Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä


By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Kehittyessäsi kannabiksen kasvattajana tulet kohtaamaan joukon erilaisia haasteita. Tulet mitä todennäköisimmin törmäämään tautien ja tuholaisten lisäksi myös ravinnelukkoon jossain kohtaa kasvattajauraasi. Ravinnelukon oireet saattavat vaikuttaa hälyttäviltä, mutta sinun ei tarvitse huolestua liikaa. Alta löydät keinot siihen, kuinka korjaat tämän ongelman sen ilmestyessä ja kuinka estät sen esiintymisen myös tulevaisuudessa.


Mikä on ravinnelukko ja mistä se aiheutuu?

Kannabiksen ravinnelukko syntyy silloin, kun kasvit eivät kykene imemään itseensä maaperästä ravinteita, jotka ne tarvitsevat selviytyäkseen, kehittyäkseen ja kasvaakseen. Jopa silloin, kun kasvualusta sisältää kaikki tarpeelliset ravinteet, osoittavat kasvit ravinnepuutoksen merkkejä, sillä ne eivät kykene hyödyntämään ravinteita.

Käytännössä katsoen kasvisi nälkiintyvät, vaikka ne ovat ruoan ympäröiminä. Kasvualustan pH-arvolla on suuri vaikutus kasvin ravinteiden käytölle. Kirjaimet "pH" ovat peräisin englanninkielen sanoista "potential of hydrogen", vedyn potentiaali. pH-arvo on kasvualustan happamuuden tai emäksisyyden mittayksikkö. pH-asteikko on 0–14, jossa arvot 0–6 merkitsevät happamuutta, 7 neutraalia arvoa ja 8–14 emäksisyyttä.

Kannabis kukoistaa pH-arvossa 5,5–6,5 hydroponisissa järjestelmissä ja pH-arvossa 6,0–6,8 maaperäjärjestelmissä. Pidä pH:si tällä vaihteluvälillä, niin kasvisi kykenevät hyödyntämään kaikki tarvitsemansa ravinteet. Jos pH-arvo karkaa liian korkeaksi tai matalaksi, voi seurauksena olla kannabiksen ravinnelukko.

Medir el pH con un tester
Medir el pH con un test

Ravinnelukko vai ravinnepuutos?

Ravinnelukon ja ravinnepuutoksen oireet ovat keskenään lähes identtiset. Tämä käykin järkeen, ottaen huomioon, että molemmat ongelmat aiheutuvat mineraalien puutteesta kasvisolukossa. Juurisyy on kuitenkin hieman eri.

Ravinnelukko voi esiintyä jopa tarpeellisten ravinnemäärien tapauksessa – kasvit eivät yksinkertaisesti pysty hyödyntämään niitä. Puutokset puolestaan voivat ilmetä myös kasvualustan ollessa pH-arvoltaan ideaali, jos ravinnetasot ovat riittämättömät.

Ravinnelukon merkit kannabiksessa

Kasvattajana kykenet paremmin selvittämään kasviesi ongelmat, jos tiedät, kuinka tunnistaa ne. Alla opit huomaamaan ravinnelukon merkit.

Kasvunopeuden hidastuminen / kitukasvuisuus

Kannabiskasvit tarvitsevat useita tärkeitä ravinteita selvitäkseen ja kasvaakseen. Makroravinteet, kuten typpi, ovat erityisen tärkeässä osassa kasvin kasvua. Typpi auttaa valmistamaan klorofyllimolekyylejä, joita kasvit tarvitsevat vangitakseen auringonvaloa. Lisäksi sitä tarvitaan myös aminohappomolekyyleihin, joita kasvit tarvitsevat rakenteelliseen kehitykseensä. Kun kasvit eivät saa tärkeimpiä mineraaleja, hidastuu niiden kasvunopeus, eivätkä ne kukoista.

Kellastuvat lehdet

Kellastuvat lehdet aiheutuvat ongelmasta nimeltä kloroosi eri viherkato, ja ovat merkittävä ravinnelukon oire. Huomaat kasvin alalehtien muuttavan väriään ensin, värimuutoksen siirtyessä pikku hiljaa yhä ylemmäs. Kuten juuri mainitsimme, on typpi merkittävässä osassa klorofylli- eli lehtivihreämolekyylien muodostumista. Ilman tarpeellisia tasoja, ei kasveilla ole tarvittavia resursseja muodostamaan tätä vihreää pigmenttiä.

Hojas amarillentas
Hojas amarillentas

Lehtien värimuutokset

Kasvit eivät pelkästään muutu keltaisiksi kannabiksen ravinnelukon iskiessä – värivaihtoehtoja on monia. Saatat esimerkiksi törmätä ruskean, violetin ja punaisen sävyihin.

Lehtien käpertyminen

Monet ravinteet ovat tärkeitä lehtien terveyden kannalta. Erityisesti typpi mahdollistaa lehtien kasvamisen vehreinä ja fosfori puolestaan auttaa näitä kasvin osia auringonvalon vangitsemisessa, varastoimisessa ja muuttamisessa. Ravinnelukon aiheuttama mineraalien puute voi aiheuttaa sen, että **lehdet lähtevät käpertymään joko ylös- tai alaspäin.

Lehtien kärkien palaminen

Palaneet lehtien kärjet ovat jälleen yksi kosmeettinen merkki, josta voit huomata kasviesi kärsivän ravinnelukosta. Tämä huolta aiheuttava ilmiö esiintyy pääosin johtuen typen puutteesta, joka leviää lehtisolukkoon saakka.

Puntas de hojas quemadas
Puntas de hojas quemadas

pH-epätasapaino

Yllä mainitut oireet ovat usein samoja ravinnepuutosten tapauksessa. Erottaaksesi, kumpi ongelma on kyseessä, täytyy sinun testata multasi pH-arvo (lisää tästä myöhemmin). Alemmat pH-vaihteluvälit häiritsevät makroravinteiden ja toissijaisten ravinteiden, kuten kalsiumin ja magnesiumin, ottoa[1]. Kun pH nousee liian korkeaksi, on kasveilla puolestaan vaikeaa hyödyntää mikroravinteita.

Kuinka korjata kannabiksen ravinnelukko

Olet siis nyt tietoinen kannabiksen ravinnelukon oireista. Seuraavaksi opit toimenpiteet, joita sinun tulisi suorittaa huomatessasi näiden merkkien ilmaantumisen. Näihin strategioihin lukeutuvat pH-arvon säätäminen, kasvualustan huuhtelu ja lehtiruokinta. Lue lisää näistä ja muista tekniikoista alla.

Säädä pH-arvoja

Kuten olet tässä vaiheessa varmasti tietoinen, aiheuttavat vääränlaiset pH-arvot ravinnelukkoa. Jos testaat kasvualustasi pH:n, eikä se ole ideaalin vaihteluvälin sisällä, täytyy sinun saada se sinne takaisin. Tämän voi hoitaa usealla eri tavalla. Markkinoilta löytyy laaja valikoima tuotteita, joilla pH-arvoa voi nostaa tai laskea.

Jos olet enemmän tee se itse -tyyppiä, voit käyttää sitruunaa ja viinietikkaa laskeaksesi pH-arvoa ja ruokasoodaa kohottaaksesi sitä. Muista annostella näitä aineita vain pieninä määrinä ja pikku hiljaa. Testaa pH jokaisen annostelukerran jälkeen ja jatka tuotteen käyttöä, jos tarpeen.

Huuhtele kasvualustaa

Synteettiset lannoitteet toimivat hyvin, mitä ravinnepuutosten nopeaan korjaamiseen tulee. Nämä ioniset suolat voivat kuitenkin kertyä multaan ajan mittaan aiheuttaen pH:n vaihtelua ja näin ollen johtaen ravinnelukkoon.

Hyvä uutinen on, että ne ovat vesiliukoisia. Tauko ravinteiden annostelusta ja kasvualustan huuhteleminen pH-tasapainotetulla vedellä voi auttaa poistamaan suolakertymiä ja palauttamaan kasvualustan optimaalisen pH-arvon. Huuhtele multaa useiden päivien ajan, ennen kuin alat testata sen pH:ta. Jatka normaalia lannoitusaikatauluasi, kun tulokset näyttävät 5,5–6,5 pH:n vesiviljelmässä tai 6,0–6,8 pH:n mullassa.

Käytä kelatoituja ravinteita

Kelatoidut lannoitteet tarjoavat vaikuttavia etuja verrattuna perinteisiin mineraalisuoloihin. Ne on suunniteltu tavalla, joka tekee niistä paremmin saatavilla olevia kasveille. Ne vastustavat myös paremmin ravinnelukkoa, auttaen näin ollen ehkäisemään puutoksia tulevaisuudessa.

Fertilizantes quelados
Fertilizantes quelados

Käytä lehtiruokintaa

Lehtiruokinta tarkoittaa ravinneliuoksen sumuttamista suoraan kasvien lehdille. Kannabislehdissä on lukemattomia pikku reikiä, lehtihuokosia, jotka mahdollistavat kaasunvaihdon. Ioniset ravinteet voivat päästä kasvisolukkoon lehtihuokosten kautta, ja näin tehdessään ohittaa koko juuriston. Samalla kun korjaat kasvualustan ongelmia, harkitse annostelevasi lehtiruokintaliuosta vähentääksesi mahdollisten puutosten vaikutuksia.

Hienosäädä lannoitusaikatauluasi

Vääränlaisen pH:n lisäksi ravinnelukko voi esiintyä maaperän liiallisen suolamäärän vuoksi. Jos näin käy, johtuu se todennäköisesti siitä, että olet lannoittanut kasvejasi liikaa. Harvenna lannoitustiheyttä ja harkitse pH-säädetyn veden annostelemista yhdessä ravinteiden kanssa joka kerta, kun lannoitat kasvejasi.

Kuinka korjata ravinnelukko kasvatettaessa mullassa

Ravinnelukko voi syntyä monissa eri kasvualustatyypeissä. Useimmat kasvattajat valitsevat alustakseen mullan. Tällä kasvualustalla on monia sille ominaisia etuja ja haittapuolia, eikä se ole immuuni ravinnelukolle.

Jos epäilet tämän ongelman syntyneen, täytyy sinun ensin testata mullan pH-arvo nähdäksesi, mikä tilanne on. Jos arvo ei ole kunnossa, korjaa se edellä mainituilla pH-arvoa kohottavilla tai laskevilla tuotteilla. Vaihtoehtoisesti, yllä mainittujen suositusten lisäksi, voit käyttää dolomiittista kalkkikiveä tai puun tuhkaa boostataksesi pH:ta. Jos puolestaan haluat laskea pH:ta, lisää multaan rikkiä, jonka mikrobit muuttavat rikkihapoksi.

Lisäksi useat erilaiset luonnonmukaiset mullan parannukset voivat auttaa muuttamaan pH:ta ajan mittaan ja ehkäisemään kannabiksen ravinnelukon riskiä. Laskeaksesi multasi pH-arvoa, lisää siihen kompostia, lantaa tai sinimailasjauhoa. Vastakkaisen reaktion aikaan saadaksesi sisällytä multaan jauhettuja osterinkuoria, murskattuja kananmunankuoria ja lehtipuun tuhkaa.

Lisäksi mikrobi-inokulaattien käyttäminen auttaa boostaamaan ravinteiden kierrätystä mullassa, mikä tekee mineraalit kasvien saataville pikku hiljaa sen sijaan, että ne olisivat välittömästi käytettävissä. Tämä poistaa kuvioista synteettisten lannoitteiden käytön aiheuttaman suolan kertymisriskin. Voit hyödyntää mykorritsasientä, maitohappobakteereja ja Trichoderma-sieniä saavuttaaksesi tämän vaikutuksen.

Dolomitic Lime
Dolomitic Lime

Ravinnelukko kukkimisvaiheen alussa

Kukkimisvaiheen alku on äärimmäisen tärkeä hetki kasvusyklissä ja asettaa puitteet menestyksekkäälle sadolle. Jos ravinnelukko syntyy tänä aikana, voi se merkittävästi heikentää budiesi laatua.

Sen sijaan, että pommittaisit kasviasi niin monilla ravinteilla kuin mahdollista tänä aikana, pyri annostelemaan tiettyjä mineraaleja kohtuullisissa määrissä. Jos kasvatat synteettisten ravinteiden avulla, vaihda asteittain kukkimisvaiheen koostumukseen, joka sisältää kukkimisvaiheen kannalta ideaalin typen, fosforin ja kaliumin suhteen. Jos jatkat suurten typpipitoisuuksien annostelemista kasvin alkaessa kukkia, saatat aiheuttaa ravinnelukon.

Ravinnelukko kukkimisvaiheen lopussa

Ravinnelukko voi saada aikaan vahingollisia vaikutuksia myös kukkimisvaiheen loppupuolella, kun kallisarvoiset budisi kypsyvät ja kehittävät kannabinoidisisältöään. Vaikka monet kasvattajat alkavatkin huuhdella kasvejaan silkalla vedellä noin kaksi viikkoa ennen sadonkorjuuta, tarvitsevat kasvit silti ravinteita tätä edeltävinä viikkoina.

Jatka kasviesi lannoittamista tasapainotetulla kukkimiskoostumuksella, ja tee ennaltaehkäisevää pH-testausta varmistaaksesi, että multa on ideaalilla vaihteluvälillä. Jos se ei ole, voit toimia nopeasti, ennen kuin vahinkoa ehtii edes tapahtua. Älä odota, kunnes kasveissasi alkaa näkyä oireita, ennen kuin teet tarvittavia muutoksia!

Kuinka korjata ravinnelukko kasvatettaessa kookoskuidussa

Kookoskuitu eroaa mullasta kasvualustana pääosin siinä, ettei se sisällä lähes lainkaan ravinteita. Tämä antaa kasvattajille täydellisen hallinnan siitä, mitä ravinteita kasvinsa saavat. Kookoskuitu mahdollistaa myös erinomaisen valuman ja ilmankierron. Tästä huolimatta ravinnelukkoa voi esiintyä myös kookoskuitua käytettäessä. Huolimatta mullan ja kookoskuidun eroista, säilyy suurin osa periaatteista samoina. Myös kookoskuidun kohdalla tulee rutiininomaisesti mitata pH-arvoja ja tarkkailla myös EC-arvoja eli sähkönjohtavuutta.

Tämän lisäksi voit suorittaa toimenpiteitä parantaaksesi kookoskuidun rakennetta, mikä voi auttaa ravinteiden imeytymisessä ja ehkäistä niitä kertymästä liiaksi juurten ympärille. Sekä matojen uloste että vermikuliitti ovat erinomaisia nappaamaan ravinteita ja säilyttämään niitä siihen asti, että ympäröivät kasvit tarvitsevat niitä.

Kuinka ehkäistä kannabiksen ravinnelukko

Kannabiskasvattajana voi sinun todeta olevan tiettyjen aikasidonnaisten paineiden alaisena kasvukauden aikana. Jokaisen kasvattamasi lajikkeen kohdalla on tietty määrä päiviä itämisen ja sadonkorjuun välillä. Kaikki, mikä menee pieleen tänä aikana, aina taudeista ravinnelukkoon, voi heikentää kasvin suorituskykyä ja pakottaa ne palautumaan ongelmistaan tietyn aikaa.

Tähän sääntöön on toki olemassa tiettyjä poikkeuksia, kuten valojaksoisten kasvien pitäminen jatkuvassa vegetatiivisessa vaiheessa sisätiloissa. Ravinnelukko voi siitä huolimatta vaikuttaa satoon myös näissä olosuhteissa.

Jos teet kaiken mahdollisen estääksesi ravinnelukon syntymistä, tulet säästäneeksi valtavasti aikaa ja ponnistelua. Tässä ovat parhaat tavat estää tätä ongelmaa syntymästä alun alkujaankaan:

Testaa mullan ja veden pH
Sen lisäksi, että takaat multasi pH:n olevan ideaalilla vaihteluvälillä, tulisi sinun myös tehdä testejä vesivarannoillesi ja ravinneliuoksillesi varmistaaksesi, ettet tule jatkuvasti kylvettäneeksi juuriasi liian happamilla tai emäksisillä nesteillä. Voit annostella pH:ta tasapainottavia tuotteita, jos testituloksesi eivät ole toivottavat.
Käytä laadukkaita ravinteita
Jos käytät synteettisiä ravinteita, osta vain parasta, johon sinulla on varaa. Laadukkaat ravinteet sisältävät tietynlaiset sisällöt, jotka on suunniteltu auttamaan kasveja kukoistamaan niin vegetatiivisen vaiheen kuin kukkimisenkin aikana. Nämä huolella räätälöidyt tuotteet vähentävät ravinnelukon syntymisen riskiä.
Lannoita säännöllisesti
Pitäydy tiukassa lannoitusaikataulussa. Kirjoita ylös ajat, jolloin olet lannoittanut kasveja ja merkitse myös tarkalleen määrät. Tämä estää sinua menemästä liiallisuuksiin ja auttaa sinua helposti vähentämään määriä, jos ravinnelukon oireita alkaa ilmetä.
Viljele elävää maaperää
Tee kaikki voitavasi edistääksesi mikrobien elämää mullassasi. Käytä kuolleita ja/tai eläviä katteita sekä hyödyllisiä sieniä ja bakteereja. Nämä elämänmuodot auttavat ehkäisemään **suolastressiä, joka voi omalta osaltaan olla aiheuttamassa ravinnelukkoa.
Viljele luonnonmukaisesti
Luonnonmukainen viljely vähentää merkittävästi ravinnelukon esiintymistä. Sen sijaan, että multa hukutettaisiin ionisiin ravintosuoloihin, nojaa tämä lähestymistapa siihen, että mikrobit vapauttavat tasaisesti ravinteita kasvin juuriin.

Pidä kasvejasi silmällä
Pysy viljelmästäsi kärryillä ja tarkasta kasvejasi jatkuvasti puutosten oireiden varalta. Sen sijaan, että annostelisit vain automaattisesti lisää ravinteita, tarkasta ensin pH:si määrittääksesi ongelman juurisyyn ja korjaa se sitten asianmukaisesti.

Ravinnelukko: toipuvatko kannabiskasvit siitä?

Hyviä uutisia! Kannabiskasvisi kykenevät kyllä toipumaan ravinnelukosta! Ne palautuvat siitä kuitenkin siitä paremmin ja nopeammin vain, jos hoidat tilanteen asianmukaisesti. Ryhdy toimenpiteisiin palauttaaksesi maaperän pH ja korjaa nopeasti puutoksen merkit, niin kasvisi toipuvat ravinnelukosta taas täyteen kukoistukseensa.

Ravinnelukon toipumisaika

Aika ravinnelukosta toipumiseen vaihtelee ja riippuu monista eri tekijöistä. Tilanteen vakavuus on merkittävässä osassa. Merkkien huomaaminen aikaisessa vaiheessa ja kasvualustan pH:n säätäminen lyhentää aikaa, jonka kannabiskasvisi tarvitsevat toipuakseen.

Vaikka olisitkin myöhässä tilanteen diagnosoimisen suhteen, voivat kasvisi palautua takaisin normaaliin muutamassa viikossa. Hyväksy, että prosessi on asteittainen ja tee tarvittavat yllä kuvatut toimenpiteet ongelman korjaamiseksi.

Muista pH-tasapainottaa vetesi ja annostella lehtiruokintaa ravinnelukon ollessa päällä. Poista kaikki lehdet, jotka näyttävät siltä, etteivät tule toipumaan ohjataksesi resursseja uusille, nuorille ja terveille lehdille.

Nutrientes RQS
Nutrientes RQS

Ravinnelukko: olet nyt valmistautunut kohtaamaan tämän yleisen ongelman

Ravinnelukko on yksi turhauttavimmista kannabiskasvin terveysongelmista, pääosin siksi, että se voi tapahtua, vaikka olisit tehnyt kaiken muun oikein. Maaperän pH saattaa vaikuttaa varsin mitättömältä muuttujalta, jota hallita, mutta se voi itse asiassa ratkaista koko kasvusyklin onnistumisen.

Nyt sinulla on kuitenkin hallussasi sekä tieto että taidot, joilla hoidat ja ehkäiset kannabiksen ravinnelukkoa. Jos tämä ongelma on sinulla päällä juuri tällä hetkellä, älä lannistu. Kasvisi voivat toipua täysin, jos palautat optimaalisen maaperän pH:n, käytät lehtiruokintaa ja hallitset huolella pH-arvoja jatkossa.

External Resources:
  1. Certified Crop Advisor study resources (Northeast region) https://nrcca.cals.cornell.edu
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37837 arvosteluun