Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto

Melassi toimii tärkeänä työkaluna monien luomukannabiksen kasvattajien arsenaalissa. Tämä makea ja tahmea aine tuo kasvualustaan runsaasti sokereita ja hyödyllisiä ravinteita, jotka ruokkivat sekä itse kasveja että hyödyllisiä maaperän mikrobeja.

Mikä on melassi?

Tumma, makea ja siirappimainen aine, melassi, joka on peräisin muun muassa sokerijuurikkaista ja sokeriruo'osta peräisin olevien sokerien jalostamisesta[1]. Melassi on sokerin kiteytymisprosessissa jäljelle jäävä jäännös, josta ei voida enää saada sokeria fysikaalisilla menetelmillä. Sitä valmistetaan keittämällä esimerkiksi sokeriruo'on mehua, kunnes vesi haihtuu osittain, jolloin muodostuu siirappimainen tuote, joka on puoliksi kiteytynyt[2].

 • Miksi sokeri on tärkeää kannabikselle?

Tieto saattaa yllättää, mutta sokeri on elintärkeää kannabiskasvien terveelle ja vahvalle kehitykselle[3]. Sokeri ei ole ainoastaan vastuussa energia-aineenvaihdunnasta, vaan se toimii myös eräänlaisena kemiallisena viestinviejänä, joka edistää terveyttä koko kannabiksen elinkaaren ajan[4]. Sokereiden tuotanto ja jakelu on jotain, mitä kannabis tekee luonnostaan, mutta se voi tarvita apua erilaisten käytäntöjen ja lisäravinteiden muodossa. Tässä kohtaa kuvaan astuu melassi.

Mitä hyötyä melassista on kannabiskasveille?

Vaikka melassia käytetään joskus makeutusaineena tai ruoanlaiton ainesosana, sitä voidaan käyttää myös parantamaan kannabiskasvien terveyttä ja satoa. Tämä tahmea siirappi sisältää runsaasti ravinteita, jotka edistävät kasvien kehitystä ja maaperän terveyttä, kuten esimerkiksi:

 • Hiilihydraatit: Nämä yksinkertaiset sokerit toimivat maaperän hyödyllisten mikrobien elintärkeänä energianlähteenä. Kun ruokit bakteereja ja sieniä juuristossa, ne lisääntyvät ja auttavat kasveja hyödyntämään ravinteita.
 • Kalsium: Tällä mineraalilla on ratkaiseva merkitys kasvien fysiologiassa, sillä se edistää kudosten kasvua ja soluseinien rakenteellista eheyttä.
 • Rauta: Tällä kasvien kannalta olennaisella hivenaineella on perustavanlaatuinen rooli aineenvaihduntaprosesseissa, kuten DNA-synteesissä, hengityksessä ja fotosynteesissä.
 • Seleeni: Seleeni auttaa vähentämään kasvien stressiä ja aktivoi tärkeitä antioksidantteja ja entsyymejä.
 • Kupari: Kupari auttaa kasveja luomaan energiaa ja hengittämään, ja sillä on myös merkitystä hiilihydraattien ja proteiinien hajoamisessa.
 • Magnesium: Magnesium muodostaa klorofyllimolekyylin ytimen kasvikudoksessa, joten sen puute voi johtaa klorofyllin puutteeseen ja kasvun hidastumiseen.
¿Cómo beneficia la melaza a las plantas de marihuana?

Melassityypit

Nyt tiedät monia etuja, joita melassi voi tarjota kannabiksen kasvattajalle tärkeistä kasviravinteista mikrobeja ruokkiviin sokereihin[5]. Kun ostat melassia, huomio kiinnittyy nopeasti muutamaan eri tyyppiin. Tutustu alla oleviin eroihin nähdäksesi, mikä on ihanteellinen kannabikselle.

 • Kevyt melassi

Kevytmelassi, joka tunnetaan myös nimellä "ensimmäinen" tai "makea" melassi, on vähemmän runsas ja väriltään vaaleampi kuin muut vaihtoehdot. Se valmistetaan joko sokerijuurikasmehun tai sokeriruo'on ensikeitoksesta. Kevytmelassi on, kuten arvata saattaa, väriltään vaaleaa ja maultaan miedompaa eli makeampaa. sSe on myös maukkaampaa, koska siitä on uutettu vain pieni osa sokerista. Kevytmelassia käytetään pääasiassa leivonnaisissa, marinadeissa ja kastikkeissa.

Melaza
 • Keskitumma tai tumma melassi

Tumma tai "toinen" melassi on väriltään syvempää ja sitä valmistetaan sokeriruo'on tai sokerijuurikkaan mehun toisen keittämisen jälkeen. Näiden melassityyppien maku on paljon voimakkaampi kuin vaalean melassin, ja tumma väri johtuu hiilihydraattien suuremmasta pitoisuudesta. Tumma melassi on vähemmän makeaa, ja se antaa pohjan mm. piparkakkujen maulle.

Melaza
 • Blackstrap-melassi

Blackstrap-melassi vie rikkauden ja tummuuden toiselle tasolle. Se syntyy kolmannella keittokerralla, ja siksi se on paljon vähemmän makeaa ja paljon kitkerämpää kuin muut. Blackstrap-melassi on erittäin viskoosia ja tiivistä, ja sitä käytetään usein suolaisissa resepteissä, kuten paistetuissa pavuissa.

Melaza
 • Siirappi

Paljon melassia kevyempää tavaraa. Vaikka se on makeampaa kuin muut melassityypit, siinä on myös hieman katkeruutta. Melassin tavoin myös siirappi on kuitenkin peräisin raakamehun keittämisestä. Valmistajat yksinkertaisesti poistavat siirapin keittämisestä prosessin aikaisemmassa vaiheessa.

Melaza
 • Rikkipitoinen vs. rikitön melassi

Joskus valmistajat lisäävät melassiinsa rikkidioksidia. Tämä toimii säilöntäaineena ja parantaa tuotteen säilyvyyttä. Tämä prosessi voi kuitenkin vaikuttaa melassin makuun ja tehdä siitä myös puutarhakäyttöön sopimattoman.

Mitä makuun tulee, rikkidioksidin lisääminen jättää melassille kemiallisen maun. Säilöntäaine tappaa myös mikrobeja, mikä tarkoittaa, että se vahingoittaa maaperän hyödyllisiä yhteisöjä. Valitse tästä syystä aina rikitön melassi puutarhakäyttöön.

Melassi vai hunaja?

Jos melassi sisältää sokereita, jotka auttavat mikrobeja menestymään ja kasveja kasvamaan, miksi et käyttäisi sen sijaan hunajaa? Hunaja sisältää runsaasti sokeria, ja se toimii jopa juurtumista edistävänä aineena pistokkaita kloonattaessa. Melassi tarjoaa kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkää sokeria. Suuret määrät välttämättömiä ravintoaineita tekevät melassista ylivoimaisen valinnan, kun tavoitteena on massiivinen sato.

Miten ja milloin käyttää melassia kannabiksen viljelyssä

Kun siis edellä mainitut tiedot on otettu huomioon, miten melassia tulisi käyttää kannabiksen kasvatuksessa? Tutustu alla oleviin tekniikoihin löytääksesi erilaisia tapoja käyttää melassia puutarhassasi tai kasvihuoneessasi.

Millainen melassityyppi on paras kannabikselle?

Ennen kuin syvennymme siihen, miten sitä käytetään, selvitetään, minkä tyyppistä melassia kannattaa käyttää. Suosittelemme, että käytät rikitöntä blackstrap-melassia. Tämä paksu ja tumma versio tarjoaa paljon konsentroidumman sokerinlähteen, joka saa maaperän mikrobielämän käyntiin.

Melassin käyttö maaperässä

Voit parantaa maaperääsi melassilla nopeasti ja helposti. Voit lisätä sitä kasvualustaan kahdella tavalla, joko veteen lantrattuna tai kuivana.

Kastelu melassilla

Käytä näitä ohjeita kastellaksesi kasvit melassilla:

 • Täytä kastelukannu haalealla vedellä.
 • Lisää 4-5 ml melassia litraa vettä kohti ja sekoita huolellisesti.
 • Pidä tämä pitoisuus yllä koko kasvuvaiheen ajan ja käytä 1-2 kertaa viikossa.
 • Pidä silmällä ravinteiden palamisen merkkejä ja vähennä ruokintaa, jos havaitset merkkejä ongelmista.
 • Nosta annosta 8-10 ml:aan kukintavaiheessa kasvaneeseen kaliumin tarpeeseen vastaamiseksi.
Riego con melaza

Paranna maaperää kuivalla melassilla

Kuivamelassi on melassilla kastettujen jyvien seos. Sitä käytetään näin.

 1. Mittaa kauhalla 500 g melassia.
 2. Levitä tätä määrää jokaista 4-6 m²:n maa-alaa kohti rikastamaan kasvualustaa kasvukauden alussa.
 3. Levitä sama määrä aivan pintamaan alle kukintavaiheen alussa.
Mejora el suelo con melaza seca

Melassin käyttö lehtisumutteena

Lehtiruiskutuksen avulla ravinteet kulkeutuvat suoraan lehtien läpi epidermiksen ja pienten ilmarakojen kautta. Näin viljelijät voivat puuttua nopeasti kaikkiin puutteen merkkeihin.

Voit valmistaa oman melassia sisältävän lehtisuihkeen seuraavasti:

 • Lisää litra haaleaa vettä suihkepulloon.
 • Lisää pulloon neljäsosa teelusikallinen melassia.
 • Sekoita liuos huolellisesti sekoittamalla ja ravistelemalla.
 • Suihkuta runsaasti kannabiskasvien lehdille.
 • Levitä uudelleen kerran kahdessa viikossa koko kasvukauden ajan.

Melassin käyttäminen luonnollisena hyönteismyrkkynä

Voit käyttää edellä mainittua kaavaa myös tuholaishyönteisten torjuntaan[6]. Tämä valmiste ei ainoastaan kuljeta keskeisiä ravinteita suoraan lehtien kautta, vaan se auttaa myös ehkäisemään ja karkottamaan kasvinesteitä imeviä hyönteisiä, jotka vahingoittavat lehtiä, varsia ja oksia.

Tämä resepti toimii hyvin torjuttaessa tuholaishyönteisiä, kuten kirvoja, jauhiaisi ja verkkoluteita.

Uso de melaza para pulverización foliar

Melassin käyttö kompostiteessä

Kompostitee valjastaa mikrobielämän ja tärkeiden ravinteiden voiman kannabiksen käyttöön[7]. Nämä seokset tukevat kasveja elinvoimaa tukevilla aineilla, jotka edistävät niiden terveyttä ja lisäävät tuottoa.

Lisää yksi teelusikallinen rikitöntä blackstrap-melassia kompostiteevalmisteeseesi antaaksesi lisää hiilihydraatteja ja satoa parantavia kivennäisaineita.

Vinkkejä melassin käyttöön kannabiksen kanssa

Yllä olevien reseptien ja menetelmien käyttäminen auttaa lisäämään kasvien ja maaperän terveyttä samalla kun parannat satoa matkan varrella. Alla esitetyt vinkit auttavat sinua hiomaan taitoa työskennellä melassin kanssa kannabiksen viljelyssä. Opi, milloin sen käyttö kannattaa lopettaa, miten se yhdistetään muihin lisäaineisiin ja mitkä ovat parhaat vaihtoehdot.

 • Milloin lopettaa melassin käyttö

Melassin käyttö voi muodostua ongelmalliseksi joissakin olosuhteissa[8]. On esimerkiksi mahdollista antaa kasveille liikaa "tukea". Kun lisäät maaperään liikaa ravinteita, juuret ja lehdet voivat palaa. Jos havaitset merkkejä ravinteiden palamisesta, lopeta melassin käyttö, kunnes ongelma korjaantuu.

 • Melassin ja ritsobakteerien yhdistäminen

Melassi auttaa ruokkimaan maaperässä jo olevia mikrobeja. Voit kuitenkin lisätä valmisteeseesi lisäpotkua lisäämällä siihen myös ritsobakteereja[9]. Tämäntyyppiset bakteerit tekevät paljon hyvää auttamalla vapauttamaan ravinteita ja torjumalla taudinaiheuttajia.

 • Melassi vs. kaupalliset lisäravinteet

Katsokaa ainesosaluetteloa monissa orgaanisissa lisäravinteissa. Huomaatko mitään johdonmukaista? Monet niistä sisältävät melassia! Melassilla saavutetaan hyvin samanlaisia tuloksia kuin monilla hyllyillä saatavilla olevilla valmiilla ratkaisuilla. Jotkin näistä tuotteista sisältävät kuitenkin ylimääräisiä herkkuja, ja jotkut viljelijät yksinkertaisesti käyttävät mieluummin näitä lisäravinteita kuin käyttävät aikaa omien valmisteiden sekoitteluun.

 • Vaihtoehdot melassille

Melassi on helposti yksi halvimmista ja tehokkaimmista maanparannusaineista. Jos melassia ei kuitenkaan ole saatavilla, on olemassa muutamia vaihtoehtoja, jotka toimivat myös hyvin. Näitä ovat mm:

 • Hunaja
 • Agave
 • Maissisiirappi

Miksi melassi on erinomainen kannabiskasvien terveelle kasvulle

Melassi sisältää valtavan määrän tärkeitä mineraaleja, joita kannabis tarvitsee selviytyäkseen ja kukoistakseen. Tämän massiivisen hyödyn ohella se auttaa herättämään maaperän eloon ruokkimalla hyödyllisiä bakteereja ja sieniä. Tämän ansiosta kasvit voivat hyödyntää vielä paremmin maaperässä jo olevia ravinteita. Melassin paras puoli? Se on hyvin edullista mutta erittäin tehokasta!

External Resources:
 1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
 2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
 3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
 4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
 5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
 6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
 7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
 8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
 9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37825 arvosteluun