Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Luke Sumpter

Opas kannabiksen kasvattamiseen ulkona vuonna 2024.


Kannabiksen ulkokasvattaminen tuo mukanaan monia hyötyjä. Se on paitsi perinpohjaisen nautinnollinen kokemus, mutta mahdollistaa myös suurempien, parempia satoja tarjoavien kasvien kasvattamisen. Jatka lukemista selvittääksesi, kuinka kasvattaa kannabista ulkona.

Kannabiksen kasvattaminen sisällä vs. ulkona: eroavaisuudet

Ulkona kasvattaminen tarkoittaa yleensä suurempaa kasvatusaluetta, runsaasti auringonpaistetta, ilmaista kasteluvettä sateen muodossa, parempaa ilmastointia sekä onnea, joka seuraa luonnon helmassa oleilusta.

Ulkokasvattamiseen liittyvät kuitenkin omat haasteensa. Kasvit ovat alttiimpia tuhohyönteisille ja suuremmille saalistajille sekä lämpöaaltojen ja kylmien kausien aikaansaamille vahingoille.

Sisällä kasvaessaan saavat kasvit enemmän suojaa ja kasvattajat puolestaan ovat täydellisessä hallinnassa kasvatusympäristöstä. He voivat vapaasti muuttaa lämpötila- ja kosteusasetuksia ja kasvit ovat paremmassa suojassa uteliaiden katseilta.

Sisäkasvattajilla on kuitenkin yleensä vähemmän tilaa käytettävänään, mikä tarkoittaa pienempää potentiaalia suurten satojen kasvattamiseksi. Lisäksi heidän on syydettävä rahaa sähkölaskuihin, joita koituu kasvatustilojen pyörittämisestä.

Kannabiksen kasvattaminen ulkona

Aurinko, raitis ilma ja luonnonmukainen multa – kannabiksen kasvattaminen ulkona tarjoaa lukuisia etuja niin kasvattajille kuin itse kannabiskasveillekin. Asiat ilmaisista resursseista aina ajan viettämiseen ulkona tekevät projektista kannattavan.

Ulkona kasvatuksen edut

 • Suuremmat kasvit
 • Enemmän tilaa
 • Ilmainen sadevesi
 • Auringonvalo (edullisempaa kuin keinovalo)
 • Ei tarvetta valojakson muuttamiselle
 • Hyvä ilmanvaihto pitää homeen loitolla
 • Kumppanikasvit
 • Hyödylliset hyönteiset
 • Runsaasti paikallisia mikrobeja sisältävä maaperä
 • Mahdollisuus harjoittaa regeneratiivista viljelyä

Sijainnin valinta

Päätettyäsi kasvattaa ulkotiloissa, täytyy sinun miettiä, mihin haluat sijoittaa kasvisi. Etsi alue, joka tarjoaa kasveillesi tasaisen lämpötilan, tarpeeksi auringonvaloa ja suojaa ankarilta sääolosuhteilta.

Varmista, että puutarhasi / kasvatussäiliöidesi sijoituspaikka täyttää seuraavat vaatimukset kasvattaessasi Euroopassa vuonna 2024:

 • Lämpötila ei koskaan laske alle 12 °C:een
 • Lämpötila ei koskaan ylitä 30 °C:tta
 • 6–8 tuntia suoraa auringonvaloa joka päivä (etelään päin oleva sijainti on ideaali)
 • Suojassa rankkasateilta ja lämpöaalloilta (esim. väliaikainen pressu, kasvihuone)

Kannabiksen kasvattaminen ulkona

Kasvatuspaikat

Kannabis menestyy vantterana yrttinä monissa eri paikoissa. Joillain kasvattajilla on käytössänsä tilava puutarha, kun taas toiset joutuvat rajoittamaan toimintaansa pienempiin tiloihin.

 • Parveke

Parvekkeen helppokäyttöisyys tekee siitä loistavan paikan kannabiksen kasvatukseen. Tietyt muuttujat aiheuttavat kuitenkin takaiskuja, jotka vaikuttavat merkittävästi satosi kokoon.

Plussat
Miinukset
Raikas ilma ja luonnonvalo Pohjoiseen päin olevat parvekkeet eivät saa lähes lainkaan suoraa auringonvaloa
Etelään päin oleville parvekkeille paistaa aurinko koko päivän ajan Korkealla sijaitsevat parvekkeet altistavat kasvit voimakkaille tuulille
Pienemmät vesi- ja sähkölaskut -
 • Kattoterassi/terassi

Pilven kasvattaminen perinteisellä terassilla tai kattoterassilla tarjoaa etuja, joista parvekkeella kasvattava jää paitsi. Niihin liittyy kuitenkin omatkin riskinsä.

Plussat
Cons
Aurinko paistaa katolle koko päivän, ellei se sitten ole osittain korkeamman rakennuksen peitossa Paljaampana yläilmoista käsin tapahtuvalle valvonnalle
Sadeveden helppo saatavuus Kasvit ovat alttiimpia myrskyille ja helleaalloille
Paremmassa turvassa naapurien ja sivullisten katseilta kuin parvekkeilla kasvattaessa -
 • Yksityinen puutarha

Yksityinen puutarha on yksi mukavimmista paikoista kasvattaa kannabista. Monet kasvattajat nauttivat, kun saavat hoitaa satojaan kaikessa rauhassa kesäkuukausien aikana.

Plussat
Miinukset
Runsaasti tilaa Tuhoeläinten mahdollisuus
Mahdollisuus kasvattaa kumppanikasveja sekaviljelymenetelmällä Mullan homeen, kuten punahomeen muodostumisen riski
Piilossa sivullisten silmiltä -
 • Huomaamaton kasvatus poissa omalta tontilta

Tämä huomaamaton kasvatusprojekti tapahtuu oman tontin ulkopuolella. Valitsemalla piilossa olevan sijainnin keskellä maaseutua, onnistuvat monet kannabisharrastajat täyttämään jemmapurkkinsa altistaen projektinsa vain minimaaliselle riskille.

Plussat
Miinukset
Huomaamattomuus Kasvit altistuvat huonolle säälle ja tulvimiselle
Pieni riski Kohonnut tuhoeläinten ja tautien riski
Edullinen, lähes kuluton tapa kasvattaa Sivullinen saattaa löytää satosi sattumalta
 • Kasvihuone

Kasvihuone yhdistää ulko- ja sisäkasvatuksen parhaat puolet. Siellä kasvit pääsevät nauttimaan paitsi luonnollisesta auringonvalosta, myös sisätilojen lämmöstä ja suojasta.

Plussat
Miinukset
Mahdollisuus pidentää ulkokasvatuskautta Kasvit voivat kärsiä stressistä lämpöaaltojen aikana
Suoja joitain tuholaislajeja vastaan Jos kasvihuoneessa ei ole kunnollista ilmanvaihtoa, voi sisäilma ummehtua ja kostua liikaa

Tekijät, jotka ottaa huomioon kasvatuspaikkaa valitessa

Joka kasvatuspaikalla on omat etunsa ja haasteensa. Joillain kasvattajilla saattaa olla vain yksi vaihtoehto, mutta toisilla on enemmänkin valinnanvaraa.

 • Kastelu

Kastelu voi olla melkoisen iso tehtävä. Ulkokasvit pääsevät nauttimaan sadevedestä, mutta altistuvat samoin myös kuiville kausille. Siinä missä kokonaisen kannabispuutarhan tai -kasvihuoneen päivittäinen kastelu voi aiheuttaa haasteen, tekee kastelujärjestelmän asentaminen siitä lähes vaivattoman tehtävän.

Kauempana, poissa omalta tontilta tapahtuvat kasvatusprojektit joutuvat luonnollisesti usein selviämään vähemmällä kasvattajan huomiolla, verrattuna lähempänä kotia kasvatettaviin viljelmiin. Pyri valitsemaan paikka veden läheltä, jotta sinun ei tarvitsisi rahdata painavia vesisäiliöitä salaiseen sijaintiisi.

 • Kukkapenkit vai ruukut?

Ruukussa olevan kasvin pystyy helpommin siirtämään turvaan, kun olosuhteet käyvät ankariksi. Äly- ja ilmaruukut auttavat minimoimaan sieni-infektiot ja pitämään juuristot ilmastettuina.

Toisaalta kohopenkin avulla voidaan kasvattaa monia kumppanilajeja samalla maa-alueella. Tämä paitsi rikastuttaa maaperän biodiversiteettiä, mutta luo myös suojaavien kasvien muurin, joka torjuu tuholaisia samalla, kun houkuttelee paikalle hyödyllisiä hyönteisiä.

 • Valosaaste

Liiallinen katuvalojen aiheuttama valosaaste saattaa aiheuttaa sen, että kannabiskasvi säilyy vegetatiivisessa tilassa – tai taantuu siihen takaisin. Tällaisissa olosuhteissa kasvattavien kannattaa harkita autoflowering-lajikkeita. Nämä lajit kasvavat nopeasti, eivätkä vaadi tiettyä valojaksoa aloittaakseen kukkimisensa ja jatkaakseen sitä.

 • Tuulivauriot

Parvekkeilla, kattoterasseilla tai puutarhoissa kasvattavien tulisi pystyttää suojaksi esteitä ja aitoja, jos he sattuvat asumaan alueella, joilla voi olla voimakkaiden tuulenpuuskien riski. Jos aiot käyttää katetta, valitse painavampi kasvualusta, jonka saat pysymään paikoillaan kivien painolla sen sijaan, että valitsisit oljet tai sahanpurut.

 • Auringonpaistetunnit

Pyri istuttamaan kasvisi aurinkoisimpaan mahdolliseen paikkaan. Kannabis vaatii vähintään kuusi tuntia keskeytyksetöntä auringonvaloa päivittäin menestyäkseen hyvin.

 • Turvallisuus

Jos kasvatat avoimessa puutarhassa tai ensimmäisen tai toisen kerroksen parvekkeella, ovat kasvisi muiden kannabisharrastajien ulottuvilla. Varmista, että suojaat kasvisi niin varkailta kuin alueen nälkäisiltä eläimiltäkin.

Tekijät, jotka ottaa huomioon kasvatuspaikkaa valitessa

Genetiikka

Valittuasi kasvatuspaikan täytyy sinun miettiä, mitä lajiketta kasvattaa. Sinun on otettava huomioon kasvatusympäristö sekä se, millaisia ominaisuuksia kannabikseltasi kaipaat.

Pohjoisilla alueilla, kuten Suomessa on kasvukausi usein lyhempi. Tällöin sitkeät ja nopeasti kukkivat lajikkeet, kuten autoflowering-lajit ovat hyvä valinta. Eteläisemmille alueille soveltuvat pitkiksi venähtävät sativat, joilta kestää kauemmin kukkia. Näissä olosuhteissa menestyvät myös hybridit.

Haluatko kasvattaa tietynmakuista lajiketta? Tutustu harkitsemiesi lajien terpeeniprofiileihin. Tämä antaa viitteitä siitä, millainen aistikokemus kutakin lajiketta nautittaessa on odotettavissa. Pidätkö enemmän hedelmäisestä vai maanläheisestä? Onko sitrus vai karkki enemmän omaan makuusi?

Voit käyttää myös siemenpankkien tietoja arvioidaksesi lajikkeen kokoa, kukkimisaikaa ja satoja. Jos voit kasvattaa avoimesti ilman kiinnijäämisen pelkoa, harkitse korkeaksi kasvavia ja tuottoisia lajikkeita. Jos sinun on oltava kasvatusprojektissasi huomaamattomampi, valitse pienempi ja vaatimattomampi lajike.

Idättäminen

Kannabiksen elinkaaren ensimmäinen vaihe on idätys. Tämän prosessin aikana kasvi kasvattaa ensimmäisen pääjuuren ja murtautuu mullasta taimena. Idätykseen kuuluu kolme tärkeää tekijää, pimeys, kosteus ja ilmankosteus. Yhdessä nämä kolme tekijää aktivoivat siemenen kasvun, ja multa on täydellinen ympäristö tälle.

Lämpimässä ilmastossa kasvattavat voivat kylvää siemenet suoraan ruukkuun tai kukkapenkkiin. Kannabis vaatii kuitenkin korkeaa ilmankosteutta taimivaiheessa, joten tämän varmistamiseksi ulkokasvit on hyvä laittaa aluilleen kasvatustunnelissa tai kasvihuoneessa.

Kylmässä ilmastossa kasvattavien kannattaa aloittaa kasvatus sisätiloissa, jotteivat herkät taimet altistu kylmälle ilmalle viileän kevään aikana. Lämpötilan salliessa ne voi sitten istuttaa suoraan multaan tai suurempiin ruukkuihin ulos.

Ennen siementen idättämistä kasvattajan tulee hankkia korkealaatuista, tarkoitukseen sopivaa multaa. Orgaaninen multa sisältää kaiken mitä kasvit tarvitsevat kukoistaakseen, ravinteita, hyödyllisiä mikrobeja ja synergiaetuja tarjoavia sienirihmastoja.

Siementen idättämiseksi tee pieni kuoppa multaan. Aseta siemen tekemääsi kuoppaan ja peitä se hellävaraisesti. Lisää hieman vettä. Taimen pitäisi murtautua pinnan läpi 2–7 päivässä.

Taimivaihe kestää noin kaksi viikkoa. Pidä huoli, että se saa jatkuvasti valoa, hieman vettä ja sopivan, noin 70 % luokkaa olevan ilmankosteuden.

Germinating

Kasvin hoito

Vegetatiivinen vaihe alkaa taimivaiheen tullessa päätökseensä. Tänä aikana kasvisi keskittyvät yhteyttämiseen sekä luomaan energiaa kehittymistä ja kasvua varten. Tämän vaiheen aikana voit odottaa näkeväsi suurten aurinkolehtien lisääntyvän nopeasti. Hoitaaksesi ja ylläpitääksesi kasvejasi sinun tulee ottaa huomioon seuraavat seikat:

Kastele vain, kun mullasta 3–5 ylintä senttiä ovat kuivuneet. Jos et odota tarpeeksi kauan kastelukertojen välissä, voit altistaa kasvisi juurimädälle ja muille ikäville ongelmille.

Testaa multasi aina aika ajoin varmistaaksesi, että sen pH pysyy 6,0–7,0 tietämillä. Tämä pH on optimaalinen vaihteluväli ravinteiden imeytymisen kannalta.

Sananen kastelusta

Pyri kastelemaan kasvejasi aina, kun muutamat ylimmät sentit mullasta ovat täysin kuivuneet. Jos kastelet tätä enemmän, saatat edesauttaa juurimädän syntymistä. Jos suunnittelet lähteväsi lomalle tai joudut muuten vain olemaan poissa kasviesi luota kasvukauden aikana, pystytä automatisoitu järjestelmä, jonka avulla varmistat, että kasviesi maaperä pysyy tarpeeksi kosteana.

Tuholaisten torjunta

Tuholaiset ovat yksi suurimmista ulkotilojen kasvattajien haasteista. Niiden leviämistä voidaan hallita ja ne voidaan jopa estää kokonaan seuraavien vinkkien avulla:

 • Petohyönteiset: Tuo kasvatusalueellesi muita ötököitä syöviä hyönteisiä, kuten leppäkerttuja ja loispistiäisiä suojataksesi kasvejasi tuholaislajeilta.
 • Kumppanilajien istutus: Istuta basilikaa, sitruunamelissaa tai tilliä karkottaaksesi tuhohyönteisiä.
 • Hyödylliset sienilajit: Multa, joka sisältää mykorritsoja eli sienijuuria, kykenee paremmin vangitsemaan ja tappamaan sukkulamatoja. Sukkulamadot ovat maaperän mikro-organismeja, jotka tuhoavat kannabiksen juuria.
 • Fyysiset esteet: Pystytä verkkoaitoja ja muita suojia estääksesi suurempia eläimiä, kuten peuroja ja lintuja popsimasta satojasi.

Suojele kasvejasi pölytykseltä

Sinun täytyy puolustaa kasvejasi pölytykseltä, jotta ne tuottaisivat parhaat mahdolliset budit. Hedelmöittyneet kukat ovat pienempiä, pullollaan siemeniä ja tehottomampia. Vaikka muut pölyttävät lajit voivatkin hyödyttää puutarhaasi, täytyy sinun aktiivisesti estää uroskasveja päätymästä kasvatusalueellesi.

Jos viljelet tavallisia kannabiksen siemeniä, täytyy sinun toimia kasviesi kypsyessä ennakoivasti määrittääksesi niiden sukupuolen ja estääksesi hedelmöittymisen.

Ulkokasvattajan kalenteri vuodelle 2024

Tämä kalenteri on rakennettu Euroopan keskiarvoisen ilmaston mukaan. Jos asut äärimmäisemmissä olosuhteissa (tai kokonaan eri pallonpuoliskolla), kannattaa tutustua alueellesi ominaisiin kasvatusolosuhteisiin.

Ota myös huomioon, että eri lajikkeet kasvavat eri tahtia, toiset nopeammin ja toiset hitaammin. Pidä siis aina valitsemasi lajikkeen yksilölliset ominaisuudet mielessäsi.

Tulet myös huomaamaan, että kalenterimme ottaa huomioon vuodenajan sekä kuun ja auringon asennot. Monet puutarhurit huomioivatkin viljelypuuhissaan kuun vaiheet johtuen siitä, kuinka tämä taivaankappale vaikuttaa kosteuden, mahlan ja hienovaraisten energioiden siirtymiseen.

 • Sisätilojen idättäminen

Ala idättää siemeniäsi sisätiloissa noin maaliskuun 9. päivän tienoilla, jos asut viileämmän ilmaston alueella. Tämä päivämäärä ajoittuu aikaan juuri ennen täyttä kuuta ja tehostaa suurempien ja aromaattisempien budien kasvamista.

Kevätpäiväntasaus on 20. maaliskuuta. Tänä aikana aurinko ylittää taivaanekvaattorin kevään ensimmäisen päivän merkkinä. Pidemmät päivät ja lisääntynyt auringonvalo tarkoittavat sitä, että kasvatuskausi on alkanut! Siemenet itävät 2–7 päivässä ja siirtyvät taimivaiheeseen.

Outdoor Grower’s Calendar 2023

 • Taimivaihe / kasvatus sisätiloissa

Taimivaihe kestää noin kaksi viikkoa ennen kuin vegetatiivinen vaihe saa alkunsa. Jatka viileämmillä alueilla kasvattamista sisätiloissa noin huhtikuun puoleen väliin saakka, jotta ulkotilojen lämpötila- ja valaistusvaatimukset täyttyvät.

 • Istuttaminen ja ulkotiloihin siirtäminen

Jos asut lämpimämmässä ilmastossa, on nyt aika idättää siemenet suoraan ulkona. Voit myös siirtää sisätiloissa tähän asti kasvattamasi kasvit ulos ja istuttaa ne maaperään tai suurempiin säiliöihin.

Jos päätät ohjata kasvatustoimesi kuun syklin mukaisesti, niin pyri istuttamaan silloin, kun laskeva kuu saavuttaa sirppivaiheensa.

Istuttamisen jälkeen kasvit totuttautuvat maaperään, jatkavat vegetatiivista vaihettaan ja keräävät runsaasti massaa. Kesään siirryttäessä ne alkavat saada huomattavasti enemmän valoa. Ne jatkavat venymistään ylöspäin, pohjoisnavan saavuttaessa maksimaalisen kulmansa aurinkoa kohti.

 • Topping ja koulutus

Kun kasvit ovat täysin mukautuneet ympäristöönsä, voivat kasvattajat halutessaan latvoa niitä ja soveltaa niihin kasvunohjaustekniikoita. Tämä kasvattaa kasvien satoja, avaa niiden latvustoja ja tekee niistä helpommin kesytettäviä.

Tekniikoita, kuten LST-kasvunohjausta (alhaisen stressin muokkausta), voi jatkaa kesäkuun ja heinäkuun ajan aina elokuun alkuun saakka. Tämän jälkeen kasvit alkavat hivuttautua jo kukkimisvaihetta kohti, eikä lisäkasvunohjaus ole tässä vaiheessa enää hyödyllistä.

Pyri latvomaan ja toteuttamaan kasvunohjaustekniikoitasi, kun nouseva kuu on sen sirppivaiheessaan, mieluiten vesitähdistössä.

 • Sukupuolen määrittäminen

Kasvisi siirtyvät esikukkimisvaiheeseen ennen kukkien ilmestymistä. Hyödynnä tätä aikaa määrittääksesi kasviesi sukupuolet ja varmistaaksesi, ettei ei-toivottuja uroskasveja päädy keskelle naaraskasvejasi niitä hedelmöittämään. Esikukinta ilmestyy näkyville nivelväleihin eli paikkoihin, joissa kukin oksa ja päävarsi yhtyvät.

Naaraspuoliset esikukinnot sisältävät pienen sipulin ja esiin pistävän karvan eli emin. Urospuoliset esikukinnot puolestaan sisältävät karvattoman sipulin. Poista kaikki urokset, ellet sitten halua tuottaa siemeniä.

 • Karsiminen

Kasvisi ovat saavuttaneet kukkimisvaiheen. Syyspäiväntasauksen lähetessä alkavat päivät käydä lyhemmiksi ja kasvit saavat viestin kukkia. Siisti kasvit ja varmista, että kullakin budin kasvukohdalla on riittävästi valoaltistusta.

Karsi satoasi heinäkuun puolen välin ja elokuun lopun välisenä aikana valmistautuessasi sadonkorjuuseen. Saksi pois ylimääräiset aurinkolehdet laskevan kuun ollessa vähenevässä vaiheessaan.

 • Sadonkorjuu

Kenties koko kasvu-urakan jännittävin vaihe saapuu syyskuun puolen välin ja marraskuun puolen välin välisenä aikana. On aika nautiskella ahkerasta työstäsi ja korjata kallisarvoisten kukkiesi sato. Ilma viilenee ja päivät lyhenevät talvipäivänseisauksen lähetessä.

Korjaa budiesi sato aamulla laskevan kuun ollessa vähenevässä vaiheessaan.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37825 arvosteluun