Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

Kannabiksen Kasvatus: Perusteiden Ymmärtäminen

Growing Cannabis: Understanding the Basics

Jos omien kannabiksen budien kasvatus kiinnostaa, lue tämä artikkeli ja opit miten lähteä liikkeelle. Jos luet tätä artikkelia, sinua mitä luultavimmin vähintään kiehtoo ajatus oman kannabiksen kasvattamisesta. Tulet saamaan roppakaupalla oleellista tietoa aiheesta, olipa tarkoituksenasi sitten holistiset lähtökohdat tai tujun budin kasvatus nautiskelutarkoituksiin.


Miksi ihmiset kasvattavat kannabista?

Joku kasvattaa kannabista rentoutuakseen töiden aiheuttamasta stressistä. Joku toinen saattaa tavoitella rahansäästöä omaan käyttöön kasvattamalla.

Olipa syy mikä hyvänsä, kannabiksen kasvattaminen voi olla kiinnostava ja jännittävä ponnistus, jonka aloittamiseen ei paljoa vaadita. On kuitenkin erittäin tärkeää, että perehdyt aihetta koskeviin elintärkeisiin yksityiskohtiin, kuten kasvatusmenetelmiin, lajikkeisiin ja vastaaviin, mutta me autamme sinua tämän kanssa. Jatka siis lukemista.

Sinun tulee kohdella kannabista kuin mitä tahansa muuta kasvia. Tämä tarkoittaa oikeaa määrää huomiota ja asianmukaista hoivaa.

Ovatko kaikki kannabiskasvit samanlaisia?

Kuten asianlaita on muunkin elämän kanssa maapallolla, eivät kannabislajikkeet ole samasta puusta veistettyjä. Jokainen omaa tyypillisen kasvuvauhtinsa, tuoksunsa, satonsa, kokonsa, mukautumiskykynsä ja kannabinoidi/terpeenisisältönsä.

Kannabiksen sukupuolissa on myös yksi merkittävä ero. Sinulle, kuten lähes kaikille muillekin kasvattajille kasvattamisen arvoisia ovat naaraskasvit, sillä vain ne palkitsevat elinkaarensa puutarhurin hartsia tihkuvilla kukinnoilla. Tämän tavoitteen varmistamiseksi on parasta käyttää feminisoituja siemeniä, sillä nämä siemenet muokataan siten, että niistä kasvaa vain naaraskasveja. Tavallisten siementen kohdalla todennäköisyys uroskasvien kasvattamiseen on 50 %.

Toinen huomionarvoinen seikka lajikkeen genetiikka, käytännössä onko sen kukinta valosyklistä riippuvainen vai alkaako kukkiminen automaattisesti. ”Autoflower” lähtee kukkimaan geeniensä ohjaamana noin 2–4 viikkoa itämisestä.

Valoriippuvaiset lajikkeet sen sijaan tarvitsevat 12 tunnin pimeäjakson vuorokaudessa lähteäkseen kukkimaan sisätiloissa. Niiden kasvattaminen on yleisellä tasolla hitaampaa puuhaa, sillä niiden kasvuvaiheella ei ole määrättyä mittaa, vaan se riippuu valosta.

Ovatko kaikki kannabiskasvit samanlaisia?

Mitä kannabis tarvitsee kasvaakseen?

Kannabiksen kasvatuksen voi ajatella olevan elämän viljelyä. Se vaati täyden huomiosi, eikä huolenpidon ja ravinteiden kanssa sovi nuukailla, jos haluat kasvattaa elinvoimaisia ja satoisia kasveja.

Aivan kuten muidenkin kasvien kanssa, vaaditaan laadukkaan kannabiksen kasvatukseen neljä hyvin hoidettua osa-aluetta:

1. Tuore ilma

Sukelletaanpa hetkeksi tieteen maailmaan. Kasvi tarvitsee sekä happea että hiilidioksidia hengittääkseen ja tehdäkseen ravintoa ja sokereita.

Jos kasvatat ulkona, ei ilmanvaihdosta tarvitse huolehtia erikseen. Sisäkasvattajan täytyy kuitenkin rakentaa olosuhteet, joissa ilmanvaihto ja -kierto mahdollistavat kannabiksen luonnollisen hengityksen.

Tämä ei kuitenkaan ole ongelma oikein suunniteltuna. Jos budjetti on tiukka, voi pari oikein sijoitettua tuuletinta olla riittävästi. Jos rahaa on käytössä, kannattaa sijoittaa hieman enemmän ja rakentaa kehittyneempi ilmankierto kannabiksen kasvua ruokkimaan.

2. Valo

Kasvit tarvitsevat valoa fotosynteesiin, joka on terveen kasvun taustalla. Kannabiksen kohdalla valon lisääminen tarkoittaa kukintojen tuottopotentiaalin lisäämistä.

Valon suhteen tilanne on sama kuin ilman kanssa, ulkona kasvatettaessa kaikki tarvittava valo saadaan auringosta. Sisätiloissa taas kannattaa valotehoa pyrkiä rakentamaan 400–600 wattia yhtä neliömetriä kohti.

Valotehon lisäksi sisäkasvattajan tulee ottaa huomioon lämpötila. Jotkut valaisintyypit, erityisesti suurpainenatriumvalaisimet eli tuttavallisemmin natikat, tuottavat runsaasti lämpöä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia, jos valaisin on liian lähellä kasvien latvaa, jos valotehoa on liian runsaasti suhteessa tilaan ja kasveihin tai jos kasvatustilan lämpö pääsee nousemaan liian korkeaksi.

3. Vesi

Vesi on käytännössä jokaisen elollisen olennon elämän edellytys maapallolla. Kannabis on tässä suhteessa itse asiassa varsin erikoinen kasvi, sillä se selviää myös niukalla vesimäärällä. Ole varovainen erityisesti liikakastelun suhteen, sillä se saattaa tappaa kasvin ja on yleinen virhe aloittelijoiden keskuudessa.

Paras tapa varmistaa kasvin saaman vesimäärän olevan sopiva antaa kasvualustan kuivua kasteluiden välissä. Nosta ruukkua, ja jos se tuntuu kevyeltä aiempaan verrattuna, anna kasville lisää juotavaa. Toinen hyvä keino on testata pintamullan kosteutta työntämällä sormi siihen. Sinun ei tulisi kastella, jos ensimmäinen sentti pinnasta laskien on vielä kostea.

Altakastelu on parhaiten kannabikselle soveltuva kastelutapa. Altakastelussa ruukku laitetaan veteen siten, että kasvualusta ja kasvi voivat imeä itseensä sopivan määrän vettä ja ravinteita.

Tämä tapa edistää juurten kasvua alaspäin, josta on hyötyä pitkässä juoksussa. Takaamalla kasvillesi riittävän määrän raitista ilmaa, valoa ja vettä annat sen rakentaa kasvuun tarvittavia rakennusaineita fotosynteesin kautta.

4. Ravinteet

Ravinteiden tarjoaminen kannabikselle tarkoittaa käytännössä niiden annostelua veteen kasvattajan toimesta. Nämä perusravinteet sekoitetaan yleensä mullan sekaan jo istutuksen yhteydessä tai sekoitetaan kasteluveden sekaan kerta-annoksina.

Ravinteiden annosteluun liittyy paljon tiedettä, mutta jätämme aiheen käsittelyn toiseen kertaan. Yksinkertainen lähestymistapa ravinteisiin on käyttää Royal Queen Seeds Easy Boostin tapaisia valmiita tuotteita. Tämä kerta-annos sisältää kaiken kasvin tarvitseman 12 viikon ajalle. Tällainen vaihtoehto on yksinkertaisin ja suoraviivaisin, ja kukapa ei pitäisi yksinkertaisesta ja suoraviivaisesta?

Miten kauan kannabiksen kasvattaminen kestää?

Mainitsimme jo ohimennen autoflower-lajikkeiden nopean kasvun, mutta yleisellä tasolla useimpien lajikkeiden kasvattamiseen kuluu vähintään 3 kuukautta.

Lisää tähän noin 3 viikkoa, viikko kuivatusta ja kaksi kypsytystä, ja sinulla on karkea arvio siitä, miten nopeasti voit toivoa satosi olevan polttokunnossa.

Kasvuprosessin ymmärtämiseksi on syytä tietää, että kannabiksen elinkaari jakaantuu kahteen vaiheeseen, vegetatiivisen kasvun kauteen ja kukkimiseen. Tässä lyhyt yhteenveto niistä:

 • Vegetatiivinen kasvuvaihe: Kasvuvaiheessa kannabis kehittää varret, haarat, lehdet ja muut tarpeelliset rakenteet. Vaihe päättyy siinä vaiheessa, kun voit kasvia tarkastelemalla määrittää sen sukupuolen yksityiskohtien ja rakenteiden perusteella. Ja tästä pääsemmekin seuraavaan vaiheeseen.
Vegetatiivinen kasvuvaihe
 • Kukkimisvaihe: Tämä vaihe alkaa, kun naaraskasvit alkavat kasvattaa emeiksi kutsuttuja vaaleita karvoja. Uroskasvit puolestaan kasvattavat siitepölypusseja.
Kukkimisvaihe

Mitä välineitä tarvitaan kannabiksen kasvattamiseen?

Kannabista kasvattavalla on kaksi vaihtoehtoista kasvatustapaa ympäristön mukaan, ulko- ja sisäkasvatus.

Olemme sivunneet aihetta aiemmissa osioissa, mutta valaisimien, kasvatusteltan, mullan, ravinteiden, työkalujen – sekä mahdollisten vesiviljelylaitteistojen – myötä sisäkasvatus on huomattavasti kalliimpaa.

Tässä lyhyt katsaus eri kasvatustavoissa vaadittaviin työkaluihin ja välineisiin.

Sisäkasvatus

 • Kasvatusteltta: Yleensä pieni, suljettu tila, jossa kasvit kasvavat. Koon puolesta riittää, kun sisään mahtuvat kaikki tarvittavat välineet ja suunnitellut kasvit niiden lopullisessa koossa.
 • Valaisimet: HID-valaisimet eli käytännössä suurpainenatriumvalaisin tuottavat suurempia satoja, mutta ne tuottavat myös paljon lämpöä, joka voi aiheuttaa ongelmia ja vaurioittaa kasveja. LED-valaisimet ovat huomattavasti viileämpiä, mutta niiden sato ei yleensä yllä HID-valojen tasolle. Valitse siis olosuhteidesi ja tarpeesi mukaan.
 • Multa ja ruukut: Kasviesi koti ja tukijärjestelmä. Jos mahdollista, kannattaa hankkia valmiiksi lannoitettua kannabikselle tarkoitettua multaa. Ruukuiksi paras vaihtoehto on kangasruukku, mutta myös muoviset ruukut käyvät kasvatukseen mainiosti.
 • Vesiviljelyjärjestelmät: Jos et halua käyttää kasvualustaa, voit panostaa vesiviljelyjärjestelmään. Yksinkertaistettuna tämä menetelmä syöttää tuhteja annoksia mineraaliravinteita suoraan kasvin juurille.
 • Vesi: Hanavesi voi sisältää suuria määriä klooria. Jos asianlaita on näin, käytä suodatinta veden puhdistamiseksi.
 • Poistoilmaimuri: Kasvit tarvitsevat riittävän määrän hiilidioksidia kukoistaakseen. Tämän varmistamiseksi asenna poistoilmaimuri työntämään ilmaa ulos kasvatustilasta.
 • Ilmaston hallinta ja tarkkailu: Erilaisten säätötyökalujen ja anturien avulla varmistat kasvatustilan olosuhteiden pysyvän sopivina ja tasaisina.
Sisäkasvatus

Ulkokasvatus

 • Säänkestävät välineet: Luonto voi olla arvaamaton ja ankara, joten kasvisi saattavat tarvita suojaa olosuhteita vastaan. Näitä voivat olla vaikkapa erilaiset katteet kylmää vastaan.
 • Vedenpoisto: Et halua kasviesi juurten tukehtuvan hukkumalla veteen, joten rakenna vedenpoistojärjestelmä esimerkiksi sorasta.
 • Multa: Käytetyn mullan tulisi olla hyvälaatuista ja ravinnerikasta, kasvatitpa sitten ruukuissa tai suoraan maahan istuttaen.
 • Ravinteet: Kasvit tarvitsevat ravinteita, aivan kuten ihmisetkin. Perusmalliset ravinteet riittävät tarjoamaan tarvittavat rakennuspalikat.
 • Multamittari: Maaperän laatuun liittyvien kysymysten selvittämisessä multamittari on kätevä apu. Se auttaa myös huomaamaan, jos kasvit tarvitsevat lisäkastelua.
 • Astiat: Useimmiten Airpotit ovat paras vaihtoehto kannabikselle, sillä niissä juurten kasvu pysyy automaattisesti hallinnassa ilman solmuja. Tämä johtaa parempaan lopputulokseen kasviesi kannalta.
Ulkokasvatus

Mitä kannabiksen osia poltetaan?

Tämä kysymys voi tuntua ilmeiseltä, mutta on joka tapauksessa täysin validi.

Kannabiksesta poltetaan vain kukinnot. Kukintojen tulee kuitenkin käydä ensin läpi asianmukainen kuivaus- ja kypsytysprosessi.

Vain naaraskasveista saadaan poltettavia kukintoja. Tämä on erinomainen syy valita projektin lähtökohdaksi feminisoidut siemenet, sillä niiden avulla vältät turhien urosten kasvattamisen ja niihin hukatut resurssit.

Kysymyksiä & vastauksia: Kannabiksen Kasvatus

🚰 Miten usein kannabista tarvitsee kastella?
Useimmiten joka toinen päivä on sopiva määrä. Anna kasvien kuivahtaa hieman kasteluiden välissä, mutta ei kuitenkaan lakastumiseen asti.

Helppo tapa testata kasteluntarve on upottaa sormi ensimmäistä niveltä myöten multaan noin 5 sentin matkalta. Jos multa tuntuu kuivalta, on kastelun aika. Jos pintamullan alta sen sijaan löytyy kosteaa, voit siirtää kastelua seuraavaan päivään.
🤫 Miten diskreettiä kannabiksen kasvatus on valon ja hajun näkökulmasta?
Tämä riippuu paljon kasvatusmenetelmästä. Sisätiloissa kasvattaessa harrastus on helpompi pitää salassa. Jos sinulla on kasvatusteltta, niin pidä ovi kiinni ja hanki aktiivihiilifiltteri hajun leviämistä ehkäisemään. Jos käytettävissä on kokonainen huone, kuten esimerkiksi kellari, ei harrastuksen piilottelu ole temppu eikä mikään.

Kannabiksen sisäkasvatus aiheuttaa jonkin verran melu-, valo- ja hajuhaittoja, mutta se kuuluu pakettiin. Jutun juoni on osata varautua tähän ja häivyttää haitat.

Ulkokasvatuksessakin on omat sudenkuoppansa, eritoten hajun suhteen. Kannabiksen tuoksu voi olla hyvin voimakas ja herättää helposti naapureiden kiinnostuksen. Suosituksemme on käyttää ulkokasvatuksessa apuna kumppanuuskasveja, kuten esimerkiksi piparminttua, joiden avulla voit häivyttää kannabiksen tuoksun taustalle.
🤹 Kuinka helppoa kannabiksen kasvatus on lisätä päivärutiineihin, jos kokemusta on vähän?
Jos olet päättänyt ryhtyä kasvattamaan kannabista, sinun tulee panostaa harrastukseen sen vaatima aika, vaiva ja sitoutumisen aste. Paras tapa on edetä askel kerrallaan ja suorittaa vaadittavat toimenpiteet ilman viivyttelyjä tai tekosyiden keksimistä. Tarkista kasviesi terveys säännöllisesti, anna niille sopivia ravinteita sopivissa määrin ja korjaa sato sen kypsyttyä.

Voit suunnitella rutiinit yhteensopiviksi elämäntyylisi kanssa, mutta jotkut kasvattamisen osa-alueet hoituvat helpommin, jos noudatat suositeltuja toimintatapoja. Esimerkiksi kastelu kannattaa tehdä aamuisin. Tee siitä osa aamutoimiasi, ota kahvikuppi kastelukannun seuraksi, ja ennen kuin huomaatkaan, muodostuu prosessista osa rutiiniasi.
🌡️ Onko kannabiskasveja kasvatettava tasaisessa lämmössä?
Pienet lämpötilan vaihtelut eivät ole ongelma kannabikselle, mutta parhaisiin tuloksiin pääsemiseen kannattaa olosuhteet pyrkiä vakioimaan mahdollisuuksien mukaan.

Ulkona kasvattaessa lämpötilat, kosteus ja olosuhteet voivat päiväsaikaan olla vaikeammin ennakoitavissa, joten vahdi niitä tarkalla silmällä. Yöllä vaihtelu on yleensä vähäisempää, joten olosuhteiden heittelyn ei pitäisi muodostua ongelmaksi.

Sisällä kasvattaminen voi olla huomattavasti helpompaa siitä syystä, että ympäristöparametrit ovat hallittavissa ja tasattavissa sensoreiden ja säätimien avulla.
🌚 Miksi kannabis vaatii pimeää kasvaakseen kunnolla?
Fotosynteesin eli yhteyttämisen ja sen tarvitseman valon lisäksi kannabiksen täytyy hengittää.

Tänä aikana kasvi tuottaa aiemmin hajonneita yhdisteitä käyttäen apunaan hiiltä, jota varastoitiin tarkoitusta varten yhteyttämisen kautta. Kasvi hyödyntää pimeässä varastoimansa energian, ennen kuin aurinko tai valo saa sen tuottamaan lisää seuraavana päivänä.

Hengittäminen tapahtuu pääosin ilman valoa, tarkoitti tämä sitten yöaikaa tai kasvatustelttaa, jonka valot on sammutettu.
💰 Mitkä ovat kasvatuksen aloituskustannukset?
Olemme jo todenneet sisäkasvatuksen olevan ulkokasvatusta kalliimpaa. Suuntaa antava arvio sisäkasvatuksen aloittamiseen voisi olla noin 150–250 €, tai Suomessa mahdollisesti hieman enemmän.

Kannabiksen laillistuessa ja kasvatuksen kasvattaessa suosiotaan löydät kaikki oleelliset tavarat helposti netistä. Hakukonetta käyttämällä löytyy vaivatta puutarhatuotteita myyviä nettikauppoja, jotka auttavat sinut alkuun.

Siemenet puolestaan hankit helposti Royal Queen Seedsin korkealaatuisten vaihtoehtojen joukosta. Etsit mitä etsit, löydät sen valikoimastamme.

Kannabiksen kasvatuksen aloittaminen – yhteenveto

Toivomme tämän artikkelin antaneen riittävästi alustavaa tietoa kannabiksen kasvattamisen perusteista. Jos tarkoituksesi on ryhtyä kasvattamaan lähitulevaisuudessa, voit käyttää tätä artikkelia ohjenuorana prosessiin.

Jos taas olet jo valmis aloittamaan ja seuraavien askelten ottamiseen, voit ryhtyä tuumasta toimeen!

Toivotamme sinulle antoisia hetkiä puutarhaharrastuksen parissa!

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

Categories
eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun