Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

Täydellinen Opas Kannabiksen Siementen Idättämiseen

Idattaminen

Ennen kuin pääset kiinni muhkeaan määrään tykkiä budia, tulee sinun selvitä kunnialla kasvatusprojektin sadonkorjuuta edeltävistä vaiheista. Tätä varten taas on äärimmäisen tärkeää, että osaat idättää siemenet oikein, sillä ilman itäneitä siemeniä ei satoa tule. Anna kasveillesi parhaat mahdolliset lähtökohdat tutustumalla tähän artikkeliimme parhaista siementen idätyskeinoista ja nikseistä.


KANNABIKSEN SIEMENTEN IDÄTYKSEN JALO TAITO

Kannabiksen elinkaarta tarkasteltaessa on helppo saada väärä käsitys siitä, että vegetatiivinen vaihe ja kukitus ovat kannabiskasvin herkimmät elämänvaiheet. Puutteellinen tietotaito ja huono suunnittelu voivat kuitenkin olla vielä tuhoisampia varhaisemmissa vaiheissa ja siementen idätyksen onnistuminen ratkaiseekin viime kädessä koko sadon kohtalon. Parhaiden mahdollisten elinolosuhteiden tarjoaminen kannabiksellesi on paitsi suotavaa, myös ainoa oikea tapa edetä kohti elinvoimaisia, runsassatoisia ja kukoistavia kasveja.

Pieni, hauras ja kipeästi avun tarpeessa, kannabiksen siemen ei ikinä kasva mahtavaksi puskaksi, ellei sitä auteta alkuun oikeille urille. Kannabiksen siementen idättämiseen on kuitenkin olemassa lukuisia toimivaksi havaittuja tapoja.

Eri menetelmien onnistumisprosenteissa on eroja ja kaikilla metodeilla on omat hyötynsä ja haittansa. On tärkeää ymmärtää, että vaikka taitotasosi olisi huippuluokkaa ja välineet viimeisen päälle, voit silti joutua todistamaan muutaman kauniin siemenen elinkaaren päätöstä ennen kasviksi ehtimistä, tämä on yksinkertaisesti normaalia elävien organismien ollessa kyseessä. Me Royal Queen Seedsillä tarjoamme laajan valikoiman korkealaatuisia tavallisia ja feminisoituja kannabiksensiemeniä. Merkitsemme lajikkeemme tyypit selkeästi, joten sinun ei tarvitse pelätä saavasi ei-toivottuja yllätyksiä.

Video id: 484382081

MITEN TUTKIA OSTAMASI KANNABIKSEN SIEMENET?

Riippumatta siemeniesi alkuperästä, on sinun syytä tehdä niille pintapuolinen tarkastus ennen niiden istuttamista. Useimmiten kaikki siemenet itävät versoiksi asti, mutta huonolaatuiset siemenet tuottavat heikomman laatuisi kasveja — luonnollisesti. Tämä on valitettavasti asia, jonka tosin tulet toteamaan vasta vegetatiivisen kasvun aikana ja kasvia kukitettaessa.

Pettymysten ennaltaehkäisemiseksi voit yrittää tutkia siementesi ulkomuotoa etukäteen. Kokemustieto kertoo, että tummemman väriset siemenet itävät suuremmalla varmuudella, kun taas vaalean vihreät tai valkoiset siemenet tulevat luultavimmin epäonnistumaan. Sinun tulisi istuttaa tummemmat siemenet riippumatta niiden kunnossa, sillä usein jopa hieman hajonneet siemenet löytävät oikeissa olosuhteissa kasvumotivaation. Itse asiassa mahdollisuutesi ovat kohtuulliset vielä sellaistenkin tummien siementen kanssa, joiden ulkokuoressa on isompiakin kolhuja.

IDÄTYSLÄMPÖTILA ON ELINTÄRKEÄ TEKIJÄ

Ennen kuin hyppäämme idätysmenetelmien pariin on kuitenkin syytä kerrata vielä lyhyesti muutama kultainen sääntö idätykseen. Parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi suosittelemme näiden parametrien sisällä pysyttelyä, idätystavasta riippumatta. Eri tekijöistä lämpötila nousee ylitse muiden. Siemenet etsivät kasvaessaan kosteutta mistä vain voivat, mutta tämän prosessin taustalla tarvitaan sopiva lämpötila viestittämään otollisista kasvuolosuhteista.

 • Optimaalinen lämpötila 22° ja 25°C välillä (71–77°F)
 • Kasvatusympäristön tulisi olla kostea, muttei märkä
 • Suhteellisen ilmankosteuden tulisi asettua 70% ja 90% välimaastoon
 • Siemenet suosivat loisteputkia (Cool White, koodi 33)
 • Minimoi siementen käsittely
 • Vesiviljelyssä tai kivivillakuutioissa optimaalinen pH-arvon on 5,8–6,2
-15 °C ⚠️ DANGER ZONE
17 °C IDEAL NIGHT TEMPERATURE
23 °C IDEAL DAY TEMPERATURE
+25 °C ⚠️ DANGER ZONE

KUINKA PITKÄ ON ODOTETTU ITÄMISAIKA?

Kolme elintärkeää parametria laukaisevat siemenen kasvattamaan alkujuurta; lämpö, kosteus ja pimeys. Kosteutta etsiessään yksinäisestä juuresta kehittyy hiljalleen taimi, ja taimesta kasvaa ajan ja huolenpidon myötä rakastamamme naaraspuolinen kannabiskasvi. Oikeissa olosuhteissa ensimmäiset kasvunmerkit ovat havaittavissa 12–36 tunnin sisällä niiden ensikosketuksesta kosteuteen.

Aikataulussa voi olla heittoa olosuhteista johtuen. Optimaalisissa olosuhteissa kehitys on luonnollisesti nopeampaa (ks. aiemmin mainitut kultaiset säännöt). Jopa huonoin kasvattaja saa siemenen kehittymään, mutta siinä saattaa kestää pitkäänkin ja tuloksena on todennäköisesti elinkelposuudeltaan vajavainen yksilö.

IDÄTYSMENETELMÄN VALITSEMINEN

 • VESILASIMENETELMÄ

Glass Of Water Approach

Tämä idätystapa lienee tuloksellisesti heikoimpien joukossa, mutta joka tapauksessa toimiva vaihtoehto. Johtuen menetelmän äärimmäisestä helppoudesta aloittelijat saattavat valita aloitustavaksi vesilasissa idättämisen. Aloita täyttämällä lasi puolilleen noin 22°C asteisella vedellä.

3–5 päivän kuluttua siemenet alkavat aueta ja sinun pitäisi nähdä valkoisten juurenkärkien kurkistavan siemenen kuorten sisältä. Näiden päiden saavutettua 1–2 cm siirrä siemenet äärimmäisen varovaisesti valmistelemiisi ruukkuihin.

Jos käytät kasvualustana multaa, tulee sinun tehdä siihen 10–15mm reikä siementen istuttamista varten. Asettele siemenet varovaisesti kuopan pohjalle ja peittele ne mullalla. Seuraavaksi sijoita sopiva loisteputki noin 13–15cm etäisyydelle ruukun pinnasta kasvua edistämään. Viimeisenä huomiona ole varovainen veden kanssa tässä kohtaa. Käytä ruiskepulloa kastelussa varmistaaksesi, että multa pysyy kosteana muttei läpimärkänä.

 • MÄRKÄ PAPERI -MENETELMÄ

Wet Kitchen Towel Method

Kenties se kaikkein käytetyin idätysmenetelmä. Märkä paperi -menetelmästä on olemassa useita erilaisia muunnoksia. Jotkut kasvattajat käyttävät villaisia kankaita, toiset taas vettä imevää paperia. Tässä esimerkissä käytämme talouspaperia, sillä se pitää kosteutta suhteellisen hyvin ja on yleensä helposti saatavilla.

Kostuta kaksi paperipalaa lämpimällä vedellä. Aseta siemenet paperien väliin muutaman sentin välein ja varmista joka päivä, että paperit ovat tarpeeksi kosteita, mutteivat märkiä. Muutaman päivän sisällä siemenet ovat todennäköisesti aloittaneet itämisprosessin. Kun juurta pilkistää kuorten välistä 1-2 cm verran voit siirtää ne valitulle kasvualustalle.

 • SUORAAN MULTAAN ISTUTTAMINEN

Planting Directly Into Soil

Suoraan multaan istuttamisen hyvä puoli on se, että tällä keinoin vältät siementen liikuttelua silloin, kun ne ovat kaikkein herkimmillään. Ensimmäisen juuren kärki on mikroskooppisten säikeiden peitossa, ja ne vahingoittuvat hyvin helposti. Suoraan kasvualustaan istuttamisessa on kuitenkin myös hyvät puolensa, sillä tällä keinolla herkät siemenet saavat suojaa lämpötilan vaihteluita vastaan, toisin kuin märän paperin sisällä tai vesilasissa itäessään.

Aloita täyttämällä valitsemasi ruukut hyvälaatuisella kannabiksen kasvatukseen tarkoitetulla esikastellulla mullalla. Useat kasvattajat ottavat tässä kohtaa apukeinoja käyttöön juuristimulaattorin muodossa. Tee multaan 10–15mm kuoppa siemenesi kodiksi. Avaa siemenpaketti, irrota varovaisesti siemenet alustastaan ja sijoita ne tekemäsi kuopan pohjalle. Peittele siemenet kevyesti mullalla, mutta varo tiivistämästä liikaa niiden päälle laittamaasi multaa. Tämä voi johtaa juuren heikentyneeseen kykyyn läpäistä maaperää ja osaltaan hidastaa kasvua. Suihkuttele lopuksi kevyesti peitelty kuoppa.

Mikäli et halua esikastella multaa, voit vaihtoehtoisesti käyttää suihkepulloa ja kostuttaa kuoppa ennen siemenen laittamista sinne. Optimaalinen juurtenkasvu edellyttää sopivia kosteusolosuhteita siemenen ympäristössä.

Nyt sinun tulee sijoittaa valmiit ruukut kosteaan paikkaan, jonka lämpötilahaarukka on kultaisissa ohjeissa listatuissa rajoissa. Noin 4 ja 10 päivän välillä sinun pitäisi nähdä pienen taimen ponnistavan ulos mullasta. Samaan aikaan alhaalla on käynnissä vastaava kasvuprosessi, mutta toiseen suuntaan. Tässä kohtaa voit siirtää ruukun sisällön kasveineen ja multineen toiseen suurempaan ruukkuun, jossa normaali kasvu voi alkaa.

 • KIVIVILLLAKUUTIOISSA IDÄTTÄMINEN

Using Stone Wool Blocks

Optimaalisen lämpötilan (noin 22–25°C) ja kosteuden säilyttäminen idätyksen aikana voi olla haastavaa. Siementen jättäminen esille ympäristö armoille tai ikkunalaudalle on kaukana hyvästä vaihtoehdosta ja itsetehty ilmaston säätelyn mahdollistava kaappi olisikin huomattavasti parempi idea. Esimerkiksi lämpömatto on mainio keino tasaisesta lämpötilasta huolehtimiseen, mutta sekään ei valitettavasti ratkaise kosteusongelmaa.

Sinun tuleekin investoida hieman rahaa, mutta sen vastapainoksi itsetehty kivivillakuutioihin perustuva systeemi voi olla täydellisyyttä hipova utopia kannabiksen siementen idättämiseen. Kostuta kivivillakuutiot samaan tapaan kuin kostuttaisit mullan. Kivivilla säilyttää kosteutta ja poistaa täten kastelutarpeen idätyksen ensiaskelien aikana. Kuutiot kasteltuasi sijoita ne kannelliseen muoviastiaan. Esimerkiksi muovinen kakkurasia sopii tähän tarkoitukseen paremmin kuin hyvin.

Astian kattona toimiva kupu auttaa luomaan itäville siemenille otollisen mikroilmaston. Jos nyt siis sijoitat koko virityksen aiemmin valmistelemaasi lämpötilakontrolloituun kaappiin, on lopputuloksena itseään ylläpitävä systeemi, eikä sinun tarvitse koskea enää siemeniin ennen niiden loppusijoitusta niiden puhjettua versoiksi. Kivivillakuutioihin pohjautuvaa menetelmää käyttämällä voit odottaa itämisen tapahtuvan päivässä tai parissa.

Kaksi-kolme viikkoa itämisen jälkeen nuoret taimet ovat valmiita siirrettäväksi uuteen kotiinsa. Tässä vaiheessa sinulla on kaksi vaihtoehto; niiden siirtäminen multaiseen kasvualustaan tai vesiviljelyjärjestelmään. Oikean hetken siirrolle tiedät siitä, että juurten alut alkavat puskea ulos kivivillablokkien alapuolelta. Mikäli juuret eivät ole peittäneet koko kivivillablokin alaosaa ne jatkavat kasvuaan uudessa ympäristössään vettä ja ravinteita etsien ja alaspäin kasvaen.

 • RQS idätyskuutiot

RQS Soil Plugs

RQS idätyskuutiot ovat toinen erinomainen tapa siementen idätykseen. Ne ovat helppokäyttöisiä ja suunniteltu huolella valikoiduista raaka-aineista parhaan mahdollisen alun tarjoamiseksi taimille. Kuutioissa yhdistyvät korkealaatuinen turve ja kookoskuitu, ja ne tarjoavat erinomaisen tasapainon ilmavuuden ja vedenpidätyskyvyn välillä.

Näin siementen kuivuminen ei muodostu ongelmaksi, mutta samalla rakenne estää myös sienille suotuisten kosteusolojen muodostumisen.

RQS idätyskuutiot sisältävät tärkeitä mikroravinteita, joita taimi tarvitsee optimaalisen kasvun ja kehityksen tueksi. Kuutioon ympätyt biologisesti aktiiviset ainesosat puolestaan auttavat kehittämään juuren ympäristöön hyötyeliöiden joukkoa, joka auttaa pitämään patogeenit aisoissa, auttaa tainta ravinteidenotossa ja edistää orgaanisen materiaalin hajoamista. Kuutioiden pH-tasapaino on luonnonmukainen, joten kannabiksen taimi pystyy hyödyntämään helposti ravinteet ilman pelkoa ravinnelukoista.

Idätyskuutiot ovat helppokäyttöisiä, joten niiden myötä taimien uudelleenistutus helpottuu. Juuren ilmestyessä esiin voit siirtää kuution sellaisenaan multaan tai vesiviljelyjärjestelmään.

Käytä RQS idätyskuutioita asettamalla valitsemasi siemen kuutioon. Laita idätyskuutiot tämän jälkeen propagaattoriin ja sumuttele kuutiot kevyen kosteiksi. Propagaattorin kansi auttaa pitämään huolta kosteuden säilymisestä. Yritä säätää propagaattorin kosteus ja lämpötila yllä suosittelemiimme rajoihin. Propagaattoriin sijoitettu pieni lämpö- ja kosteusmittari auttaa seuraamaan tilannetta.

 • ROYAL QUEEN SEEDS FEMINIISOITU ALOITUSPAKETTI

Royal Queen Seeds Feminized Starter Kit

Edellä esiteltyjen keinojen lisäksi on luonnollisesti olemassa vieläkin helpompia tapoja siementen idättämiseen. Royal Queen Seedsin Feminisoitu Aloituspaketti sisältää kaiken mitä tarvitset seuraavan kannabisprojektisi käyntiin polkaisuun.

Royal Queen Seeds Feminisoitu Aloituspaketti sisältää:

 • 3 x feminisoituja RQS Critical siemeniä
 • 20 x Easy-Start idätysruukkuja
 • 1 x Propagator Pro
 • 1 x pakkaus kasvua edistäviä Bacto-bakteereita
 • 1 x pakkaus perliittiä
 • 1 x loisteputki
 • 1 x ohjekirja
 • 4 x AA-paristoja
 • 1 x Royal Queen Seeds katalogi

*Tarvitset myös mittakupin ja sekoitustyökalun (eivät kuulu pakettiin).

1. Irrota hellästi folio siemenpaketin takaosasta ja aseta siemenet kuivaan astiaan.

2. Tarvitset matalan astian, joka on tarpeeksi suuri, jotta siemenalusta mahtuu sen sisään. Laske astiaan litran verran huoneenlämpöistä (22–25°C/71–77°F) vettä. Kaada veden sekaan Bacto-entsyymit ja anna entsyymien liueta veden sekaan ennen kuin asetat siemenalustan veteen. Siemenalustan tarvitsee olla vain 5–10 sekuntia upoksissa.

3. Nostettuasi siemenalustan pois astiasta töki 10–15mm syviä reikiä jokaisen ruukun multaan ja aseta varovaisesti yksi siemenet yksi kerrallaan tekemiisi koloihin. Muistathan laittaa vain yhden siemenen ruukkua kohti.

4. Ota esiin propagaattori ja ripottele 15 mm paksu kerros perliittiä laatikon pohjalle.

5. Aseta siemenalusta propagaattoriin, säädä sen seinät ja sijoita kansi paikalleen. Kansi on varustettu katkaisijalla, jotka kontrolloivat propagaattoriin esiasennettuja valoja.

6. Tarkista propagaattorin vesivaraston tila kerran päivässä. Tavoitteena on säilyttää veden pinta tasaisena ilman suuria vaihteluita. 1–7 päivän sisällä sinun tulisi nähdä versojen puhkeavan pinnalle näkyvien lehtien kera. Versojen saavuttaessa noin 3 millin korkeuden voit siirtää ne niille varaamaasi lopulliseen kasvatusalustaan.

Video id: 484368580

JOS SINULLA ON EPÄILYKSIÄ, AJATTELE KEVÄTTÄ JA SEN OLOSUHTEITA

Riippumatta minkä idätysmenetelmän lopulta valitsitkaan, voit käyttää ohjenuorana olosuhteiden suhteen kevättä. Luonnollisessa ympäristössään kannabiksen siementen elinkaaria määrittää vuoden kierto keväästä talveen. Keväällä kosteus on korkea ja lämpötilat noususuunnassa. Voit aina kysyä itseltäsi, ”jäljittelevätkö idätysolosuhteeni luonnollisia kevään olosuhteita?”. Mikäli vastaus on kyllä, on sinulla varsin hyvät saumat onnistua idättämään siemenet.

ANNA SIEMENILLESI PARAS MAHDOLLINEN ALKU

Useimmiten idätys menee maaliin ilman suurempia ongelmia. On kuitenkin olemassa joitain tyypillisiä ongelmia, joiden ratkomisessa voimme auttaa.

 • VALO

Ensimmäinen tekijä on valo. Siemenet ja taimet eivät alkuun tarvitse voimakasta valoa, loisteputki tai CFL-kasvatuslamppu ovat erinomaisia vaihtoehtoja tähän vaiheeseen. Kannabis elää valosta, mutta liian paljon liian aikaisin aiheuttaa vain vahinkoa ensiaskelia otettaessa.

Aseta valolähde noin 15 sentin päähän siemenistä. Taimien muodostettua ensimmäiset oikeat lehdet (niissä on rosoiset reunat) voit siirtää lampun jopa 5 sentin päähän. Jos huolehdit taimien vahingoittumisesta, aseta kätesi lehtien ja lampun väliin. Mikäli et voi liian lämmön takia pitää kättäsi paikallaan 10 sekuntia, tulisi sinun siirtää lamppua pari senttiä kauemmaksi. Toista tämä riittävän monta kertaa sopivan etäisyyden löytämiseksi.

Nuorten taimien kasvaessa hyvin nopeasti sinun tulee seurata tilannetta tarkkaan ja säätää valoja aina tarvittaessa parhaan mahdollisen alun takaamiseksi. Kahden loisteputkien tai CFL:n alla vietetyn viikon jälkeen voit siirtää pienet kasvisi korkeatehoisen HPS- tai MH-kasvatuslampun alle.

Lighting
 • YLÖSALAISIN OLEVAT SIEMENET

Tippuiko siemen tekemääsi kuoppaan väärin päin? Ei huolta, siemenen kääntäminen ei ole tarpeen, sillä luonto korjaa asian. Juuret kasvavat aina alaspäin ja mahdollisen kääntämisen ylimääräiset kosketukset voivat vahingoittaa herkkää siementä.

Jos olet epävarma, voit odottaa muutaman päivän ensimmäisten sirkkalehtien ilmestymistä. Siemenen tulisi kyetä selvittämään pienet vastoinkäymiset ilman apua, kunhan vain olet tehnyt osasi vaadittavien kasvuparametrien suhteen. Paras tapa onkin välttää paniikkia ja seurata tiukasti kultaisia sääntöjä. Tällä keinoin siemenesi tulisi olla siirtokunnossa ennen kuin huomaatkaan.

Upside-down Seeds

ITÄMINEN JA SEURAAVAT ASKELEET

MILLOIN ALOITTAA LANNOITTAMINEN?

Tämän kysymyksen vastaus riippuu valitsemastasi kasvatusalustasta, mutta useimmissa tapauksissa ylimääräiset ravinteet eivät ole tarpeen ensimmäisten 2–3 viikon aikana. Mullassa itsessään on paljon ravinteita ja jopa ravinteettomaksi mainostettu kookoskuitu tarvitsee täydennystä vasta ensimmäisen viikon jälkeen. Jos kasvatusalusta on kookoskuitu tai vesiviljely, tulisi lannoiteannosten olla 0,25 ohjeen mukaisesta annostuksesta. Ensimmäisten lehtiparien ilmestyttyä nosta ravinteita tahdilla 0,25 per lehtipari. Suosittelemme uusia kasvattajia aloittamaan mullasta. Tämä mahdollistaa tehokkaan oppimisprosessin kannabiksen kasvatuksen metkuihin. Lisäksi multa on kasvatusalustana anteeksiantava verrattuna vaikkapa vesiviljelyyn.

Helppo tapa perehtyä ravinteiden puutoksiin on tutkia kannabiksen lehtiä. Sahalaitaiset lehdet alkavat muuttua vaaleanvihreiksi kasvin käytettävissä olevien ravinteiden alkaessa ehtyä.

Anna tämän jatkoa tarpeeksi pitkään ja vaalean vihreä muuttuu keltaiseksi. Viimeistään tässä kohtaa hälytyskellojen tulisi soida, sillä keltaiset lehdet ovat merkki ravinteisiin liittyvistä ongelmista. Kannabis ei kuole lehtien kellastumiseen, mutta se vaikuttaa kasvuun heikentävästi ja toimii samalla kehotuksena korjata kasviesi ravinteet kuntoon.

Typpi on vegetatiivisen kasvun tärkein ravinne. Taimen saatua helpotusta ravinnepuutokseensa palaa sen väri hiljalleen terveen vihreäksi. Reaktioajastasi riippuen tässä voi kestää muutama tunti tai pidemmälle ehtineissä ongelmissa kenties kokonainen päivä.

ISTU ALAS JA RENTOUDU

Taimen ensimmäiset elinviikot vaativat verrattain vähän interventiota kasvattajan puolelta. Ravinteet saattavat tarvita pientä säätöä, kuten ehkä olet huomannut, ja valojen etäisyyden kanssa on syytä olla tarkkana. Siementen kuitenkin idettyä sinulla on nyt harvinainen rauhallinen, muutaman viikon kestävä hetki. Istu siis alas, rentoudu ja ihaile pienten kannabistesi kasvua kohti kukkaloistoa.

Ensimmäisten viikkojen ollessa takana voit ruveta kohtelemaan taimia kuin pieniä vegetatiivisessa kasvuvaiheessa olevia kannabiksia. Vaihda siis valojakso tiukasti säädeltyyn ja valoteho maksimaaliseen intensiteettiin. Idätyksen aikana pidä aina mielessä tässä jutussa kerrotut kultaiset säännöt ja epävarmuuden hetkellä ota mallia luontoäidin keväästä. Mikäli uskot kaiken olevan oikeilla raiteilla, voit keskittyä seuraamaan ikioman kannabiskasvisi ihastuttavaa matkaa kohti aikuisuutta — ja toivottavasti kehoasi.


Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out
Wait It Out

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

Categories
eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun