Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Max Sargent

Yksi tärkeimmistä tekijöistä kasvien menestyksen varmistamiseksi on tietää, milloin kasvit kannattaa vaihtaa kasvuvaiheesta kukitukseen. Tämä johtuu siitä, että liian aikainen siirtyminen voi johtaa pienempään kokonaissatoon. Toisaalta liian myöhäinen siirtyminen voi johtaa ylikasvuun tai palaneisiin budeihin. Vaihtopäätöksen tulisi perustua useiden tekijöiden huolelliseen harkintaan, ml. kasvin ikä, käytettävissä oleva maksimikorkeus, kasvatettavan lajikkeen tyyppi, kasvin lähde (siemen vai klooni) ja käytetty kasvatusmenetelmä.

Vaihtaessaan kasvattajien tulisi olla tietoisia kaikista näistä tekijöistä ja siitä, miten ne voivat vaikuttaa lopputuotteeseen. Koska jokainen kasvatusprosessi on ainutlaatuinen, on kasvattajien oltava varovaisia kopioidessaan suoraan muiden käyttämiä menetelmiä ja tekniikoita. Ne voivat nimittäin johtaa aivan erilaiseen lopputulokseen kuin mitä oli tarkoitus.

Onko kasvien iällä väliä?

Kyllä ja ei. Jotkut kasvattajat ovat sitä mieltä, että siemenistä kasvatetuille kasveille on annettava 60 päivän kypsymisaika vegetatiivisessa kasvuvaiheessa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa. On tärkeää muistaa, että nuoret taimet eivät voi aloittaa kunnollista kukintaa 2-3 viikkoon. Kloonista kasvatettaessa ikä ei kuitenkaan ole ongelma. Viljelijät voivat siirtyä kukitukseen heti, kun klooni on kehittänyt riittävän vankan juuriston.

Optimaalisissa olosuhteissa kasveja tulisi pitää vegetatiivisessa vaiheessa noin 60 päivän ajan. Tämä ajanjakso antaa kasville mahdollisuuden maksimoida sato ja sopeutua kasvuolosuhteisiin. Tämä on tärkeää, koska ongelmia ja virheitä on paljon vaikeampi korjata kukintavaiheessa. On kuitenkin syytä huomata, että tämä ajanjakso on vain suositus. Jos maksimaalinen sato ei ole ensisijainen tavoite tai jos kasvuolosuhteet eivät salli pitkää kasvuvaihetta, voidaan kasvit laittaa kukitukseen jo kauan ennen 60 päivän viitearvoa.

Vegetative to Flowering

Vaikuttava tekijä #1: Kasvien maksimikorkeus

Tärkein huomioon otettava seikka on kasveille käytettävissä olevan tilan määrä. Mitä pidempään kasveja pidetään kasvullisessa tilassa, sitä korkeammiksi ne kasvavat. Näin ollen kasvien kasvattaminen liian pitkään ahtaassa tilassa voi johtaa ylikasvuun. Liian korkeiksi kasvaneet kasvit voivat yltää liian lähelle valaisimia, jolloin ne voivat vahingoittua. Ihannetapauksessa et saisi koskaan antaa kasviesi yltää 30 cm:n päähän niiden yläpuolella olevista valaisimista. Tämä on karkea arvio. Kasvattajat ovat kuitenkin vaarassa polttaa tai paahtaa nuppunsa, jos he antavat niiden yltää yhtään tätä lähemmäksi.

Muista ottaa huomioon kasvatuksessa käytettävät valaisimet. Jotkin lamput hohkaavat paljon kuumempina kuin toiset, ja tämä vaikuttaa vähimmäisetäisyyteen, joka on pidettävä kasvien ja valaisimien välillä. Se, kuinka kauan annat kasviesi kasvaa vegetatiivisessa tilassa, riippuu mitä suuremmassa määrin myös kasvattamastasi lajikkeesta.

Vaikuttava tekijä #2: Lajikkeet - indica vai sativa?

Indica- ja sativa-lajikkeiden geneettiset erot on syytä ottaa huomioon, kun siirrytään kukintavaiheeseen. Tämä johtuu siitä, että indicat ja sativat käyttäytyvät eri tavalla kukinnan aikana. Indicat ovat tunnettuja siitä, että ne tuottavat lyhyempiä, paksumpia ja pensasmaisempia kasveja kuin sativat. Tyypillisesti ne venyvät vain 25-50 prosenttia aiemmasta korkeudestaan kukintavaiheessa. Sativat taas ovat tunnettuja koostaan ja kyvystään kasvaa pituutta koko kukintavaiheen ajan. Ne voivat tunnetusti kaksinkertaistaa pituutensa ensimmäisestä kukintapäivästä sadonkorjuuseen asti.

Pidä mielessä, että nämä ominaisuudet koskevat puhtaita sativa- ja indica-lajikkeita. Useimmilla nykylajikkeilla on molempia tyyppejä edustavia ominaisuuksia, koska ne eivät ole 100-prosenttisesti indicaa tai sativaa. Kun olet tekemisissä hybridien kanssa, tutki kasvin geneettistä koostumusta, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitä voit odottaa kasvatuksen aikana. Nyrkkisääntönä hybridejä kasvatettaessa on, että kasvi kasvaa kukituksessa kaksi kertaa niin korkeaksi kuin se on kasvuvaiheen lopussa.

Sativa or Indica Strains Grow at different Speed

Vaikuttava tekijä #3: Kloonit vai siemenet?

Kasvatukseen valittu aloitustapa vaikuttaa myös vaihdon ajoitukseen. Ero siemenistä tai klooneista kasvattamisen välillä vaikuttaa kasvin juuriston kasvunopeuteen. Jos kasvi ei ole luonut vankkaa juuristoa, voi kukintavaiheessa esiintyä ongelmia ja hankaluuksia.

Kloonit voivat kasvaa hyvin korkeiksi hyvin nopeasti, mikä pakottaa kasvattajat tekemään siirtymän kukitukseen pelkän kasvin koon perusteella. Viljelijöiden tulisi kuitenkin varmistaa, että kloonit saavat riittävästi aikaa vakiinnuttaa juuristonsa ennen kukinnan aloittamista. Taimet voivat kukkia paljon aikaisemmin, mutta muista, että ne tarvitsevat 2-3 viikkoa ennen kuin ne pystyvät kukkimaan.

Vaikuttava tekijä #4: Kasvatusmenetelmät

Erilaiset viljelymenetelmät, kuten SOG-menetelmä (Sea of Green), ScrOG-menetelmä (Screen of Green), lollipopping ja super cropping, voivat kaikki vaikuttaa vaihdon ajoitukseen. Kukituksen aloitus riippuu näin ollen siitä, minkä menetelmän valitset.

  • Sea of Green (SOG)

Tämä menetelmä perustuu siihen, että kasvit kukitetaan aikaisin niin, että ne tuottavat vain yhden suuren budin. Tätä menetelmää käytetään yleensä indica-lajikkeiden kanssa pakkaamalla ne tiiviisti yhteen kasvutilaan. Tätä menetelmää käytettäessä kasvit tulisi kukittaa, kun ne saavuttavat 15-30 cm:n korkeuden.

  • Screen of Green (ScrOG)

Tässä menetelmässä käytetään kasvien yläpuolelle vaakasuoraan viritettyä verkkoa. Se sijoitetaan yleensä 30-60 cm kasvien juuren yläpuolelle, jotta kasvit voivat kasvaa sen läpi. Tätä menetelmää käytettäessä kasvien on oltava vegetatiivisessa vaiheessa useita viikkoja pidempään kuin SOG-menetelmää käytettäessä.

Sea of Green and Screen of Green, SOG vs SCROG

  • Lollipopping

Lollipopping on tekniikka, jossa poistetaan kasvin alempi kasvusto, joka saisi hyvin vähän tai ei lainkaan valoa. Koska kasvit tarvitsevat valoa kasvaakseen, nämä alueet tuottavat pienempiä nuppuja ja vievät kasvilta energiaa, joka voitaisiin käyttää paremmin muualla. Poistamalla alemmat lehdet ja budien paikat kasvi voi keskittää energiansa ylempiin haaroihin, jotka kasvattavat tiiviimpiä ja paksumpia budeja. Tähän menetelmään liittyy yleensä korkeuteen perustuva vaihto kukintaan. Sativat vaihdetaan yleensä niiden saavutettua 30-45 cm:n korkeuden, koska ne kasvavat niin paljon kukintavaiheessa. Indicat taas vaihdetaan, kun ne saavuttavat noin 100 cm:n korkeuden, antanen niille näin enemmän aikaa vegetatiivisessa kasvuvaiheessa.

  • Super Cropping

Tämä menetelmä on suunniteltu tuottamaan erittäin suuria satoja pienellä kasvimäärällä. Näin ollen tällä menetelmällä kasvatettujen kasvien on pysyttävä kasvuvaiheessa pidempään. Super cropping -menetelmässä ylempiä oksia taivutetaan alaspäin, jotta enemmän valoa pääsee kasvin alempiin osiin. Näin kasvin korkeus pysyy kurissa koko kasvukauden ajan ja kasvuvaihe kestää pidempään.

Lollipopping and Super Cropping

Huomioita ulkokasvatuksesta

Yleensä ulkokasvattajat antavat kasviensa kukkia itsekseen. Tämä alkaa yleensä keskikesän jälkeen, kun päivät lyhenevät alle 12 tunniksi. Ulkokasvattajien on huolehdittava siitä, etteivät heidän kasvinsa saa yöllä minkäänlaista valoa. Tällaisia haitallisia valonlähteitä ovat esimerkiksi puutarhavalot, katuvalot tai valonheittimet.

Ulkokasveja ei kuitenkaan välttämättä tarvitse jättää oman onnensa nojaan. Samoin kuin sisäkasvit, myös ne voidaan pakottaa kukkimaan olosuhteiden muuttuessa. Joissakin ilmastoissa kasveilla ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi aikaa kukkia ennen talvea. Toiset ilmastot saattavat vaatia kasvattajaa pakottamaan kukinnan, jotta kasvin kasvu pysyy kurissa. Lisäksi jotkut puutarhurit haluavat pakottaa kukinnan, jotta he voivat korjata useita satoja saman kauden aikana.

Olipa syy mikä tahansa, ulkokasvien pakottaminen kukkimaan on simppeli prosessi. Ulkokasvattajat pakottavat kukinnan yleensä peittämällä kasvinsa, jolloin niiden altistuminen auringonvalolle vähenee. Kasvihuoneita käyttävien viljelijöiden tarvitsee vain peittää kasvihuoneensa ikkunat.

Related story

Mitä on odotettavissa kukinnan aikana

Useimmilla kannabislajikkeilla kukinta-aika kestää 7-10 viikkoa. Se, mitä tänä aikana tapahtuu, vaihtelee viikosta ja kannasta toiseen. Jos haluat lisätietoja siitä, mitä kukinnan aikana on odotettavissa, tutustu Royal Queen Seedsin viikkokohtaiseen kukitusoppaaseen.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37825 arvosteluun