Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä


By Steven Voser


Kannabiskasvien kasvuun voi puuttua monin tavoin sadon laadun ja koon parantamiseksi. Yksi näistä menetelmistä on lehvästön harventaminen, jossa kasvista poistetaan ylimääräiset lehdet valon tunkeutumisen ja ilmavirran parantamiseksi.

Vaikka menetelmä on kiistanalainen, uskomme vakaasti sen kykyyn parantaa sekä kannabissadon laatua että kokoa.

Mitä on kannabiksen lehtien harventamisella tarkoitetaan?

Vaikka toimenpide on sinällään simppeli, liittyy lehvästön harvennukseen ehdottomasti jonkin verran riskejä. On aivan liian helppoa harventaa liikaa, hidastaa kasvin kasvua ja poistaa budipaikkoja, joihin olisi voinut kehittyä muhkea kukinto.

Monet viljelijät kyseenalaistavat lehtien harventamisen. Miksi kasvi tuhlaisi energiaa tarpeettoman lehdistön kasvattamiseen? Luonnossa kannabiskasvit käyttävät lehtiään varastoidakseen ravinteita stressitilanteita, kuten kuivuutta, ravinnepulaa ja tuholaistenongelmaa varten.

Kun kasvatat sisällä, suuri osa näistä ylimääräisistä lehdistä on kuitenkin tarpeettomia. Toisin kuin luonnossa, sisäkasvit kasvavat tarkoin valvotuissa ympäristöissä, joissa lämpötila ja kosteus ovat ihanteellisesti täydelliset ja tuholaisten riski on pieni. Tässä ympäristössä paksu lehdistö on enemmänkin taakka.

Poistamalla osan ylimääräisestä lehvästöstä vapautat osan kasvin energiasta (vähentämällä sen elossa pitämiseen tarvittavan lehvästön määrää) ja autat kasvia hyödyntämään paremmin rajallista valonlähdettään. Lisäksi lehtien poistaminen parantaa myös ilmavirtausta kasvien ympärillä, mikä puolestaan auttaa vähentämään lämpötila- ja kosteusongelmia sekä tuholaisten ja homeen riskiä.

Huomio: Jotkut viljelijät sekoittavat lehtien poiston ja lollipoppingin. Lollipoppingissa poistetaan myös lehtiä, mutta siinä poistetaan koko kasvin alaosa, mukaan lukien budipaikat (ja joskus kokonaiset oksat), jolloin oksat jäävät pääosin paljaiksi ja jäljelle jäänyt osa muistuttaa muodoltaan tikkukaramellia. Harvennuksessa sen sijaan on kyse lehtien strategista poistamisesta kasvin eri alueilta, eikä siihen välttämättä liity nuppujen tai oksien poistamista.

Defoliation – A High Risk Way To Increase Yield

Kannabiskasvien harventamisen hyödyt

Jotta ymmärtäisit paremmin lehtien poiston edut, on hyvä ensin ymmärtää, että kannabiskasveilla on vain rajallinen määrä energiaa käytettävissään kasvun edistämiseen. Tämä riippuu useista tekijöistä, pääasiassa käytettävissä olevan maaperän määrästä, maaperän ravinnepitoisuudesta, kosteudesta ja lämpötilasta sekä valon määrästä.

Sisäkasvihuoneessa sinulla on vapaus antaa kasveillesi oikeat ravinteet juuri silloin, kun ne tarvitsevat niitä, ja voit hallita sekä lämpötilaa että kosteutta täydellisesti. Valon, mullan ja tilan määrä, joka kasveillasi on käytettävissään sisätiloissa, on kuitenkin paljon rajallisempi kuin mitä ne saisivat luonnossa.

Poistamalla huolellisesti lehdet, jotka eivät tue nuppujen kehittymistä, autat kasviasi hyödyntämään paremmin sen rajallisen energiamäärän, jonka se voi tuottaa rajallisilla resursseillaan.

Näiden lehtien poistaminen helpottaa myös ilman kiertoa kasvien ympärillä ja kasvatustilassa. Tästä on jo itsessään paljon hyötyä; se ei ainoastaan auta pitämään lämpötilan ja kosteuden tasaisena koko kasvatustilassa, vaan vähentää myös homeen ja tuholaisten riskiä (jotka luonnollisesti kukoistavat lämpimissä, kosteissa olosuhteissa).

Harvennuksen edut
Auttaa kasvia optimoimaan tuotantopotentiaalin
Lisää ilmankiertoa
Vähentää homeen ja tuholaisten riskiä

Kannabiskasvien valitseminen harvennusta varten

Terveiden lehtien poistaminen rasittaa kasveja. Siksi sinun tulisi poistaa lehtiä vain 100-prosenttisesti terveiltä kasveilta; vahvat, pystyt varret, vihreät lehdet, nopea kasvu ja hyvin vettä läpäisevä, nopeasti kuivuva kasvualusta ovat kaikki merkkejä siitä, että kasvisi ovat tyytyväisiä.

Älä leikkaa lehtiä kasveista, jotka näyttävät selvästi haurailta tai joissa on oireita ravinteiden puutteesta, liiallisesta tai liian vähäisestä kastelemisesta, ravinteiden tai valon aiheuttamasta palamisesta, tuulen aiheuttamista vaurioista tai tuholaisista/sairauksista. Tällaisten kasvien lehtien harventaminen aiheuttaa vain nostaa kokonaisstressin määrää ja vaikeuttaa toipumista.

Suosittelemme harvennusta vain sisäkasveille. Kuten aiemmin mainitsimme, kannabiskasvit itse asiassa varastoivat energiaa lehtiinsä stressin varalta. Koska ulkokasvit altistuvat jatkuvammalle ympäristöstressille (kuten kuivuudelle, myrskyille, koville tuulille tai lämpötilan ja ilmankosteuden vaihteluille) sekä tuholaisille, emme suosittele niiden lehtien poistamista.

Lisäksi, toisin kuin sisäkasvivaloissa, aurinko vaihtaa asentoaan päivän mittaan ja pystyy läpäisemään jopa erittäin pensasmaisten kasvien lehtipeitteen, mikä tarkoittaa, että ulkokasvit saavat paljon enemmän (ja paljon parempaa) valoa. Näin ollen ne eivät hyödy lehtien poistosta samalla tavalla kuin sisäkasvit.

Sopivia ehdokkaita harvennettavaksi
Vahvat, pystyt varret
Vihreät lehdet
Nopea kasvu
Hyvin vettä läpäisevä, nopeasti kuivuva kasvualusta

Miten harventaa kannabiskasvien lehtiä

Avain kannabiskasvien oikeaoppiseen harventamiseen on tietysti oikeiden lehtien poistaminen. Samalla on myös tärkeää tietää, milloin lehdet on syytä poistaa. Ihannetapauksessa suosittelemme kasvien lehvästön poistamista kerran kasvukauden aikana ja kerran kukinnan aikana.

Jos olet kokematon viljelijä, voit poistaa lehdet vain kerran kasvukauden aikana. Jos olet kokeneempi, voit kokeilla lehtien poistamista useita kertoja (jos kasvuaikataulusi sallii kasveille riittävästi aikaa toipua jokaisen lehtien poiston jälkeen).

Kasvuvaihe

Suosittelemme lehvästön poistamista vegevaiheessa olevilta kasveilta juuri ennen kuin vaihdat ne kukintaan:

  1. Aloita poistamalla ensin suuret, käden kokoiset aurinkolehdet. Niillä on taipumus varjostaa lähes kaikkea niiden alapuolella olevaa, jolloin valon on vaikea tunkeutua kunnolla kasvin latvustoon.
  2. Poista seuraavaksi kaikki lehdet, jotka kasvavat kannabiskasvin sisäpuolelle. Niillä on myös taipumus varjostaa tärkeitä nuppupaikkoja.
  3. Poista lopuksi kaikki vanhat, kellastuvat lehdet.

Jos tämä on ensimmäinen kertasi, suosittelemme poistamaan lehdet vain kasvin alaosasta. Jos olet epävarma tietyn lehden poistamisesta, pelaa varman päälle ja jätä se paikalleen. Älä poista enempää kuin 10-15 prosenttia yksittäisen kasvin lehdistä.

Jos olet jo kokeneempi kasvattaja, suosittelemme lehtien poistamista lehdet kasvin alaosasta 3-4 ylimpään lehtipariin asti. Terveiden kasvien pitäisi kestää 20-25 %:n poiston lehdistöstä (kunhan et poista mitään kasvin kehitykselle elintärkeää).

Vielä parempia tuloksia saat, kun yhdistät lehtien harvennuksen lollipoppaukseen ja oksien hallittuun poistoon, jolloin kasvi saa kaiken irti rajallisesta energiastaan. Kun olet lopettanut lehtien poiston, anna kasvien levätä 2-3 päivää ennen kuin vaihdat valot 12/12:een.

Defoliación: un método arriesgado para aumentar la cosecha

Kukintavaihe

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suosittelemme, että poistat lehdet toisen kerran noin 3 viikon kuluttua kukintavaiheesta. Noudata samoja edellä lueteltuja vaiheita, mutta ole hieman varovaisempi poistamiesi lehtien suhteen. Jos olet aloittelija, ole varovainen ja poista vain suuret lehdet. Muista myös olla erityisen varovainen, kun käsittelet kasveja, jotta et häiritse niiden nuoria, kehittyviä kukintoja.

Tämän kevyen lehvänpoiston jälkeen voit vain ruokkia ja kastella tavanomaisen aikataulusi mukaisesti, jolloin kasveillesi jää aikaa kehittää kukintojaan.

Defoliation Cannabis Plant in the Flowering Phase

Mitkä lehdet (ja kuinka paljon) poistaa

Lehtien poisto on taidetta, jo sikäli, että sen tekemisestä ei ole olemassa mitään yksiselitteisiä ohjeita. Ajan myötä opit kuitenkin huomaamaan, mitä lehtiä kasveistasi kannattaa poistaa ja kuinka paljon leikkaamista ne kestävät.

Jos et ole koskaan ennen poistanut lehtiä, suosittelemme, että menet aina varman päälle ja poistat vain ne lehdet, jotka selvästi haittaavat kukintojen tuotantoa.

Keskity erityisesti suuriin aurinkolehtiin ja kasvin rakenteen sisäisiin lehtiin, jotka jo peittävät nuppupaikkoja.

Pikavinkkejä lehtien harvennuksen optimoimiseksi

  • Avain suurten satojen saamiseen sisätiloissa on kasvattaa matalalla, tasaisella ja leveällä. Kasvit tarvitsevat vankan latvuston kasvun voimanlähteeksi.
  • Aloita matalalta. Suurin osa kasvin alimmasta lehdistöstä voi poistaa melko turvallisesti.
  • Aloita hitaasti. Lehtien harvennuksen rytmiin voi helposti eksyä, ja ennen kuin huomaatkaan, olet poistanut kasvista puolet lehdistä. Keskity ja etene hitaasti, jotta et poista liikaa. Ensikertalaisten tulisi pyrkiä poistamaan kerrallaan enintään 10-15 prosenttia lehtien kokonaismäärästä.
  • Käytä teräviä saksia. Kaarevat leikkaussaksemme ovat erinomaiset tarkkojen leikkausten tekemiseen, niin harvennuksessa kuin myöhemmin sadonkorjuussakin. Muista pitää sakset aina puhtaina, jotta tautien ja tartuntojen riski on mahdollisimman pieni.
  • Eri lajikkeet kestävät lehtien poistoa eri lailla. Esimerkiksi pensasmaiset indicat kestävät yleensä erityisen hyvin lehtien poistoa, kun taas sativat tuottavat yleensä vähemmän lehtiä, eivätkä ne näin ollen kestä yhtä paljon lehtien poistoa.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37835 arvosteluun