Kannabiksen Kasvattaminen: Indica, Sativa Ja Hybridit

Cover

Kannabis on moneen taipuva kasvi, joka sitkeytensä ansiosta selviää lähes missä tahansa puolella maapalloa ilmastosta riippumatta, toisin kuin suurin osa muista kasveista. Evoluutio – ja myöhemmin valikoiva risteytys – ovat auttanut kannabislajikkeita sopeutumaan mitä erilaisimpiin kasvuympäristöihin. Tämän takia tänä päivänä onkin tarjolla suuri määrä toisistaan merkittävästi eroavia kannabisvariaatioita.

KATSAUS KANNABIKSEN ALALAJEIHIN

Erilaisia uniikkeja kannabislajikkeita on olemassa tuhansia. Ne eroavat toisistaan mm. kasvutavan, tuottopotentiaalin, maun, tuoksun ja käytöstä seuraavien fysiologisten vaikutusten osalta. Näistä eroista huolimatta kaikki kannabikset voidaan jakaa kolmeen alalajiin: Cannabis sativaan, Cannabis indicaan ja Cannabis ruderalikseen.

Suurin osa valoriippuvaisista lajikkeista – jotka vaativat kukkiakseen 12-12 valorytmin – sisältävät sekoituksen indican ja sativan genetiikkaa. Ruderalis puolestaan on nk. autoflower-kannabis, eli sen kukintaa määrittelee valomäärän sijaan aika ja genetiikka. Ruderalista sisältäviä autoflowereita pidetään yleisesti käyttäjäpiireissä vähemmän arvostettuina ja haluttuina. Asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen ja ansaitsee tarkempaa tarkastelua, mutta tämän artikkelin puitteissa keskitymme pääasiassa indican ja sativan eroavaisuuksiin, jotta keskiverto käyttäjä ymmärtää paremmin mitä näitä kasvatettaessa on odotettavissa.

CANNABIS INDICA

Cannabis indica on alun perin lähtöisin Intian, Pakistanin, Turkin ja Afganistanin seuduilta. Hindukuš-vuoriston karuista ja vaihtelevista oloista maailmalle ponnistanut indica on vanttera pensasmainen kasvi, joka kasvattaa leveitä kirkkaanvihreitä lehtiä, jotka nappaavat kaiken saatavilla olevan auringonvalon ja kukkiva nopeasti tuottaen valtavan määrän tiukkoja budeja.

KASVUTIETOA

Indicat ovat erinomainen vaihtoehto kotikasvattajalle niiden nopean kukkimisen ja matalahkon profiilin takia, ja erityisesti sellaisissa tapauksissa, joissa tilaa, aikaa tai muita resursseja ei ole liiemmin käsillä. Logiikka on yksinkertainen: kompakti ja nopeasti kukkiva puska on luonnollisesti helpompi huollettava taivaita kohti kurkottavaan hoikkaan puuhun verrattuna. Myös ulkokasvatuksessa indicat ovat vastustuskykyisempiä suhtautuen rennosti esimerkiksi vaihteleviin lämpötiloihin, kuten vuoriston kasvateilta tietysti odottaa sopiikin. Nopeampi elinkierto tarkoittaa tietysti myös sitä, että kasvi on suuremmalla todennäköisyydellä leikattu ennen syksyn hallaa.

KASVATUSVINKKEJÄ

Vapaasti kasvava indica kasvaa tyypillisesti joulukuusta muistuttavaa muotoon, mutta tätä on helppo muokata ja manipuloida siten, että lehvästö on tasakorkuisempi ja kaikille budeille riittää suoraa valoa. Latvomisen ja LST:n (low-stress training) tapaisia keinoja voidaan käyttää apuna antamaan kasville budituotannon näkökulmasta optimaalisempi muoto – parantaen näin luonnollisesti samalla sato-odotuksia. Kun olet tyytyväinen kasvin muotoon, tarvitsee sinun vain kääntää kasvatuksessa käytetty valojakso kukituksen vaatimaan 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää muotoon.

INDICA

Indican suurimpiin haittapuoliin kuuluu hauskasti myös niiden suurimpiin kuuluva vahvuus: tiukat budit. Koon ja painon kasvaessa kukinnot nimittäin tulevat paljon suotuisammiksi kasvupaikoiksi homeelle. Tämä on ongelma erityisesti kosteammista ja lämpimimmissä ilmastoissa, joissa myös tuholaisten ja patogeenien kasvuolosuhteet ovat paremmat. Ongelmat ovat kuitenkin pääosiin vältettävissä huolellisella kasvuparametrien hallinnalla sisätiloissa. Ulkona kasvatettaessa puolestaan kyseeseen voi tulla esimerkiksi katoksen rakentaminen sadevahinkojen ehkäisemiseksi. Tilanteen salliessa pieni kasvihuone tai vaja voi olla erinomainen turvaverkko sään aiheuttamia haasteita vastaan.

CANNABIS INDICAN TYYPILLISET PIIRTEET

• Lyhyt ja pensasmainen muoto
• Leveät, tummanvihreät lehdet
• Tiheät budit
• Lyhyt kukkimisaika
• Vastustuskykyinen lämpötilanvaihteluille
• Altis homeelle ja tuholaisille

Vaikuttaako indica yllä kuvatun perusteella kiinnostavalta? Mahtavaa! Tutustu siinä tapauksessa tekemäämme top-10 indica-listaan.

Northern Light
Northern Light S1
500 - 550 gr/m2
100 - 160 cm
8 - 9 viikkoa
THC: 18%
Sativa 0% Indica 100%
575 - 625 gr/plant
180 - 220 cm
Lokakuun alku
Jumittava, Selkeä, Tasapainoinen

Osta Northern Light

CANNABIS SATIVA

Cannabis sativaa löytyy luontaisesti useimmiten kuumista ja kuivista ilmastoista Afrikasta, Aasiasta ja Keski-Amerikasta. Kasvien ulkomuoto on tyypillisesti pitkä, hoikka ja kapealehtinen. Huippukorkeuden ollessa jopa yli 3 metriä, on myös kukkimisaika luonnollisesti merkittävästi indicoita pidempi.

KASVUTIETOA

Sativat tarvitsevat paljon valoa ja korkeita lämpötiloja kukoistaakseen. Tämä tuskin yllättää, kun otetaan huomioon niiden luontaiset kasvupaikat päiväntasaajan tuntumassa. Indicoihin verrattuna sativoiden tilantarve on suurempi, budien rakenne höttöisempi ja kukkimisaika keskimäärin useita viikkoja pidempi. Positiivisina puolina taas sativat tarvitsevat keskimäärin vähemmän ja harvemmin ravinteita. Kukintojen löyhempi rakenne puolestaan auttaa välttämään liiasta kosteudesta johtuvia ongelmia ja hometta.

SATIVA

KASVATUSVINKKEJÄ

Sativat voivat olla herkkiä, ja niiden lehdissä on ohuesta rakenteesta johtuen vähemmän lehtivihreää indicoihin verrattuna. Tämä tarkoittaa, että kasvattajan vastuulle jää toimittaa sativoille riittävästi valoa, lämpöä ja kosteutta. Indicoiden kasvattaminen tropiikissa voi kuulostaa riskialttiilta, mutta sativat ovat ympäristössään kuumassa ja kosteassa ilmanalassa.

Kasvatuskokemusta omaavat voivat ratkoa sativa-lajikkeiden aiheuttamia korkeushaasteita screen of green -tekniikkaa (ScrOG). Sijoittamalla latvuston ylle verkko ja taittelemalla kasvavia latvoja ja haaroja sen alle saadaan aikaiseksi tasaisesti valoa saava lehvästö, joka maksimoi saatavilla olevan valon ja tilan potentiaalin. Indicoiden tapaan myös tavalliset sativat vaativat valojakson muutoksen kukkiakseen. On hyvä tiedostaa, että korkeus voi kasvaa muutaman ensimmäisen kukitusviikon aikana reilustikin, joten kasvattajan on syytä varata tilaa tälle ilmiölle.

CANNABIS INDICAN TYYPILLISET PIIRTEET

• Korkea, hoikka ulkomuoto
• Kapeat, vaaleanvihreät lehdet
• Höttöiset budit
• Pidempi kukkimisaika
• Vaatii korkeampia lämpötiloja ja kosteutta
• Vähemmän herkkä homeelle

Sativasta kiinnostuneita saattaa kiinnostaa kokoamamme top-10 sativa-lista.

Shining Silver Haze
Haze x (Skunk x Northern Light)
600 - 650 gr/m2
80 - 120 cm
9 - 11 viikkoa
THC: 21%
Sativa 75% Indica 25%
600 - 650 gr/plant
180 - 220 cm
Lokakuun loppu
Raskas

Osta Shining Silver Haze

HYBRIDIT

Vaikka 100 %:sten sativoiden tai indicoiden löytäminen on mahdollista, on suuri osa tänä päivänä markkinoilla olevista lajikkeista hybridejä, joiden perimästä löytyy molempien geenejä. Näitä geenejä voi olla vaihtelevissa määrin, jonka vuoksi hybridit voidaan jaotella karkeasti indica-voittoisiin, sativa-voittoisiin ja 50-50 hybrideihin. Tämä monimuotoisuus antaa risteyttäjille mahdollisuuden yhdistellä sativoiden ja indicoiden parhaita ominaisuuksia ja eliminoida mahdollisia ei toivottuja piirteitä. Esimerkkinä voisi olla indican tiukan budirakenteen ja lyhyen kukkimisajan omaava hybridi, jolla on kuitenkin samassa paketissa myös sativan ominaisuuksia.

Muistatko vielä ruderalis-alalajin artikkelin alkupäästä? Hybrideissä voi olla myös ruderaliksen genetiikkaa, vaikka yleisellä tasolla sen ominaisuuksia ei pidetäkään erityisen toivottavina. Syy tällaiseen risteytykseen voisi olla esimerkiksi kukkimisajan lyhentäminen. Jotkut valoriippuvaiset lajikkeen sisältävät myös pieniä määriä ruderalista, mutta yleisellä tasolla suurin syy näiden geenien käyttöön risteytystyössä on niiden autoflower ominaisuudet.

Tyypillinen esimerkki hybridistä voisi olla lajike, jossa indicalta peritty helppohoitoisuus yhdistyy sativan toivottuihin vaikutuksiin. Tällaiset mahdollisuudet ovat tehneet hybrideistä yleisimmän vaihtoehdon niin kotikasvattajien kuin kaupallisten toimijoidenkin operaatioissa.

HYBRIDIKANNABIKSEN TYYPILLISET PIIRTEET

• Ulkomuodossa vaikutteita sekä sativasta että indicasta
• Yleensä lyhyempi kukkimisaika
• Suuret sadot
• Elinvoimainen ja vastustuskykykyinen kasvu

Voisivatko hybridit sopia sinulle? Tutustu artikkeliimme top-5 Skunkkihybrideistä voimakastuoksuisten ja elinvoimaisten lajikkeiden löytämiseksi. Skunkin kanssa ei voi mennä vikaan. Jos taas olet kiinnostunut astraalimatkoista ja molempien alalajien parhaiden puolien yhdistämisestä, on top-5 OG Kush -hybridien listamme varmasti tutustumisenarvoinen.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias