Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Luke Sumpter

Pythium-lajit ovat suuri uhka kannabiskasvien terveydelle. Kun olosuhteet ovat sopivat, iskevät nämä loisorganismit kasvien juuristoon ja aiheuttavat mätää tässä kasvin fysiologian kannalta keskeisessä paikassa.

Joskus vahvan ja terveen kukkivan kannabiskasvin kasvattaminen taimesta sadonkorjuuseen voi tuntua lasten leikiltä. Toisinaan asiat eivät kuitenkaan suju suunnitelmien mukaan. Haasteita voivat aiheuttaa esimerkiksi biologiset stressitekijät, kuten vaikkapa tuholaiset ja taudinaiheuttajat. Patogeenit voivat olla erityisen uhkaavia, ja erityisesti silloin, jos ne sijaitsevat maanalaisessa ritsosfäärissä.

Vaikka kannabiskasveilla on kaksihaarainen synnynnäinen immuunijärjestelmä, joka kykenee neutralisoimaan joitakin patogeenejä, sekä apunaan hyödyllisiä mikrobeja, jotka auttavat torjumaan pahiksia, joutuvat ne silti varsin usein tautien uhreiksi. Näistä mikrobivihollisista Pythium-lajit kuuluvat kaikkein tuhoisimpiin juuripatogeeneihin. Tämän suvun jäsenet, jotka eivät ole sieniä eivätkä bakteereja, kuuluvat Oomycota-sukuun - sienien kaltaisiin organismeihin, jotka eroavat toisistaan sukupuolisen lisääntymisen, solukalvon koostumuksen ja geneettisten komponenttien osalta.

Nämä taudinaiheuttajat aiheuttavat monenlaisia oireita, kuten "taimipoltetta", joka vaikuttaa taimiin ja voi pysäyttää kasvun ennen kuin se on edes alkanut. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun on tiedettävä Pythiumista, miten sen kanssa toimitaan, kun se iskee, ja miten estetään sen tartunta kasveihin ylipäätään.


Mikä Pythium (juurimätä) on?

Pythium-suvun jäsenet ovat kasvipatogeenejä, jotka aiheuttavat tuhoa maatalousympäristöissä suurista peltotoiminnoista pieniin kotiviljelmiin. Tutkijat ovat tunnistaneet suvusta yli 100 lajia. Ne luokiteltiin alun perin sienipatogeeneiksi, mutta myöhemmin tutkijat päätyivät korjaamaan Pythiumit loismaisiksi munasieniksi (Oomycete) geneettisten, seksuaalisten ja rakenteellisten erojen vuoksi.

Pythium-lajit elävät maaperässä sienirihmastomaisina verkostoina, joilla on sekä suvullisia että suvuttomia rakenteita. Ne tuottavat kahdenlaisia itiöitä, jotka vaikuttavat kasveihin: parveiluitiöitä ja munaitiöitä. Seksuaalinen lisääntyminen johtaa munaitiöiden syntyyn. Nämä paksuseinäiset itiöt voivat tartuttaa kasveja suoraan tai muodostaa vesikkelin, jonka ne täyttävät solulimalla. Lopulta rakkulan täyttävät parveiluitiöt, joilla on siimat, joiden avulla ne voivat liikkua seisovan veden ja kyllästyneen maaperän läpi. Parveiluitiöt syntyvät suvuttomasti itiöpesäkkeiksi kutsutuissa rakenteissa.

What is Pythium

Vapautuessaan uivat parveiluitiöt hakeutuvat kohti sokeripitoisia eritteitä, joita kasvien juuret vapauttavat maaperään houkutellakseen hyödyllisiä mikrobeja. Jälkiä seurattuaan ne kiinnittyvät lähelle juurten kärkeä ja muodostavat kovan soluseinän. Sieltä ne vapauttavat hyyfiksi tai sienirihmaksi kutsutun lankamaisen rakenteen, joka tunkeutuu entsyymien avulla epidermisten juurisolujen soluseinien läpi.

Sienirihmat alkavat haarautua ja vallata juuren kuoren (solujen uloimman kerroksen) soluja, mikä lopulta aiheuttaa rakenteen epävakauden ja romahduksen. Juuren kuori sisältää elintärkeitä juurikarvoja, joita kasvit käyttävät veden ja ravinteiden ottamiseen, mikä tarkoittaa, että juurimädän saastuttamat kasvit jäävät ilman selviytymisresursseja. Pythium-lajit aiheuttavat myös vaurioita, joita muut juuripatogeenit käyttävät kulkeutumispisteenä.

Mikä aiheuttaa Pythium-tartunnan?

Opportunistisina vesihomeina Pythium-lajit aiheuttavat juurimätää, kun ympäristötekijät antavat niille mahdollisuuden päästä iskemään. Ne hyökkäävät, kun kasvit ovat heikentyneet tai vahingoittuneet, eli silloin kun kasvien vastustuskyky ja elinvoima ovat heikentyneet.

Ylikastelu luo ihanteellisen anaerobisen ympäristön, jossa Pythium-lajit viihtyvät. Vedellä kyllästetty maaperä mahdollistaa parveiluitiöiden helpon liikkumisen ja eritteiden seuraamisen aina kasvien juurille asti. Hapenpuute juuristovyöhykkeessä voi myös tukahduttaa juuret, mikä aiheuttaa solukuolemaa ja helpottaa parveiluitiöiden pääsyä maaperään. Ylimääräinen vesi voi myös houkutella tuholaisia, kuten sienihyttysiä, jotka hyökkäävät juuren kuorta vastaan sitä heikentäen.

Pythiumin aiheuttaman juurimädän perimmäinen syy on taudinaiheuttajan kulkeutuminen kasvupaikkaan. Ulkona kasvit kohtaavat tämän taudinaiheuttajan paljon todennäköisemmin. Sisätiloissa viljelijät voivat pyrkiä pitämään kasvit eristyksissä. Pythium-lajit voivat kulkeutua kasvutilaan tartunnan saaneiden kasvien, saastuneiden työkalujen tai vaatteiden välityksellä.

Voiko juurimätä levitä muihin kannabiskasveihin?

Kyllä. Pythium-lajeilla on useita tehokkaita keinoja varmistaa selviytymisensä loisina. Valloitettuaan yhden kasvin juurikuoren ne jatkavat resurssien hankkimista ja lisääntyvät sekä suvullisesti että suvuttomasti. Ne vapauttavat jatkuvasti kasvavia määriä parveiluitiöitä, jotka leviävät maaperään etsien muita ravinnelähteitä.

Munaitiöiden seksuaalinen lisääntymistapa jättää maaperään myös pitkäkestoisia geneettisiä "talletuksia", jotka lepäävät talven yli ja ovat valmiina iskemään nuoriin taimiin seuraavana keväänä. Pythiumin parveilu- ja munaitiöt voivat levitä useiden tartuntavektoreiden kuten vesiviljelyliuosten ja saastuneen maaperän välityksellä.

Miltä Pythium (juurimätä) näyttää

Pythiumin aiheuttama juurimätä ilmenee useilla ilmeisillä tavoilla. Pidä silmällä näitä keskeisiä juurimädän oireita:

🟡Juuren väri: Juuret ovat väriltään tummempia. Tavanomaisen valkoisen sijasta ne saavat beigejä, keltaisia ja ruskeita sävyjä.

🌫️Juuren rakenne: Kasvien juuret ovat suhteellisen kiinteitä. Juurimädän jälkeen ne muuttuvat pehmeiksi, mössöisiksi ja tahmeiksi juuren kuoren vaurioitumisesta johtuvien rakenteellisten muutosten vuoksi.

🦨Juuren haju: Pythium-infektiot tapahtuvat usein anaerobisissa olosuhteissa. Tästä syystä sekä mädäntyneistä juurista että kasvualustasta huokuu epämiellyttävä haju.

🥀Taimipolte: Nuoret taimet menettävät nopeasti elinvoimansa ja lyyhistyivät täysin pian sen jälkeen, kun versot ovat nousseet maasta.

📉Hidastunut kasvu: Voit huomata miten vanhemmat, jo kehittyneet kasvit alkavat heikentyä. Niiden kasvunopeus hidastuu huomattavasti.

🕸️Kruunumätä: Voit havaita ruskettumista juurten yläosassa ja päävarren alaosassa taudinaiheuttajan alkaessa tarttua kasvin ylempänä oleviin soluihin.

🍂 Kloroosi: Juurten kuoren vaurioitumisen seurauksena heikentyneen typen hyväksikäytön vuoksi kasvin aurinkolehdet alkavat kellastua.

Pythium Affected Plants

Voiko juurimädän parantaa?

Pythium-juurimädän hoitoon ei ole tällä hetkellä olemassa parannuskeinoa. Sinun ei kuitenkaan pidä antaa kasvin kuolla ja luovuttaa tutkimatta asiaa tarkemmin. Diagnoosin varmistaminen nimittäin auttaa sinua varautumaan paremmin tuleviin kasvatuksiin.

Jos kasvatat ulkona suoraan maassa, sinun on varmistettava, että vältät samaa laikkua seuraavalla kasvukaudella. Kasvatus samassa maaperässä ilman riittävää taukoa johtaa suurella todennäköisyydellä samaan lopputulokseen.

Jos kasvatat kannabista, etsi lajikkeita tai kasveja, joilla on vastustuskykyä tartuntaa vastaan. Pistokkaan ottaminen ja kasvattaminen eristetyssä paikassa voi johtaa siihen erittäin vastustuskykyisen perimän löytämiseen.

Pythiumin hoito

Pythiumin saastuttamia kasveja ei voi hoitaa. Valitettavasti sinun on poistettava kaikki saastuneet yksilöt välittömästi, jotta taudinaiheuttajien leviäminen puutarhan tai kasvatustilan muille alueille voidaan minimoida. Polta ne, jos mahdollista; saastuneiden kasvien sijoittaminen kompostiin voi saastuttaa satosi munaitiöiden kautta seuraavalla kasvukaudella.

Vaikka et voi hoitaa kasviasi, voit hoitaa kasvualustasi. On olemassa useita kemiallisia vaihtoehtoja, joita viljelijät voivat käyttää tähän tarkoitukseen. Jos kuitenkin haluat pitää asiat mieluummin luonnonmukaisina, seuraavassa on joitakin toimenpiteitä, jotka voit toteuttaa.

 1. Poista ensin kaikki kasvit alueelta ja polta ne. Vältä istuttamasta mitään alueelle pariin kauteen; et halua tarjota piileville munaitiöille ravinnonlähdettä.
 2. Seuraavaksi hauduta vahva erä kompostiteetä. Varhaiset tutkimustulokset viittaavat siihen, että sekä ilmattu että ilmaamaton kompostitee voivat auttaa estämään tiettyjen Pythium-lajien rihmaston kasvua. Näissä valmisteissa käytetään inokulantteja, jotka tuottavat nopeasti suuren määrän hyödyllisiä mikrobeja, kuten sieniä, bakteereja, alkueläimiä ja sukkulamatoja. Näiden organismien lisääminen kasvualustaan lisää maaperän biologista monimuotoisuutta ja kilpailee taudinaiheuttajien kanssa.
 3. Levitä teetä runsaasti keväällä ja syksyllä parin seuraavan kauden aikana tasapainottaaksesi maaperän mikrobiomia kyseisillä viljelyalueilla.

X

Juurimätä ja vesiviljelyjärjestelmät

Vesiviljelyjärjestelmät ovat onneksi paljon helpompia puhdistaa kuin puutarhan maaperä. Jos vesiviljelykasveissasi on merkkejä kannabiksen varren mädäntymisestä ja epäterveestä juurten ruskettumisesta, voit yksinkertaisesti jynssätä kaiken puhtaaksi ja aloittaa alusta. Kaada kaikki järjestelmässäsi oleva ravinneliuos suoraan viemäriin; vältä sen kaatamista puutarhaan.

Sekoita 3-prosenttista vetyperoksidiliuosta ja pyyhi kasvatusteltan sisäpuoli ja koko vesiviljelyjärjestelmä pehmeällä sienellä. Peitä säiliösi jokainen neliösenttimetri ja kaikki ulkoiset kasvatusastiat. Upota pienemmät putket liuosta sisältäviin ämpäreihin ja vaihda kaikki osat, jotka ovat liian pieniä tai hankalia puhdistaa perusteellisesti.

Pythiumin ehkäiseminen

On useita tapoja, joilla viljelijät voivat estää Pythiumia saamasta jalansijaa puutarhassa tai kasvihuoneessa. Mikään näistä ei ole ihmeitä tekevä keino, mutta ne voivat minimoida tartuntamahdollisuudet merkittävästi. Näihin strategioihin kuuluvat mm.:

 • Symbioottiset sienet: Mykorritsasienten lajit sulautuvat kannabiskasvien juuriin ja muodostavat symbioottisen suhteen niiden kanssa. Ne auttavat toimittamaan kasveille ravinteita ja vettä ja saavat vastineeksi kasvin eritteitä. Nämä organismit voivat myös auttaa puolustautumaan tiettyjä Pythium-lajeja vastaan[1]. Levitä itiöitä tai näitä aineita sisältäviä valmisteita siemeniä kylväessäsi tai taimia istuttaessasi.
 • Trichoderma: Tämän maaperän sienisuvun jäsenet voivat auttaa torjumaan Pythium-lajit juuristovyöhykkeessä. Levitä Trichodermaa siemeniin ja kasvualustaan maanparannusaineena tartuntamahdollisuuksien vähentämiseksi.
 • Oikea kastelu: Juurimädän mahdollisuuksien vähentämiseksi sinun on opittava kastelemaan kannabiskasvit oikein. Odota, kunnes kasvualustan ylin tuuma on täysin kuiva, ennen kuin kastelet uudelleen. Asianmukaisen märkä-kuiva-syklin ylläpitäminen auttaa välttämään anaerobisia olosuhteita, jotka aiheuttavat infektioita.
 • Optimaalinen liuenneen hapen määrä (vesiviljely): Liuenneen hapen väheneminen vesiviljelyjärjestelmässä voi lisätä kannabiksen juurimädän mahdollisuutta. Liuenneen hapen pitoisuuden lisäämiseksi voit käyttää tekniikoita, kuten huuhtelua ja elektrolyysiä.
 • Yleinen hygienia: Älä päästä Pythium-lajeja vakiintumaan. Välttääksesi tartunnanlevittäjänä toimimisen puhdista laitteesi ja vaihda likaiset vaatteet ennen kuin astut kasvutilaan. Varaa viljelyvälineet erikseen sisä- tai ulkokasveille; älä koskaan tuo likaisia astioita ja kastelukannuja kasvatustelttaasi tai päinvastoin.
 • Rakenna maaperäsi uudelleen: Luo kasvualusta, jossa on riittävä vedenpoisto ja ilmavuus, lisäämällä orgaanista ainesta, korkealaatuista kompostia, perliittiä ja pieniä määriä hiekkaa.

X

Meneekö pythium pois itsestään?

Ei. Pythiumin puhdistamiseksi ja juurimädän estämiseksi tulevaisuudessa sinun on toimittava aktiivisesti. Sisätiloissa toimivat vesiviljelijät ovat tässä asiassa etulyöntiasemassa, sillä he voivat yksinkertaisesti puhdistaa ja desinfioida kasvatustilansa ja kasvatusvälineensä.

Ulkona sinun on toimittava kärsivällisesti ja pitkäjänteisesti. Näiden toimien pitäisi auttaa maaperän kunnostamisessa ajan myötä:

 1. Polta kaikki saastunut kasvimateriaali.
 2. Älä istuta tartunnan saaneeseen paikkaan seuraavalla kaudella.
 3. Lisää orgaanista ainesta, hiekkaa ja perliittiä kasvualustaan ilmavuuden lisäämiseksi.
 4. Levitä paikalle runsaasti ilmattua ja ilmaamatonta kompostiteetä.
 5. Levitä 1-2 kasvukauden jälkeen Trichoderma- ja arbuskulaarisen mykorritsan itiöitä taimiin ennen istutusta.

Vaikka kohtaisitkin kannabiksen taudinaiheuttajia, kannattaa silti katsoa valoisaa puolta! Pythiumin torjuminen kerran pakottaa sinut oppimaan lisää maaperän biologiasta ja lopulta sinusta tulee viisaampi ja valmiimpi kannabiksen kasvattaja pitkällä aikavälillä.

External Resources:
 1. Effect of arbuscular mycorrhizal fungi on Pythium aphanidermatum causing foot rot disease on pawpaw (Carica papaya L.) seedlings https://www.tandfonline.com
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37825 arvosteluun