Oman kasvatustilan rakentaminen

Osa 1 / Valoeristys

Aivan ensimmäiseksi sinun tulee varmistua, että valitsemasi kasvatustila on täysin eristetty valolta. Saavuttaakseen täyden potentiaalinsa tulee kannabiksen saada 12 tuntia valoa ja 12 tuntia täydellistä pimeyttä. Häiriöt 12 tunnin lepoajassa johtavat todennäköisesti pienempään satoon, mutta ne voivat jopa tuhota koko sadon. Tämän takia ennen aloittamista sinun tulisi ahtautua kasvatustilasi sisään, mikäli mahdollista, ja tutkia saumat ja muut kolot mahdollisen valopäästöjen varalta. Mikäli valoa tulee sisään jostain kolosta, voit hankkia erityistä teippiä, jolla tukkia vuotavat saumat ja raot, valoa sisään päästävä kasvatustila voi helposti sotkea kasviesi rytmit ja heikentää satoa. Eräs sangen yleinen ongelma on, että naaraskasvit kehittävät uroskukkia valostressistä johtuen.

Ohikiitävässä hetkessä muutamakin uroskukka voi hedelmöittää naaraat, joten lopulta kukintosi voikin vastoin odotuksia olla täynnä siemeniä.

Kasvava tilaa kannabiksen

Hyvä kasvattajat tarkkailevat kasviensa kehitystä tarkasti, jotta mahdolliset kasvulliset poikkeamat saadaan poistettua hyvissä ajoin ennen ongelmien alkamista. Uroskukkien ilmestymisestä kuluu muutama viikko ennen kuin kasvit rupeavat levittämään aktiivista siitepölyä. Yleinen ongelma on myös valostressin hidastava vaikutus kukkimisvaiheen alkuun. On sanomattakin selvää, että tuloksesi tulevat jäämään tällaisissa tilanteissa laihanpuoleisiksi. Muista myös tarkistaa kaikki sähköiset laitteet, jotka ovat pysyvästi kasvatustilassa.

Näissä laitteissa on usein pieniä lamppuja, jotka lopulta voivat muuten pimeässä tilassa vaikeuttaa kasviesi lepoa. Tämäkin ongelma ratkeaa kädenkäänteessä valoa blokkaavalla teipillä.

Osa 2 / Ilmaeristys

Kun kasvisi loistavat kukkimisvaiheessa kauniita budeja tuottaen rupeaa niiden haju hiljalleen puskemaan esiin. Kannabiksen tuoksu kohoaa pikkuhiljaa sellaisiin sfääreihin, että on äärimmäisen tärkeää varmistaa, että kasvatustilasi on ilmatiivis. Kasvatustilassa tulisi olla absoluuttinen minimimäärä rakoja ja aukkoja, joista haju voi karata ympäröivään maailman, ideaalitilanteessa ei yhtäkään. Kun kasvisi rupeavat tuoksumaan on loogista, että seuraat kehitystä tarkalla silmällä ongelmia välttääksesi. Tämä puolestaan johtaa siihen, että nenäsi tottuu niiden tuoksuun. Tämä taas voi johtaa sinut ajattelemaan, etteivät kasvit tuoksu erityisen vahvasti tai ollenkaan, mutta naapurisi voivat hyvinkin olla asiasta eri mieltä.

Toinen näkökulma hyvän tiivistyksen tarpeesta liittyy mikroilmaston säätelyyn. Oikeanlainen mikroilmasto on ensiarvoisen tärkeä, mikäli haluat ulosmitata kasviesi täyden potentiaalin. Tee siis rakennustyö kerralla kunnolla ja varmista rakennelmasi tiiviys haju- ja ilmanlaadullisten ongelmien välttämiseksi. Kolmas huomionarvoinen seikka on ei-toivottujen hyönteisten ja vastaavien pitäminen tiukasti kasvatustilan ulkopuolella. Hyvä kasvatustila on tavallaan kasvikaranteeni, jossa sinä päätät minkälaisia ärsykkeitä ja apuja kasvisi saavat ja millä aikataululla.

Indoor marihuana viljely

Osa 3 / Ilmasto

Kun edellä mainitut kohdat on ratkottu pysyvästi, olet saapunut pisteeseen, missä sinulla on siis käytössäsi asianmukainen kasvatustila. Seuraavaksi sinun tulee luoda mikroilmasto, jossa siemenistäsi voi kasvaa nopeakasvuisia, sitkeitä ja kauniita jättiläisiä. Koska mikroilmaston tulisi olla tasalaatuinen jokaisessa kasvatustilan osassa, tulee sinun hankkia vähintään yksi tuuletin kierrättämään ilmaa.

Liikkuva ilma auttaa ilmaston tasaamisen lisäksi myös kasvejasi kasvattamaan paksun ja jämäkän varren, joka lopulta johtaa paremman ravinteiden kulun ja tukevamman rakenteen takia suurempaan satoon verrattuna tilanteeseen ilman tuuletinta. Mikäli budjetissasi on ilmaa, haluat ehkä sijoittaa hieman rahaa olosuhteiden optimoimiseen hankkimalla laitteita kuten termostaatin, hygrostaatin tai termo-hygrostataatin lämpötilan ja ilmankosteuden hallintaan. Voit rakentaa lämpötilan säätelyn siten, että itse termostaatti on kytketty poistoputkeen, jolloin lämpötilan kohotessa tietyn rajan yli poistoputki aukeaa ja pudottaa lämpötilan säätämällesi maksimitasolle, esimerkiksi 28 asteeseen.

Ilmankosteuden säätely on myös mahdollista kytkemällä hygrostaatti poistoputkeen, jonka avulla voit varmistaa optimaaliset kasvuolosuhteet kasvatustilaasi. Mikäli kosteus nousee liian korkealle tasolle, ryhtyy laitteisto imemään ilmaa kasvatustilasta aina siihen asti, että asetettu ilmankosteuden lukema saavutetaan. Käyttämällä himmentimestä tuttua ratkaisua sinun on mahdollista rakentaa systeemi, jossa voit säätää ulos menevän ilman määrää nopeutta nostamalla tai laskemalla.

Tällöin saat hallittua vaivatta mikroilmastoa ja varmistettua sopivan tuloilmamäärän kasveillesi.

Osa 4 / Ilmankosteus

Ilmankosteuden säätelyyn tarvitsemme ilmankostuttajan. Ne eivät ole turhan kalliita ja ovat täten erinomainen investointi.

Loistava juttu niissä on se, että normaalisti ilmankostuttimet tulevat sisäänrakennetun hygrostaatin kanssa, joten sinun tarvitsee vain määrittää haluamasi taso ja laite pitää huolen lopusta. Erityisesti kasvukaudella tämä voi tehdä ihmeitä. Kasvi voi tuplata kasvunopeutensa oikeassa ilmankosteudessa, mikä puolestaan auttaa lyhentämään kasvukauteen kuluvaa aikaa. Pienen tai suuren kasvatustilan lämmittäminen tekee suuren eron. Ilmankosteuden nostaminen pienessä huoneessa ajan myötä on helppoa, mutta koitapa samaa kokonaisessa huoneessa. Se on aivan yhtä helppoa isommissa tiloissa, mutta tulet tarvitsemaan runsaasti erilaista teknistä apuvälineistöä.

Aloittelevien kasvattajien kannattaakin pyrkiä pitämään systeemi yksinkertaisena ja edullisena. Vaihtoehtona voit sijoittaa huolella ja laadukkaasti tehtyyn eritykseen, jokainen tavallaan. Meidän täytyy myös varmistaa, että toisella laidalla, teltan tai tilan alalaidassa, on reikiä ilman sisäänottoa varten. Nämä reiät pitävät huolen siitä, että uutta CO2 rikasta ilmaa pääsee kasvatustilaasi. Tilan toiselle puolelle ja ylälaitaan sijoitamme puolestaan pumpun ilmanpoistoa varten. Tämän pumpun tehtävä on imeä lämmintä ilmaa pois tilasta. Lämmin ilma nousee ylöspäin, joten pumppu tulisikin sijoittaa aivan tilan ylälaitaan, tai vähintään niin korkealle kuin rakenne antaa helposti myöten.

Varustamalla pumppu aktiivihiilifiltterillä pääsemme kätevästi samalla eroon myös voimakkaista hajuista. Tyhjiöpumppu ja aktiivihiilifiltteri kuuluvat yhteen ja ovat välttämättömiä rakentamamme puutarhamaisen kasvatustilan kanssa. Filtterin normaali elinikä on noin viisi satoa tai vuosi. Sinun tulee varmistua, että pumppu on mitoitettu oikein huomioiden kasvatustilasi dimensiot, joten ennen hankintojen tekemistä joudut laskemaan kasvatustilan tilavuuden ja tekemään valinnan tämä tieto huomioiden. Kouluaikojen perintönä tiedämme, että tilavuuden saa laskemalla leveys x korkeus x syvyys. Valitse aina pumppu, jonka teoreettinen teho on hieman kasvatustilaa suurempi.

Erityisesti kuumien kesäkuukausien aikana tämä voi tehdä huomattavan eron olosuhteiden pitämiseen siedettävinä. Jos siis tila olisi esimerkiksi 500m3, niin sopiva pumppu voisi olla väliltä 750-1000m3.

Cannabis kasvaa teltta

Tämän valinnan suuri etu on, että viileämpien talvikuukausien aikana voimme antaa pumpun hyrrätä rauhalliseen tahtiin ja vähällä energiankulutuksella, mutta sitten kun kesän kuumina kuukausina vaaditaan enemmän tehoa lämpötilan pitämiseksi alle 30 asteessa, sitä löytyy vielä reservistä. Toinen etu on, että suuri pumppu pienemmällä teholla pitää merkittävästi vähemmän ääntä, kuin kapasiteettinsa äärirajoilla taisteleva pienempi pumppu.

Kolmantena huomionarvoisena seikkana sitten se tosiasia, että sijoittamalla suoraan suurempaan pumppuun vältyt välittömiltä jatkoinvestoinneilta, mikäli päätät jossain vaiheessa kasvattaa kasvatustilasi kokoa. On hyvä muistaa, ettei liian isoa pumppua ole olemassakaan, mutta liian pieniä sen sijaan kyllä. Ei ole mitään järkeä pitää laitteistoa täysillä, mikäli puolet tehosta riittää tavoiteltuihin tuloksiin. Sijoittamalla ilmanoton kasvatustilan alaosaan ja ilmanpoiston tilan yläosaan luomme tilaan ilmavirran, joka tuo koko ajan uutta rikasta ilmaa sisään alhaalta, juoksuttaen sen kasviesi läpi ja poistaessa lopulta filtterin läpi kasvatustilan ulkopuolelle.

Tällainen systeemi on luonnollisesti mainio ajatus kasviesi kannalta, ne saavat reippaan määrän hiilidioksidia käyttöön kasvua varten. Ei-toivottujen vieraiden pitämiseksi poissa voimme käyttää nylonista tai muusta materiaalista tehtyjä sukkia sisääntulon päällä varmistaaksemme sen, ettei mikään kuokkavieras ryömi tai lennä kasviesi seuraksi. Tämä pienentää suoraan myös erilaisten infektioiden riskiä. Ethän myöskään unohda, että muiden tunkeilijoiden lisäksi myös ylimääräinen valo täytyy pitää poissa kasviesi ulottuvilta. Tämän voi ratkaista esimerkiksi taivutetuilla PVC-putkilla.

On olemassa tuhansia mainioita tapoja järjestellä kasveillesi sopiva ilmanvaihto, mutta kaksi periaatetta on syytä nostaa erikseen esiin; sisään tuleva ilma mieluiten tilan alalaidasta ja valosaaste nollille, jotteivat kasvisi stressaannu. Mikäli tilanteesi ei salli pumpun vapaata sijoittamista, on kenties paras ratkaisu hankkia halpa ovi ja tehdä siihen reiät ilmanvaihtoa varten. Ammattikasvattajat käyttävät yleisesti tätä menetelmää.

Osa 5 / Neliömetri

Se jaarittelusta, aika mennä varsinaiseen asiaan, eli kasvatustilan rakentamiseen. Et tarvitse sitä välttämättä paljoakaan, yksi neliömetrikin riittää ja sen verran luulisi jokaiselta löytyvän, oli se sitten kellarissa, ullakolla tai vierashuoneessa. Me tarvitsemme: niittipyssyn puulle, sahan, mustaa & valkoista muovia, poran, ruuveja, sakset, pari lankkua ja sen neliömetrin. Aiomme siis rakentaa eräänlaisen sermin erottamaan kasvatustilan muusta tilasta. Oletetaan, että tämä kasvatustilalle varattu neliömetri on osa isompaa huonetta. Tilan rajaaminen sallii lopputilan käytön muuhun tarkoitukseen. Mikäli emme tee tätä työtä huolella, on seurauksena viimeistään kukintavaiheessa se, että koko tila löyhkää tai tuoksuu kannabikselta.

Suuri etu huolellisessa rakentamisessa on se, että valo tulee hyödynnettyä kokonaan. Valo on painoa, eli kasviesi saama valon määrä tulee pitkälti ratkaisemaan lopullisen satosi painon. Sermin rakentaminen kasvien ympärille ja sen sisustaminen valoa heijastavalla muovilla auttaa sinua pitämään lampun tuottaman valon viritelmäsi sisällä, eli kasvien käytössä. Mikäli et tee tätä, hajautuu suuri osa valosta ympäri huonetta, jolloin sen kasvatuspotentiaali menee harakoille. Kasvejasi ympäröivän tilan heijastavuuden varmistaminen on halvin tapa lisätä satoa. Sadon kasvattaminen ei koskaan tule tämän helpommaksi tai halvemmaksi. Mylar on paras tällä hetkellä saatavilla oleva heijastava rakennusmateriaali kasvatustilaan.

Se on hieman kalliimpaa muoviin verrattuna, mutta 99% siihen osuvasta valosta heijastuu takaisin kasvejasi kohti, joten tämä on hyvä investointi. Maksimaalisen heijastuksen aikaansaamiseksi mylarin tulisi roikkua mahdollisimman suorassa.

Indoor marihuana viljely

Mahdollisimman suuren heijastavuuden varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää kasvatustilasi kannalta, riippumatta hoidetaanko tämä valkoisilla seinillä vai erillisillä roikkuvilla muoveilla.

Varsinainen rakennustyö tuskin vie mainittavasti yli puolta tuntia, olettaen kaiken tarpeellisen olevan käsillä aloittaessasi. Omassa projektissani leikkasin kahdeksan 1,2m pitkää lankkua ja kuusi 1,7m lankkua. Päädyin tähän 170 cm mittaan johtuen kellarini katon korkeudesta. Lankkujen pituuden tulisi olla hieman maksimaalista käytössä olevaa korkeutta lyhempi, joten jos tilaa korkeussuunnassa on vaikkapa 2 metriä, niin voit katkoa lankut 198 cm mittaan. Ensimmäinen askel on melko helppo, teemme kehikon liittämällä kaksi 120 cm lankkua kahteen (minun tapauksessani) 170 cm lankkuun. Tämä on sähköporakoneen avulla tehty hyvin nopeasti, palat yhteen, reikä, ruuvi ja valmis.

Kun tämä suorakulmion muotoinen kehikko on valmis, voimme venyttää muovin tiukasti sen päälle. Työkaluna tässä käytämme nitojaa, jolla kiinnitämme muovin kehikkoon. Ylimääräisen muovin voi myöhemmin leikata pois. Nyt meillä on siis valmiina ensimmäinen heijastinseinä. Tähän seinään voimme nyt kasata ja kiinnittää toisen vastaavan käyttäen, mutta tällä kertaa tarvitsemme vain yhden 1,7m tuen jakamalla toisen tuen valmiin kehikon kanssa ja käyttäen siis kahta 120 cm ja yhtä 170 cm lankkua. Kun kehikko on kasassa suorita päällystys muovilla niittipyssyä apuna käyttäen. Nyt meillä on siis kaksi toisissaan kiinni olevaa heijastinseinää. Seuraavaksi haluamme tehdä vastaavan virityksen myös toiselle puolelle, kiinnittäen sen jo valmiina olevaan pystytukeen. Lopputuloksena meillä on kolmesta sermistä muodostuva tukeva ja heijastava kokonaisuus. Tämän viritelmän voit nyt sijoittaa kasvatuspaikaksi valitsemaasi kohtaan.

Kuten aiemmin huomautimme, ovat nämä sermit hieman isompia kuin varsinainen kasvatustila, johtuen sisäpuolelle sijoitettavien tarvikkeiden kuten tuulettimen tilantarpeesta. Sermejä on nyt siis kolmen seinän verran, joten nyt meidän tulee tehdä vielä viimeinen oven virkaa toimittava sermi kahdesta 120 cm ja kahdesta 170 cm lankusta ja niiden varaan kiinnitettävästä muovista. Sijoita ovi paikalleen ja kasvatustilasi on valmis. Tämä tarkoittaa, että kasvien lehdet missaava valo osuu rakennelmasi sisällä heijastaviin pintoihin, josta se kimpoaa takaisin kasvien käytettäväksi. Tulet todella huomaamaan eron, kun sadonkorjuun aika koittaa. Heijastavuuden lisäksi saat etua myös hajuongelman hallintaan, sillä tiiviiksi tehty kasvatustila pitää hajun sisällään, josta sen voi sitten hallitusti poistaa ympäristöön aktiivihiilisuodattimen kautta eliminoiden täten epäilyttävät tuoksut.

Tämä on siis yksinkertainen perusmalli, luovemmat ja näppärämmät kasvattajat voivat kehitellä todellisia helmiä tarpeidensa mukaan.

Cannabis sisätiloissa kasvaa teltta

Osa 6 / Keräysteline

Kasvatustilan puhtaanapidon tulisi olla helppoa, joten päätin rakentaa eräänlaisen ”keräystelineen”, johon ruukut sijoitetaan.

Aloitamme projektin rakentamalla 110 cm leveän ja 15 cm korkean alustan valitsemallamme pituudella. Tämä kehikko vuorataan samalla heijastavalla muovilla kuin seinätkin, varmistaen ettei siinä ole reikiä. Tällaisen telineen etu on se, että kasvattamisesta tulee paljon siistimpää, joten erilaisten tautien riski pienenee. Kaikki roska, kuten kuolleet lehdet, multa ja roiskunut vesi päätyvät telineeseen, josta ne on helppo poistaa kasvatuksen loputtua. Jos et käytä mitään tämäntapaista ratkaisua, voit nähdä roskan pikkuhiljaa valtaavan kasvatustilasi. Tällainen teline on suuri apu myös kasveja huuhdeltaessa. Huuhtelussa ylimääräiset ravinteet ”pestään” pois mullasta. Kun annat kasveillesi ylisuuren annoksen puhdasta vettä, poistuvat ylimääräisten ravinteiden lisäksi myös multaan ajan myötä kertyneet ravinteiden mukana kasvatusalustaan päätyneet suolot. Jotkut kasvattajat huuhtelevat kasvualustan kerran kahdessa viikossa pitääkseen sen elinvoimaisuuden ja ominaisuudet huipussaan.

Keräysteline auttaa tämänkin projektin kanssa, sillä se ehkäisee märän sotkun leviämisen ympäriinsä. Eräs mahdollinen käyttötapa tälle rakennelmalle on antaa koko hoidon täyttyä vedellä ja antaa kasvin imeä vetensä pohjan kautta. Idea on siis sama kuin altakasteluruukuissa, minkä iso versio tämä teline tavallaan onkin. Tämän kastelutavan etuna on, että kasvien ylilannoitus on vaikeampaa, sillä kasvi päättää itse ottamansa veden määrän. Mikäli sinun syystä tai toisesta täytyy olla pois kasvihuoneelta esimerkiksi 3-4 päivää, voi tämä rakenne taata sinulle suhteellisen huolettoman reissun kasvien pärjätessä omillaan. Telineen voi siten ajatella olevan automaattinen kastelusysteemi. Tätä ajatusta voi myöhemmin jalostaa eteenpäin esimerkiksi tulva-periaatteella toimivaan vesiviljelyyn.

Yhteenvetona siis: tavoitteemme on rakentaa valoa läpäisemätön, ilmatiivis laatikko, jossa CO2 rikas tuloilma virtaa sisään alhaalta ja poistuu vastakkaiselta sivulta ylhäältä filtterin kautta. Ilmanlaadusta huolehtivat tarpeeksi suuri pumppu ja tuulettimet, jotka samalla sotkevat tilan ilmamassan tasaiseksi siten, että kasvuolosuhteet pysyvät optimaalisina. Tähän lisätään vain heijastavat seinät valohävikin minimoimiseksi ja keräysteline siivoamisen helpottamiseksi ja homma on paketissa. Kasvatustilasi on kasassa, idättäminen voi alkaa!

OLETKO 18-VUOTIAS TAI YLI?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias