Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Luke Sumpter

Opas kannabiksen lehtien lukemiseen ja kasvin terveysongelmien hoitoon.


Kasvien sairaudet, puutostilat, tuholaisongelmat ja monet muut kasvuun liittyvät ongelmat näkyvät tunnistettavina oireina kannabiskasvin lehdissä. Tässä oppaassa käsittelemme erilaisia ongelmia, jotka voivat näkyä kannabiksen lehdissä. Kerromme, miten lukea merkit, jotta voit nopeasti tunnistaa ja korjata yleisimmät kannabiksen kasvatukseen liittyvät ongelmat.

Kannabiksen lehtien toiminnot

Kuten monien muidenkin kasvien kohdalla, lehdet ovat kannabiskasvin elintoimintojen keskeisiä osia. Vihreän pigmentin klorofyllin ansiosta lehdet voivat toimia aurinkopaneeleina. Tämä auringonvaloa keräävä tehtävä on, kuten varmasti tiedät, olennainen fotosynteesin kannalta.

Lehtien alapuolella on pieniä ilmarakoja, mikroskooppisia aukkoja, jotka avautuvat ja sulkeutuvat ovien tapaan. Hiilidioksidi menee sisään, happi ja vesi ulos. Lehdet voivat myös imeä ravinteita kannabiskasvin ravinnoksi. Suihkepullon avulla tapahtuva lehtiruokinta hyödyntää tätä reittiä.


Kannabiksen lehtien tyypit

Kannabiksen lehtiä on kolmea päätyyppiä. Nämä yhdistetään usein virallisesti nimellä Cannabis sativa L.; käytännön syistä on kuitenkin hyödyllistä tehdä ero sativa-, indica- ja ruderalis-kasvien välillä.

Tästä huolimatta suurin osa nykyään tavattavasta kannabiksesta on kahden tai kolmen tyypin risteytyksiä. Näin ollen näet kasvihuoneessasi tyypillisesti lehtiä, jotka ilmentävät eri ominaisuuksien sekoitusta. Lehtiä voi olla 3-, 5-, 6-, 9- tai 11-kärkisiä, ja niiden muoto vaihtelee ohuesta ja hoikasta leveään ja pyöreään.

Sativa Cannabis LeafSativa

Sativa-lehdet ovat pitkiä ja hoikkalapaisia, ja joissakin lehdissä on jopa 13 kärkeä. Yleensä sativa-kasvit ovat vaaleamman, limenvihreän sävyisiä, mikä viittaa suhteessa vähäiseen klorofyllin määrään. Uskotaan, että klorofyllin vähentynyt määrä on osittain vastuussa sativa-lajikkeiden pidemmästä kukinta-ajasta.

Indica Cannabis LeafÍndica

Indica-lehdet ovat lyhyitä ja leveitä, ja niissä on tyypillisesti 7-9 kärkeä. Nämä lehdet ovat vielä suurempia, kun ne kuuluvat afganistanilaista alkuperää oleviin raskaampiin indicoihin. Terveille indica-lehdille on ominaista niiden tummempi, syvänvihreä sävy. Tämä on merkki siitä, että lehdet sisältävät enemmän klorofylliä, jonka uskotaan olevan tekijä indica-lajikkeiden lyhyemmässä kukintajaksossa.

Ruderalis Cannabis LeafRuderaliksen

Ruderaliksen lehdet ovat melko ohuita, ja niihin kehittyy vain 3-5 ohutta sormea. Useimmat viljelijät kuvaavat niitä sekä muodoltaan että väriltään nuorten sativakasvien lehtien kaltaisiksi. Nämä kasvit ovat kuitenkin erikoisia, sillä ne ovat kehittyneet kukkimaan valotunneista riippumatta kasvin iän perusteella.

Aurinko- ja sokerilehdet

Sen lisäksi, että lehtityypit vastaavat sativa-, indica- tai ruderalis-kannabista, voimme erottaa lehdet toisistaan myös sen mukaan, missä kohtaa kasvia ne sijaitsevat. Kannabiskasvin suurimpia lehtiä, joilla on tyypillinen sormimainen muoto, kutsutaan aurinkolehdiksi. Toisenlaisia lehtiä, jotka ovat pieniä ja kukkien sisällä, kutsutaan sokerilehdiksi.

 • Aurinkolehdet

Aurinkolehdillä tarkoitetaan suuria lehtiä, jotka kehittyvät vegetatiivisen kasvuvaiheen aikana. Ne toimivat kuin aurinkopaneelit, jotka imevät valoa ja muuttavat sen kasvin kasvua edistäväksi energiaksi. Nämä lehdet voivat myös toimia tiettyjen ravinteiden, kuten typen, hätävarastoina. Jos kasvi ei saa niitä maaperästä, se voi ottaa varastoituja ravinteita lehtien rakenteista. Kun näin tapahtuu, alkavat lehdet kellastua - selitämme tämän pian yksityiskohtaisesti.

Aurinkolehdet sisältävät vain pieniä määriä THC:tä, CBD:tä ja muita kannabinoideja.

HOJAS DE ABANICO

 • Sokerilehdet

Sokerilehtiä löytyy nuppujen sisällä ja niistä ulos työntyvinä. Niiden pintaa peittää valkoisten trikomien muodostama "kuorrutus", josta niiden nimi on saanut alkunsa. Sokerilehtien tehtävänä on lähinnä antaa rakenne kukinnoille, jotta ne pysyvät kasassa.

Sokerilehdissä on runsaasti kannabinoidipitoisia trikomeja, mutta myös ne voivat aiheuttaa poltettaessa karkean maun. Tämän vuoksi viljelijät leikkaavat ne yleensä pois budeista. Vaikka sokerilehdet eivät olekaan optimaalisia poltettavaksi, ne ovat ihanteellisia hasiksen tai kannabisvoin valmistukseen.

HOJAS DE AZÚCAR

Mitä voit oppia lehden kärkien määrästä?

Kasvi voi kommunikoida kanssasi myös lehtien kärkien lukumäärän avulla. Normaalioloissa kannabiksen lehdet tuottavat enemmän kuin kolme kärkeä.

Kärkien määrä voi vaihdella geneettisten erojen ja kasvin iän vuoksi. Ensimmäiset todelliset lehdet tuottavat vain yhden kärjen, ja toiset lehdet tuottavat tyypillisesti kolme sellaista. Tästä eteenpäin kussakin lehdessä on yleensä seitsemästä yhdeksään kärkeä.

Jotkin kannat ja yksittäiset kasvit poikkeavat tästä normista, ja ne tuottavat viidestä kolmeentoista kärkeä lehteä kohti. Tämä määrä ei ole huolenaihe, ja se on normaali merkki terveestä kasvista.

Jos täysikasvuinen kasvi kuitenkin alkaa tuottaa lehtiä, joissa on vain kolme kärkeä tai jopa yksi, saattaa se olla merkki stressistä. Tutustu alla oleviin kolmikärkisten lehtien tärkeimpiin syihin ja siihen, mitä voit tehdä asialle.

¿Qué puedes descubrir en base al número de hojas?
 • Valostressi

Kannabiskasvit alkavat joskus tuottaa kolmikärkisiä lehtiä, kun ne altistuvat valostressille. Kasvit ovat yleensä tapojensa orjia. Ne tottuvat nopeasti ympäristöönsä, ja mikä tahansa suuri muutos voi saada ne tuntemaan itsensä uhatuksi ja stressaantuneiksi.

Jos valonlähdettä muutetaan äkillisesti, kannabiskasvit reagoivat joskus tuottamalla kolmikärkisiä lehtiä. Äkillinen muutos valon tyypissä tai voimakkuudessa voi saada kasvin sekaisin.

Riippumatta siitä, rikkoutuiko valaisimesi tai haluatko vaihtaa sen uuteen, yritä ostaa mahdollisimman samanlainen malli kuin vanha valaisimesi, jos olet keskellä kasvukautta.

 • Vaihtelevat valojaksot

Valojaksoiset kasvit tarvitsevat pidennetyn pimeän jakson siirtyäkseen kukintavaiheeseen. Tämä jäljittelee sitä, miten ne reagoivat käytettävissä olevaan aurinkoon luonnossa vuodenaikojen vaihtuessa.

Sisätiloissa kasvattajien on pidettävä kasvihuoneensa täysin pimeinä 12 tuntia päivässä. Lyhytkin valovuoto - ehkä vain 15 minuuttia yössä - voi aiheuttaa kannabiskasveille stressiä, joka saattaa saada ne tuottamaan kolmikärkisiä lehtiä.

Pidä kasvuteltta suljettuna ulkovalonlähteiltä. Jos kasvatat huoneessa, saatat joutua laittamaan pimennysverhot tai kaihtimet, jotta katuvalot eivät pääse sotkemaan satosi rytmiä.

Fotoperiodos fluctuantes

 • Revegetys

Joskus viljelijät päättävät kääntää kasvinsa kukinnasta uudelleen kasvuvaiheeseen eli revegettää. Kun he ovat keränneet joitakin budeja, he pakottavat kasvinsa takaisin vegetatiiviseen tilaan muutamaksi viikoksi. Tämä tarjoaa muutamia selviä etuja:

 • Voit jättää itämisen tai kloonauksen kokonaan väliin
 • Kasvit kasvavat paljon pensasmaisemmiksi
 • Voit säästää korjatun kasvin ja käyttää sitä heti uuteen satoon

Revegetys aiheuttaa luonnollisesti jonkin verran stressiä kannabiskasveissa. Joskus ne osoittavat tämän tuottamalla kolmikärkisiä lehtiä. Tällaisessa tilanteessa nämä oudot lehdet ovat täysin normaaleja ja odotettavissa.

 • Genetiikka

Jos olet kasvattanut erilaisia kannabislajikkeita, olet varmasti tietoinen siitä, miten erilaisia eri lajikkeet voivat olla keskenään. Näitä eroja ovat muun muassa maku, tuoksu, vaikutus, koko ja muoto.

Joillakin kannoilla on jopa geneettinen taipumus tuottaa kolmikärkisiä lehtiä. Nämä lajikkeet tunnetaan englanniksi nimellä "ankanjalkaiset" eli "duckfoot" -lajikkeet, mutta ne eivät ole luonnostaan epäterveitä, joten älä ole huolissasi!

 • Ympäristöstressi

Koska kannabis on herkkä ympäristölle, melkein mikä tahansa muuttuja voi äärimmilleen vietynä aiheuttaa stressiä, joka saa ne tuottamaan kolmikärkisiä lehtiä. Muutokset kosteudessa, lämpötilassa ja muissa tekijöissä voivat aiheuttaa tämän ilmiön.

Pyri säilyttämään alla olevat ympäristöolosuhteet, jotta kolmikärkisten lehtien esiintymisen mahdollisuus pienenee.

 • Lämpötila

Pidä yllä näitä lämpötiloja kasvukauden jokaisessa vaiheessa:

Taimivaihe: 20–25 °C
Kasvuvaihe: 22–28 °C
Kukintavaihe: 20–26 °C

 • Kosteus

Pyri näihin kosteustasoihin kunkin vaiheen aikana:

Taimivaihe: 65–70%
Kasvuvaihe: 40–70%
Kukintavaihe: 40–50%

 • Kastelu

Kannabiskasvien kastelu on hieno tasapainoilu. Liiallinen kastelu voi johtaa juurisairauksiin, kun taas liian vähäinen kastelu voi aiheuttaa stressiä ja kolmikärkisiä lehtiä. Yleissääntönä on, että kastele kasvit, kun muutama ensimmäinen senttimetri pintamultaa on täysin kuiva. Jos odotat kauemmin, kasvit voivat kasvit stressaantua.

Kannabiskasvien terveysongelmien merkkien lukeminen

Se, mikä erottaa kokeneet kasvattajat aloittelijoista, on edellisten kyky "lukea" kannabiskasvejaan. Lehdillä on taipumus lähettää viljelijälle voimakkaita signaaleja, jotka kertovat kasvin terveydestä ja hyvinvoinnista. Jotta kasvuviat voidaan korjata nopeasti, on tärkeää, että kasvattaja osaa lukea näitä merkkejä.

Keltaiset kannabiksen lehdet

Lehtien muuttuminen keltaisiksi on yleensä varma merkki siitä, että kannabiskasvissa on jotain vialla. Tämä voi johtua eri syistä, jotka vaihtelevat taudeista ja tuholaisista ravinneongelmiin. Huomaa kuitenkin, että keltaiset lehdet kukinnan loppuviikoilla ovat normaaleja. Tämä onkin ainoa aika, jolloin sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä.

YLILANNOITUS

Liiallinen lannoitus aiheuttaa usein kannabiksen lehtien kellastumista. Onneksi tämä ongelma on suhteellisen helppo havaita: Lehdet muuttuvat ensin keltaisiksi tai ruskeiksi vain kärjestä, mikä on tyypillinen merkki ravinnepoltosta. Vasta ylilannoituksen myöhemmissä vaiheissa koko lehti kellastuu.

What Cannabis Leaves Can Tell You
CMiten ehkäistä
 • Pysyttele asianmukaisissa ravinnetasoissa. Taimet ja nuoret kasvit tarvitsevat vain hyvin vähän lannoitusta.
 • Ole varovainen käyttäessäsi valmiita ruukkusekoituksia. Niissä on usein ravinteita 3-4 viikon ajan. Aloita ruokinta vasta sitten, kun maaperän ravinteet ovat loppuneet.
 • Ruoki valmistajan suosittelemia määriä vähemmän. Aloita ½ tai ¼ ja lisää tarpeen mukaan.
Kuinka korjata
 • Vähennä ruokinnan määrää ja tiheyttä.
 • "Huuhtele" kannabis huuhtelemalla maaperään mahdollisesti kertyneet ylimääräiset ravinteet pois.
 • Huuhtelun jälkeen anna sopivia ravinnemääriä.

YLIKASTELU

Kun kannabista kastellaan liikaa, se voi johtaa kaikenlaisiin kasvuun liittyviin ongelmiin. Juuret tukehtuvat eivätkä saa kasvin tarvitsemaa happea, ja home, sienet ja tuholaiset ilmaantuvat todennäköisemmin. Monesti lehdet kellastuvat jatkuvan ylikastelun myöhemmissä vaiheissa.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Kastele vain tarvittaessa, älä koskaan liikaa.
 • Anna kasvualustan kuivua kastelujen välillä.
 • Kastele kasvien koon mukaan. Nuoret kasvit, joilla on pieni juuristo, eivät juo yhtä paljon kuin suuret kasvit.
Kuinka korjata
 • Lopeta kastelu ja anna mullan kuivua.
 • Säädä kasteluohjelmaa ja kastele harvemmin

RAVINTOAINEEN PUUTOSTILAT

Ravinnepuutokset, erityisesti typen puute, ovat yksi yleisimmistä syistä, miksi lehdet kellastuvat. Kun kasvualustasta on puutetta ravinteita, imee kasvi ne lehdistä, jolloin ne muuttuvat keltaisiksi.

Tiedosta, että ravinnepuutos ei välttämättä tarkoita, ettet ruoki kasviasi riittävästi. Monesti ravinnepuutteen juuret ovat veden väärässä pH-tasossa tai jopa liiallisessa ruokinnassa. Kun kasvi ei pääse käsiksi ravinteisiin, vaikka niitä olisikin, puhutaan ravinteiden lukkiutumisesta eli ravinnelukosta.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Anna riittävät ravinnemäärät kunkin kasvuvaiheen mukaan.
 • Varmista, että vesi- ja ravinneliuoksen pH-taso on oikea (mullassa: 6,0-7,0, vesiviljelyssä: 5,5-6,5).
Kuinka korjata
 • Jos puutos johtuu aliruokinnasta, anna tarvittavia ravintoaineita.
 • Anna ravinteita lehtiruokinnan avulla ongelman korjaamiseksi nopeasti.
 • Jos puutos johtuu väärästä pH:sta tai ravinteiden lukkiutumisesta liikaruokinnan vuoksi, on sinun nämä korjattava ensin. Tässä tilanteessa huuhtele kasvi pelkällä pH-tasapainoisella vedellä ja anna sitten sopiva määrä ravinteita.

TUHOLAISET

Yleiset tuholaiset, kuten sienisääsket tai punkit, voivat johtaa kannabiksen lehtien kellastumiseen. Varmista aina ennen toimenpiteitä, että tiedät mikä niistä on kasveissasi, sillä ne aiheuttavat erilaisia ongelmia ja vaativat erilaisia ratkaisuja.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Pidä kannabista silmällä, jotta voit havaita tuholaistartunnan ajoissa. Tarkista lehdet luupilla tai mikroskoopilla.
 • Käytä neem-öljyä tai etana-ansoja vähentämään tuholaistartuntojen riskiä.
 • Steriloi multa, jos sen alkuperä on tuntematon.
 • Käytä hyödyllisiä hyönteisiä (petopunkkeja, leppäkerttuja jne.) pitämään tuholaiset loitolla.
Kuinka korjata
 • Käytä lehtiruiskutusta, hyönteismyrkkysaippuaa ja neem-öljyä päästäksesi eroon yleisimmistä kannabiksen tuholaisista luonnollisesti.
 • Sienisääsket ovat merkki korkeasta ilmankosteudesta ja ylikastelusta. Kastele vähemmän ja anna maan kuivua. Peitä sitten multa hiekalla tai perliitillä, jotta sienihyttyset eivät pääse iskemään uudelleen.

JUURIMÄTÄ

Juurimätä, kuten nimestä voi päätellä, on vakava tila, joka vaikuttaa kannabiskasvisi perustuksiin. Useimmiten se johtuu juurivyöhykkeen hapenpuutteesta, joka taas johtuu liiallisesta kastelemisesta. Korkea kosteus ja lämpötila kasvihuoneessa voivat myös olla syynä juurimädän syntyyn, samoin kuin kasvualueen (tai vesisäiliön) saastuminen haitallisilla bakteereilla tai sienillä.

Kun lehdet kellastuvat juurimädän vuoksi, saattaa ongelman merkkien täysimittainen ilmeneminen kestää jonkin aikaa. Se voi ilmetä suurina, epäsäännöllisinä keltaisina laikkuina, tai se voi vaikuttaa vain lehtien reunoihin. Samalla lehdet myös murenevat ja kuihtuvat.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Älä kastele kannabiskasveja liikaa.
 • Varmista ruukkujen riittävä vedenpoisto.
 • Pidä kasvihuoneesi lämpötila viileänä ja kosteus aisoissa.
 • Pidä kasvualueesi puhtaana ja steriilinä.
Kuinka korjata
 • Kun kasvatat mullassa, istuta kasvit uudelleen istutusastioihin, joissa on tuoretta multaa.
 • Tarjoa juurille happea. Veteen lisätty H₂O₂ voi auttaa.
 • Lisää veteen hyödyllisiä juuribakteereja.
 • Jos kasvatat vesiviljelyssä, käytä tehokkaampaa pumppua, joka syöttää enemmän happea.

PH-arvot

Joskus keltaiset lehdet voivat olla seurausta pH:n vaihteluista kannabiskasvisi juurien ympärillä. Tämä stressaa kasvia ja aiheuttaa laikkuja. Useimmiten kellertävä, ruskehtava osa on alempien, vanhempien lehtien keskellä.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Varmista, että vesi- ja ravinneliuoksesi pH-arvo on oikea. Mullassa optimaalinen pH on 6,0-7,0 ja vesiviljelyssä 5,5-6,5.
Kuinka korjata
 • Huuhtele kasvi puhtaalla, pH-tasapainotetulla.
 • Varmista huuhtelun jälkeen, että vesi- ja ravinneliuoksesi pH on aina oikealla tasolla.

SEPTORIA

Septoria, joka tunnetaan myös nimellä lehtilaikku tai keltainen lehtilaikku, näkyy kellanruskeina laikkuina lehtien ylä- ja alapuolella. Se on itiöiden aiheuttama sienitauti, jota esiintyy erityisesti märissä ja kosteissa olosuhteissa.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Säädä kasvihuoneen kosteutta ja lämpötilaa.
 • Varmista hyvä ilmankierto.
 • Pidä kasvihuone puhtaana. Poista kuolleet lehdet ja rikkaruohot, sillä ne ovat sienien kasvualustoja.
 • Karsi kasvit ilmankierron parantamiseksi.
 • Älä käytä vanhaa kasvualustaa uudelleen, sillä se voi sisältää sieniä ja muita taudinaiheuttajia.
Kuinka korjata
 • Poista tartunnan saaneet lehdet.
 • Jos mahdollista, erota tartunnan saaneet kasvit muista.
 • Paranna ilmankiertoa kasvihuoneessasi. Laita tuulettimet puhaltamaan kevyttä tuulta kasvien yli.

Käpristyneet lehdet

Kannabiksen lehdet voivat käpristyä monista eri syistä. Ne voivat taipua alas- tai ylöspäin, rullautua reunoiltaan tai käpristyä ja murentua epäsäännöllisesti. Nämä ovat yleisimpiä syitä käpristyneisiin lehtiin:

LÄMPÖSTRESSI

Lämpö voi kuivattaa lehtiä ja saada ne käpristymään. Tyypillisessä sisäkasvatusympäristössä lämpöstressi johtuu siitä, että kasvit ovat liian lähellä kasvatusvaloja.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten estää
 • Pidä kasvit turvallisella etäisyydellä kasvivaloista.
 • Pidä kasvit kaukana lämmittimistä ja muista kasvihuoneen sähkölaitteista.
 • Jos kasvatat ulkona kuumassa ympäristössä, varmista, että kasvit ovat varjossa auringolta päivän kuumimpaan aikaan.
Kuinka korjata
 • Lisää valojen ja kasvien välistä etäisyyttä.
 • Käytä viileämpiä kasvuvaloja, kuten LED- tai CFL-valoja.

YLIKASTELU

Kun lehdet käpristyvät ylikastelun vuoksi, näyttää kannabiksesi "raskaalta", ikään kuin jokin painaisi sitä alas. Lehdet taipuvat kaaressa alaspäin ja muodostavat "kotkankynnen".

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Kastele vain niin paljon kuin on tarpeen.
 • Anna maan kuivua kastelujen välillä.
 • Nosta ruukku ja tarkista sen paino. Kastele vain, kun ruukku on kevyt.
 • Varmista ruukun hyvä vedenpoisto.
Kuinka korjata
 • Vähennä kastelua.
 • Säädä kasteluaikatauluasi (eli tee se harvemmin).

YLILANNOITUS

Ensimmäinen merkki liikaravitsemuksesta eli ravinteiden palamisesta tai ravinnepoltosta on pieni ruskea, rapea kärki lehdissä. Jos ylilannoitus jatkuu, koko lehti muuttuu vuorostaan rapeaksi ja ruskeaksi.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Varmista, että syötät kasville vain tarvittavan määrän ravinteita. 
 • Älä ruoki taimia ja hyvin nuoria kasveja kuin ne olisivat täysikasvuisia.
 • Anna suositeltua pienempää annosta. Vähemmän on usein parempi! Aloita puolikkaalla annoksella valmistajan suosittelemasta, erityisesti kun kasvatat autoflowereita ja muita pieniä lajikkeita.
Kuinka korjata
 • Huuhtele kasvit tavallisella, pH-tasapainoisella vedellä. 
 • Huuhtelun jälkeen anna kasville vain tarvittava määrä ravinteita.

KYLMÄ

Joskus kannabiksen lehdet voivat käpristyä liian alhaisen lämpötilan vuoksi.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Valitse tarvittaessa kylmää kestävä lajike.
Kuinka korjata
 • Käytä tehokasta kasvuvalaisinta kasvatusalueen lämpötilan nostamiseksi.
 • Jos mahdollista, siirrä kasvit paikkaan, jossa ne ovat paremmin suojassa tuulelta ja säältä.
 • Asenna lämmitysjärjestelmä kasvatustilaasi.

Kuiva ja rapea

Jos kasvisi jää ilman korjausliikettä lehtien alkaessa käpristyä, ne voivat tietyissä tapauksissa alkaa kuivua ja rapeutua. Kuten monet huonekasvien omistajat tietävät, tämä on merkki siitä, että tilanne ja kasvi vaativat välitöntä hoitoa.

LÄMPÖSTRESSI

Kuten aiemmin mainitsimme, tämä tarkoittaa yleensä vain sitä, että kasvisi ovat liian lähellä kasvuvaloja. Lämpöstressiä voi kuitenkin esiintyä myös, jos kasvatat ulkona tai kasvihuoneessa kuumissa lämpötiloissa. Lehdet voivat kuivua ja rapistua lämpöstressin loppuvaiheessa, kuten käsittelemme hieman myöhemmin.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Käytä HID-valaistuksen sijasta LED- tai CFL-valaisimia.
 • Jos kasvatat ulkona, käytä varjostusta kasvien suojaamiseksi.
 • Varmista riittävä ilmankierto. Jos olet sisällä, asenna tuulettimet.
Kuinka korjata
 • Siirrä kasvit kauemmas kasvivaloista.
 • Laske lämpötiloja kasvualueellasi.
 • Asenna tarvittaessa ilmastointi kasvihuoneeseesi.

VALOPALAMINEN

Valopalamista edeltää usein valkaisu, jonka aikana lehdet muuttuvat valkoisiksi. Joskus valopalaminen on kuitenkin jo tapahtunut, kun valkaistuminen alkaa. Jos valo- ja lämpöongelmiin ei puututa, lehdistä tulee rapeita ja ne kuolevat. Tämä on melko helppo havaita, sillä valopalovamma näkyy tyypillisesti niissä lehdissä, jotka ovat lähimpänä valonlähdettä.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Pidä kasvit turvallisen välimatkan päässä kasvuvaloista. 
 • Tarkista valmistajalta suositeltu ripustusetäisyys.
Kuinka korjata
 • Vähennä ruokinnan määrää ja tiheyttä.
 • Lisää etäisyyttä kasveista kasvivaloihin.

YLILANNOITUS

Alkaen kuivuneista lehtien kärjistä, pitkittynyt ravinteiden palaminen ilmenee kokonaisten lehtien kuivumisena ja rapeutumisena. Tämä on ylilannoituksen viimeinen vaihe. Lehdet ja siten kannabiskasvisi kuolevat. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettet voisi pelastaa niitä.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Käytä vähemmän ravinteita, etenkin jos kasvatat itsekukittavia kasveja. Käytä ½ tai ¼ suositellusta annoksesta.
 • Älä ruoki taimia. Aloita ruokinta vasta, kun kasvillasi on 4-5 oikeaa kannabiksen lehteä tai kun kasvi on saavuttanut 15-20 cm:n pituuden.
 • Jos käytät esilannoitettua multaa, älä ruoki ensimmäisten 3-4 viikon aikana. Aloita sen jälkeen syöttäminen pienellä lannoitekuormalla.
Kuinka korjata
 • Huuhtele kasvit pelkällä pH-tasapainotetulla vedellä.
 • Anna riittävästi ravinteita kasvin koon ja iän mukaan. Pidä ruokinta alhaisella tasolla ja lisää vain tarvittaessa.

Lehtien kuihtuminen

Lehtien kuihtuminen, samoin kuin värjäytyneet ja laikukkaat lehdet, voi johtua monista syistä. Tässä ovat yleisimmät asiat, joista viljelijöiden tulisi olla tietoisia:

ALIKASTELU

Tärkein merkki veden alle jäämisestä on roikkuva kasvi, jonka lehdet ja oksat ovat kuihtuneet. Jos kasvi ei sen jälkeen saa vettä, lehdet alkavat kuivua.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Varmista, että kasvit saavat riittävästi vettä.
 • Kastele ensimmäisten merkkien ilmaantuessa kasvien kuihtumisesta.
Kuinka korjata
 • Anna riittävästi vettä niin, että koko kasvualusta on kyllästynyt. Ihannetapauksessa odota, että kasvualustasta valuu noin 20-25 % kastelumäärästä.

TUULENPOLTTO

Tämä on suurempi ongelma, jos kasvatat ulkona ja kasvi on alttiina sääolosuhteille. Sitä voi kuitenkin tapahtua myös sisätiloissa, kun kasvit ovat liian lähellä voimakasta tuuletinta.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Varmista riittävä etäisyys kasvien ja tuulettimien välillä kasvupaikallasi.
 • Älä käytä tuulettimia täydellä teholla. Lempeä tuulahdus on optimaalinen.
 • SValitse ulkona alue, jossa kasvi ei ole alttiina sääolosuhteille.
 • Istuta suurempien kumppanuuskasvien joukkoon luonnollisen suojan saamiseksi.
Kuinka korjata
 • Vähennä tuulettimen nopeutta tai siirrä tuuletin kauemmas kasveista. 
 • Kun kasvatat ulkona, pystytä tuulensuoja kasvien suojaamiseksi.

VERTICILLIUM

Verticillium-sienen aiheuttama lakaste on vakava tila. Sen aiheuttaa sieni, joka voi piileksiä maaperässä. Tämä sieni hyökkää kannabiksesi juuriin, jolloin ne ovat lähellä kuolemaa ilman parannuskeinoa. Se ilmenee ensin alempien lehtien kellastumisena ja kuihtumisena, minkä jälkeen kasvin osat yhtäkkiä kuihtuvat. Parasta, mitä voit tehdä, on aloittaa ennaltaehkäisevät toimenpiteet; näin toimiessasi et anna lakasteelle mahdollisuutta tuhota satoasi.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Käytä vain tuoretta ja steriiliä multaa.
 • Vältä kuumia ja kosteita olosuhteita, sillä ne edistävät sienen kasvua.
 • Varmista hyvä vedenpoisto, kun kasvatat mullassa.
 • Harkitse mullatonta viljelyä (kookos, vesiviljely...).
Kuinka korjata
 • Poista saastuneet kasvit ja multa.
 • Erottele terveet kasvit ja toivo, että sieni ei ole levinnyt.

Värilliset lehdet

Kannabiksen lehdet ovat yleensä vihreän sävyisiä, vaaleasta limenvihreästä syvempiin metsänsävyihin. Joskus ne voivat kuitenkin muuttua myös muunvärisiksi riippuen lajikkeesta ja tietyistä ympäristötekijöistä. Useimmissa tapauksissa sinun ei tarvitse olla huolissasi. Nämä värit parantavat lajikkeen kukintojen ulkonäköä, ja kannabiksen harrastajat arvostavat niitä suuresti.

Joissakin tapauksissa lehtien muuttuminen eri väriseksi voi kuitenkin olla merkki vakavasta ongelmasta.

TYPPIMYRKYTYS

Ylilannoitus voi aiheuttaa erilaisia muutoksia lehtiin, mutta erityisesti typpimyrkytys muuttaa lehdet hyvin tummanvihreiksi. Näin voi käydä, jos käytät kasvuvaiheessa runsaasti typpeä sisältävää lannoitetta ja unohdat pienentää typpikuormaa kukinnan aikana.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Älä ylilannoita kannabista. Tarkkaile erityisesti typpitasoja.
 • Käytä oikeita ravinteita kasviesi kasvuvaiheen (kasvu, kukinta) mukaan.
Kuinka korjata
 • Vähennä ravinteiden määrää, joita syötät kasveillesi.
 • Käytä erilaista kannabislannoitetta, jossa on vähemmän typpeä.

PURPPURAT LEHDET OVAT OK

Punertavista ja violeteista lehdistä ei yleensä ole syytä huoleen. Itse asiassa jotkut lajikkeet on jalostettu tuottamaan kauniita violetteja lehtiä ja budeja. Joissakin lajikkeissa voi aluksi näkyä tavanomaisia vihreitä värejä, jotka voivat kuitenkin muuttua punaisiksi tai violeteiksi kylmemmissä yölämpötiloissa kukituksen aikana.

What Cannabis Leaves Can Tell You

VALKOISET LEHDET

Joidenkin kannabislajikkeiden lehdet ovat kimaltelevan valkoisen näköisiä, koska niitä peittävät maitomaiset trikomikerrokset. Näissä tapauksissa se on merkki hyvälaatuisesta budista. On kuitenkin myös tapauksia, joissa valkoiset lehdet johtuvat jostain vakavasta ongelmasta.

What Cannabis Leaves Can Tell You

HÄRMÄ

Härmä on kannabiksen lehdissä oleva härmäsienen aiheuttama valkoinen, jauhemainen homekerros. Se voi näkyä valkoisina läiskinä tai kuoppina, ja se voi näyttää jauhotahroilta lehdissä. Hoitamattomana härmä voi aiheuttaa vakavia vaurioita kasveillesi.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Pidä kasvihuoneen lämpötilat viileinä.
 • Varmista hyvä ilmankierto.
 • Seuraa kosteustasoja, jotta vältät märät ja kosteat olosuhteet.
 • Pidä kasvualue puhtaana.
Kuinka korjata
 • Poista tartunnan saaneet kasvit ja kasvualusta.
 • Suihkuta lehtisuihketta kahdella teelusikallisella omenaviinietikkaa sekoitettuna 1 litraan vettä. Vaihtoehtoisesti sekoita 60 % maitoa ja 40 % vettä kasvien ruiskuttamiseen. Käytä viimeisenä keinona kaupallista sienitautien torjunta-ainetta.

Reiät ja värimuutokset

Jos havaitset lehdissä reikiä tai epäsäännöllisiä täpliä ja lehtien värimuutoksia, ongelmana voivat olla tuholaiset. Tarkka silmä ja jalokiviluuppi auttavat sinua havaitsemaan ne ennen kuin ne ehtivät tehdä suurempaa vahinkoa.

MIINAAJAT

Miinaajiksi kutsutut toukat voivat tehdä tunneleita lehtien sisään jättäen lehtiin tyypillisiä kellertäviä tai valkoisia jälkiä, jotka muistuttavat madon muotoa.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Kasvatustunnelit tai muut fyysiset esteet voivat estää aikuisten miinaajine pääsyn kiinni kasveihisi.
 • Myös tahmeat ansat pyydystävät niitä.
Kuinka korjata
 • Levitä neem-öljyä ja/tai hyönteismyrkkyä sisältävää saippuaa lehtisuihkeena saastuneille alueille.

PERHOSENTOUKAT

Toukat voivat syödä reikiä kannabiksesi lehtiin ja budeihin siinä kuin muihinkin kasveihin.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Suihkuta kasveja neem-öljyllä.
 • Käytä loispistiäisiä tai rukoilijasirkkoja pitämään toukat loitolla.
Kuinka korjata
 • Poista toukat käsin.
 • Käytä Bacillus thuringiensis -bakteeria toukkien poistamiseksi luonnollisesti

RIPSIÄISET

Ripsiäiset ovat pieniä tummia tai kellertäviä hyönteisiä. Niiden toukat voivat näyttää pieniltä madoilta. Ne syövät klorofylliä ja aiheuttavat laajoja epäsäännöllisiä keltaisia/valkoisia läiskiä kannabiksen lehtiin.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Suihkuta neem-öljyllä.
Kuinka korjata
 • Hyönteisten torjuntaan tarkoitettu saippua.

KIRVAT

Kirvat ovat ripsiäisten ohella yleisimpiä kannabiksen tuholaisia. Näitä pieniä mehua imeviä hyönteisiä on monenvärisiä, ja ne ovat yksi vahingollisimmista kannabiksen tuholaisista. Sinun on käytettävä jalokiviluuppia nähdäksesi ne! Tartunnan merkkejä ovat muun muassa lehtien kellastuminen, läikät ja pilkut.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Suihkuta neem-öljyllä.
 • Aseta paikalle toukkia syöviä leppäkerttuja.
Kuinka korjata
 • Suihkuta hyönteismyrkkyä. Toista 2-3 päivän välein, kunnes tartunta on hallinnassa.

REVEGETYS

Kun fotoperiodilla kasvavan kannabiksen kukintajakso keskeytyy tai pysähtyy, yleensä valo-ongelmien vuoksi, se palaa takaisin vegetatiiviseen kasvuvaiheeseen. Tämä "revegetys" aiheuttaa merkittävää kasvustressiä ja voi johtaa outoon kasvuun ja epätavallisiin lehtien muotoihin.

Revegetys voi tapahtua vahingossa, mutta se voi olla myös tarkoituksellista. Esimerkiksi monster cropping -tekniikkaan kuuluu kasvien revegetys toista satoa varten.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Varmista 12 tunnin yhtäjaksoinen pimeä jakso kannabiksen kukituksessa. Pidä huoli, että estät katulamppujen ja vastaavien tuottaman valosaasteen pääsyn kasveillesi.
Kuinka korjata
 • Korjaa kukkivan kannabiksen valoaikataulu.
 • Vaihtoehtoisesti voit antaa kasvin kasvaa uudelleen ja antaa sen kukkia uudelleen normaalisti myöhemmin.

Oudot kuviot ja laikut

Kannabiksen lehdissä tasaisen vihreän värin sijasta näkyviin epätavallisiin kuvioihin voi olla monia syitä.

TUPAKAN MOSAIIKKIVIRUS

Joidenkin lähteiden mukaan tärkein näistä syistä on tupakan mosaiikkivirus. Se on tauti, jota esiintyy joskus tomaateissa ja muissa vihanneskasveissa, mutta mielipiteet siitä, voiko se tarttua kannabikseen vaihtelevat.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Pidä viljelyalue puhtaana.
 • Jos poltat tupakkaa, pese kätesi ennen kasvihuoneeseen menoa. Vaihda mieluiten myös kengät ja vaatteet.
Kuinka korjata
 • Hävitä tartunnan saaneet kasvit ja siemenet.
 • Desinfioi koko kasvatusalue ja kaikki välineet ja työkalut (myös ruukut).
 • Aloita uusi kasvatus puhtaassa ja desinfioidussa ympäristössä.

MUTAATIOT

Kannabiksella, kuten muillakin kasveilla, voi esiintyä mutaatioita lehdissä. Jotkut näistä mutaatioista ovat jalostajien aloitteesta syntyneitä. Kenties paremman suojavärin antamiseksi tai jotta se olisi vaikeammin tunnistettavissa kannabikseksi, mutta toisinaan mutaatiot voivat olla joillekin lajikkeille luontaisia pieniä valuvikoja.

Nuorissa kasveissa esiintyviä yleisiä, ruman näköisiä lehtiä tai lehtisarjoja lukuun ottamatta laajalle levinneet lehtimutaatiot, kuten lehdenkärkien tasainen määrä tai rumat epämuodostumat, ovat hyvin harvinaisia. Liialliset mutaatiot ovat osoitus epästabiilista genetiikasta ja huonoista jalostuskäytännöistä.

What Cannabis Leaves Can Tell You

ALBIINOT

Albinismi on äärimmäisen harvinainen mutaatio kannabiksessa. Valkoisilla lehdillä ja valkoisilla silmuilla varustetut kasvit ovat useimmiten kummallinen uutuus. Erikoisen ulkonäön sijaan kasvattajat ovat yleensä enemmän huolissaan kukintojen laadusta, mausta ja tehosta.

What Cannabis Leaves Can Tell You

LEHTIBUDIT

Tämä on harvinainen mutaatio, jossa budit eivät synny solmukohdista, joista varret saavat alkunsa. Sen sijaan ne kasvavat suoraan lehtien keskelle. Koska nämä "lehtibudit" ovat pieniä, useimmat viljelijät poistavat ne ennen kuin ne vievät liikaa ravinteita.

What Cannabis Leaves Can Tell You
Miten ehkäistä
 • Vältä huonoa genetiikkaa. Hanki kannabiksen siemenet luotettavasta lähteestä.
 • Vältä kasvien stressaamista (liiallinen lämpö ja valo, revegetys, tuholaiset, äärimmäiset olosuhteet).
 • Kasvata valvotussa ympäristössä kasvien stressin rajoittamiseksi.

LEHVÄSTÖN SUMUTUS

Jotkut kannabiksen ongelmat, kuten olemme maininneet siellä täällä, voidaan korjata sumuttelemalla lehvästöä suoraan. Sumutettu ravinneliuos joutuu suoraan kosketukseen itse lehtien kanssa, joten se on nopein tapa antaa ravinteita kannabiskasveille.

Mitä kannabiksen aurinkolehdille ja sokerilehdille voi tehdä?

Mitä muuta hyötyä lehdistä on kuin taudin osoittaminen?

Vaikka aurinkolehdet sisältävät vain pieniä määriä THC:tä tai CBD:tä, voidaan niitä hyödyntää tehokkaasti monin eri tavoin. Ne voidaan esimerkiksi mehustaa yhdessä muiden terveellisten kasvien tai vihannesten kanssa, sillä ne sisältävät monia arvokkaita ravintoaineita ja kannabinoidihappoja. Vaikka aurinkolehdet eivät saa sinua pilveen, ne voivat olla osa terveellistä ruokavaliota. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa niistä teetä, jos haluat erittäin kevyen pilven. Lisää hieman kookosöljyä, jotta kannabinoidit voivat kiinnittyä sen rasvoihin, ja saat mukavan rauhoittavan juoman nautittavaksi.

Aurinkolehdet sopivat myös erinomaisesti kannabissalvojen ja -voiteiden valmistukseen. Jos sinulla on tarpeeksi lehtiä, voit uuttaa niiden kannabinoidit ja suodattaa ylimääräisen kasviaineksen pois luodaksesi oman kotitekoisen ihonhoitosarjan. Aurinkolehdet voidaan tietysti vain heittää kompostikasaan tukemaan seuraavaa kasvatusprojektia. Mikä olisikaan parempi tapa kuin kannabiksen kasvattaminen kannabiksen lehtikompostin avulla?

Äläkä unohda myöskään sokerilehtien hyötykäyttöä! Vaikka niitä pidetään yleisesti liian karkeina poltettaviksi, tekee niiden runsas trikomimäärä tekee niistä täydellisiä hasiksen tai kannabisvoin valmistukseen. Sokerilehdet sisältävät huomattavasti enemmän kannabinoideja kuin aurinkolehdet, joten voit sokerilehtihashista voi saada tuhdin pilven, jos sinulla on tarpeeksi raakamateriaalia.

Käytännössä kaikki kannabiskasvin osat voidaan käyttää hyödyksi. Mitään ei tarvitse heittää hukkaan!

Mitä lehtien väri kertoo THC- ja CBD-pitoisuuksista?

Nyt tiedämme, että lehtien väri ja muoto voivat viestiä monia asioita. Ne voivat kertoa meille kasvin genetiikasta, sokeripitoisuudesta, nesteytyksestä, ravinnepitoisuuksien tilasta ja jopa kasvia piinaavien tuholaisten lajista.

Kannabiksen lehtien väri ja muoto voivat jopa kertoa millaisia kannabinoideja ne tuottavat. Teorian mukaan vaaleamman vihreän sävyt ja ohuemmat lehdet viittaavat korkeampiin pitoisuuksiin CBD:tä, kun taas paksummat lehdet ja tummemman vihreän sävyt viittaavat korkeampaan THC-pitoisuuteen.

 • Tutkimus osoittaa, että lehdet voivat kertoa kannabiksen sisältämistä kemikaaleista.

Nämä havainnot ovat peräisin tutkimusjulkaisusta[1], joka julkaistiin HortScience-tiedelehdessä. Artikkelin kirjoittajat haastavat aluksi ajatuksen, että "indica"- ja "sativa"-luokittelusta. Vaikka näillä luokilla ei ole tieteellistä perustaa, saattaa kannabiskasvin kemiallisen koostumuksen päättely sen ulkonäön perusteella olla mahdollista.

Tutkijat selvittivät visuaalisia vaihteluita kahdenkymmenenyhden eri kannabislajikkeen välillä. Kaiken kaikkiaan he tunnistivat ja mittasivat kolmekymmentä variaatiota kasvu- ja kukintavaiheessa sekä sadonkorjuun aikana.

Kun kasvit oli luokiteltu niiden ulkonäön perusteella, he tekivät kemiallisen analyysin nähdäkseen, mitä kannabinoideja kukin kasvi tuotti. Mielenkiintoista kyllä, he löysivät johdonmukaisen korrelaation sen välillä, miltä kukin kasvi näytti ja oliko siinä paljon THC:tä, CBD:tä vai sisälsikö se keskitasoisia määriä molempia kannabinoideja.

 • Korkean CBD-pitoisuuden omaavat kasvit

Paljon CBD:tä sisältävät kasvit näyttivät vaaleanvihreitä sävyjä, ja niillä oli ohuemmat lehdenkärjet sekä suurempi määrä primaarisia ja sekundaarisia hammastuksia (sahalaitaisia muotoja lehdenkärjen sivussa). Näiden kasvien trikomit olivat myös tiheämpiä ja hartsimaisempia, ja ne olivat vastustuskykyisempiä Botrytis cinerea -nimistä kasvien sienipatogeeniä vastaan.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Keskitasoisen CBD- ja THC-pitoisuuden kasvit

Kasvit, jotka sisälsivät kohtalaisia määriä sekä CBD:tä että THC:tä, osoittivat myös ainutlaatuisia värejä ja muotoja. Näissä kasveissa oli syvänvihreitä sävyjä ja keskileveät lehdet. Niillä oli enemmän primaarisia ja sekundaarisia hammastuksia, vähemmän tiheitä ja hartsipitoisia trikomeja ja vähemmän vastustuskykyä Botrytikselle.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
 • Korkean THC-pitoisuuden omaavat kasvit

Korkean THC-pitoisuuden omaavilla kasveilla oli lopuksi tummanvihreän sävyiset lehdet, leveät lehtilkärjet, tiheät ja hartsipitoiset trikomit sekä alttius Botrytikselle.

Tulostensa perusteella kirjoittajat päättelivät, että nämä visuaaliset merkkiaineet voivat toimia alustavana keinona tunnistaa kemovarien (eli kemiallisesti erilaisten variaatioiden) väliset erot ennen kemiallisten analyysien suorittamista.

Las investigaciones muestran que las hojas pueden informarnos sobre los compuestos químicos del cannabis
Source: HortScience
External Resources:
 1. Identification of Phenotypic Characteristics in Three Chemotype Categories in the Genus Cannabis in: HortScience Volume 56 Issue 4 (2021) https://journals.ashs.org
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37825 arvosteluun