Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

Kannabiksen Kasvatuksen Aloittaminen

Kannabiksen Kasvatuksen Aloittaminen

Haluat kasvattaa kannabista kotona, muttet tiedä mistä aloittaa? Ei huolta! Uusi oppaamme kannabiksen kasvattamiseen kertoo sinulle kaiken oleellisen tiedon aiheesta. Opi kasvattamaan ammattilaisten tapaan!

MISTÄ LÖYTÄÄ OPPAITA JA RESURSSEJA

Mikäli tavoitteesi on oppia kasvattamaan kannabista, olet ottanut jo ensimmäisen merkittävän askeleen löytämällä tiesi tähän oppaaseen. Vaikket välttämättä hallitsekaan vielä kaikkea teknistä sanastoa, auttaa kannabiksen kasvatukseen liittyvien prosessien, mekanismien ja periaatteiden tunteminen sinua rakentamaan vankan tietopohjan, jonka päälle voit ruveta suunnittelemaan kasvatusprojektiasi.

Kuten minkä tahansa muunkin taidon kanssa, on kannabiksen kasvattaminen käytännön työn kautta opittava asia. Tämä opas tarjoaa siihen perusteet, mutta lisäksi voit tutustua Royal Queen Seedsin kannabisblogiin, joka suorastaan pursuaa hyödyllistä aihepiiriä koskevaa tietoa tarjoten niksejä, ohjeita ja vastauksia kasvattamiseen liittyviin kysymyksiin. Alta löydät listauksen kiinnostavista artikkeleista, joihin tutustumalla pääset lentävään lähtöön tämän kiinnostavan harrastuksen parissa.

• 7 YouTube Kanavaa, Joihin Jokaisen Kannabiksen Ystävän Tulisi Tutustua
• 10 Kiinnostavaa Appia Kannabisharrastajille
• Kannabiskirjallisuuden Kärkikymmenikkö

Mikäli haluat keskustella kasvattajien kanssa ja oppia lisää tästä jalosta taidosta, kannattaa sinun suunnata aihetta käsitteleville keskustelufoorumeille. Niiden kautta pääset kontaktiin uusien kasvattajien ja kokeneiden viherpeukaloiden kanssa, ja voit saada ja antaa apua ongelmatilanteissa. Lienee tosin itsestään selvää, että kaikkeen tietoon kannattaa suhtautua pienellä varauksella, sillä foorumeilta löytyvän tiedon oikeellisuudessa voi olla toivomisen varaa.

Teoriatiedon soveltaminen käytäntöön voi usein olla helpommin sanottu kuin tehty ja yllättävien ongelmien ilmeneminen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Hyvällä valmistautumisella voit kuitenkin välttää monet aloittelijan virheet, joten lähdetäänpä liikkeelle perehtymään kannabiksen kasvattamisen kannalta oleellisiin muuttujiin.

OIKEAN SIEMENEN VALITSEMINEN

Kannabis ei tietenkään kasva pelkästä ilmasta, joten ensimmäinen askel on valita sopivaa genetiikkaa sisältävä siemen projektin lähtökohdaksi. Royal Queen Seeds tarjoaa kattavan valikoiman laadukkaita siemeniä, jotka testataan itämisen takaamiseksi ja tarjoavatkin markkinoiden parhaisiin kuuluvia itämisprosentteja.

Seuraava askel onkin vaikeampi, sillä nyt sinun tulisi valita sopiva lajike. Ei kannata antaa laajan valikoiman ahdistaa tai hämmentää. Valinnanvaikeuden helpottamiseksi kerratkaamme tässä kohtaa hieman kannabiksen perustyyppien, indican ja sativan, eroja.

INDICA

Indicat ovat perinteisesti ulkomuodoltaan puskamaisia, paksuilla haaroilla ja leveillä lehdillä varustettuja kasveja. Niiden kukkimisaika on verrattain lyhyt ja ne tuottavat isoja ja tiukkoja budeja. Indicoita pidetään yleisesti polttelijoiden keskuudessa yöajan pilvenä, sillä niiden vaikutukset ovat tyypillisesti rentouttavan jumittavia.

Muita perinteisesti indicoihin liitettyjä vaikutuksia ovat:

- Sohvalle jumittaminen
- Rauhoittavat vaikutukset
- Mässäily
- Fyysinen pilvi
- Syvä rentoutuminen

Suosituimpien indicoiden joukkoomme kuuluvat mm. ICE, Northern Light, Blue Mystic, O.G. Kush.

 

 • Indica leaf INDICA / caratteristiche
 • Couch-lock
 • Chilling
 • Appetite
 • Body High
 • Deep relaxation
 • Sleep Aid
 • Pain + Nausea Relief
 • Stress + Anxiety Relief
 • Sativa leaf SATIVA
 • Energy
 • Stimulating
 • Head High
 • Uplifting
 • Creativity
 • Fight Depression

SATIVA

Toisin kuin indicoiden kohdalla, muistuttavat sativat kasvutavaltaan pensaan sijaan enemmän puuta. Niiden profiili on korkea, sivuhaarat ovat pidempiä, lehdet kapeampia ja niiden kukkiminen on huomattavasti indicaan pohjaavia lajikkeita hitaampaa. Vaikutusten puolesta sativat ovat rauhoittavan sijaan pikemminkin energisoivia.

Muita sativoihin liitettyjä vaikutuksia ovat:

- Henkinen stimulaatio
- Fyysinen energia
- Luovuus
- Euforia

Suosituimpien sativalajikkeidemme joukkoon kuuluvat mm. Power FlowerAmnesia HazeHaze BerryRoyal Moby.

Tänä päivänä vain ani harvat lajikkeet ovat geneettisesti puhtaita sativoita tai indicoita. Useimpien markkinoilla olevien lajikkeiden perimästä löytyy sekä indicaa että sativaa, jolloin ne ovat niin kutsuttuja hybridejä. Hybridit puolestaan voivat perimänsä puolesta nojailla enemmän indican tai sativan suuntaan, tai olla suunnilleen 50-50 tasapainossa. Viime kädessä kasvin ulkomuodon määrittävät ennen kaikkea sen perimä ja ympäristötekijät. Indica- ja sativalajikkeiden kasvutapojen tyypillisiä eroja kannattaakin käyttää lähinnä suuntaamaan valintaa haluttuun suuntaan sen sijaan, että niitä pidettäisiin kiveen hakattuna totuutena.

Yksiselitteisesti parasta vaihtoehtoa ei ole olemassakaan lajiketta valittaessa, mutta aloittelijat valitsevat useimmiten indican tai indicaan painottuvan hybridin niiden helpomman hallittavuuden ja lyhyemmän kukkimisajan vuoksi.

AUTOFLOWERING

Autoflower-genetiikat auttavat ratkaisemaan muutamia yleisimmistä kannabiksen kasvatukseen liittyvistä haasteista. Tämän tyyppisiä lajikkeita on saatavilla sekä indicaan että sativaan painottuvalla perimällä, mutta niissä on aina seassa myös kolmannen kannabistyypin, Cannabis ruderaliksen genetiikkaa. Sen automaattiseen kukkimiseen johtavat geenit antavat alkusysäyksen kukkimiseen valojakson sijaan aikaan perustuen, toisin kuin perinteisten lajikkeiden kohdalla. Autoflowerit ovat normaalisti valoriippuvaisia lajikkeita pienempiä kooltaan. Tämä saattaa olla hyödyksi, erityisesti rajallisten kasvatustilojen tapauksessa. Mikäli haluat oppia lisää autoflowereista kannattaa tutustua aihetta käsittelevään erilliseen Miten kasvattaa autoflowering kannabista -oppaaseemme, sillä tässä artikkelissa valokeilassa ovat perinteiset feminisoidut valoriippuvaiset lajikkeet.

KASVATUSALUSTA

Hankittuasi haluamasi siemenet on aika etsiä niille soveltuva astia ja multa. Yleisellä tasolla 7–11 litraa on sopiva ruukkukoko. Varmista, että valitsemissasi ruukuissa on reikiä pohjassa, jotta vesi pääsee ulos. Kannabis ei nimittäin pidä seisovasta vedestä tai liiasta kosteudesta.

Minkälaista multaa sinun tulisi hankkia? Periaatteessa tarkoitukseen käy tavallinen kukkamultakin, mutta halvimmat versiot eivät ole optimaalinen ratkaisu kannabiksen kasvattamiseen. Jotkin multatyypit voivat sisältää liian vähän ravinteita ja toiset taas saattavat olla rakenteeltaan liian tiiviitä. Ilmava multa on erittäin tärkeää asianmukaisen juurikasvun kannalta. Mikäli sinulla on jo ennestään hyvälaatuista multaa, voit parantaa sen ominaisuuksia sekoittamalla sen joukkoon perliittiä. Kyseinen kidemäinen maanparannusaine on vulkaanista alkuperää olevaa lasia, jonka olomuoto on pieniä valkoisia kiviä. Nämä auttavat tekemään mullasta ilmavampaa ja parantavat vedenläpäisykykyä.

Tänä päivänä saatavilla on myös erityisesti kannabikselle suunniteltuja multasekoituksia, joiden tulisi taata optimaaliset kasvuolosuhteet suoraan pussista kaadettuna. Nämä sekoitukset sisältävät usein ravinteita ensimmäisten viikkojen (vegetatiivisen) kasvun tarpeisiin, eli niiden avulla voit kasvattaa kasvejasi muutaman viikon ilman ravinteiden lisäämistä. Suurin osa korkealaatuisista mullista sisältää jo valmiiksi myös perliittiä.

Sinun ei tulisi missään nimessä käyttää puutarhasta kaivamaasi multaa kannabikselle. Ongelmia aiheutuu todennäköisesti paitsi vääristä ravintoarvoista, mahdollisesti myös tuholaisista, sienistä ja muista epäpuhtauksista, jotka on parempi pitää kaukana hyvin hoidetusta kasvatustilasta tai puutarhasta.

GROWING MEDIUM

VALAISTUS

Kannabis tarvitsee valoa kasvamiseen ja vielä enemmän kukkimiseen. Valaistusasetuksilla on iso merkitys satoosi,

VALAISINTYYPIT

Niin netissä kuin grow shopeissakin avautuu eteesi lukematon määrä erilaisia valaisinratkaisuja. Jotkut niistä on suunnattu vegetatiivisen kasvun vaiheeseen, toiset kukintaan ja osa käy molemmille. Pitääksesi homma yksinkertaisena valitse valo, joka istuu molempiin vaiheisiin. Viime vuosina LED-valoissa käytetyn tekniikan hinta on pudonnut varsin siedettävälle tasolle. Nämä valot ovat edullisia energiamielessä verrattuna esimerkiksi perinteisesti kasvatuskäytössä suosittuihin korkeapainenatriumvalaisimiin (HPS). Varmista, että valitsemasi LED on niin sanottu “täyden spektrin” valo, tai vaihtoehtoisesti sellainen, joka sallii helpon vaihdon vegetatiivisen ja kukitusvaiheen valosävyjen välillä. Jos alhainen valoteho riittää, kuten asianlaita on pienten taimien tai nuorten kasvien vegetatiivisessa vaiheessa, ovat myös loisteputket vaihtoehto.

WATTIMÄÄRÄ

Valitsemasi lampun wattimäärä on tärkeä tekijä kasvatustilaa suunniteltaessa. Järkeville määrille hyvälaatuista budia suosituksemme on vähintään 400-600 W HPS-lamppu tai vastaavaan tasoinen LED-valaisin. Saatavilla on järeämpiäkin lamppuja, kuten 1000 W ja 2000 W HPS-valaisimet, tai 100-250 W tapaisia kevyempiä vaihtoehtoja, mutta nyrkkisääntönä 400/600 W tarjoaa hyvän puolivälin ratkaisun laadukkaaseen satoon ilman turhan suuria energiakustannuksia.

400 watin teholla varustettu suurpainenatriumvalaisin tuottaa suunnilleen 200 grammaa poltettavaa ja 600 watin versiolla satoa on lupa odotella noin 300 gramman edestä. Nämä ovat luonnollisesti vain karkeita yleistyksiä, mutta mikäli satosi ylittää nämä odotukset, voit onnitella itseäsi hyvin tehdystä työstä. Taitava ja kokenut puutarhuri voi repiä 400 watin valaisimesta irti 300 grammaa ja 600 wattisella päästä jonnekin 400 gramman tuntumaan optimioloissa.

Valaisinta ostaessasi sinun tulisi kiinnittää huomiota valmistajan ilmoittamiin tietoihin. Ota myös huomioon, että superhalpojen LED-lamppujen valmistajien tietoihin on hyvä suhtautua suurella varauksella. Jos oikean lampun valinta tuottaa päänvaivaa, voi kokeneempien kasvattajien tai kannabisfoorumien konsultointi auttaa tekemään päätös.

VALOSYKLIT

Ellei siemenvalintasi kohdistu autofloweriin (jotka voivat vastaanottaa 18–24 tuntia valoa koko elinkaarensa ajan siemenestä sadonkorjuuseen), tulee sinun valita kasviesi saama valomäärä niiden elinkaaren vaiheesta riippuen.

Vegetatiivinen kasvu: 18-6

Kasvin vegetatiivisen kasvun vaihe voi – periaatteessa – kestää niin pitkään kuin kasvattaja haluaa. Normaalisti kasvattajat kuitenkin rajaavat tämän kasvuvaiheen noin 3–4 viikon tuntumaan, tai siihen hetkeen asti, kunnes kasvien korkeus vaikuttaa sopivalta kokonaisuutta ajatellen. Tyypillisesti vegetatiivisen kasvun aikana kasveille annetaan valoa 18 tuntia vuorokaudessa niiden viettäessä loput 6 tuntia pimeässä.

Kukitus: 12-12

Kannabis tarvitsee – ruderaliksen genetiikkaa omaavia kasveja lukuun ottamatta – 12-12 valosykliä kukkiakseen. Kasvattajan tulee varmistaa, ettei pimeä 12 tunnin jakso häiriinny tai katkeile, sillä tämä voi estää kasvia kukkimasta.

Kasvattajalle on helpointa hoitaa valosyklien ylläpito ajastinta käyttämällä. Tällä tavoin säästyy työtä ja virheiden mahdollisuus pienenee.

ILMAVIRTAUS JA TUULETUS

Kannabista sisällä kasvattavan tulee varmistua asianmukaisesta ilmanvaihdosta ongelmien välttämiseksi.

AIRFLOW AND VENTILATION

POISTOILMA

Vaikka lähtökohtaisesti asia ei ehkä vaikutakaan yhtä tärkeältä esimerkiksi valaistukseen verrattuna, voi asianmukainen poistoilmajärjestelmä aktiivihiilisuodattimineen tehdä suuren eron lopputulokseen. Kannabiskasvi tarvitsee hiilidioksidia (CO₂) kasvaakseen, ja tämän hiilidioksidin lähteenä on kasvatustilan huoneilma.

Sisätiloissa ilman asianmukaista tulo- ja poistoilmaa kasvatettaessa kasvi tulee ennen pitkää käyttämään saatavilla olevan hiilidioksidin. Tämän tapahtuessa kasvu hidastuu ja kasvi saattaa pahimmassa tapauksessa jopa sairastua. Poistoilmaimuri huolehtii hiilidioksidiköyhän ilman ulos ja vetää sen tilalle kasvatustilaa ympäröivästä tilasta tuoretta hiilidioksidilla höystettyä ilmaa.

Lisäbonuksena sopivalla aktiivihiilisuodattimella varustettu poistoilmaimuri auttaa lievittämään hajusta aiheutuvaa haittaa ja potentiaalista lainsäädännöllistä riskiä kukitusaikana. Poistettavan ilman suodattaminen auttaa pitämään toimintasi salassa ja ongelmat poissa. Tämän asian merkitystä ei voi liikaa korostaa esimerkiksi Pohjoismaissa tai muissa tiukan lainsäädännön maissa. Aktiivihiilisuodatin on varsin yksinkertainen kapistus, jossa putkimainen aktiivihiilellä täytetty suodatin kytketään teltan tai kasvatustilan sisällä sijaitsevan poistoilmaimurin putken päähän. Huomaathan, etteivät suodattimet kestä ikuisesti, joten niitä tulisi uusia vähintään noin 5 sadon välein.

ILMANKIERTO

Varmistaaksesi kasvatustilaan imetyn ilman päätyvän tasaisesti kaikkien kasvien ja kasvinosien käyttöön tulee puutarhurin varmistaa riittävä ilmankierto yhden tai useamman tuulettimen avulla. Kiertävä ilma varmistaa paitsi hiilidioksidin, myös lämmön ja kosteuden jakautuvan tasaisesti kasvatustilassa. Tämä taas auttaa tasaamaan lampun lämpökuormaa ja pienentää homeriskiä.

Voit halutessasi asettaa tuulettimen puhaltamaan kevyesti myös kasveja kohti. Tämä auttaa kasvia kehittämään paksumman varren, joka puolestaan mahdollistaa suuremman budikuorman kannattelun.

RAVINTEET

Kannabis ei kasva pelkällä rakkaudella ja valolla, joten puutarhurin vastuulle jää kasvua ja kukkimista tukevan ravinneannoksen toimittaminen sille.

Kannabiksen ravinnetarpeet vaihtelevat sen elinkaaren vaiheen mukaan. Kasvuvaiheessa se janoaa korkean typpi- ja kalsiumannoksen ja keskikokoisen fosforilisän perään. Kukituksen aikana taasen typpitasoja tulee pudottaa ja fosforilastia lisätä kalsiumin pysyessä aiemmissa lukemissa. Näiden vaihtelevien tarpeiden takia kannabiksen ravinteet myydään useimmiten vähintään kahdessa eri pullossa, joista toinen vastaa kasvuajan tarpeeseen ja toinen huolehtii optimaalisen budikehityksen tarpeista kukkimisen aikana.

Tästäkään aiheesta ei tarvitse tehdä erityisen monimutkaista. Jos kasvatat sisällä ja käytät kasvualustana kannabikselle optimoitua multaa, ei vegetatiivisen vaiheen muutaman viikon aikana ole tarvetta ravinnelisiin. Voit yksinkertaisesti aloittaa ravinteiden lisäämisen käännettyäsi valot kukitusasentoon, eli tarvittavan ravinneprofiilin muuttuessa.

TYPPI, FOSFORI JA KALIUM (NPK)

Lannoitteet ja lisäravinnesekoitukset perustuvat kolmeen makroravinteeseen, typpeen, fosforiin ja kaliumiin. Näiden lisäksi ne sisältävät raudan ja kalsiumin tapaisia mikroravinteita. Typen, fosforin ja kaliumin keskinäisen suhteen ilmaisee usein kolmen numeron yhdistelmä, 3-1-6, 0-4-5 ja niin edelleen. Tämä luku kertoo ravinneseoksen N-P-K -luvun (typpi, fosfori, kalium) eli ravinteiden määrät suhteessa toisiinsa. Kuten aiemmin mainittiin, ovat typpi ja kalium elintärkeitä vegetatiivisen kasvun aikana ja fosforin rooli taas korostuu kukinnan aikana.

On tärkeää huomioida, että taimien ja nuorten kasvien ravinnevaatimukset eroavat suurista ja elinvoimaisista kasveista. Taimet esimerkiksi tarvitsevat vain vähän (tai ei ollenkaan) ravinteita laadukkaasta mullasta saamiensa lisäksi. Liika ravinteiden syöttö on yleisimpiä tuoreiden kannabispuutarhurien tekemiä virheitä. Tätä ongelmaa pahentaa helposti se, että yliruokinnan oireet vaikuttavat aluksi kellastuvine lehtineen samoilta, kuin liian vähän ravintoa saavan kasvin oireilu. Jos siis törmäät ongelmiin kasviesi kanssa, on ennen hätiköityjä johtopäätöksiä järkevää antaa kasville kunnon huuhtelu (lisätietoja alla) ja palata sitten takaisin suositeltuihin lannoiteannoksiin.

NITROGEN, PHOSPHORUS, AND POTASSIUM (NPK)

pH

Kasvin saaman veden pH-arvo on ensiarvoisen tärkeää ravinteiden halutun imeytymisen varmistamiseksi. Ravinteet muokkaavat kasvualustan ja kasteluveden ominaisuuksia jossain määrin (ja joissain tapauksissa enemmän kuin toisissa). Oikea pH-arvo on edellytys ravinteiden imeytymiselle, joten sen ollessa väärä voi lopputuloksena olla kasvin ravinteiden oton estyminen eli nk. ravinnelukko (nutrient lockout). Tämä saattaa johtaa kasvun tyrehtymiseen tai kasvin sairastumiseen, joten pH:n vahtimisen tulisi kuulua osaksi kastelurutiinia. Tarvittaessa saatavilla on liuoksia, joiden avulla pH:n säätäminen onnistuu tarpeen mukaan niin ylös kuin alaspäinkin.

VESI

Väärin suoritettu kastelu on toinen aloittelijoiden tyypillisistä virheistä. Kasvattajat ovat nimittäin usein taipuvaisia ylikastelemaan kasvejaan, josta saattaa seurata sienikasvun tai tuholaisinvaasion tapaisia ongelmia.

Oikeanlainen kastelu on kuitenkin varsin helppoa ja liian vähä vesimäärä on aina liikaa parempi. Anna ruukuissa olevan mullan kuivua kastelujen välillä. Miten määrittää oikea kuivuusaste? Tämän määrittämiseen on olemassa muutama hyödyllinen kikka. Ensimmäinen vaihtoehto on työntää sormi 3 cm syvyydelle multaan. Jos multa on kuivaa, on kastelu luultavasti hyvä vaihtoehto. Toinen keino on nostaa ruukkua sen painon määrittelemiseksi. Vesi nostaa ruukun painoa, joten ruukun tuntuessa huomattavan kevyeltä, on aika otollinen kastelulle. Tämä voi tuntua aluksi haastavalta, mutta käsi tottuu nopeasti arvioimaan painoa. Lopuksi vielä tärkeimmän pointin kertaus, liian vähäinen kastelu on aina parempi vaihtoehto liikakasteluun verrattuna.

HUUHTELU

Huuhtelulla tarkoitetaan pelkällä pH-tasapainotetulla vedellä suoritettua kasvualustan huuhtelua. Tähän on kaksi syytä:

Kasvien sairaudesta johtuva huuhtelu

Kannabikselle juotetut mineraalilannoitteet eli suolat kerääntyvät ajan myötä kasvualustaan. Tämä saattaa heittää pH:n epätasapainoon ja tehdä kasvualustasta liian happaman. Tämän seurauksena kasvin kasvu ravinteiden otto ja sitä kautta kasvu häiriintyvät. Suolojen pesemiseksi huuhtele kasvualusta puhtaalla pH-tasapainotetulla vedellä. Sopiva määrä on noin kaksi kertaa ruukun vetoisuus. Tämän tehtyäsi odota siihen saakka, että kasvualusta on kuiva ja palaa alun perin käyttämääsi suosituksenmukaiseen ravinnekuormaan. Sitten vain sormet ristiin kasvin toipumisen puolesta.

Ennen sadonkorjuuta suoritettava huuhtelu

Kasvattajat huuhtelevat usein kasvualustan ennen sadonkorjuuta. Huuhtelun avulla poistetaan kasvualustaan kertyneet suolat, joka johtaa kasvin etsimään ravinteita ainoasta paikasta, josta se niitä voi löytää, eli lehdistään. Ideana tässä on se, että kasvin käyttäessä rakenteissaan olevia ravinteita kukkimisen viimeistelyyn niitä on vähemmän varsinaisesti valmiissa lopputuotteessa, jonka huomaa polttaessa parantuneena makuna. Kasvin huuhtelu tässä tarkoituksessa olisi hyvä ajoittaa noin 1,5–2 viikkoa ennen oletettua sadonkorjuuta. Käytä huuhtelussa pH-tasapainotettua puhdasta vettä.

YHTEENVETO

Tässä tietopaketissa tuli varmasti paljon pureskeltavaa, mikäli olet tuore kannabisharrastaja. Älä kuitenkaan huoli liikoja, sillä taitojen karttuessa asioilla on taipumus selkeytyä. Kaikista parhaimmatkin kasvattajat olivat aloittelijoita aikanaan. On myös hyvä muistaa, että vahinkoja sattuu kaikille, eikä niiden kannatakaan antaa lannistaa intoa. Jokainen virhe on mahdollisuus oppia ja kehittyä. Ole siis huoleti ja hyppää puutarhanhoidon ihmeelliseen maailmaan. Takaamme, että ennen kuin huomaatkaan, on huulillasi jointti itsekasvatettua budia. Se hetki on yksinkertaisesti kaiken näkemäsi vaivan arvoista!

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

Categories
eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun