Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä


By Luke Sumpter

Yksikään kasvattaja ei halua nähdä kasveissaan kellastuneita lehtiä. Lakastuvat kasvit kesken kasvatusprojektin ovat varsin surkea näky ja valitettavasti kaikista projekteista ei selviä ongelmitta. Ongelmat voivat aiheutua lukemattomista eri syistä – ne voivat olla kaikkea aina kasvattajan omista virheistä alueelle tunkeutuviin mikro-organismeihin. Emme tietenkään voi tarjota sinulle takuuvarmaa ratkaisua kaikkiin potentiaalisiin kannabiskasvien kohtaamiin vaivoihin – olemmehan kannabiksesta kiinnostuneita kirjoittajia, emme selvänäkijöitä.

Siitä huolimatta voimme totisesti auttaa. Voimme tehdä sen erityisesti auttamalla tunnistamaan oikein yleisimmät lehtien kellastumisen taustalla olevat tekijät. Olemme lisäksi ottaneet mukaan myös hyödyllisiä vinkkejä sairaiden kasvien hoitamiseen, sekä yksinkertaisia ammattitason vinkkejä ja niksejä. Kuka tahansa kotikasvattaja voi ottaa käyttöön neuvomme välttääkseen kannabiskasviensa lehtien kellastumisen. Käydäänpä asiaan.


Video id: 265566793

Oikea diagnoosi

Aivan ensimmäinen askel on paikkansapitävän diagnoosin tekeminen. Mikä aiheuttaa kannabiskasvejasi pilaavaa lehtien kellastumista? Kloroosi tarkoittaa tavallisten viherpeukaloiden keskuudessa lehtivihreän puutetta, viherkatoa. Jotta voisit hoitaa ongelmaa tehokkaasti, täytyy sinun tietää, mistä on kyse. Älä hyppää johtopäätöksiin. Älä panikoi. Kannabiskasviesi lehdet ovat kuin biologisia aurinkopaneeleita. Ne ovat välttämättömiä fotosynteesin kannalta.

Kaikkien keltaisten lehtien poistaminen ei ole suositeltu toimenpide, erityisesti, jos kyseessä on nuori kasvi.

Oikea ongelman lähteen tunnistaminen ja pikaiset korjaustoimenpiteet voivat elvyttää kannabiksesi.

Ikääntymisestä on puolestaan kyse, kun kasvi kellastuu ja kuolee lopulta luonnollisesti. Älä hätäänny, jos näin tapahtuu viimeisten kukkimisviikkojen aikana, sillä tällöin lehtien putoilu ja kellastuminen lisääntyy aina. Kasvien huuhtelu puhtaalla vedellä tai huuhteluliuoksella kukkimisen päätteeksi auttaa myös kasvualustaa hankkiutumaan eroon jäljelle jääneistä ravinteista ja aiheuttaa usein lehtien kellastumista.

Lehtien kellastumisen yleiset syyt

Seuraava ei ole täydellinen lista kloroosin syistä. Kyseessä on niin yleinen sairastuneissa kasveissa nähtävä oire, että siitä voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan, mutta siihen emme kuitenkaan tänään ryhdy. Olemme sen sijaan keskittyneet yleisimpiin kellastuneiden lehtien syihin perustuen pro-kasvattajien ensikäden kokemuksiin. Jos yrität tällä hetkellä etsiä syitä kasviesi viherkatoon, lue seuraavat osiot huolellisesti. Koko satosi tulevaisuus saattaa riippua siitä.

Yleisimmät kasvattajien virheet

Ali-/ylikastelu

Kannabiskasvit kukoistavat vain tehokkaassa kostumis- ja kuivumisrytmivaihtelussa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on kasteltava kasvejasi oikean verran ja oikeaan aikaan jokaisen kastelukerran kohdalla. Mikä on sitten paras tapa huomata kannabiskasvin olevan janoinen? Nosta sen ruukkua kasvin ollessa kuiva. Tee se sitten uudelleen kastelun jälkeen, jotta tunnistat eron.

Aina kasvien nostelu ei kuitenkaan onnistu helposti. Tällaisessa tilanteessa voit ostaa kosteusmittarin asetettavaksi ruukkuun. Hydroviljelijöiden täytyy puolestaan varmistaa, että pumput, ilmakivet, altaat ja ajastimet on säädetty juuri oikein kasvatusprojektin alusta alkaen. Tarkista siis kahdesti, että kaikki on kunnossa – ja tarkista sitten vielä kerta kiellon päälle.

Ali-/ylikastelu
Watering Can

Ratkaisu: Tarkkaile kasvin lannoituksen jälkeistä käyttäytymistä tarkkaavaisesti. Käytä jotain yllä olevista menetelmistä arvioidaksesi täsmällisemmin kastelun tarpeen ja ehkäistäksesi virheen toistamisen. Liian suuri vesimäärä voi johtaa juurimätään. Liian vähäinen vesimäärä saa puolestaan kasvun tyssäämään. Pidä tarvittaessa kasvatuspäiväkirjaa ja ala noudattaa rutiinia kasvuprojektin edetessä.

Ravinnelukko ja pH

Multakasvattajilla on etuna kasvattaminen kasvualustassa, joka toimii puskurina juurille. Vesi tai kookoskuitu eivät ole aivan yhtä anteeksiantavaisia pH-epätasapainoille. Myös multakasvattajien on kuitenkin päästävä edes lähelle ideaalia 6,0–7,0:n pH:ta ja pyrittävä ylläpitämään sitä, sillä muuten kasvit eivät voi hyvin. Yleisesti hydro- ja kookoskuitukasvatuksessa pidetään 5,5–6,5:n pH:ta suositeltuna vaihteluvälinä. Kellastuneet lehdet voivat olla varoitusmerkki siitä, etteivät ravinnesuhteesi ole ideaalit eikä pH ei ole tasapainossa.

Kun ravinneliuoksesi pH poikkeaa kasvualustasi juuri oikean vaihteluvälin ylä- tai alapuolelle, estää se liuoksen kaikkien osien täydellisen imeytymisen. Juuret eivät saa tiettyjä ravinteita tai mikroravinteita, sillä väärä pH aiheuttaa lukon.

Ravinnelukko ja pH
pH tester

Ratkaisu: Investoi pH-kynään tai sellaisiin kannabislannoitteisiin, jotka on pH-säädetty optimaalisiksi. Huuhtele kasveja pelkällä vedellä ja jatka sitten lannoittamista kevyellä ravinnesäädetyllä liuoksella, joka sopii käyttämääsi kasvualustaan. Varmista myös, että käyttämäsi pohjaravinteet sisältävät kaikkia välttämättömiä hivenaineita tai muutoin sinun on ennen pitkää sisällytettävä budjettiisi ekstratuotteita.

Yli-/alilannoittaminen

Tärkeiden ravinteiden puute saa kannabiksen lehdet kellastumaan ja lakastumaan. Ravinnepuutokset voivat häiritä kannabiksen kasvua ja estää kasveja suorittamasta elintoimintojaan. Puolestaan liian suuri määrä ravinteita voi saada aikaan ravinnepalon, mikä myös aiheuttaa lehtien kellastumista. Alilannoittamisen myötä lehdet muuttuvat vihreistä keltaisiksi ja lopulta luhistuvat, kun taas ylilannoitus tekee lehdistä rapeita ja värikkään keltaisia saaden ne käpertymään.

Typpi on yksi kannabiskasvin tärkeimmistä makroravinteista ja sen puute tai liian suuri määrä on yleensä syypää näihin oireisiin. Typin puute alkaa lehtien reunojen kellastumisena leviten pikkuhiljaa lehden sisäosaa kohti. Kunkin lehden keskisuonet säilyvät prosessin ajan tummanvihreinä. Liian suuri määrä typpeä aiheuttaa puolestaan toksisuutta, joka näyttäytyy kiiltävinä lehtinä, jotka ovat vihreät, mutta paljon normaalia tummemman sävyiset.

Yli-/alilannoittaminen
Cannabis Fertilisers

Ratkaisu: Ravinnepuutosten tapauksessa täytyy lannoitusohjelmaansa tiivistää. Lisää varovasti ravinteiden määrää, kunnes oireet helpottavat. Orgaaninen merilevälannoite tarjoaa laajan spektrin tärkeimpiä ravinteita, jotka auttavat korjaamaan ongelman. Noudata pakkauksen annosteluohjeita.

Ylilannoittamisen tapauksessa tulee lannoittaminen keskeyttää ja kasvualustaa täytyy huuhdella pelkällä vedellä. Sen jälkeen lannoittamista tulee jatkaa valitsemasi tuotteen ohjeiden mukaan.

Valopalo tai liian vähäinen valo

Keinotekoisen valon alla kasvatetut sisäkannabiskasvit täytyy sijoittaa täydellisesti ja lamppujen oltava juuri oikean etäisyyden päässä latvustosta parhaiden tulosten saamiseksi. Kun lamput ja reflektorit ovat liian lähellä kukkivia kärkiä, muuttuvat kukat ja lehdet keltaisiksi ja ruskeiksi valaistuksen ollessa liian voimakasta. Tämä on ylhäältä alaspäin suuntautuva ongelma.

Sen sijaan liian vähäinen valo aiheuttaa yleensä ongelmia, jotka esiintyvät ruohonjuuritasolla. Valon puutos aiheuttaa varjoon jäävien lehtien tai liian kaukana, lampun valonläpäisykyvyn ulottumattomissa olevien lehtien kellastumista ja putoamista.

Valopalo tai liian vähäinen valo
Tape Measure

Ratkaisu: Varmista, että asennat kasvatusvalosi valmistajan ohjeiden mukaan. Säädä niitä tarpeen tullen kasvien kasvaessa ja käytä mittanauhaa saadaksesi tarkan kuvan. Nykyisin markkinoilla on paljon uusia kasvatusvaloteknologioita omine nyansseineen, joten valmistajan ohjeistuksissa valon täydellistä sijoittelua varten on ensiarvoisen tärkeää pysyä.

Luonnonvoimat

Kylmä sää

Alle 10 °C:n lämpötilat saavat useimpien kannabiskasvien lehdet kellastumaan. Jotkut värjääntyvät jopa violetin tai sinisen sävyisiksi. Tämä voi toki olla joidenkin lajien kohdalla fantastinen bonus kukkimisen loppuvaiheeseen, mutta sitä tulisi välttää kasvatusprojektin alkuvaiheessa.

Kylmä sää
Thermometer

Ratkaisu: Sisäkasvattajat voivat yksinkertaisesti kohottaa lämpötilaa tai lisätä enemmän valoja kasvatusprojektiinsa muuttaen harmituksen ennätyssadoksi. Ulkokasvattajien saattaa täytyä viedä kasvinsa sisälle yöaikaan tai ainakin investoida perinteiseen tee se itse -kasvihuoneeseen.

Lämpöaallot

Helleaallot voivat aiheuttaa kannabiskasvien lehtien kellastumista ja kuivumista sekä sisällä että ulkona. Yli 28 °C:n lämpötilat estävät kannabiksen tehokkaan fotosynteesin ja saavat aikaan irtonaisempien ja ilmavampien budien muodostumista.

Lämpöaallot
Fan

Ratkaisu: Sisäkasvattajien täytyy laittaa ilmastointilaitteensa suuremmalle teholle ja varmistaa, että ilmanotto- ja poistotuulettimet ovat tarpeeksi tehokkaita kasvatushuoneen kokoon nähden. Suosittelemme tässäkin asiassa lämpimästi tutustumaan tuuletinvalmistajan verkkosivujen suorituskykytietoihin. Ulkona parasta, mitä kasvattajat voivat tehdä, on rakentaa yksinkertainen varjo ja toivoa, että helleaalto on lyhytkestoinen.

Tuhoeläimet ja taudit

Me ihmiset emme ole ainoita elämänmuotoja, jotka pitävät kannabiksesta. Monet muutkin olennot – niin suuret kuin mikroskooppisen pienet – mutustavat yrttiä mielellään. Sienipatogeenit ja sukkulamadot hyökkäävät usein juurien kimppuun, kun taas ripsiäiset ja harsosääsket ovat mieltyneet mehukkaisiin kannabiksen lehtiin. Myös suuremmat eläimet vaeltelevista peuroista kotieläimiin ovat kiinnostuneita yrtin maanläheisistä makuyhdistelmistä.

Tuhoeläimet ja taudit
Pests

Ratkaisu: Kasvattajien tulee varmistaa, että he tekevät kaiken voitavansa suojatakseen satojaan tuhoeläimiltä ja taudeilta. Tämän ongelman voi aiheuttaa niin moni erilainen eläinlaji, että asiaan on otettava monitahoinen lähestymistapa. Lisää ensinnäkin sinijuurta maaperääsi torjuaksesi sienitauteja ja muita ötököitä, jotka iskevät juuriin.

Maanpinnan yllä eläviltä hyönteisiltä suojautuaksesi voit tuoda puutarhaasi petohyönteisiä ja kasvattaa kumppanuuskasveja, jotka karkottavat näitä tuhohyönteisiä. Pystytä aitoja ja verkkoja pysäyttääksesi peurojen, lintujen ja lemmikkien tihutyöt. Jos hyönteisongelmasi kasvaa hallitsemattomaksi ja huomaat jo hyönteisten munia, niin suihkuta kasveihisi neemöljystä valmistettua lehtisumutetta siistiäksesi satosi.

Septoria-laikkutauti

Ollessaan hyvin tuottelias sienisairaus, johtaa septoria-laikkutauti usein kellastuneisiin lehtiin. Tämä patogeeni iskee monien kasvilajien, kuten kannabiksen, tomaatin ja persiljan lehtiin, joissa se ensiksi ilmoittaa itsestään mustin laikuin. Taudin edetessä leviävät nämä muutokset lehdeltä toiselle aiheuttaen ruskeita laikkuja, kellastumista ja lakastumista.

Septoria-laikkutauti villiintyy usein kukkimisvaiheen alussa. Jos tauti jätetään hoitamatta, voi se tuhota suuren osan lehdistöstä. Kannabiskasvit tarvitsevat aurinkolehtiään kasvun tehostamiseksi ja energian luomiseksi, joten niiden liiallinen vaurioituminen voi johtaa kasvunopeuden hidastumiseen ja pienempiin satoihin.

Septoria-laikkutauti
Pruning Scissors

Ratkaisu: Aivan ensiksi täytyy sairastunut lehdistö poistaa. Puhdista puutarhasaksesi ja leikkaa huolella pois kaikki lehdet, joissa laikkutautia on havaittavissa. Sairastuneiden aurinkolehtien poistaminen auttaa ehkäisemään leviämistä, mutta hoidon viimeistelyllä annoksella neemöljystä valmistettua lehtisumutetta voidaan hankkiutua eroon taudinaiheuttajan näkymättömistä rippeistäkin.

Kasviesi hoitamisen jälkeen tulisi sinun hienosäätää ympäristötekijöitä ehkäistäksesi septoria-laikkutaudin palaamisen. Aloita parantamalla ilmankiertoa sairastuneiden kasvien ympärillä. Lisää tuulettimia kasvatushuoneeseesi ja asenna ilmankuivain, jos kasvatustilassasi tapaa olla hyvin kosteaa. Ulkona siirrä säiliöt hieman korkeammalle maaperälle, jossa kasvisi altistuvat paremmin tuulelle.

Siisti alimmat kasvukerrokset. Irrota kuolleet lehdet, joissa saattaa olla itiöitä ja lisää kasvualustaan tuore kerros lehtikatetta estääksesi itiöiden pääsy maaperään.

Juurimätä

Keltaiset lehdet ovat yksi tärkeimmistä juurimädän merkeistä. Kyseessä on mikrobisairaus, joka ottaa kohteekseen kasvien juuristoja. Kun kasvualustasta tulee liian vetinen liiallisen kosteuspitoisuuden ja kastelun vuoksi, tulee siitä samalla lisääntymisalusta sienille, bakteereille ja leville. Mitkä tahansa näistä organismeista voivat hyökätä näissä olosuhteissa juuriin ja saada ne mätänemään. Tästä seuraa lehtien kellastumista, ruskeita ja limaisia juuria, lehtien varisemista ja riippuva ja lakastunut yleisilme.

Juurimätä
Shovel

Ratkaisu: Jo iskenyttä juurimätää vastaan voi taistella monin eri keinoin. Aloita sisällyttämällä multaan hyödyllisiä mikrobeja, kuten mykorritsaa kamppaillaksesi tuhoja tekeviä eliöitä vastaan. Seuraavaksi huomio kannattaa kiinnittää kasteluaikatauluunsa. Pidättäydy kastelusta ja tee se seuraavan kerran vasta, kun mullan ylimmät 2,5 cm ovat täysin kuivat.

Harkitse juurimädästä kärsivien yksilöiden istuttamista kangas- tai Air-Pot-ilmaruukkuihin lisätäksesi ilmanvaihtoa ja tehostaaksesi veden kiertoa. Sirottele runsaasti mykorritsaa kasvualustalle juurtumisen keskivaiheilla parhaiden tulosten saamiseksi.

Milloin kellastuneista lehdistä ei tarvitse huolehtia?

Joskus lehtien kellastuminen ei ole huolta aiheuttava asia. Silloin tällöin ne muodostavat vain luonnollisen osan kasvusykliä. Kannabiskasvit pudottavat usein vanhempia aurinkolehtiään (erityisesti niiden elinkaarensa loppupuoliskolla), jotka kellastuvat ennen maahan putoamistaan.

Kukkimisvaiheen aikana kasvit ohjaavat suurimman osan energiastaan kukkiin, mikä tapaa myös aiheuttaa hienoista lehtien kellastumista.

Kukkimisvaiheen loppupuolella tapahtuva huuhteleminen aiheuttaa myös lehtien kellastumista ja oksilta putoamista. Tämä ravinteiden saannin tietoinen rajoittaminen saa kannabiksen kukat maistumaan huomattavasti paremmilta.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37835 arvosteluun