Sadonkorjuun Aika

Osa 1 / Intro

Loppu lähestyy ja toivonkin, että minusta on ollut apua tavoitteessasi täyttää puutarha useille vihreillä kaunottarilla. Oli miten oli, kaikilla teillä on nyt vaadittavat perustiedot laatukannabiksen kasvattamiseen, vaikka toki ensikertalaiselle sattuu todennäköisesti kasvatusprojektin aikana muutamia virheitä, joiden johdosta sato saattaa olla määrän (ja pienemmissä määrin laadun) puolesta hieman huippusuoritusta alhaisempi. Jos hommat menivät pienten mokien sijaan totaalisesti reisille, niin toivon sinun saaneen matkan varrella hyödyllistä oppia, joka auttaa kunnolliseen suoritukseen seuraavalla kerralla.

Useimmat virheet ovat typeriä ja helposti vältettäviä, joten jatka tutkimusmatkaasi kannabiksen maailmaan ja haali kaikki mahdollinen teoreettinen osaaminen, tieto on valtaa! Mikäli kaikki puolestaan meni sujuvasti noin 8-10 viimeisen kukitusviikon ajan, tämä siis aika jonka kukkimisprosessi useilla lajikkeilla vaatii kunnolliseen lopputulokseen, niin nyt on sadonkorjuu aika. Olettaen ettet ole antanut kasveillesi yliannostusta ravinteiden suhteen, tulisi kaikissa sinun puskissasi olla nyt näkyvissä budeja poimijaansa odottamassa.

 

Liika määrä mitä tahansa aiheuttaa yleensä ongelmia, liian vähän on yleensä parempi vaihtoehto. Mitä lähemmäksi kukkimiskauden loppu tulee, sitä laimeampia ravinneseoksia sinun tulisi käyttää ja lopulta vaihtaa pelkkään veteen viimeisten parin viikon ajaksi. Kasvien mahdollinen kellastuminen ei ole huono asia tässä kohtaa, itse asiassa päinvastoin. Se nimittäin tarkoittaa, että kasvisi imevät itseensä viimeisenkin ravinnehippusen lehdistä, joka puolestaan tarkoittaa maun puolesta miellyttävämpää poltettavaa kasvien ravinnejäämien ollessa pienempiä.

 

Osa 2 / Märkätrimmaus

On olemassa useita hyviä tapoja hoitaa rakkaiden kasviesi sadonkorjuu oikein. Sopivimman tavan valitseminen riippuu mieltymystesi lisäksi pitkälti kasviesi lukumäärästä ja niiden koosta. Yleisin käytetty tapa ja samalla myös suositukseni on kasvien märkätrimmaus. Tässä metodissa siirrymme heti kasvien kypsyttyä parturoimaan niitä yksi kerrallaan. Otamme kypsän kasvin ja leikkaamme sen haarat vuorotellen irti samalla trimmaten budeista ylimääräiset lehdet pois.

Näiden lehtien THC-pitoisuus on korkea, eli haluat ehkä laittaa ne syrjään odottamaan jatkokäyttöä, niistä kun voi valmistaa esimerkiksi hasista. Hasiksen valmistusta ja sen laatua silmällä pitäen sinun kannattaa suosiolla lajitella suuremmat hartsikristalleista vapaat lehdet erilleen, niiden THC-pitoisuus kun on matalampi. Suuremmat lehdet voisi itse asiassa halutessaan leikata pois jo pari-kolme päivää ennen varsinaista sadonkorjuuta, ehkä jopa aiemmin.

Tekemällä tämän teet itsellesi palveluksen helpomman ja nopeamman trimmauksen muodossa, sillä nämä isot lehdet sinun tulee poistaa joka tapauksessa. Päätä itse missä vaiheessa haluat tehdä tämän vaiheen. Eräs varhaisemman leikkuun hyvistä puolista on, että jos päätät tehdä tämän vaikkapa viikkoa ennen varsinaista sadonkorjuuta, annat vielä lehtien katveessa kasvaneille pikkubudeille ylimääräistä valohoitoa. Parhaassa tapauksessa tämä voi johtaa vielä merkittäväänkin kehitykseen ja kypsymiseen jäljellä olevan viikon aikana.

Trimmaamalla kasvisi märkinä voit tehdä paljon tarkempaa ja nätimpää jälkeä kuivana trimmaamisen sijaan, joten tämä tapa auttaa sinua repimään kaiken irti kasviesi todellista potentiaalista. Ensimmäisellä kerralla sinulla menee todennäköisesti hieman ylimääräistä aikaa parhaita työskentelytapoja etsiessäsi, mutta jo 10 minuutin jälkeen sinulla on todennäköisesti jonkinlainen käsitys siitä, miten saada haluamaasi jälkeä. Itse trimmaaminen ei ole varsinaisesti vaikeaa, mutta parhaiden tekniikoiden opettelu auttaa sinua parhaaseen lopputulokseen.

 

Pidä aina huoli siitä, että sinulla on oikeanlaiset työkalut, kun aloitat varsinaisen trimmaustyön. Tähän tarkoitukseen sopii parhaiten keritsimen malliset leikkurit. Suosittelemme kokeilemaan useita erilaisia malleja, jotta voit valita parhaiten käteesi sopivan työkalun. Kun teet tämän työn kerralla kunnolla, pääset aloittamaan seuraavat sessiot parhailla mahdollisilla välineillä.

Halvat leikkurit ja tylsät sakset eivät ole välttämättä ole paras valinta tähän vaiheeseen. Ne aiheuttavat pitkässä juoksussa todennäköisesti ongelmia leikkuun kanssa ja mitä luultavimmin pitkittävät leikkaamiseen kuluvaa aikaa. Vain pieni hetki leikkuun aloittamisesta ja työkalusi ovat todennäköisesti tahmaisen THC:n peitossa. Mikäli sinulla ei ole sopivia välineitä leikkurien putsaamiseen niiden saaminen uudelleen siisteiksi voi olla suuren työn takana.

Huonot työkalut tuppaavat hajoamaan, jos niiden saranakohtaan pääsee liikaa THC:ta. Jos siis työskentelet halvoilla välineillä, niin on entistä tärkeämpää pitää saatavilla varakappaleita, jotta voit jatkaa työtäsi, jos leikkuri hajoaa tai jumittaa.

Osa 3 / Kuivatrimmaus

Vaihtoehtoinen lähestymistapa märkätrimmaukselle on kuivatrimmaus. Tätä tekniikkaa käytettäessä kasvien annetaan kuivaa ennen leikkaamista. Haarat katkaistaan ja sijoitetaan tai ripustetaan kuivumaan kuivaan paikkaan. Tällä tapaa kuivaaminen vie hieman enemmän aikaa verrattuna märkätrimmaamiseen. Tätä keinoa käytetäänkin lähinnä silloin, kun kasveja on suuri määrä ja aikaa käytettävissä vain vähän.

 

Kuivaneet budit ovat helpompia siistiä ja niistä tulee vähemmän kauniita. Myös THC:n hävikki on suhteessa suurempi, sillä se varisee helpommin irti kuivista lehdistä. Tämä on kuitenkin suhteellista, budeissa ja kasveissa tulee silti olemaan valtava määrä THC:ta. Mitä kuivempaa materiaali on, sen helpommin THC siitä irti käsiteltäessä varisee. Tämä trimmausmenetelmä on käytössä erityisesti ulkona kasvatetun marihuanan käsittelyssä.

Valtavat kasvit ripustetaan ylösalaisin kuivatustilaan ja niiden kuivettua ne leikataan systemaattisesti. Samaa menetelmää voi suositella myös suurelle määrälle sisällä kasvatettuja pieniä kasveja. Ripusta ne ylösalaisin, anna kuivua ja leikkaa. Ei ole olemassa huonoa tapaa trimmata kannabista, on vain erilaisia tapoja, jotka sopivat erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.

Osa 4 / Trimmaustila

Sinun tulisi etsiä trimmaustilaksi paikka, joka soveltuu tarkoitukseen mahdollisimman hyvin. Mikäli kasvatustilasi on tarpeeksi suuri, on se paras paikka suorittaa myös kuivaaminen. Voit antaa ilmanvaihdon olla päällä koko kuivumisprosessin ajan. Mikäli tämä ei ole mahdollista ja joudut suorittamaan leikkuun toisessa huoneessa tulet huomaamaan, että kasveista lähtee varsin voimakas tuoksu. Tällaisessa tilanteessa haluat ehkä pitää ovet suljettuina ja availla niitä vain silloin, kun otat uuden kasviyksilön käsittelyyn.

Yritä pitää huoli siitä, ettet missään olosuhteissa ärsytä naapureitasi. Vaikka polttelijat rakastavatkin tuoreen kannabiksen tuoksua, voi se voimakkaana tuoksuna olla monille vastenmielinen kokemus. Pienen pumpun käyttö yhdistettynä aktiivihiilifiltteriin auttaa sinua pitämään hajutasot aisoissa leikkuun aikana. Vaihtoehtoisesti haluat myös ehkä harkita sellaista tilaa, jossa ympäristöön karkaavat hajut eivät häiritse ketään. Huomaat leikkaamisen aloitettuasi pian, että olet tottunut kannabiksen hajuun, eikä se tunnu enää niin voimakkaalta. Älä kuitenkaan aliarvioi tätä yksityiskohtaa, sillä häiritsevällä hajulla voi olla ikäviä seurauksia.

Osa 5 / Kuivatushuone

On hyvin tärkeää saattaa sato huolella loppuun asti, sillä olisi suuri sääli, mikäli usean kuukauden työ valuisi hukkaan budien homehtuessa. Paras ympäristö kukintojen kuivaamiseen on kuiva, viileä ja pimeä huone noin 15-22 asteen lämpötilalla.

Budien kuivatukseen käytetyn tilan ei tarvitse olla erityisen lämmin, sillä aktiiviset aineosat tarvitsevat aikaa kypsyäkseen parhaalla mahdollisella tavalla, jotta saat toivotut vaikutukset parhaiten esiin poltellessasi satoasi. On parempi kuivata kukinnot pikkuhiljaa reilun ajan kera, kuin tunkea ne liian lämpimään ympäristöön nopean kuivumisen toivossa.

Tämä tyyli ei missään olosuhteissa nosta satosi laatua. Budien laittaminen uuniin tai mikroon nopean kuivumisen vuoksi on yksiselitteisesti huono idea, joten vältä tätä, vaikkei sinulla olisikaan mitään muuta poltettavaa. Laadun heikkenemisen huomaat paitsi mausta, joka on todennäköisesti terävä ja paha, mutta myös pilvestä, joka jää todennäköisesti heikoksi ja tuskin saavuttaa kovin nautinnollisia mittasuhteita. Kannabis tarvitsee aikaa päästäkseen täyteen loistoonsa. Pelkästään se, että budisi on kuivaa ei vielä tarkoita, että se olisi polttokelpoista.

 

Kun laitat budit kuivumaan kuivaustilaan, varmista että ilma pääsee kiertämään hyvin niiden ympärillä. Niiden laskeminen esimerkiksi sanomalehden päälle tai muulle kiinteälle pinnalle on huono idea. On olemassa erityisiä kuivaustelineitä, jotka ovat erittäin suositeltavia ratkaisuita kannabiksen kuivattamiseen. Näissä telineissä on pinnoja tai verkko, johon voit huoletta levittää budisi ja olla varma, että tarvittavat määrä ilmaa pääsee liikkumaan myös kukintojen alapuolella. Jos vain työnnät budit kaappiin pahvin päällä, niin pahvin kanssa kosketuksissa oleva pinta menettää vähemmän kosteutta, mikä puolestaan johtaa helpommin epätoivottuihin ilmiöihin, kuten esimerkiksi homeeseen.

Budit on parempi asetella kuivumaan vieretysten, mieluummin kuin laittaa ne päällekkäin. Jos home nimittäin sattuu tarttumaan satoosi, niin se leviää helposti budista toiseen. Pyöreästi 75% märän kukinnon painosta on poistettavaa vettä. Kun tämän veden poistaminen muodostuu ongelmaksi tai tapahtuu liian hitaasti, on riski homeesta todellinen. Jos sinulla on sadonkorjuun jälkeen 500 grammaan kukkaa, niin voit odottaa sen tipahtavan noin 125 gramman luokkaan sen kuivuttua.

Liian alhaiset lämpötilat voivat myös johtaa siihen, että kukinto pysyy kosteana liian pitkään ja saattaa homehtua. Homeitiöitä lentelee ilmassa aina, mutta ne muodostuvat ongelmaksi kukinnollesi vasta siinä vaiheessa, kun luot niille edellytykset huonoilla olosuhteilla. Liian vähäinen ilmankierto, johtuen esimerkiksi liian pienestä tai liian tiukasti suljetusta kuivatustilasta tai kovalla pinnalla kuivaaminen ilmaa läpäisevän ritilän tai vastaavan sijaan ovat yleisimpiä syitä homeongelmiin. Homeen pelko on yleisesti ottaen melko aiheeton, edellyttäen että huomioit nämä edellä mainitut suositukset ja vinkit.

Osa 6 / Kypsytys

Kannabiksen kypsyttämisen ja kuivaamisen välillä on suuri ero. Jo noin yhden viikon jälkeen pienemmät budisi ovat kuivia, siinä missä keskikokoisilla ja isoilla yksilöillä voi mennä parikin viikkoa. Mikäli satosi sattuu muodostumaan valtavista hirviöistä, niin voit ehkä lisätä tuon parin viikon päälle vielä muutaman päivän. Voit vapaasti valita, haluatko kuivata jättiläisbudit kokonaisina, vai kenties leikellä niitä pienemmiksi. Johtuen kukintojen rakenteesta, isot budit nimittäin koostuvat pienistä yhteen kasvaneista budeista, niiden pilkkominen pienempiin paloihin voi helpottaa prosessia.

Pienemmät kukinnot kuivuvat nopeammin, joten mikäli aika on sinulle tärkeä tekijä, sinun kannattaa pilkkoa ne pienempiin osiin. Salaisuus kukinnon kuivuusasteen määrittämiseen on napata kiinni isomman budin oksasta ja taivuttaa sitä. Oksan napsahtaessa poikki terävästi tiedät kukinnon olevan tarpeeksi kuivaa. Älä tee päätöstä satosi kuivuudesta katkomalla pieniä oksia, ne voivat kyllä katketa, mutta kaikkien kukintojen tulee olla täysin kuivia ennen kypsytysvaihetta. Kuivat budit ovat hyvää poltettavaa toisen viikon jälkeen. Ne eivät ole vielä täydessä iskussa, mutta ajavat kyllä asiansa.

 

Lopulta on tullut aika testata satoasi, tietäen kuitenkin, että laatu tulee vain parantumaan ajan myötä. Kun budisi ovat lopulta läpikotaisin kuivia, on aika miettiä miten säilöä ne. Laadun pitämiseksi korkeana säilytyspaikan tulisi olla valoton ja viileähkö tila, joten laita kukinnot esimerkiksi lasi- tai muovipurkkiin jonnekin pimeään, sillä valo tuhoaa THC:ta. Mikäli kaikki kukinnot eivät ole täysin kuivia ja sijoitat näitä kosteita kukintoja kuivien sekaan, on todennäköistä, että nämä kosteat kukinnot luovuttavat kosteutta myös jo kuiville budeille.

Nyt sinun tulee jättää budit hetkeksi kypsymään rauhassa. Suositus on vähintään pari viikkoa, mikä tarkoittaa noin kuukauden kokonaisaikaa sadonkorjuusta polttelutuokioihin. Kiitos tämän kypsytysprosessin on satosi laatu kuitenkin aiempaa miellyttävämmän makuista ja lisäksi pilvikin paranee budin kypsyessä. Kuten todettua, kannabis tarvitsee aikaa. Tämän kuukauden mittaisen kuivatus- ja kypsytysprosessin jälkeen maun pitäisi olla melko kehittynyt, joskin jotkut lajikkeet saattavat tarvita hieman pidempiä aikoja huippunsa saavuttamiseen.

Joten loppu hyvin, kaikki hyvin. Nyt meillä on vielä hyvä määrä trimmauksessa poistettua THC:ta tihkuvaa lehteä, mistä voimme vielä tehdä jotakin fantastista nautittavaa. Lopputuloksena meillä on siis poltettavan budin lisäksi hyvä määrä materiaalia esimerkiksi hasiksen tai kannabisöljyn tekoon, tai kenties sinua kiinnostaa kokeilla valmistaa niitä näkemiäsi herkullisen näköisiä leivoksia? Mahdollisuuksia on rajattomasti.

OLETKO 18-VUOTIAS TAI YLI?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias