Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Max Sargent

Kannabiksen sadonkorjuu: Ajoita oikein

Harvest Time


Kannabiksen oikeanlainen sadonkorjuu on ensiarvoisen tärkeää, jos haluaa ottaa kaiken irti sadostaan. Kuukausien kasvattamisen, tunnollisen hoitamisen, huolenpidon ja jopa kunnollisen kasveillesi omistautumisen jälkeen on tämän (lähes) viimeisen prosessin vaiheen suorittaminen kunnialla vähintä mitä budisi – ja sinä – ansaitsette. Voi vaikuttaa siltä, että homma on jo taputeltu sadonkorjuun saapuessa, mutta tosiasiassa on vielä paljon tehtävää, ja paljon asioita, jotka voivat mennä pieleen.

Video id: 540076385

Milloin korjata kannabissato

Ensimmäinen juttu, joka täytyy hallita kannabiksen sadonkorjuuseen liittyen, on tietää, milloin on oikea aika tehdä se. Jos sadon korjaa liian aikaisin, ei THC ole vielä ehtinyt täysin kehittyä. Jos sadonkorjuun hoitaa myöhässä, on THC alkanut jo hajota CBN:ksi. Saadaksemme maksimaalisen määrän THC:tä ja tehokkaimmat pilvet, täytyy sadonkorjuu hoitaa juuri oikeaan aikaan!

Seuraavaksi käymme yksityiskohtaisesti läpi eri asioita, joista voit tietää, ovatko budisi sadonkorjuuvalmiita.

Siemenen tietosivu

Ensinnäkin, kun ostat kannabiksen siemeniä, tulisi sen mukana tulla tietoa siitä, milloin kasvit ovat sadonkorjuuvalmiita. Tämä ilmaistaan joko päivinä tai viikkoina sisällä kasvatettaessa (esim. 55–60 päivää tai 8–9 viikkoa) tai tiettynä kuukautena tai kuukauden osana ulkona kasvatettaessa (esim. syyskuun loppu).

Nämä tilastot eivät kerro tarkalleen sitä, milloin sinun kasviesi sadonkorjuuaika on. Niitä tulisikin pitää vain ohjenuorana. Älä siis korjaa satoa 9 viikkoa kukkimisen alkamisesta vain siksi, koska siemenpaketissa sanotaan niin. Joillain kasveilla kestää kauemmin, kun taas toiset ovat nopeampia. Siitäkin huolimatta näiden tilastojen tulisi pitää sinut oikeilla jäljillä ja auttaa määrittämään, meneekö kaikki kuten pitää.

Kellastuvat lehdet

Yellow Leaf

Aurinkolehtiä voi nähdä kellastuvan koko kasvun ajan. Kun kasvin elämänkaari alkaa kuitenkin kääntyä loppupuolelle, alkavat yhä useammat lehdet kellastua, sillä kasvi lakkaa tuottamasta klorofylliä ja lopulta valmistautuu kuolemaan.

Tämäkään ominaisuus ei kerro kasvattajalle tarkalleen, milloin korjata sato, mutta sitä voi pitää merkkinä siitä, että sadonkorjuuaika on lähellä (tai jo mennyt).

Emit

Pistils

Emit ovat luotettavampi lähde sille, onko kasvisi sadonkorjuuvalmis. Nämä pienet siitepölyä nappaavat karvat aloittavat elämänsä valkoisina/läpikuultavina. Niiden kypsyessä ne muuttuvat läpinäkymättömiksi ja värjääntyvät tumman punaruskeiksi. Yleisesti ottaen kun noin 90 % emeistä on värjäytynyt tämän väriseksi, on kasvi sadonkorjuuvalmis.

Jos tarjolla ei ole parempia vaihtoehtoja, on tämä käytännöllinen tapa selvittää, milloin korjata sato. Se ei kuitenkaan ole paras tapa. Muut tekijät voivat aiheuttaa sen, että kasvi tuottaa jatkuvasti epäkypsiä emejä, vaikka muu kasvi olisikin kypsynyt, minkä ansiosta kasvattaja voi luulla, ettei kasvi ole koskaan valmis.

Trikomit

Trichomes

Itse trikomien tarkkailu on paras tapa määrittää kannabiksen sadonkorjuuaika. Valmistuuhan THC juuri trikomeissa. Nähdäksesi ne selkeästi tarvitset vain hyvin edullisen taskumikroskoopin.

Ideaali suhdeluku sadonkorjuun kannalta on:

 • 70 % valkoisia
 • 15 % meripihkan värisiä
 • 15 % kirkkaita.

Tämä menetelmä on idioottivarma, sillä trikomit eivät valehtele.

Jos haluat lisätietoa, tsekkaa artikkelimme, joka käsittelee oikean kannabiksen sadonkorjuuajan määrittämistä.

Valmistautuminen kannabiksen sadonkorjuuseen

Jos mitenkään mahdollista, kannattaa kasvatustilasi muuttaminen sadonkorjuun aikaiseksi/jälkeiseksi tilaksi. Tätä varten lämpötilan tulisi olla noin 20 °C ja kosteuden noin 50 %.

Paras ajankohta aloittaa itse sadonkorjuuprosessi on aikaisin päivällä ja silloin, kun päivä on kuiva. Jos kasvatat ulkona, on sinulla tietenkin vähemmän sanavaltaa ympäristömuuttujien suhteen. Tarkasta siis säätiedotus ja valitse otollisin hetki.

Kokoa tarpeelliset työkalut, jotka tarvitset pilven sadonkorjuuseen

Kannabiksen sadonkorjuuseen ei tarvita paljoakaan varusteita. On kuitenkin muutama välttämätön työkalu, jotka tarvitaan, jotta kaikki menee sujuvasti:

 • Suurennuslasi: Taskumikroskooppi, suurennuslasi tai älypuhelimen kamera käyvät. Näitä käytetään trikomien tutkimisessa.
 • Trimmaussakset: Terävät ja jykevät oksa- tai kotitaloussakset ovat välttämättömät kasvien katkaisuun. Kypsät kasvit ovat sitkeitä ja kovavartisia, joten kunnolliset oksa- tai pensassakset ovat tähän käyttötarkoitukseen parhaat.
 • Hanskat: Puutarhahanskat voivat olla hyödylliset käsitellessäsi hartsisia oksia.
 • Keruuastia: Tarvitset säiliön, johon asettaa oksat korjatessasi satoa. Suuri taso tai laatikko riittänee.
 • Työpinta-ala/-alue: Selkeä ja puhdas työskentelypinta auttaa sinua etenemään sadonkorjuun vaiheita.
 • Tuuletin: Yksinkertainen oskilloiva tuuletin auttaa kierrättämään ilmaa kuivatessasi pilveä.
 • Ripustimia: Näiden avulla voit ripustaa kannabiksen oksasi kuivumaan oikein.
 • Yrttikuivuri (valinnainen): Voit kuivata pilvesi myös tässä ripustamisen sijaan.
 • Purkkeja: Kannattaa käyttää lasisia, ilmatiiviitä purkkeja, kuten perinteisiä hillopurkkeja, kypsyttääksesi satosi turvallisesti.

Kuinka korjata kannabissato: vaihe vaiheelta

Seuraavassa osiossa selitämme täsmälleen kuinka korjaat kannabiskasviesi sadon. Riippuen kasviesi koosta sekä niiden määrästä, voi prosessi olla melkoisen aikaavievä. Joten valmistaudu työn tekoon.

1. Leikkaa oksat

Cut the branches

Leikkaa kukin budeja kantava oksa läheltä nivelkohtia (eli kohtia, joissa oksa ja päävarsi yhdistyvät). Ei ole tarpeen kerätä oksia, joilla ei ole budeja. Asettele oksat hellävaroen keruuastiaasi, jotta et vahingossakaan vaurioittaisi kukkia.

Tai leikkaa koko kasvi

Riippuen kasvisi koosta, kannattaa joko aloittaa oksien leikkaamisella tai leikata koko kasvi ensin varrestaan. Jos kasvisi ovat suhteellisen pieniä, voi olla kätevämpää leikata koko kasvi ja irrottaa sitten oksat.

Jos kasvisi on kuitenkin todella iso, on huomattavasti helpompi leikata oksat, kun kasvi on vielä pystyssä.

Leikataksesi koko kasvin, voit tehdä leikkuun 12 cm kasvualustan yläpuolelta 45 asteen kulmassa.

2. Trimmaa aurinkolehdet

Trim Fan Leaves

Aurinkolehdet ovat suuria lehtiä, joita kasvaa ympäri kasvia. Leikkaa ne ja säästä muun trimmausmateriaalin lisäksi valmistaaksesi teetä tai kannabisvoita.

3. Trimmaa sokerilehdet

Trim Sugar Leaves

Ennen ripustamista sinun täytyy vielä trimmata sokerilehdet vähentääksesi riskiä siitä, että budimätä pääsisi pilaamaan satosi. Sokerilehdet ovat saaneet nimensä niiden tiiviistä trikomien peitteestään, joten käytä niitä ihmeessä johonkin!

Leikkaa sokerilehdet läheltä budia, mutta varo, ettet tule leikanneeksi itse kukkaa. Trimmaaminen on tavallaan taiteenlaji. Ennen kaikkea se vaikuttaa siihen, kuinka budit kuivuvat ja kypsyvät, millä puolestaan on merkitystä lopulliseen laatuun. Tämän lisäksi hyvä trimmaustyö voi antaa budeille ensiluokkaisen, premium-ulkonäön. Jotkut kasvattajat eivät tästä juuri piittaa, kun taas toisille se on sydämenasia.

4. Ripusta oksat

Hang your branches

Lopuksi sinun on ripustettava oksat kuivumaan. Ripusta ne ylösalaisin siten, että oksien väliin jää riittävästi tilaa. Ympäristön lämpötilan tulisi olla 20 °C, suhteellisen ilmankosteuden 50 % ja tilan tulisi olla pimeä, sillä valo voi vaurioittaa THC:tä. Käytä oskilloivaa tuuletinta pitämään ilman liikkeessä huoneessa, sillä tämä vähentää budimädän riskiä.

Tee parhaasi varmistaaksesi, että tilassa ei ole tuholaisia tai saastuttavia aineita.

5. Kerää jäljelle jäänyt materiaali

Asettelitpa oksasi mihin tahansa pinnalle (säiliöön tai työtasolle), on sille todennäköisesti pudonnut trikomeja. Kerää ne ja käytä valmistaaksesi kannabisvoita tai yhdistä ne olemassa olevaan kiffijemmaasi. Mitään ei heitetä hukkaan!

Eri lajikkeiden satojen korjaaminen

Jos kasvatat pilveä, täytyy sinun oppia erottamaan, milloin kasvit ovat valmiita sadonkorjuuseen. Kaikki lajikkeet kypsyvät eri vauhtia, joten arvailulla ei pääse pitkälle. Esimerkiksi nopeimmat autoflowerit voivat olla valmiita 7 viikon kuluttua itämisestä, kun taas hitaimmilla sativoilla voi kestää 15 viikkoa saavuttaa sadonkorjuu kukkimisensa aloittamisen jälkeen! Yksilöllisten kasvien ja niiden merkkien ymmärtäminen on välttämättömyys, kun toiveenasi on hyvä kasvatuskäytäntö!

Kokeile Vaiheittaista Sadonkorjuuta Kun Alimmat Kukat Eivät Ole Täysin Kypsiä

Jos latvustoa lähellä olevissa kukissa on huomattava määrä pilvisiä ja meripihkan värisiä trikoomeja, jotka osoittavat, että ne ovat kypsiä ja valmiita sadonkorjuuta varten, mutta alempien kukkien kiteet ovat silti täysin kirkkaat ja kaukana valmiista, voit käyttää tekniikkaa, jota kutsutaan vaiheittaiseksi sadonkorjuuksi varmistaaksesi, että jokainen rahtunen kannabista jonka keräät on täysin kypsä.

Tätä menetelmää kutsutaan myös osittaiseksi sadonkorjuuksi tai porrastetuksi sadonkorjuuksi. Tämä menetelmä on niin yksinkertainen, että yllätyt, ettet tullut itse ajatelleeksi sitä. Leikkaat vain valmiit yksittäiset kukat pois, harvenna tarvittaessa jäljellä olevat oksat ja lehdet, jotta vähemmän kypsät kukat saisivat enemmän valoa ja tarkkaile merkkejä siitä, että ne ovat valmiita poimintaan.

Useimmat sisäkasvit vaativat vain kahta vaiheittaista sadonkorjuuta, jotka tehdään noin kahden viikon välein, mutta suuret kasvit saattavat tarvita enemmän.

Huomaa, että suurin osa kasveista kypsyy ylhäältä alas, koska latvusto saa eniten valoa ja enemmän lumeneja yleensä vastaa nopeampaa kypsymistä. Jokainen kasvi on kuitenkin yksilö ja saatat löytää erikoisen fenotyypin, joka kypsyy alhaalta ylöspäin. Jotkut kasvit kypsyvät tasaisesti ylhäältä alas, joten ne eivät ole ehdokkaita vaiheittaiseen sadonkorjuuseen.

Opi jokainen askel kannabiksen sadonkorjuusta ja sen jälkeisestä käsittelystä

On Aika Trimmata Budit

Trimmaaminen, sadonkorjuu, on seuraava vaihe. Budit kannattaa siistiä puhtaaksi, etteivät sokerilehdet valtaa säilytystilaa. Tähän työvaiheeseen tarvitaan työtaso, jonkinlainen alusta, lateksihanskat ja sakset. Itse trimmaamiseen on kaksi tapaa, märkätrimmaus ja kuivatrimmaus.

Märkätrimmaamisella tarkoitetaan kukkien käsittelyä välittömästi niiden leikkaamisen jälkeen, jolloin kosteuspitoisuus on vielä korkea. Tämä pienentää homeriskiä, sillä sokerilehtien poistaminen auttaa kukintoja ”hengittämään” kosteutta pois kuivaessaan. Tämän tekniikan huono puoli on työn sotkuisuus, hanskat ovat välttämättömyys. Tälläkin pilvellä on kuitenkin hopeareunus, sillä sotku on kukintojen hartsia, eli sen voi kerätä talteen ja polttaa ”saksihasiksena”.

Kuivatrimmaus on nimensä mukaisesti kuivien kukintojen käsittelyä. Tämä menetelmä sopii esimerkiksi matalan kosteuden ympäristöihin, joissa homeen vaara ei ole suuri. Kuivatrimmaus johtaa tiukempaan ja kompaktimpaan lopputulokseen, joka on monien mielestä myös esteettisesti kauniimpi.

Riippumatta valitusta metodista, on itse tehtävä täysin sama. Sokerilehdet täytyy irrottaa, mutta puutarhuri voi päättää tapahtuuko tämä budien ollessa kiinni varressa, vai haluaako hän irroittaa ja siistiä budit yksitellen. Sokerilehdet kannattaa kuitenkin säästää, sillä niistä voi tehdä hasista tai muita ekstrakteja.

Opi jokainen askel kannabiksen sadonkorjuusta ja sen jälkeisestä käsittelystä

Kuivaa Budit

Seuraava askel tapahtuu kuivaushuoneessa. Kannabiksen kuivaaminen tarkoittaa ylimääräisen kosteuden poistamista kukintojen sisältä homeen välttämiseksi ja poltto-ominaisuuksien parantamiseksi, märkä budi ei ole miellyttävää poltettavaa. Ennen kuivaamisen aloittamista on valittava siihen soveltuva tila. Tämä voi olla esimerkiksi ylimääräinen huone tai kasvihuoneena käytetty kasvatusteltta. Mikäli budit ovat yhä kiinni varsissa, on pyykkilangan tapaisen ratkaisun virittäminen tarpeen. Irtonaiset budit voi sijoittaa sopivan alustan tai ritilän päälle.

Optimaalisen lopputuloksen takaamiseksi kannabiksen kuivaaminen tulisi tapahtua hitaasti. Budien tunkeminen uuniin saattaa tuntua hyvältä idealta ajansäästön takia, mutta tämän vaikutus makuun on negatiivinen. Terpeenit, kannabiksen mausta ja tuoksusta vastuussa olevat molekyylit ovat haihtuvia ja tuhoutuvat korkeassa lämpötilassa. Kuivaaminen olisi hyvä aloittaa noin 21°C lämpötilassa ja noin 50% suhteellisessa kosteudessa. Sijoita kosteusmittari kuivaustilaan näiden parametrien tarkkailemiseksi. Lukemien ollessa liian korkeita, voi apu löytyä tuulettimista, ilmankuivaajista ja ilmastointilaitteista. Liian matalat lukemat korjaantuvat luonnollisesti lämmittimillä ja ilmankostuttimilla.

Kuivausprosessi ottaa yleensä 2–7 päivää. Kuivumisen edistymistä tulee tarkkailla säännöllisesti budeja kosketellen ja niiden kosteuspitoisuutta arvioiden. Lopputuote on tarpeeksi kuiva siinä vaiheessa, kun varret ja budit rapsahtavat poikki niitä taivutettaessa pelkän taipumisen sijaan.

Video id: 484380359

Kypsytä Kannabis Pehmeäksi Poltettavaksi

Jokainen meistä on varmaan joskus maistanut tykin näköistä budia, joka kuitenkin siitä nautiskellessa repi kurkun rikki karkeudellaan? Ongelma on huonosti kypsytetty budi. Sadon kypsyttäminen lisää kokonaisaikaa siemenestä jointtiin merkittävästi, mutta se lisää sadon laatua ja arvoa huimasti. Kypsytys on pitkitetty kuivausprosessi, joka poistaa kosteuden myös kukintojen sisältä. Tähän ei pelkkä pintapuolinen kuivaus riitä.

Kypsyttäminen tuo esiin lajikkeiden täyden maun ja pehmentää budin suutuntumaa poltettaessa. Nämä vaikutukset perustuvat lehdissä ja kukinnoissa olevan lehtivihreän hajoamiseen ajan kuluessa.

Kypsyttäminen antaa myös lisää potkua sadolle. THC on kukinnoissa happomuodossa THCA:na. THCA muuttuu THC:ksi hajoamalla dekarboksylaasin kautta ja tämä prosessi taas tapahtuu joko lämmittämällä kukintoa tai ajan myötä itsestään. Kypsyttäminen edistää dekarboksylaasin ja nostaa hiljalleen THC-pitoisuutta.

Kannabiksen kypsyttäminen on alusta-ja-unohda -prosessi, jossa työ tehdään aluksi ja sen jälkeen tiedossa on lähinnä passiivista seurailua. Tähän tarvitaan vain riittävä määrä purkkeja, jotta koko sato saadaan mahtumaan niihin.

Video id: 509743497

Jokainen purkki tulisi ladata löyhästi siten, että kapasiteetista on käytössä noin 75% ja sulkea ja sijoittaa ne valolta suojattuun ja viileään paikkaan. Ensivaiheessa kukinnot saattavat näyttää kosteilta, sillä kosteus siirtyy niiden sisältä ulkopinnalle. Tästä kosteudesta hankkiudutaan eroon avaamalla purkit muutaman minuutin ajaksi joitakin kertoja päivässä. Näin kosteus siirtyy ympäröivään huoneilmaan ja ilma vaihtuu raikkaaseen. Tätä aktiviteettia tulisi siis harrastaa vähintään muutaman kerran päivässä ensimmäisen viikon ajan.

Viikoilla 2 ja 3 kosteuden vähentämiseksi riittää, kun purkkeja avataan kerran päivässä muutamaksi minuutiksi. Kolmen viikon kypsytyksen jälkeen budit ovat sopivan kuivia ja poltteluelämyksen laatu on parantunut huomattavasti savun pehmetessä. Jotkut kasvattajat suosivat pidempiä, jopa 8 viikon kypsytysaikoja maun ja voimakkuuden maksimoimiseksi. Kannabista voi kypsyttää 6 kuukautta tai yli aiheuttamatta harmia sadon laadulle, eli myös pidemmän tähtäimen säilömisprojekti on mahdollinen puutarhurin niin halutessa.

Over and under-watering

Opi jokainen askel kannabiksen sadonkorjuusta ja sen jälkeisestä käsittelystä
Opi jokainen askel kannabiksen sadonkorjuusta ja sen jälkeisestä käsittelystä
Opi jokainen askel kannabiksen sadonkorjuusta ja sen jälkeisestä käsittelystä
Opi jokainen askel kannabiksen sadonkorjuusta ja sen jälkeisestä käsittelystä

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

Categories
eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun