Sisältää ilmaiset tuotteet
Kuinka Rakentaa Kasvatustila Kannabikselle
Olet siis päättänyt ryhtyä kasvattamaan kannabista kotona? Mahtava juttu! Oman kannabiksen kasvattaminen takaa uutta satoa jatkuvalla syötöllä, mutta antaa myös lisäperspektiiviä yrttiä kohtaan ja auttaa arvostamaan hyvin tehtyä kasvatustyötä. Puutarhanhoidon positiiviset vaikutukset ovat tutkittua tietoa ja voipa sitä verrata jopa meditaatioon, sillä puutarhanhoito parantaa koettua hyvinvointia ja auttaa ahdistuksen ja masennuksen ehkäisyssä.
Kannabiksen kasvattaminen kotioloissa edellyttää sopivan paikan pyhittämistä tälle harrastukselle. Jotta poltettavaa riittäisi myös satojen väliseksi ajaksi, on suosituksemme varata projektille vähintään 1m² lattiapinta-alaa. Tähän tilaan sopii joko useita pienempiä kasveja tai yksi tai kaksi suurempaa, kasvultaan muokattua kasvia (esim. ScrOG). Valinta näiden vaihtoehtojen välillä jää sinulle, sato-odotukset ovat lopulta suunnilleen samaa luokkaa. Kysymys on lähinnä siitä, haluatko satoon enemmän vaihtelua ja useita pieniä kasveja vai vähemmän vaihtelua ja suuremman sadon per kasvi?
Tilan korkeutta määrittävät ennen kaikkea käytettävissä oleva tila ja valittu valaisuratkaisu. Yksittäinen neliömetri on helposti katettu suurimmalla osalla kasvatusvaloista. Loistepu käytettäessä vähempikin tila riittää, sillä niitä voi riiputtaa hyvin lähellä kasvien latvoja niitä polttamatta koko elinkaaren ajan. Suurpainenatriumin eli natikan tai vastaavien lamppujen käyttäminen tuottaa sen sijaan suuren määrän lämpöä, joten välimatkaa kasvien ja lampun välille tarvitaan enemmän valosta johtuvien palovaurioiden ja liian korkean lämpötilan aiheuttamien ongelmien välttämiseksi. Haluat ehkä esimerkiksi kylvettää rakkaita kasvejasi 1000W natikan valolla parhaan tuloksen saamiseksi, mutta tämä ei yksinkertaisesti ole mahdollista ilman riittävän korkeaa tilaa.
Sisällysluettelo:
SOPIVAN TILAN VALITSEMINEN
Käytännössä kaikki pystyvät löytämään ylimääräisen neliömetrin jostakin päin asuntoaan. Vierashuone, vaatehuone, ullakko, kellari, kaapit, varasto tai vastaava voi tarjota kasvatusprojektillesi kodin. Diskreettiys on valttia tässä hommassa, joten tuulettimen melu, valo tai hajujen hallinta ja muut vastaavat yksityiskohdat on syytä miettiä tarkasti ennen kuin ryhdyt kasaamaan kasvatustilaa. Väliseinään kiinnitetty puolelta toiselle kääntyvä tuuletin voi esimerkiksi ajaa naapurit hermoromahduksen partaalle metelillään ja aiheuttamallaan värähtelyllä.
Muita tärkeitä huomioonotettavia seikkoja:
VALOERISTYS
Täysin valolta eristetty kasvatustila on yksinkertaisesti välttämättömyys. Kasvatustilasta tihkuva valo voi ärsyttää ja häiritä, sillä kasvatuslamput ovat tyypillisesti erittäin kirkkaita. Jos kasvatustila on esimerkiksi vaatekaapissa tai muualla makuuhuoneen nurkassa voi kasvatustilasta karkaava valo häiritä unta. Valoeristyksessä epäonnistuminen voi myös saada naapurit epäilevälle kannalle, ja tästä voi luonnollisesti seurata jopa ongelmia poliisin kanssa.
Vielä tärkeämpi tekijä kannabiksen kasvatuksen näkökulmasta on kuitenkin se, että ylimääräinen tai huonosti ajoitettu valo voi aiheuttaa tehdä hallaa kasvin kyvylle tuottaa satoa. Kukituksen aloittamisen jälkeen eli 12-12 valo-pimeäjakson aikana ylimääräinen valo voi häiritä kasvia monella tapaa aiheuttaen esimerkiksi vaatimattomampaa satoa, hermafrodiittien syntyä, tai jopa turmella sadon täysin valostressin kautta. Kaikkien kasvattajien tulisi tarkkailla uroskasvien esiintymistä, sillä vain muutama hyvin piilotettu ”banaani” ja kasvatustilan naaraiden tuotanto painottuukin herkullisen budin sijaan siemeniin.
Kun kasvatustila on kasattu, on aika siirtyä testaamaan sen ominaisuuksia napsauttamalla lamppu päälle ja etsimällä mahdollisia vuotoja. Mikä tahansa rako tai reikä, joka on tarpeeksi suuri päästääkseen valoa ulos päästää sitä myös sisään. Jos ja kun vuotoja löytyy, on ne hyvä paikata valoa pitävällä teipillä tai muutamalla kerroksella roudarinteippiä. Roudarinteippiä käytettäessä kerroksia tulisi olla useampi, sillä yksi kerros ei eristä riittävästi.
Suurin osa kasvatustilassa majailevista laitteista kuten ilmankostuttimista ja ilmankuivaajista sisältää jonkinlaisia pieniä kirkkaita LED-valoja, jotka voivat aiheuttaa samantapaisia vahinkoja kuin sisään vuotava valo. Nämä LEDit kannattaa teipata umpeen tämän ongelman korjaamiseksi ja täyden pimeyden saavuttamiseksi. Ulkona täysikuulla on jopa positiivisia vaikutuksia kasvien kasvuun, mutta tämän vaikutuksen siirtäminen kasvatustilaan on käytännössä mahdotonta.
ILMATIIVIYS
Kannabiksen kukinnan edetessä se kehittää läskejä, hartsisia budeja ja asiaankuuluvan herkullisen tuoksun. Jotkut lajikkeet omaavat niin voimakkaan tuoksun, että se täyttää koko huoneen tai talon, ja voi pahimmassa tapauksessa levitä kadulle asti. Tuoksuun kuitenkin tottuu helposti, joten kasvattaja saattaa turtua siihen ja kuvitella hajun olevan hallinnassa, vaikkei tämä kuvitelma välttämättä vastaa todellisuutta. Ilmatiivis kasvatustila estää aromien tihkumisen asuinkumppanien tai naapurien kiusaksi.
Hajujen hallinnan lisäksi ilmatiivis kasvatustila tekee helpompaa myös ilmaston hallinnasta. Lämpötilansäätö ja ilmankosteuttajat ja ilmankuivaajat tarvitsevat toimiakseen rajatun ympäristön ilman ylimääräistä vetoa. Vakaa ympäristö on myös ensiarvoisen tärkeää optimaalisen kasvun takaamiseksi. Hyvin tiivistetty kasvatustila toimii karanteenina kallisarvoisille kasveillesi ehkäisten hyönteisten, tuholaisten tai ilman välityksellä liikkuvien patogeenien invaasiota. Yksi ainut hiiri voi tehdä vakavaa tuhoa kasvatustilassa, erityisesti mikäli kyseessä on nuoret kasvit, sillä niiden sirkkalehdet ja varret ovat alttiita tuhoille.
Ilmatiivis kasvatustila on edullinen rakennettava. Hyvään ilmanvaihtoon panostaminen auttaa kannabiksen kasvua merkittävästi ja antaa pitkässä juoksussa hyvän vastineen siihen sijoitetuille rahoille. Ilmatiiviys on myös ehdoton edellytys kehittyneempien tukitekniikoiden kuten CO₂-lisän käytölle.
ILMAN LIIKE
Terve kannabiksen kasvu edellyttää liikkuvaa ilmaa. Mikä tahansa kasvatustila vaatii vähintään yhden liikkuvan tuulettimen jatkuvan ilman liikkeen varmistamiseksi. Liikkuvalla ilmalla on useita höytyjä kannabiksen kasvatuksen näkökulmasta.
Aivan minimissään ilmavirran tulisi liikuttaa kasvien lehtiä sen varmistamiseksi, että lehtien ilmaraoille riittää raikasta ilmaa. Jos liikettä ei ole, voi seisovaa ilmaa kertyä lehtien alle siten, että ilmarakojen toiminta ja sitä myötä kasvin kaasujenvaihto häiriintyy. Tällä on epätoivottuja kasvua hillitseviä vaikutuksia, jotka voivat ilmetä esimerkiksi heikkoina varsina, roikkuvina lehtinä ja yleisellä tasolla vajaana kasvuna.
Liikkuva ilma vahvistaa kasvia merkittävästi; varret ja haarat kasvavat paksummiksi ja vankemmiksi kasvattaen näin lopullista satoa.
Liikkuva ilma edistää myös märkä-kuiva -sykliä edistäen kosteuden haihtumista kasvualustasta. Lisäksi vaihtuva ilma ehkäisee patogeenien kasvua kasvien hengittämisen aiheuttaman kosteuden kasvun myötä. Homeet suorastaan rakastavat kosteaa, tunkkaista ja seisovaa ilmaa.
ILMANVAIHTO
Jos budjetti sallii, voi kasvattaja saavuttaa merkittävästi parempia tuloksia investoimalla kasvua stimuloivaan ilmanvaihtosysteemiin. Ilmanvaihto edellyttää sisääntuloa raikkaalle ilmalle ja köyhtyneen ilman poistamista. Jos budjetti sallii, on aktiivihiileen perustuva suodatinsysteemi hyvä lisä pienentämään hajusta mahdollisesti aiheutuvia haittoja ja riskejä.
Ilman sisääntulo on passiivinen ja niitä voi olla monenlaisia. Yhteistä näille kuitenkin on se, että ilmanoton tulisi aina sijaita kasvatustilan alaosassa. Tärkein huomionarvoinen seikka ilmanottoa suunniteltaessa on valovuotojen hallinta. Yksinkertainen reikä, venttiili tai joukko reikiä tarjoaa tarvittavan ilmanvaihdon, mutta voi päästää kasvatuksen kannalta tuhoisaa valoa hallitsemattomasti sisään. Ongelman voi ratkaista esimerkiksi tuplaseinärakennetta tai mutkalla olevaa ilmastointiputkea käyttämällä. Valo ei kiertele kulmia, eli yksinkertaisen kulman rakentaminen ilman sisäänottoon ratkaisee tämän ongelman helposti. Kasvattajan olisi hyvä myös rakentaa jonkinlainen este jyrsijöitä ja muita tuholaisia vastaan.
Ilman sisäänotto vaatii luonnollisesti vastapainoksi ilmanpoiston, imurin, ideaalitilanteessa filtterillä varustettuna. Ilmanpoiston tarkoitus on purkaa ulos ilma, joka on jo kulkenut kasvien kautta ja tuoda tuoretta ilmaa sisään. Mahdollisuuden salliessa on suotavaa poistaa kasvatustilan ilma suoraan ulos, sillä näin suljetun tilan lämpökuorma vähenee. Tämä voi olla haastava tehtävä, mutta toteutettavissa erilaisten putkiratkaisujen avulla.
Ilmanpoiston koon tulisi määräytyä kasvatustilan tilavuuden mukaan. Simppeli leveys x syvyys x korkeus laskutoimitus kertoo kasvatustilan kokonaistilavuuden ja valmistajien antamia tietoja vertaamalla tältä pohjalta voi sitten valikoida itselleen sopivan imurin. Ilmanvaihdon kanssa on suotavaa tähdätä yläkanttiin riittävän tehon varmistamiseksi ja tulevaisuuden optioiden auki pitämiseksi, sillä kenties haluat myöhemmin päivittää kasvatustilaa suurempaan?
ILMASTON HALLINTA
Kannabis vaatii kukoistaakseen oikeanlaisen, hallitun ympäristön ilmankosteuden ja lämpötilan suhteen. Lisäksi kasvuympäristön vaatimukset vaihtelevat riippuen kasvu- ja kukitusvaiheesta.
Ilmankosteuden hallinta on helppoa ilmankuivaimen avulla, ja lisäksi on saatavilla myös kaksisuuntaisia laitteita, jotka lisäävät tai vähentävät ilmankosteutta tarpeen mukaan. Kasvuvaiheen aikana lämmin ja kostea ilmasto edistää kasvua, kun taas alhaisempi kosteus ja lämpötila edistää kukintojen kehitystä.
Lämpötilan hallintaan on tarjolla pieniä kannettavia ilmastointilaitteita. Useat ilmankosteuden hallintaan tarkoitetut laitteet ja lämmittimet toimivat sisäänrakennetun termostaatin ja kosteusmittarin avustamana, jolloin ne napsahtavat päälle ja pois automaattisesti määriteltyjen parametrien mukaan. Tee asennus- ja asetustyö huolella ja voit olla varma, että rakkaat kasvisi nauttivat aina optimaalisista olosuhteista jokaisessa kasvuvaiheessa. Automaatio tekee kannabiksen kasvattamisessa huomattavasti helpompaa.
TURVALLISUUS JA PALOTORJUNTA
Vaikka useimmat kasvattajat pääsevät sadonkorjuuvaiheeseen ilman kömmähdyksiä, muistuttavat useat kauhutarinat siitä, kuinka pahaksi tilanne voi äityä vahinkojen yllättäessä.
-
SÄHKÖLAITTEET
Monet kannabiksen kasvattajat haluavat pitää kasvatusprojektinsa minimaalisena, mutta toiset käyttävät mielellään niin paljon hyödyllisiä laitteita, kuin mahdollista. Jopa muutama sähkölaite kasvatustilassa aiheuttaa kuitenkin tulipaloriskin.
Vesi on yksi kasvatushuoneen suurimmista riskitekijöistä, mitä sähkölaitteisiin tulee. Vesi voi häiritä sähkövirtaa, johtaen mahdollisesti tulipaloon tai sähköiskuun. Tee kaikkesi pitääksesi sähkölaitteet poissa lattialta vesivuotojen varalta.
Aseta kasvatushuoneeseesi tuuletin säädelläksesi lämpötilaa. Vaikka tämä tarkoittaa lisää sähkölaitteita, saa tuuletin aikaan viileän ilmavirran, mikä ehkäisee muita laitteita ylikuumenemasta.
Vikavirtasuojakytkimen (vvsk) käyttäminen auttaa pysäyttämään sähkövuodot niiden ilmetessä. Tämä komponentti havaitsee, kun sähköä virtaa siellä, missä sen ei pitäisi – kuten vedessä tai ihmiskehossa – ja katkaisee virran.
-
TILOJEN YLLÄPITO
Pidä kasvatushuoneesi niin siistinä kuin mahdollista. Luo kullekin laitteiston osalle oma tilansa ja niputa johdot siististi yhteen muovisten nippusiteiden avulla. Jos huomaat vaurioituneita tai paljastuneita johtoja, korjaa tai korvaa ne välittömästi.
Kerää kaikki työkalut paikoilleen käytettyäsi niitä, jotta minimoit kompastumisvaaran. Pidä puutarhasaksesi, vesisäiliösi ja suihkepullosi työkalulaatikossa, kun et käytä niitä. Kompastuminen saattaa aiheuttaa vaurioita paitsi sinulle, myös kasveillesi, jos kaadut niiden päälle.
-
PALOSAMMUTIN
Vaikka tulipalot ovatkin kasvatusprojektien yhteydessä harvinaisia, tulisi sinun olla sellaiseen täysin valmistautunut. Kasvatushuonepalot voivat tuhota kiinteistöä, aiheuttaa hengenvaaran ja paljastaa myös yrttiharrastuksesi viranomaisille. Pidä palosammutinta lähistöllä kaiken aikaa siltä varalta, että projektisi syttyy tuleen.
Asenna palohälytin kasvatushuoneeseesi hälyttämään tulipalosta. Osta käsikäyttöinen palosammutin ja pidä sitä kasvatushuoneesi tai -telttasi sisäänkäynnillä. Osta malli, joka sisältää kuivakemikaalivaahtoa tai on hiilidioksidiyhteensopiva, jotta voit sammuttaa sähkölaitteiden aiheuttamat tulipalot. Vaihtoehtoisesti voit ostaa sammutuspallon ja asettaa sen kasvatustilasi ylle. Sammutuspallot räjähtävät itsestään altistuessaan hyvin korkeille lämpötiloille vapauttaen palonestojauhetta.
RAKENNE
Nyt olet siis toivottavasti valinnut tilan, joka täyttää vaatimuksesi toimivan ja diskreetin puutarhan suhteen, joten on aika tarttua työkaluihin ja siirtyä varsinaiseen rakentamiseen. Kasvatustilan rakentamiseen on olemassa lukuisia edullisia vaihtoehtoja. Tässä esittelemämme malli perustuu muovilla vuorattuun puiseen kehikkoon. Kattoa rakennettaessa on turvallisuuden vuoksi hyvä keskittyä kunnolla valojen ja muiden tarpeellisten rakenteiden huolelliseen ja kestävään kiinnitykseen. Mikäli käytät asuntosi seiniä tai kattoa rakenteiden osana, sinun tulee olla täysin varma sähköjohtojen sijainnista rakenteiden sisällä. Ongelmien välttämiseksi on hyvä miettiä jo etukäteen, minkälaisia korjaustoimenpiteitä vaaditaan kasvatustilan purkamisen jälkeen seiniin ja kattoon tekemiesi reikien korjaamiseen.
LISTA TARVIKKEISTA:
• Saha
• Puuhun niittaamiseen sopiva nitoja
• Kaksipuolinen muovikalvo. Toisen puolen tulisi olla mylaria, toinen voi olla vaikkapa simppeli musta
• Ruuveja
• 4 pientä saranaa
• Pora tarpeeseen soveltuvalla terällä ja ruuvimeisselillä
• Sakset
• 26 kulmarautaa
• Muoviset kulmasuojat (ei pakollinen)
• Sopivaa puuta. 4x4 cm mäntyä tai vastaavaa pehmeää puuta oleva rima on helppo käsiteltävä, tarpeeksi vahva ja edullinen. Löytänet helposti soveltuvia tarjokkaita paikallisen rautakaupan valikoimasta
OHJEET
1. Kehikon ylä- ja alaosien rakentamiseen tarvitset 4 x 1,0 m ja 5 x 92 cm rimat.
- Sivujen rakentamiseen tarvitset 7 x 192 cm rimoja.
- Oven rakentamiseen tarvitset 2 x 1,0 m ja 2 x 92 cm rimat.
2. Katto: rimojen kiinnittämiseksi poraa reiät ruuveille molempiin päihin 2 cm reunasta. Tee lisäksi reikä keskelle rimaa. Toista sama lattian muodostaville rimoille.
- Ovea varten tee rimoihin reiät 2 cm etäisyydelle päistä ja kiinnitä rimat yhteen poikkipuilla.
3. Nyt kun pohja on kasassa, ota yksi 192 cm rima, laita se kulmaan ja kiinnitä kahdella kulmaraudalla. Toista sama toisten kulmien kanssa.
4. Kaikkien neljän riman ollessa paikallaan sijoita katto paikalleen ja kiinnitä vaakatason rimat kulmaraudoilla.
5. Mittaa pystytasossa olevien rimojen väli ja kiinnitä niiden väliin tukirimat 2 kulmaraudalla (katon tapauksessa kiinnitä rima myös ylhäältä kolmatta rautaa käyttäen).
6. Käytä saksia ja leikkaa mylar-muovista kappaleet, jotka peittävät kaikki kehikon pinnat. Niittaa muovi paikoilleen kulmista niistä kohtaa, jossa muovit kohtaavat. Voit halutessasi käyttää muovisia kulmasuojia.
7. Sijoita ovi paikalleen ja kiinnitä saranat
8. Ja näin! Kasvatustilasi on valmis lamppuja ja muita tarvikkeita varten.
KERÄYSASTIA
Kasvatustilan pohjalle sijoitettu keräysastia auttaa pitämään tilan järjestyksessä ja siistinä. Ruukuissa olevat kasvit sijoitetaan keräysastian päälle, jotta toimenpiteiden aikana lentävä multa, kuolleet lehdet ja kastelun ylijäämävesi saadaan helposti talteen ja kerättyä pois. Sadonkorjuun jälkeen keräysastia tyhjennetään, pyyhitään puhtaaksi ja sterilisoidaan seuraavaa kasvatuskertaa varten.
Keräysastian rakentamiseksi rakenna 15 cm syvä kehikko, joka vuorataan seinissä ja katossa käytetyllä materiaalilla ja sijoitetaan tilan pohjalle. Näin estät varsinaisen kasvatustilan pohjaa likaantumista ja edesauttamasta patogeeneille ja tuholaisille otollisten elinolosuhteiden syntymistä.
Kannabiskasvien kasvualustaa ”pestään” tyypillisesti tasaisin välein kasvatuksen aikana. Toimenpiteen pääasiallinen tarkoitus on estää lannoitteiden mineraaleja kertymästä multaan ja pitää kasvatusalustan ravinnepitoisuudet kannabiksen kannalta suotuisissa rajoissa. Orgaanisia lannoitteita käytettäessä mineraalien kertyminen ei ole ongelma, mutta ylivuotovesi on kuitenkin aina läsnä kasvatuksessa. Viimeistään kukitusvaiheen loppupuolella keräysastiaa tarvitaan, sillä kaikissa kasvatusmenetelmissä kasvualusta on saatava vapaaksi ravinteista, jotta kasvit käyttävät niiden rakenteissa olevat ravinteet parantaen sadon laatua ja makua. Keräysastian avulla saat ylimääräisen veden kerättyä pois vaivatta.
Keräysastiaa on mahdollista käyttää myös passiivisena kastelusysteeminä, mikäli sinun tarvitsee esimerkiksi jättää kasvit ilman huoltajaa muutamaksi päiväksi. Tuoreen veden lisääminen keräysastiaan muuttaa sen vesi- ja ravinnetankiksi, jonka avulla kasvisi saavat vettä myös poissa ollessasi ja kestävät täten paremmin kuivuuden aiheuttamaa stressiä.
ALA KASVATTAA
Jos olet seurannut näitä ohjeita tänne asti, niin sinulla on nyt valmiina kannabiksen viljelyyn soveltuva kasvatustila. Tilaan tulee raikasta ilmaa tervettä kaasujenvaihtoa (hiilidioksidi, happi) varten, siellä on sopiva lämpötila ja se on valotiivis kannabiksen terveyden ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden ja lisäksi tila on helppo siivottava ja ylläpidettävä. Nyt sinun tarvitsee vain päättää, haluatko kasvattaa kannabista luomuna vai lannoitteiden kanssa, sekä valita sopiva tappajalajike henkilökohtaisten mieltymyksiesi mukaan. Onnea matkaan!
Kasvata kannabista RQS:n avulla
Categories
Kasvata kannabista RQS:n avulla