Kannabiksen Kasvatus: Sativa VS. Indica

Kannabis on sopeutuvainen kasvi, jota viljellään ympäri maailmaa. Laajasta levinneisyysalueesta johtuen se on sopeutunut lukuisiin erilaisiin ilmastoihin, kasvuoloihin, valonlähteisiin, lämpötiloihin. Valintaan perustuva työ geenien kanssa on puolestaan luonut lukemattoman määrän erilaisia lajikkeita. Seuraavaksi luomme katsauksen indican ja sativan kasvattamiseen.

Perinteinen kolmijako Cannabis sativaan, Cannabis indicaan ja Cannabis ruderalikseen on sulautettu yhteen muodostaen 2000-luvun kolmijaon. Marihuanan tulevaisuuden muodostavat autoflowerit, hybridit ja lääkekannabis.

Ruderaliksen geenejä käytetään tässä pelissä käytännössä vain yhdestä syystä, varmistamaan nopea ja valoajasta riippumaton kukkiminen. Modernit autoflower-lajikkeet ovat hybridejä valosta riippuvaisten indica/sativa -pohjaisten lajikkeiden ja ruderaliksen kesken. Samaan tapaan lääkekannabikset ovat useimmiten indican ja sativan hybridejä, tänä päivänä mahdollisesti myös autoflowereita, jotka on valittu tehtävään niiden geeneissään kantaman korkean CBD-pitoisuuden takia.

Näin ollen riippumatta siitä, minkä lajikkeen valitset puutarhasi johtotähdeksi, tulee sinun olla selvillä indican ja sativan erilaisten kasvuvaatimusten ja -profiilien sisällöstä. Tieto on valtaa ja menestyksekkäät kannabisfarmarit tuntevat korkeiden sativa-puiden ja paksujen indica-puskien erityisvaatimukset ulkoa.

PUUMAISET SATIVAT

Cannabis Sativa Trees

Puhtaat maatiaislajin sativat ovat tänä päivänä vaikeasti saatavia, eivätkä ne oikein sovellu sisäkasvatukseen. Sativaan pohjaavat hybridit, kuten Amnesia Haze, voivat vaatia 12 viikon tai pidemmänkin kukkimisjakson, mutta ne soveltuvat silti maatiaislajikkeita paremmin sisäkasvatukseen. Oikeita kasvunmuokkausmetodeita käytettäessä tämä lajike voi tarjota mahtavia tuloksia vesiviljelyä harjoittaville.

Vaikka modernit sativatkin voivat kasvaa yli 3 metrin korkuisiksi puiksi, erityisesti lämpimissä ilmastoissa kuten Välimerellä, ovat valintaan perustuva jalostus ja hybridien luominen onnistuneet pudottamaan kukkimisaikaa ja saaneet kasvit tuottamaan kompaktimpia budeja.

Uusimmat sativa-dominantit hybridit kuten Shining Silver Haze valmiina sadonkorjuuseen jo 10 kukkimisviikon merkkipaalun kohdalla. Mikä parasta on lajike säilyttänyt mielialaa kohottavat sativan vaikutukset, vaikka kukintojen rakenne muistuttaa tiukkuudessaan indicaa.

Yleisellä tasolla sativan suuntaan geneettisesti nojaavat kannabislajikkeet ovat ohutlehtisempiä, niillä on pidemmät nivelvälit ja nopea pituuskasvu vegetatiivisen vaiheen aikana, joka joissain tapauksissa jatkuu läpi kukkimisvaiheen ja aina sadonkorjuuseen asti. Kannabiksen mittapuulla sativat ovat puita, joten erilaisia kasvunmuokkaustekniikoita, kuten ScrOG ja/tai LST, suositellaan tasaisen latvuston kasvattamiseksi. Tasainen latvusto takaa maksimaalisen määrän valoa kasville ja parantaa täten satoa.

Pörröiset ja rakenteeltaan harvat budit ovat nykyään suurelta osin historiaa myös sativan osalta ja niiden tilalla kasvaa pitkiä kynttilänmuotoisia budeja. Vanhan liiton maatiaislajikkeiden budit saattoivat olla ilmavia ja höttöisiä, mutta tämän päivän sativat ovat ylähyllyn tavaraa ilman menneisyyden ongelmia. Budit ovat tiukempia ja tästä johtuen esimerkiksi homeongelmat ovat suurelta osin historiaa.

Lannoitteiden suhteen liikutaan tyypillisesti kevyen ja keskitason välimaastossa. Villi ja runsas makumaailma tämän päivän hienoissa sativoissa voi sisältää aromeita karkeista hedelmiin. Esimerkiksi Haze Berry on yhdistelmä makua ja korkealle liitelevää pilveä, mikä vain sukupolvi sitten olisi ollut mahdoton saavutus sativan siemeniltä.

PENSASMAISET INDICAT

Cannabis Indica

Erot matalaprofiilisen pensasmaisen indican ja kohti taivasta kohoavan puuta muistuttavan sativan välillä ovat olleet selvillä kasvattajille hyvin varhaisesta vaiheesta lähtien.


Indicat on perinteisesti nähty sativaa paremmin sopiviksi sisäkasvatukseen, sillä ne kukkivat nopeammin ja tuottavat muhkeita hartsinpeittämiä budeja, joita harrastajat himoitsevat. Indicaan pohjaavat hybridit, kuten Northern Lights olivat omalta osaltaan käynnistämässä sisäkasvatuksen vallankumousta. Suuret tuotto-odotukset yhdistettynä lyhyeen elinkaareen on houkuttava kombinaatio.

Cannabis indican maatiaislajikkeita on suojannut konfliktin ja hyvän onnen yhdistelmä. Esimerkiksi maatiaislajike Kushin Pakistanin ja Afganistanin rajalla olevilta Hindu Kush -vuorilta salakuljetetut geenit ovat edelleen haluttuja palasia jalostustyössä. Sohvajumi on tyypillinen lopputulos näille indican dominoimille variaatioille.

Royal Queen Seeds Special Kush 1 on autenttinen vintage-henkinen Kush vuoristosta. Indicoissa on suurempi määrä lehtivihreää, mistä johtuen niiden kukkimissykli on lyhyempi verrattuna sativoihin. Maatiaislajike Kush vaatii jalostajaltaan vain hienosäätöä täydellisen uudelleenrakentamisen sijaan voidakseen tuottaa ensiluokkaista satoa 7-8 viikon kukkimisen jälkeen.

Profiililtaan leveät ja tummanvihreät lehdet toimivat kapeita ja vaaleanvihreitä sativan lehtiä tehokkaampina aurinkopaneeleina. Indican lehtiä voi toki tästä johtuen joutua karsimaan kukkimisen aikana, mikäli ne blokkaavat auringonsäteitä pääsemästä kiinni budeihin.

Parhaat modernit indica-hybridit sisältävät yleensä jonkin verran myös sativan geenejä. Esimerkiksi O.G. Kush antaa ulkomuodollaan viitteitä tästä, lähtien sen vaaleanvihreästä väristä päätyen sen voimakkaisiin psykoaktiivisiin vaikutuksiin.

SOG-menetelmä on tehokkain ja tuottoisin tapa korjata talteen vino pino huurteisia indican budeja. Yleisellä tasolla liikuttaessa indican dominoimat lajikkeet kestävät sativoita paremmin korkeita ravinnepitoisuuksia ja ne suosivatkin ravinteiltaan rikkaampia kasvualustoja.

Jotkut Hindu Kushiin pohjaavat perinnelajikkeet voivat olla maultaan liian jämäköitä uudemman ajan harrastajille. Bubble Kush ja Pineapple Kush ovat Royal Queen Seedsin omia herkullisia indicaan painottuvia hybrideitä.

HYBRIDIKANNABIKSEN NOUSU

Cannabis Hybrid

Suurin osa kannabislajikkeista on tänä päivänä sekoitus näiden kahden linjan genetiikoista. Siemenestä kasvatettaessa voivatkin saman lajin siemenet ilmentää hyvinkin paljon toisistaan poikkeavia fenotyyppejä. Kun tiedät mitä haluat, voit suunnitella kasvatusprojektisi sopivan indica- tai sativa-hybridin varaan.

Lääkekäyttöön tarkoitetut korkean CBD-pitoisuuden lajikkeet tyyliin Painkiller XL ovat indica-sativa-hybrideitä, aivan kuten muutkin feminisoidut siemenet, joten niiden vaatimukset ovat täysin verrattavissa ”normaaleihin” kannabislajikkeisiin.

Jopa autoflowering-lajikkeiden kuten Royal AK Automaticin ja Royal Haze Automaticin kohdalla on hyötyä tunnistaa taustalla vaikuttavat indica/sativa- geenien ominaisuudet, sillä nämäkin lajikkeet pärjäävät paremmin niitä lukemaan pystyvien kasvattajien käsissä. 

OLETKO 18-VUOTIAS TAI YLI?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias