Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Max Sargent


Kannabissadon tuotoksen selvittäminen ennen sen punnitsemista ei ole mikään helppo tehtävä. Itse asiassa sitä ei ole mahdollista tehdä täysin tarkasti. Voimme kuitenkin ottaa huomioon asetelmamme, valitsemiemme kasvien geneettiset ominaisuudet, valon ja ravinteiden määrän sekä käytettävissä olevan tilan - ja arvioida näiden kautta todennäköisen sadon.

On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen, kuinka paljon budia kasvia kohti voit saada, ja näiden tekijöiden säätelyn avulla voit arvioida ja kasvattaa satosi kokoa!

Missä kannabiskasvin budipaikat sijaitsevat?

Kannabiskasvissa on kahdenlaisia budipaikkoja. Ensimmäinen on pääbudi, joka muodostuu aivan kasvin huipun ympärille - sinne, minne joulukuusessa laitettaisiin enkeli tai tähti. Jos käytät yksinkertaisempia viljelytekniikoita, tuottaa tämä paikka todennäköisesti suurimman budirykelmän.

Tämän lisäksi kukintoja muodostuu sivuhaaroihin, ja ne puhkeavat ensimmäisenä niihin kohtiin, joissa oksat kohtaavat päävarren. Kun esikukinta alkaa, huomaat, että näistä kohdista versoo pieniä valkoisia emejä. Ajan myötä nuput alkavat kehittyä ja täyttävät oksat.

Tiettyjen kasvunmuokkaustekniikoiden avulla voidaan kukintojen kokoa kasvattaa kuitenkin huomattavasti. Esimerkiksi latvomisella tai ScrOG-menetelmillä pyritään tekemään jokaisesta budipaikasta enemmän itse pääbudin kaltainen. 

Mikä on kannabiskasvien tuotto?

Sato on lopullinen budin määrä, jonka saat kasvista (kasveista) sadonkorjuun jälkeen. Kannabisteollisuudessa se mitataan pääasiassa grammoina.

Se, kasvatatko sisällä vai ulkona, määrittää tarkalleen, miten satosi on paras mitata tai ennustaa. Ulkona sato mitataan yleensä grammoina kasvia kohti. Kasvattajat mainostavat lajikkeiden tuottavan esimerkiksi jopa 300 g/kasvi. Sisätiloissa se mitataan kuitenkin usein grammoina neliömetriä kohti (g/m²). Suurin osa arvioista sijoittuu välille 400-500 g/m².

Jälkimmäisessä mittauksessa otetaan huomioon jokainen valolle altistuva latvuksen neliömetri. Oletuksena on, että käytetään SOG- tai ScrOG-tekniikkaa, joka maksimoi valon kohdistumisen kukintoihin. Jos näitä tekniikoita ei käytetä, sato jää todennäköisesti huomattavasti siemenpankkien mainostamia ylempiä viitearvoja alhaisemmaksi.

¿Qué es la producción de una planta de marihuana?
¿Qué es la producción de una planta de marihuana?

Märkä- ja kuivapaino

Ennen kuin innostut liikaa massiivisesta sadosta, on tärkeää tehdä ero märkä- ka kuivapainon välille.

Kun sato kerätään ensimmäisen kerran kannabiskasvista, se on täynnä vettä, jonka osuus on noin 75-80 prosenttia sen painosta. Jos siis vaaka venyy 100 grammaan heti sadonkorjuun jälkeen, saatat huomata, että sinulla on vain 20-25 grammaa, kun olet kuivattanut ja kypsyttänyt sen.

Kun olet saanut märän sadon, voit arvioida kuivasadon yksinkertaisesti kertomalla sen painon 0,25:llä. Näin saat selville, mikä on 25 prosenttia sen nykyisestä painosta.

Kuinka arvioida sisäilman rikkakasvien satoa

Mutta kuinka paljon yksi kasvi tuottaa kukkaa? Tai, jos kyseessä on sisäkasvatus, kuinka paljon kukin kasvatettu neliömetri tuottaa? Tämä on parhaimmillaankin aina vain arvio. Tästä huolimatta on kuitenkin mahdollista saada jonkinlainen käsitys siitä, mitä kasvustosi todennäköisesti tuottaa, kun arvioidaan muutamia tärkeimpiä satoon vaikuttavia tekijöitä.

Ruukun koon vaikutus satoon

Ruukun koolla on suuri vaikutus lopulliseen satoon. Yksinkertaisesti sanottuna suurempi ruukku tarkoittaa suurempaa mahdollista satoa. Älä kuitenkaan osta suurimpia ruukkuja, joita voit löytää, sillä niihin liittyy huomattavia haasteita, jotka voivat pilata sadon kokonaan, jos niitä ei hoideta oikein.

Suurempi ruukkukoko merkitsee enemmän tilaa juurille kasvaa, mikä kannustaa kasvia kasvamaan suuremmaksi maanpinnan yläpuolella. Kasvi kasvaa vain siihen kokoon, joka on sen juuriston kannalta kestävä. Jos näin ei olisi, se ei pystyisi tukemaan itseään tai ottamaan riittävästi vettä ja ravinteita.

Suuremmat kasvit tarvitsevat enemmän vettä, enemmän ravinteita ja enemmän valoa. Puhumattakaan paljon enemmän tilaa. Lisäksi kun kasvi on yli tietyn koon, se vaatii muokkausta tuottaakseen hyviä tuloksia. Jos et ole tottunut kasvattamaan kannabista, on suositeltavaa pitää kasvit pienempinä, sillä ne ovat helppohoitoisempia. Tämä on toinen syy siihen, että sisäilman sato mitataan g/m²:nä. Sinulla voi olla 4 valtavaa kasvia tai 16 pienempää kasvia. Vaikka sadot voivat olla lopulta samanlaisia, pienemmät kasvit kasvavat nopeammin ja vaativat mahdollisesti vähemmän hoitoa.

Keskivertoviljelijä käyttää 11 litran ruukkua, jolloin kasvi kasvaa noin 90 cm:n pituiseksi, mikä on hyvä koko, varsinkin jos se kasvatetaan sisätiloissa.

Tästä huolimatta koko ei välttämättä kerro lopullisesta sadosta. Kasvi saattaa kasvaa, mutta siitä tulee lopulta pitkä ja vaisu, kun taas jykevämpi kasvi saattaa lopulta tuottaa enemmän.

Taimille ja nuorille kasvuvaiheen kasveille Järeille kasvuvaiheen kasveille Lopullisen ruukkukoon raja-arvot
10cm = 0,5L 25cm = 11L 46cm = 57L
13 - 15cm = 1L 30cm = 19L 61cm = 95L
18 - 20 cm = 4L 36cm = 26L  76cm = 114L
22cm = 7,5L 41cm = 19L

Miten genetiikka vaikuttaa satoon

Kukin kannabislajike on geneettisesti taipuvainen tuottamaan satoja tietyssä haarukassa. Jotkut saattavat tuottaa jopa 1500 g/kasvi tai enemmänkin ulkona! Toiset kasvit, riippumatta siitä, kuinka hyvin niitä hoidat, tuottavat huomattavasti kevyemmän sadon.

Tutki siis etukäteen valitsemasi lajike ja tarkista, riittääkö niiden maksimisato tyydyttämään sinut. Muista myös, että vaikka jokin lajike voi tuottaa valtavan sadon, se ei tarkoita, että se tuottaa sen automaattisesti - sinun on kohdeltava sitä oikein.

 • Saannin arvioiminen valaistuksen ja tehon perusteella

Lopullista satoa on mahdollista arvioida käytettävien valojen kokonaiswattimäärän perusteella. Kyseessä on kuitenkin karkea arvio, joka vaihtelee valaistuksen tyypin mukaan. Esimerkiksi CFL-, HPS- ja LED-valot, joiden teho on sama, eivät anna kasveillesi samaa valotehoa. LED-valot ovat erittäin tehokkaita, joten ne voivat toimia hyvin pienemmällä teholla.

Kasvatusyhteisössä käytetään yleensä ylärajana 1 grammaa/watti. Tämä tarkoittaa, että jokaista kasveillesi antamaasi valovattia kohden voit toivoa saavasi 1 gramman kukintoa. Keskimääräinen sato kasvia kohti 600 watin valolla olisi siis 600 grammaa. Tämän tavoittelu, erityisesti aloittelijana, on hyvin optimistista. Realistisempi tavoite on noin 0,5 grammaa/watti.

Välineillä on suuri merkitys tässäkin asiassa. Valon voimakkuus on suurimmillaan suoraan sen keskipisteen alapuolella ja vähenee, kun lähestyt sen reuna-aluetta. Käytettävissäsi olevan wattimäärän maksimoimiseksi voi olla siis parempi, että vähemmän kasveja nauttii voimakkaampaa valoa kuin että iso kasvimäärä kuihtuu varjoissa.

CFL HPS
WATT 200W 100W
CABINET 60 x 60 x 160 60 x 60 x 160
GRAMS 80 - 150 gr 80 - 100 gr
HPS LED LED
250W 100W 400-600W
80 x 80 x 160 60 x 60 x 160 120 x 120 x 200
230 - 250 gr 100 - 150 gr 400 - 650 gr
 
 • Sadon arvioiminen käytettävissä olevan tilan perusteella

Kun käytettävissäsi on enemmän tilaa, sinulla on mahdollisuus suurempiin satoihin. Vaikka on olemassa erilaisia yhtälöitä, joita voit käyttää tarkan sadon arvioimiseen kasvutilasi koon perusteella, on yleinen periaate se, että jos sinulla on enemmän tilaa, voit sijoittaa sinne enemmän tai suurempia kasveja. Lisäksi voit käyttää tehokkaampia valoja ja laittaa kasvit suurempiin ruukkuihin.

Jos et pysty valaisemaan tai lämmittämään isoa tilaa riittävästi kasvien tarpeiden tyydyttämiseksi, saat todennäköisesti parempia tuloksia pienentämällä toimintasi kokoa ja antamalla kasveillesi kaiken, mitä ne haluavat.

Miten arvioida ulkokasvien satoa

Kuinka paljon kukkaa voi saada yhdestä kasvista ulkona?

Kun siirrymme ulkoilmaan, jokaisen yksittäisen kasvin potentiaalinen sato voi räjähtää rakettimaisesti ylöspäin, toki lajikkeesta riippuen. Hyvissä ympäristöissä kasvit saavat käyttöönsä auringon uskomattoman voiman ja suuren määrän tilaa, jossa kasvaa. Kaikki tämä auttaa matkalla suurempiin satoihin.

 • Sadon arvioiminen ruukun koon perusteella

Ulkona ruukkujen koko voi alkaa jopa 25 litrasta. Kun otetaan huomioon, että tämä on yli kaksi kertaa suurempi tilavuus kuin keskiverto sisätilaruukku, pitäisi olla selvää, kuinka paljon suurempaan kasvuun kasvi pystyy ulkona.

Mutta kuten aiemminkin, ruukun koko ei yksinään merkitse valtavaa satoa. Vain riittävällä auringonvalolla ja ravinteilla kasvi voi hyödyntää koko jättimäisen ruukun koon tarjoaman potentiaalin.

Autoflowerien sadon arviointi

Autoflower-kasvien sadon arviointi eroaa hieman niiden valojaksoisten sukulaisten tuotosta. Autoflowerit tuottavat satoa yleensä paremmin sisätiloissa, varsinkin jos apuna käytetään SOG:tä. Vaikka valoriippuvaisten lajikkeiden sato voi kasvaa eksponentiaalisesti ulkona, mutta hyppäys ei ole läheskään yhtä dramaattinen autoflower-lajikkeiden kohdalla.

Vaikka ne tuottavat pienempiä satoja, autoflowerit ovat kuitenkin nopeampia ja yleensä helpompia kasvattaa kuin valoriippuvaiset lajikkeet. Tarkemmin sanottuna niiden sadonkorjuuseen kuluu noin kaksi kolmasosaa ajasta valojaksokasveihin verrattuna, joten yhdellä kasvukaudella on mahdollista saada aikaan useita satoja.

Ulkona valoriippuvaiset lajikkeet alkavat kukkia vasta valon määrän vähentyessä riittävästi kesän loppua kohti mentäessä. Vaikka kevään ja kesän aurinko vaikuttaa osaltaan niiden valtaviin satoihin, on samassa ajassa mahdollista saada kolme peräkkäistä autoflower-satoa.

Kun autoflowerien genetiikka tasapainottuu ja kehittyy, paranee niiden laatu jatkuvasti. Pian saattaa tulla aika, jolloin ne tuottavat yhtä hyviä satoja kuin valoriippuvaiset sukulaisensa.

Cómo calcular la producción de las plantas autoflorecientes

Muita tärkeitä seikkoja kannabiksen satoon vaikuttavia tekijöitä

Vaikka olemme keskustelleet sadon lopullisen sadon tärkeimmistä määrittävistä tekijöistä, on olemassa monia muita tekijöitä, jotka viime kädessä sanelevat sadon laadun.

 • Genetiikka

Kuten mainittiin, genetiikalla on ratkaiseva merkitys kasviesi satoon. Onneksi tietyn genetiikan etsiminen RQS:n luettelosta on helppoa. Yleensä sativa-dominantit hybridit ovat anteliaimpia kasveja, vaikka saatat yllättyä joistakin indica-dominantista lajikkeista, jotka suoriutuvat yli odotusten.

On myös mahdollista rajata etsintä vain suurituottoisiksi tiedettyihin lajikkeisiin ja siemeniin.

Tällä hetkellä valikoimissamme olevat neljä eniten satoa tuottavaa lajiketta ovat:

 • Green Gelato - jopa 700g/m² | 800g/kasvi.
 • Amnesia Haze - jopa 650g/m² | 700g/kasvi.
 • Shogun - 600g/m² | 750g/kasvi
 • Skunk XL - 650g/m² | 675g/kasvi

 • Ravinteet

Kasveja on ruokittava! Jos kasvilla ei ole riittävästi ravinteita, se ei pysty tuottamaan vaikuttavia budeja. Älä kuitenkaan ole liian innokas ruokintatottumusten kanssa. Liika lannoitus aiheuttaa ravinteiden lukkiutumisen. Tällöin maaperän ravinnepitoisuudet nousevat niin korkeiksi, että ne estävät juuria ottamasta ravintoa.

Autoflower-lajikkeet tarvitsevat yleensä vähemmän ravinteita, joten pidä tämä mielessä. Kannattaa siis aloittaa ohjeistettua alhaisemmalla tasolla ja katsoa, miten ne pärjäävät.

Fertilizantes
 • Valoteho

Tehokkaammat valot merkitsevät voimakkaampaa kasvua ja suurempia budeja - paitsi jos ne ovat liian voimakkaita, jolloin kasvisi palavat. Samoin pilvettömällä taivaalla ja voimakkaalla auringonvalolla saadaan parempia satoja kuin suomalaisessa mäntymetsässä kasvattamalla.

Sisätiloissa kasvien määrän ja ruukun koon on oltava oikeassa suhteessa tarjolla olevaan valon määrään. Ulkona eteläeurooppalaisessa maassa tai Kaliforniassa asumisesta olisi hyötyä!

Sää, lämpötila ja kosteus

Valon määrä ei ole ainoa huomioon otettava ympäristötekijä. Kasvit pitävät lämmöstä ja oikeasta ilmankosteudesta.

Sativat ovat erityisen herkkiä, ja ne pitävät lämpimästä ja kuivasta ympäristöstä.

Jos kasvatat pohjoisempana, valitse kestävämpiä Indica-vetoisia hybridejä. Nämä indicaiset lajikkeet valmistuvat myös nopeammin, mikä on eduksi pohjoisemmaksi mentäessä. Ei ole mitään järkeä yrittää kasvattaa sativaa, joka tuottaa 2 kg budia, jos se valmistuu lokakuun lopussa ja asut Ruotsissa.

Sisätiloissa voit hallita kaikkia eri tekijöitä. Jos sinulla on teltta ja ilmanvaihtojärjestelmä, voit säätää parametrejä haluamallasi tavalla. Jos sinulla on vain huone, on tarjolla silti paljon keinoja hallita ympäristöä ja erityisesti lämpötilaa.

Clima, temperatura y humedad
 • Kasvuvaiheeseen käytetty aika

Kasvuvaihe määrittää rikkakasvin lopullisen koon. Kun kasvi alkaa kukkia, energia siirtyy kasvusta ylöspäin ja ulospäin budien tuottamiseen. Mitä pidempään kasvi siis viettää vegetatiivisessa kasvuvaiheessa, sitä suuremman lopullisen sadon se voi yleensä tuottaa.

Autoflowerien kohdalla et voi hallita tämän vaiheen pituutta, mutta voit varmistaa, että jokainen kasvupäivä on käytetty hyvin. Valoriippuvaisten lajikkeiden kanssa voit itse määrittää, milloin ne alkavat kukkia sisätiloissa (siirtymällä 12/12-valojaksoon). Tavallisesti niille annetaan 2 viikosta 2 kuukauteen aikaa kasvaa ennen kukitusta.

Ulkona kasvit alkavat kukkia vasta, kun ne aistivat syksyn lähestyvän (ja käytettävissä oleva valo vähenee). Jos haluat siis saada niistä kaiken irti, istuta ne mahdollisimman aikaisin, sillä näin ne jatkavat kasvuaan koko kevään ja kesän ajan.

Entrenamiento
 • Kasvunmuokkaus

Kasvunmuokkaustekniikat voivat parantaa lopullista satoa huomattavasti. Useimpia niistä käytetään sisätiloissa, mutta myös ulkosadon kasvattamiseen voidaan käyttää verkkoja ja LST-menetelmiä (low stress training).

Sisätiloissa SOG, ScrOG, latvominen, lehvästön harventaminen ja korkean stressin kasvunmuokkaus ovat kaikki käyttökelpoisia vaihtoehtoja. Vaikka jokainen näistä on erilainen, on niillä sama perustavoite: lisätä kukintojen altistusta valolle. Taitotasosi, käytettävissäsi oleva tila, käytettävissäsi oleva aika ja haluamasi kasvi määräävät sen, minkä näistä tekniikoista valitset, jos päädyt käyttämään näitä.

Huomaathan, että useimmat viljelijät välttävät autoflower-kasviensa latvomista, koska niillä ei ole riittävästi aikaa toipua ennen kukintavaiheeseen siirtymistä.

 • Vesiviljely

Hydroponinen kokoonpano voi lisätä satoasi jopa 20 %. Tämä johtuu tehokkaammasta ravinteiden ottamisesta. Vaikka se on tehokas viljelymenetelmä, se on täysin erilainen haaste ja vaatii mahdollisesti monimutkaisen laitteiston, jossa on hieman enemmän mahdollisuuksia mennä pieleen.

Jos tämä kasvatustapa kiinnostaa, kannattaa sitä ehdottomasti kokeilla!

Hidroponía

Kannabiskasvien sadon määrittäminen:

Et voi koskaan tietää tarkalleen, kuinka paljon satoa yhdestä kasvista irtoaa. Mutta ymmärtämällä eri tekijöitä, voit tehdä paljon tarkemman arvion siitä, mitä todennäköisesti tulet saamaan.

Jos olet noviisi, älä huolehdi liikaa - kaikki on kokemukset lisäävät taitojasi, ja vain harjoitus tekee mestarin. Kun hiot taitojasi kärsivällisesti ajan kanssa, on palkintona epäilemättä joku päivä unelmiesi sato!

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun