liian korkeita pitoisuuksia, sillä se voi johtaa kasvien palamiseen. Kasvattaja valitsee ravinnekuorman kasvattamisen tarkan hetken parhaan näkemyksensä mukaan, mutta suosituksemme on tehdä se toisella kukitusviikolla.

Liiat ravinteet/puutostilat: Hallittu siirtymä kasvukaudesta kukitukseen voi olla haastava, erityisesti jos kasvattaja on kokematon. On erittäin tärkeää tutkailla kasveja tarkalla silmällä mahdollisten puutostilojen tai yliravitsemuksesta johtuen merkkien varalta (kuollut, palanut tai kellertyvä lehvästö).

LST: LST eli alhaisen stressin muokkauskeinot (Low-stress training) ovat oiva tapa auttaa kasvia maksimoimaan tuotto ja hallita kasvupyrähdystä kukituksen alussa. LST auttaa luomaan tasaisen lehvästön ja edistää alempien kukintojen valonsaantia.

Lämpötila: Kannabis pitää alemmista lämpötiloista kukkimisen aikana. Jokainen kasvi on kuitenkin yksilö, ja toisaalta jokaisella kasvattajalla on oma mielipiteensä kukituksen aikaisesta optimilämpötilasta. Meidän suosituksemme on noin 26 °C lämpötila valojen ollessa päällä. Yöaikaan sopiva haarukka on 16–18 °C tuntumassa, sillä alhaiset yöajan lämpötilat ovat avainasemassa budinkehitystä ajatellen.

RAVINTEET, VALO, LÄMPÖTILA JA KOSTEUS

NPK

 Noin 5-7-10 

EC
1.2–1.5
KOSTEUS
50–60 % 
LÄMPÖTILA (Päivä/Yö)
26 °C / 16–18 °C

VIIKOT 3–4

Mitä odottaa: Suurempia budeja ja intensiivisempää tuoksua

Tultaessa kukkimisen 3 ja 4 viikolle kannabis on lopettanut kasvun täysin ja käyttää kaiken energiansa kukkien tuotantoon. Budien kasvun pitäisi olla lähes kirjaimellisesti silminnähtävää koon kasvaessa päivästä toiseen ja verhiöiden kehittyessä, emien määrän kasvaessa ja trikromivaipan levitessä. Tässä vaiheessa kasvin tuoksu alkaa myös kehittyä vahvempaan ja monimutkaisempaan suuntaan.

PARHAAT KÄYTÄNNÖT

Ravinteet: Kasvien keskittyessä kasvattamaan budeja niiden ravinnetarve kasvaa. Tarkka ravinneliuoksen koostumus on tässäkin tapauksessa makuasia, mutta on erittäin tärkeää tarkkailla kasveissa ruokinnan jälkeen tapahtuvia muutoksia ongelmien varalta. Tyypillisen NPK-ravinneliuoksen suhdeluku kukituksen keskivaiheilla on 6-10-15.

Kosteus ja ilmankierto: Kosteuden ja ilmankierron tarkkailu on erittäin tärkeää. Seisova ja kostea ilma on erinomainen kasvualusta homeelle ja bakteereille, minkä lisäksi se houkuttaa myös tuholaisia. Suosituksemme on tähdätä 40–50 % suhteelliseen ilmankosteuteen. Tuulettimet auttavat varmistamaan riittävän ilmankierron kasvatustilassa.

RAVINTEET, VALO, LÄMPÖTILA JA KOSTEUS

NPK

 Noin 6-10-15

EC
Suunnilleen 1.5 
KOSTEUS
50 %
LÄMPÖTILA (Päivä/Yö)
24–26 °C / 16–17 °C

VIIKOT 4–6

Mitä odottaa: Täysipainoista kukintaa ja suuria, paksuja budeja. Tuoksu lähestyy huippuaan.

5. ja 6. viikoilla kasvit kukkivat täyttä päätä. Niiden budien pitäisi tässä vaiheessa olla jo suuria ja lihavia, sekä täynnä vaaleita emejä. Kukinnot ovat hyvää vauhtia kasvattamassa tiheää hartsivaippaa, josta tulisi irrota kivan tukeva tuoksu. Mikäli kasvatustilassa ei ole tätä ennen ollut hajunhallintamenetelmiä, kuten filtteriä ja imuria, niin nyt on korkea aika sijoittaa sellaiseen.

Kukintoja tarkemmin tarkasteltaessa niiden tulisi olla merkittävästi erinäköisiä verrattuna muutaman viikon takaiseen tilanteeseen. Verhiöiden tulisi olla merkittävästi suurempia ja kukintojen tulisi näyttää ja tuntua paksummilta ja painavammilta. Jotkut nopeasti kukkivat lajikkeet ovat kenties jo lähestymässä sadonkorjuuta – jolloin budien tulisi luonnollisesti näyttää vielä valmiimmilta suuremman hartsimäärän ja tummempien verhiöiden takia.

PARHAAT KÄYTÄNNÖT

Ravinteet: Tätä 5. – 6. viikon aikaväliä voi useimpien kannabislajikkeiden osalta kutsua kukkimisen huippuhetkeksi. Kasvattajan tulisi tarkkailla kasveja jatkuvasti mahdollisia ravinnetasapainon järkkymisestä kertovia merkkejä etsien. Budien koosta riippuen tässä kohtaa voisi olla hyvä aika nostaa vielä kerran ravinnemäärää, jotta korjattavan sadon määrä saadaan maksimitasolle. Tässä kohtaa ei kannabis enää tarvitse juurikaan typpeä, jonka tarve on suurimmillaan kasvukauden aikana. Fosforin ja kaliumin lisäksi kalsium on oleellinen ravinne kukituksessa.

Stressi: Mitä tahansa tapahtuukin, on erittäin tärkeä välttää aiheuttamasta kasveille ylimääräistä stressiä tässä kukinnan vaiheessa, sillä se saattaa hidastaa merkittävästi kukintojen turpoamista tai pahimmassa tapauksessa tehdä kasvista hermafrodiitin. Naaraskasvit voivat stressin vaikutuksesta kääntyä tuottamaan siitepölyä ja pölyttää itsensä viimeisenä keinona välttää tuho.

Tuki: Kannabiksen kukinnot voivat kasvaa yllättävän painaviksi. Tukirakennelmien rakentaminen esimerkiksi bambusta ja narusta voi olla hyvä idea vahinkojen välttämiseksi, mikäli budien paino uhkaa kaataa kasvin tai katkaista sivuhaaroja.

Kosteus ja lämpötila: Kasvatustilan suhteellisen kosteuden tulisi olla luokkaa 30–40 % tuholaisongelmien ja homeen riskin minimoiseksi. Päivälämpötilat olisi hyvä rajoittaa enintään 25 °C asteen tuntumaan ja yöajan tulisi olla viileämpää, noin 16–17 °C asteen paikkeilla.

RAVINTEET, VALO, LÄMPÖTILA JA KOSTEUS

NPK

Noin 5-9-12.

EC
1.5–1.6
KOSTEUS
30–40 % 
LÄMPÖTILA (Päivä/Yö)
24–26 °C / 16–17 °C

VIIKOT 6–8

Mitä odottaa: Kukinnan viimeiset vaiheet ja sadonkorjuu

Viikot 6, 7 ja 8 ovat suurimmalla osalla lajikkeista kukkimisen viimeiset hetket. Tähän vaiheeseen tultaessa budien tulisi olla kiinteitä, tiukkoja ja paksulla hartsikerroksella kuorrutettuja. Trikromien tulisi olla vaihtamassa väriä läpikuultavista maitomaisen valkoisiksi, ja saattavatpa jotkut olla jo taittumassa meripihkan ruskeaankin. Nämä ovat tunnusmerkkejä sadonkorjuun ajoitukseen. Trikromien väritystä voi tutkia suurennuslasin tai mikroskoopin avulla. Emien väri kehittyy kukinnan viimeisillä viikoilla edelleen tummemmaksi – myös tämä on erinomainen tunnusmerkki sadon kypsyyden suhteen.

Viimeisten viikkojen aikana tärkeimmät ravinteet ovat fosfori, kalium ja kalsium. Kasvit tulisi huuhdella pH-tasapainotetulla vedellä noin kaksi viikkoa ennen arvioitua leikkauspäivää. Tämä saa kasvin käyttämään sen rakenteissa olevat ravinteet, joka puolestaan johtaa maun paranemiseen.

Viimeisen huuhtelun jälkeen kasvin lehdet alkavat kääntyä joiltain osin keltaiseen. Tämä on merkki siitä, että kasvi käyttää lehvästöön varastoituja ravinteita.

Budit ovat sadonkorjuukunnossa niiden trikromien vaihdettua väriä maidonvalkeaan. Ennen tätä hetkeä leikattu kannabis tuppaa olemaan vaikutuksiltaan piristävämpää ja euforisempaa. Myöhemmin leikattu sato taas tuottaa enemmän rentouttavan narkoottista, uneliaan jumittavaa pilveä. Kannabiksen uskotaan tuottavan kukinnon loppupuolella enemmän CBN:ä (THC:n hajoamistuote) ja myrseeniä, vaikka tämä tieto kaipaakin vielä tieteellistä vahvistusta.

PARHAAT KÄYTÄNNÖT

Ravinteiden pesu: Kasvit tulisi aina pestä neutraalin pH:n omaavalla vedellä noin 2 viikkoa ennen sadonkorjuuta.

Kosteus: Kosteuden ei tulisi ylittää 30–40 % home- ja tuholaisongelmien välttämiseksi.

Budien kypsyys: Pidä tarkasti silmällä kasveja 2 viikkoa kestävän huuhtelun aikana. Sadonkorjuuhetki määrittyy edellisessä kappaleessa kuvatulla tavalla trikromeja tarkkailemalla.

48–72 tuntia täyttä pimeyttä: Kannabiksen vahvuutta voi yrittää nostaa viime hetkillä jättämällä ne täyteen pimeyteen 48–72 tunnin ajaksi ennen sadonkorjuuta. Jotkut kasvattajat vannovat tämän tekniikan nimeen ja uskovat sen edistävän trikromien tuotantoa ja lopputuotteen vahvuutta.

RAVINTEET, VALO, LÄMPÖTILA JA KOSTEUS

NPK

Noin 4-7-10

EC
 1.7–1.8
KOSTEUS
30–40 % 
LÄMPÖTILA (Päivä/Yö)
 24–26 °C / 16–17 °C

ÄLÄ KIIREHDI SADONKORJUUN KANSSA

Kukkimisen viimeiset viikot voivat helposti saada kasvattajan ahdistuneeksi. Kasvattajan kannattaa kuitenkin yrittää pitää pää kylmänä ja välttää kasvien leikkaamista liian aikaisin. Vaikka viikko sinne tai tänne voi tuntua yhdentekevältä, sillä on suuri merkitys mitä tulee lopputuotteen makuun, laatuun ja vahvuuteen. Kasvien kukkimisen huolellinen tarkkailu ja kärsivällisyys ovat tie huippulaatuiseen lopputulokseen. Kukituksen viimeisistä viikoista, kukistusbuustereista, sopivasta ruukkukoosta ja vastaavista kiinnostuneiden kannattaa vilkaista näitä asioita käsittelevää artikkeliamme.


Osa. 1: Idättäminen. Täydellinen opas kannabiksen siementen idättämiseen.

Osa. 2: Kasvukausi. Itäneet siemenet pilkistävät ensin ulos mullasta, ja välittömästi tämän jälkeen ne ponnistavat ylös pieninä terämäisinä kasveina.

Osa. 4: Kukituksen viimeiset viikot. Viikkojen kasvaneen odotuksen jälkeen kauan odotettu sadonkorjuun hetki on viimein käsillä.

Osa. 5: Sadonkorjuun aika. Opi jokainen askel kannabiksen sadonkorjuusta ja sen jälkeisestä käsittelystä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

Categories
eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37751 arvosteluun