Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Adam Parsons

Kuinka uudelleenistuttaa kannabiksesi: vinkit ja neuvot


Hyvinvoivat juuret tarkoittavat vahvoja kasveja sekä fättejä, hartsista kimaltelevia budeja kannabiksessasi. Mitä suurempia, sen parempi!

Olitpa sitten päätynyt käyttämään kasvatusprojektissasi SOG- tai ScrOG-menetelmiä tai pidit homman supersimppelinä, tulisi sinun joka tapauksessa istuttaa kannabiksesi suurempiin ruukkuihin vähintään kahdesti. Tähän sääntöön on tietenkin olemassa joitain poikkeuksia (jotka selvennämme myöhemmin), mutta pureudutaanpa seuraavaksi erääseen äärimmäisen tärkeään kysymykseen.

Miksi kannabiksen uudelleenistutus on niin tärkeää?

Toisin kuin vesiviljelyssä, tekee maaperän tai kookoskuidun kaltaisessa kasvualustassa kasvattaminen kasvien siirtämisestä suurempiin ruukkuihin välttämätöntä kasvien kasvaessa. Mutta miksi näin on?

Juurien laajetessa kasvualustaan ja etsiessä ravinteita tulee niiden verkosto kasvamaan kattaakseen niin paljon tilaa kuin mahdollista. Kun juuret ovat täysin täyttäneet ruukun tilavuuden ja pyörivät jo ympyrää säiliön sisäreunaa pitkin, kutsuvat kasvattajat näitä kasveja englanninkielisellä termillä rootbound. Vegetatiivinen kasvu hidastuu, lopulta rajoittaen myös koko satosi potentiaalia.

Siirtämällä kasvit jo aikaisessa vaiheessa suurempiin ruukkuihin, voimme estää tätä tapahtumasta. Tämä takaa sen, että juurilla on aina tilaa kasvaa vapaasti ja tarmokkaasti.

Video id: 275636482

Kuinka usein kasvit täytyy siirtää uusiin ruukkuihin?

Toisin kuin sanoimme tämän artikkelin alussa, ei kasvien uudelleenistuttaminen ole teknisesti ottaen pakollista. Se on kuitenkin suositeltua, erityisesti, jos haluaa maksimoida satonsa.

Kasvit kasvavat nopeammin pienemmissä ruukuissa, mutta ovat niissä alttiimpia liikakastelulle ja -lannoitukselle. Kun kasvattaminen aloitetaan pienistä taimiruukuista tai kertakäyttömukeista, on sienten ja muiden kasvatusongelmien ilmenemisen riski pääosin pienempi. Uusia ongelmia pääsee kuitenkin syntymään, kun pian vegetatiiviseen vaiheeseensa siirtyvät kasvit alkavat kehitellä vahvaa juuristoaan.

Hyvä tapa hoitaa uusiin ruukkuihin siirtäminen on pitää rakkaat kasvinsa taimiastioissa, kunnes kukin niistä on kehittänyt vähintään kolme niveltä. Tässä vaiheessa voit istuttaa yksilösi suurempiin ruukkuihin, kunnes ne ovat kooltaan tuplasti suuremmat. Lopulta kannattaa vielä siirtää kasvit niiden viimeisiin, suurimpiin säiliöihinsä, joissa ne mahtuvat todella kukoistamaan.

Tavallisesti tulee (valojaksoinen) kasvi siirtää uuteen ruukkuun 2–3 kertaa. Uudelleenistuttamista tämän useammin ei suositella, sillä kasvin siirtäminen uuteen kasvualustaan aiheuttaa sille merkittävää stressiä.

Milloin istuttaa kannabis uusiin ruukkuihin

Käydään seuraavaksi läpi lista silminnähtävistä merkeistä, jotka voivat auttaa määrittämään, täytyykö kasvisi siirtää suurempiin ruukkuihin!

 • Kasvin koko: Jos kasvi näyttää selvästi ruukkuun nähden suurelta, on aika siirtää se. Pidä nivelten määrää suuntaviivanasi.
 • Kasvunopeus: Jos huomaat kasvisi kasvun kiihtyvän liian pienessä ruukussa, siirrä se ennen, kuin kasvu pysähtyy. Vinkkinä: mitä enemmän aurinkolehtiä kasveillasi on, sitä enemmän ne kykenevät yhteyttämään ja sitä suuremmiksi ne kasvavat.
 • Juurien kehitys: Jos juuristo kasvaa ruukkuun liian suureksi kiertäen siinä kehää tai jos juuret pursuilevat ruukusta ulos, on aika siirtää kasvi.
 • Kasteluongelmat: Kasvavat kasvisi ovat janoisia! Jos ruukku kuivuu liian nopeasti, on todennäköisempää, että hienot yksilösi tarvitsevat suuremman tilan kasvaakseen.
 • Kasvuongelmat: Jos huomaat kasvun hidastuneen tai kasvien olevan huonokuntoisen näköisiä alimittaisissa ruukuissa, voivat nämä ongelmat johtua ruukun koosta.
WHEN TO TRANSPLANT YOUR CANNABIS

Kuinka paljon tilaa kannabis tarvitsee?

Luonnossa kasvien väliset etäisyydet vaikuttavat siihen, kuinka ne kasvavat. Kun kannabista kasvatetaan teollisuuden käyttöön, istutetaan se hyvin tiheään. Tämän seurauksena tapahtuva juurten yhteenkietoutuminen vapauttaa hormoneja, jotka ohjaavat kasvia kasvamaan korkeaksi ilman huomattavaa sivuttaissuuntaista haarautumista. Ihmiset ovat käyttäneet tätä ominaisuutta hyväkseen jo pitkän aikaa saadakseen aikaan täydellisiä kuituja, ilman runsasta haarautumista.

Kun kannabista sen sijaan kasvatetaan omaan käyttöön, on yleisesti parempi antaa kullekin kasville enemmän tilaa. Tämä ei pelkästään edistä haarautumista ja vahvaa kasvua, mutta pitää kasvit yleisestikin ottaen terveinä. Joten kuinka suuria tulisi säiliöidesi olla kussakin kasvuvaiheessa?

Oppaaksi auttamaan tilan ja ajan optimoimisessa olemme koonneet listan standardiruukkuko'oista yhdistettynä siihen kasvuvaiheeseen, jonka kanssa sitä tyypillisesti käytetään. Hyvin kohtuukokoisen kasvin voi kasvattaa 30 cm:n ruukku viimeisenä säiliönään ja poikkeuksellisen suuri kasvi tarvitsee jopa 60 cm:n ruukun. Kaikki standardiruukut muistuttavat toisiaan siinä, että niiden halkaisija yläreunan kohdalla vastaa niiden syvyyttä. Terveen kannabiskasvin latvuston halkaisija voi helposti olla kolme kertaa ruukun halkaisijaa suurempi.

Taimille ja nuorille vegetatiivisen vaiheen kasveille

Vankoille vegetatiivisen vaiheen kasveille

Viimeisen ruukkukoon kynnysarvon alkupää
10cm = 0.5l  25cm = 11l  46cm = 57l 
13–15cm = 1l 30cm = 19l  61cm = 95l
18–20cm = 4l 36cm = 26l  76cm = 114l
22cm = 7.5l 41cm = 38l -


Mikset istuttaisi suurimpaan ruukkuun?

Tämä on sinun päätettävissäsi. Ota kuitenkin huomioon, että suuressa ruukussa, jossa on runsaasti multaa, muttei vielä juuriverkostoa, on riski vettymiselle. Tämä tarkoittaa sitä, että kastellessa täytyy olla varovainen, ettei edistä ongelmien, kuten homeen, mädän tai minkään muunkaan patogeenin tai infektion syntymistä.

Kannabiksen juuret viihtyvät kuivassa mullassa, joten pelaa mieluummin varman päälle. Jos istutat heti suurimpaan ruukkuun, kastele säästeliäästi ensimmäisellä viikolla istuttamisen jälkeen. Ota huomioon, että pienemmistä ruukuista on helpompi pitää huolta, erityisesti vegetatiivisen vaiheen ensiviikoilla. Pieniä ruukkuja on myös helpompi liikutella hoitotoimenpiteitä suorittaessa ja ne voidaan helposti kääntää 360-asteisen valokattavuuden mahdollistamiseksi.

Minkä tyyppisiä ruukkuja kannattaisi käyttää?

Useimmat kannabiksen kasvattajat päätyvät valkoisiin ja muovisiin standardiruukkuihin, joiden pohjalla on valumareikiä. Miksi valkoinen väri? Musta ja muut tummat värit tuottavat lämpöä auringon paahtaessa, kun taas valkoiset säiliöt auttavat multaa pysymään suhteellisen viileänä. Vaihtoehtoisesti jotkut kasvattajat tykkäävät käyttää ilma- tai kangasruukkuja, jotka luonnonmukaisesti "ilmakarsivat" liiallisia juuria mahdollistaen kasvin optimaalisen hyvinvoinnin ja kehityksen. Taimille kasvattajat tapaavat käyttää muovisia kertakäyttömukeja tai erityisesti suunniteltuja taimiruukkuja.

Kuinka uudelleenistuttaa kannabista

Tärkein asia pitää mielessä uudelleenistuttaessaan kasveja on se, että kasvien siirtäminen uuteen ruukkuun aiheuttaa sille paljon stressiä. Ole äärimmäisen varovainen: mitä vähemmän juurivaurioita, sitä parempi! Tämä ei ole prosessi, jota kannattaisi kiirehtiä.

Toinen tärkeä tekijä on puhtaus. Varmista, että työskentelyalueesi on puhdas ja pese kätesi ennen kuin alat käsitellä kasvejasi. Vielä parempi olisi pitää käsineitä.

Älä istuta kasveja päivällä kirkkaassa auringonpaisteessa tai hyvin voimakkaan kasvatusvalon alla. Istuta yöllä välttääksesi altistamasta juuria tarpeettomalle valolle.

Uudelleenistuttaminen: vaiheittainen opas

 1. Kun siirrät taimeasi, kastele sitä 1–2 päivää ennen istutusta. Mullan tulisi olla kostea, mutta ei märkä. Myöhempiä siirtoja varten auttaa kuivempi maaperä juuripaakkua pysymään kasassa.
 2. Valmistele uusi ruukku täyttämällä se hyvälaatuisella mullalla. Älä täytä sitä aivan ylös asti tai liian täyteen. Kastele uutta ruukkua. Kaiva keskelle reikä, joka on tarpeeksi suuri uudelle kasville.
 3. Peitä kädelläsi vanhan ruukun multa (kasvin ollessa yhä siinä) ja käännä se varovaisesti ylösalaisin. Kasvin tulisi pilkottaa sormiesi välistä.
 4. Liu'uta varovasti juuripaakku ulos ja irrota vanhasta ruukusta. Jos juuripaakku ei tule heti ulos, purista ja taputtele hellästi ruukun sivuja löysentääksesi multaa. Jos se on yhä jumissa, aseta ruukku vaakatasoon lattialle ja yritä liu'uttaa juuripaakku ylös. Jos se ei yhäkään irtoa, käytä veistä ja leikkaa pitkin mullan ulkoreunaa vapauttaaksesi sen (käytä tätä vain viimeisenä keinonasi). Älä ota kasvista kiinni ja yritä repiä sitä ulos voimaa käyttäen!
 5. Kun kasvi on vihdoin vapautettu, pidä kättäsi juuripaakun alla ja siirrä kasvi sen uuteen koloon uudessa ruukussaan. Käytä lisämultaa ja täytä aukot. Taputtele multaa vain hieman pitääksesi kasvin paikoillaan.
 6. Kastele kasvia kevyesti auttaaksesi sitä asettumaan uuteen kotiinsa. Tämä on hyvä aika käyttää juuriravinnetta. Juuriravinteet auttavat helpottamaan uudelleenistuttamisen aiheuttamaa shokkia ja edistämään juurten kehitystä.
Kuinka uudelleenistuttaa kannabista
Kuinka uudelleenistuttaa kannabista
Kuinka uudelleenistuttaa kannabista

Pro-vinkit:

 • Suosittelemme valmistelemaan uutta multaasi luonnonmukaisella Easy Boost -kasviravinteella. Lisää noin 50–100 g Easy Boostia 20 litraan multaa. Easy Boost on orgaaninen lannoite, joka tarjoaa kasveillesi ravinteita 10–12 viikoksi.
 • Kuinka kauan siirtämisen aiheuttama shokki kestää? Se riippuu, mutta muutama päivä hidastunutta tai pysähtynyttä kasvua on uudelleenistuttamisen jälkeen normaalia. Anna kasveille aikaa toipua vähintään kaksi viikkoa, ennen kuin käynnistät kukkimista tai alat käyttää korkean stressin kasvunohjausmenetelmiä.
 • Jos kasvit näyttävät heikoilta heti siirtämisen jälkeen, niin tue niitä kepeillä.

Ruukkujen koko sisällä ja ulkona

Suositellut ruukun koot vaihtelevat riippuen siitä, kasvatatko sisällä vai ulkona.

Sisällä sinua rajoittaa kasvatusalueesi koko ja kasviesi lukumäärä sekä odotettu koko. Kun kasvatat ulkona, on pelissä usein vähemmän rajoituksia.

Ulkona voi periaatteessa kasvattaa niin suuren kasvin kuin haluaa. Suuri kasvi takaa sen, että kannabiksesi juuret voivat kasvaa laajalti tuoden suurimpia mahdollisia satoja. Toisaalta liian suuretkaan ruukut eivät ole optimaalisia: jos juuret eivät kykene täyttämään ylisuurta ruukkua, menee ravinteita tällöin hukkaan.

Suuret ja painavat ulkoruukut voivat olla ongelma, jos sinun täytyy jossain vaiheessa siirrellä niitä. Vaihtoehtoisesti, jos kasvatat luonnossa, voit vain istuttaa suoraan maahan. Näin ruukun koko ei rajoita kasvejasi ja ne voivat saavuttaa täyden potentiaalinsa.

Ruukkujen koko sisällä ja ulkona

Entäs autoflowering-lajikkeiden uudelleenistutus?

Yleisesti suosittelemme välttämään autoflowereiden siirtelyä ja kehotamme sen sijaan istuttamaan itäneet autoflowering-siemenet suoraan niiden lopullisiin ruukkuihin. Jatka lukemista, selvittääksesi, miksi.

Tietoa Autoflowering-kannabiskasveista

Autoflowering-kannabislajikkeet kukkivat ikänsä perusteella sen sijaan, että kukkisivat havaitessaan muutoksia valojaksossaan. Ne saavat tämän piirteen Cannabis ruderalisilta, ainutlaatuiselta kannabislaadulta, joka on kotoisin tietyistä osista Itä-Eurooppaa ja Venäjää.

Joten siinä missä valojaksoiset lajikkeet kukkivat, kun päivät lyhenevät (tai kun vaihdat niiden valojakson 18/6-jaksosta 12/12-jaksoon), kukkivat autoflowering-lajikkeet automaattisesti noin neljän viikon jälkeen, vaikkakin tämä voi vaihdella lajikkeittain.

Voiko autoflowering-kannabiksentaimia uudelleenistuttaa?

Kyllä, voit teknisesti ottaen uudelleenistuttaa autoflowering-kannabiksentaimia. Siinä on kuitenkin haittapuolensa.

Kun valojaksoinen lajike uudelleenistutetaan, pidetään sitä tyypillisesti vegetatiivisessa vaiheessa ylimääräisen viikon ajan, jotta kasvi pääsee toipumaan siirtämisen aiheuttamasta stressistä. Kun autoflower uudelleenistutetaan, ei samaa keinoa olekaan käytössä ja uudelleenistuttamisen aiheuttamalla stressillä on tyypillisesti suurempi merkitys kasvin kasvuun ja satoon.

Kuinka uudelleenistuttaminen vaikuttaa autoflowering-kasviin?

Kasvin juuret ovat superherkät. Ei väliä sillä, kuinka hellä olet otteissasi uudelleenistutuksen aikana, aiheutat joka tapauksessa kasveillesi jonkinasteista stressiä siirtäessäsi niitä uuteen ruukkuun.

Keskimääräisesti voi kannabiskasvilla kestää jopa 7 päivää päästä täysin yli tästä stressistä, vaikkakin tämä voi vaihdella riippuen kasvin yleisterveydestä (hyväkuntoisilta kasveilta vie vähemmän aikaa palautua).

Sinulla ei ole mitään keinoja tämän stressin kompensoimiseen autoflowereita kasvattaessasi, joten kasvit osoittavat tyypillisesti merkkejä pysähtyneestä kasvusta uudelleenistuttamisen jälkeen. Lopulta tämä näkyy pienempinä ja huonompilaatuisina satoina.

Milloin on paras hetki uudelleenistuttaa autoflowering-kasvit?

Jos sinun kuitenkin täytyy uudelleenistuttaa autoflower, on ajoitus äärimmäisen tärkeä, jotta toimenpiteen vaikutus satoon voidaan minimoida. Pyri uudelleenistuttamaan autoflowerisi, kun ne ovat kehittäneet vahvat juuret ja ainakin 4–5 aitolehteä.

Milloin on paras hetki uudelleenistuttaa autoflowering-kasvit?

Kuinka uudelleenistuttaa autoflowering-kasvit

Noudata näitä vaiheita siirtäessäsi autoflowering-kasvejasi uusiin ruukkuihin minimoidaksesi kasvin juurille aiheutuvan shokin.

Varusteet

 • Puhdas työalue
 • Puutarha- tai kertakäyttökäsineet
 • Uusi ruukku ja multaa

Valmistele kasvisi, ruukkusi ja työalueesi

Vältä kasviesi kastelua sinä päivänä, jona siirrät ne uuteen ruukkuun, sillä kuivan mullan irrottaminen säiliöstä on helpompaa. Valmistele myös puhdas työalue, jossa voit suorittaa uudelleenistutuksen. Suuri, puhdas pöytä toimii tarkoitukseen loistavasti.

Lopulta, valmistele kasvisi uusi ruukku. Sinun täytyy ehkä täyttää uuden ruukun pohja mullalla saadaksesi istutettua kasvisi oikeaan korkeuteen. Muista myös varmistaa, että uudessa ruukussasi on valumareiät.

Irrota autoflowerisi sen vanhasta ruukustaan

Irrottaaksesi kasvin sen ruukusta, kallista se kumoon ja hellästi työnnä, hiero tai napauta ruukun pohjaa ja reunoja. Älä vedä kasvisi varresta, sillä voit vahingossa vaurioittaa sitä tai rikkoa sen!

Aseta autoflowerisi uuteen ruukkuunsa

Aseta kasvisi uuden ruukkunsa sisälle ja täytä se mullalla siten, että reunaan jää noin 2 cm tyhjää tilaa. Kastele runsaasti ja tarpeen vaatiessa lisää multaa. Pidä huolellisesti silmällä kasviasi seuraavien 3–7 päivän ajan tarkistaaksesi, kuinka se palautuu uudelleenistutuksesta.

Suunnittele etukäteen välttyäksesi uudelleenistutuksilta

Saadaksesi parhaita tuloksia autoflowereita kasvattaessasi, suosittelemme istuttamaan ne suoraan niiden lopullisiin ruukkuihinsa. Useimmat autoflowering-lajikkeet suoriutuvat loistavasti 11–12 litran ruukuissa.

Kun autoflowerit ovat nuoria, vältä ylikastelemasta niitä, ettet hukuta niiden pieniä, herkkiä juuria. Sen sijaan sumuta niiden lehtiä säännöllisesti. Kun ne ovat kehittäneet muutaman aitolehden, voit kastella kasveja tarpeen mukaan.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun