Kannabiksen Kasvatuksen Aikajana

KASVATUKSEN ALOITTAMINEN

Ennen kuin pääset kasvatuksen alkuun, täytyy sinun tehdä kasvatussuunnitelma perustuen ymmärrykseesi kannabiksen elinkaaresta. Tämän helpottamiseksi sinun tulee vastata muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen ennen kuin ryntäät kasvattamaan kallisarvoista kannabistasi.

Aivan ensiksi sinun pitää minkälainen kasvattaja olet, mikä on valitsemasi kasvatussysteemi ja mikä lajike osuu parhaiten yhteen tavoitteidesi ja valitsemasi kasvatusympäristön kanssa? Huolellisen työn takaamiseksi varaa tälle työlle ja tarvikkeiden hankinnalle aikaa esimerkiksi parin viikon verran.

Riippumatta budjetistasi tai kasvatusympäristöstä (sisällä tai ulkona) on täysin mahdollista kasvattaa mainiota marihuanaa. Mikäli sinulla sattuu olemaan pääsy luotetun kasvattajan klooneihin, voi skipata suoraan siemenvaiheen ja aloittaa kloonien avulla kasvuvaiheesta.

Valtaosa kasvattajista lähtee kuitenkin liikkeelle puhtaalta pöydältä käyttämällä siemeniä. Tee valintasi huolella, sillä siementen genetiikka sanelee lähtökohdat projektillesi. Kannabis on kaksikotinen yksivuotinen kasvi, mutta saattaa joissain tapauksissa ilmentää molempien sukupuolien piirteitä. Näitä kasveja kutsutaan hermafrodiiteiksi.

Vain pölyttymättömät naaraskasvit tuottavat laadukasta marihuanaa, joten mikäli tarkoituksesi ei ole jalostaa kasveja, ovat uroskasvit hyödyttömiä ja ne tulisikin poistaa tavallisista siemenistä kasvatettaessa. Sama sääntö pätee hermafrodiitteihin, sillä haluat varmasti pitää budisi korkealaatuisena ja siemenistä vapaana.

Korkealaatuiset feminisoidut siemenet ovat ilmeinen vaihtoehto kasvatusprojektille, sillä ne tuottavat suurella varmuudella laadukasta ja siemenetöntä budia. Näidenkin kanssa on oltava tarkkana, sillä optimiolosuhteissakin noin yksi sadasta voi lopulta muodostaa uroskukkia. Normaalitilanteessa siemenestä kasvatettuun marihuanaan saa menemään noin 3-6kk aloitushetkestä, joten valitse paikka pitäen tämä mielessä.

Autoflowering-lajikkeiden kanssa tulee olla vielä tarkempana, sillä johtuen niiden lyhyestä elinkaaresta aikaa virheiden havaitsemiseen on vähän. Autoflowerit eivät tarvitse säätelyä valosykliin, vaan ne siirtyvät kukkimisvaiheeseen itsestään. Tästä johtuen voit päästä sadonkorjuuseen jo 60-80 päivän sisällä itämishetkestä lukien.

Ensiluokkaiset siemenet ovat aivan yhtä tärkeitä niin autoflowerien kuin normaalienkin siementen kanssa. Tavallisista siemenistä kasvatettuna kukkimiseen vaaditaan kuitenkin 12-12 valojaksoa ja pelkkä kukkimisvaihe vaatii 7-14 viikkoa aikaa.

IDÄTYSVAIHE (1-7 päivää)

Germination

Ensimmäinen askel projektissasi on valitsemiesi siementen idättäminen. On luonnollisesti suositeltavaa pyrkiä parhaaseen mahdolliseen alkuun, joten kiinnitä erityistä huomiota tähän vaiheeseen. Mikäli tässä kohtaa sattuu virheitä, on satosi taputeltu jo ennen varsinaista aloitusta. Normaalisti juuri puhkaisee siemenen kuoren noin 1-7 päivän sisällä idätyksen aloittamisesta.

Talouspaperin sisällä idättäminen on vanha ja hyväksi havaittu keino, mutta jos olet täysi noviisi tai mahdollisesti hieman kömpelö, suosittelemme Royal Queen Seedsin Starter Kittiä . Tällä keinoin vältät mahdolliset vahingot herkille juurille siemeniä käsitellessäsi. Startet Kittiä käytettäessä sinun tarvitsee vain laittaa siemenet paikalleen ja odotella muutama päivä. Tämän helpommalla ei idättämistä voi tehdä.

Sativaan taittuvat lajikkeet tuppaavat itämään hieman hitaammin, yleensä noin 4-7 päivässä. Jotkut indicat ja sinne suuntaan sukua olevat hybridit puolestaan tarvitsevat parhaimmillaan päivän tai pari. Ulkona kasvatettaessa kevät on itämisen aikaa, eikä kannabis muodosta poikkeusta tässä suhteessa.

TAIMIVAIHE (2 viikkoa)

Seedling

Kun kannabiksen siemenesi ovat itäneet on seuraavana vuorossa taimivaihe. Tätä ei pidä sekoittaa varsinaiseen kasvuvaiheeseen, vaikka molempien vaatimukset valonsuhteen ovat välillä 18-24 tuntia vuorokaudessa.

Siementen saattaminen tämän vaiheen yli sisätiloissa on järkevää jopa silloin, kun lopullinen sijoituspaikka on ulkona. Kannabiksen taimet voi kasvattaa alkuun vaikkapa ikkunalaudalla, mikäli valoa on tarpeeksi.

Taimet siirtyvät taimivaiheesta kasvuvaiheeseen yleensä noin 10-15 päivän kuluessa, ja alkavat pikkuhiljaa muistuttaa pikkuruisia kannabiskasveja. Ideaali ympäristö taimille on kasvupropagaattori, jonka suhteellinen ilmankosteus on luokkaa 70% ja lämpötila välillä 20-25°C. Valoksi tähän käy esimerkiksi CFL tai ledi.

Kannabiksen taimien juurtenkasvua tulisi tukea kaikin tavoin. Mikäli et istuta kasveja suoraan lopulliseen astiaan, on suositeltavaa käyttää pieniä ruukkuja ja hyvin kevyttä lannoitusta.

KASVUVAIHE (2-8 viikkoa)

Vegetation Phase Cannabis

Kasvuvaiheeseen liittyy yleensä oleellisena osana kasvin siirto sen kasvaessa ulos alkuperäisestä ruukusta, oli se sitten kivivillakuutio tai pieni ruukku. Juuriston jatkuva kehitys ja tukeva haaroittuminen ovat kasvattajan prioriteettilistan kärjessä, sillä ne luovat pohjan myöhemmille tuloksille. Korkea ilmankosteus (~50%) on ideaali ja hieman viileämpi lämpötila luokassa 20-24°C voi osaltaan auttaa siemeniä kehittymään naaraiksi, jos kasvatat normaaleista siemenistä.

Autoflowereihin keskittyneillä kasvattajilla on vielä vähemmän aikaa, sillä suurin osa autoflowereista kiirehtii kasvuvaiheen yli 2-3 viikossa. Tästä johtuen suuri osa autoflowereita kasvattavista päätyy istuttamaan kasvinsa suoraan lopulliseen ruukkuun. Kello rupeaa tikittämään autoflowerien kohdalla itämishetkestä lähtien, joten aikaa ei ole hukattavaksi.

Valosta riippuvaiset kannabikset voivat puolestaan viettää aikaa kasvuvaiheessa teoriassa loputtomasti, kunhan olosuhteet ovat sopivat ja valoa tarjolla +18 tuntia vuorokaudessa. Tästä johtuen sisäkasvattajat voivat kasvattaa kloonaukseen tarkoitettuja äitikasveja vuosien ajan. Sama syy on taustalla myös ulkokasvattajien keväisessä istutusajankohdassa. Sisällä tai ulkona, 18 tunnin valojakso auttaa myös kloonaukseen käytettävien pistokkaiden ottamisessa.

Tämä on vaihe, jossa sinun tulisi suorittaa kasvien siirto niiden lopullisiin ruukkuihin. Pidä huoli, että kasveilla on ainakin pari viikkoa aikaa totuttautua olosuhteisiin, ennen kuin siirrät ne kukitusvalosykliin tai ulos kesäiseen aurinkoon.

Valosta riippuvaisia lajikkeita voi pitää kasvuvaiheessa viikkoja tai jopa kuukausia, joten erilaiset muokkausmenetelmät kuten FIM, LST tai ScrOG ovat mahdollisia. Autoflowereita kasvattaville aika on sen sijaan erittäin rajallista.

KUKITUSVAIHE (6-12 viikkoa)

Flowering Cannabis

Tässä vaiheessa kasvattajan ja kasvien prioriteetti siirtyy budien tuotantoon ja kasvattaja voi ruveta jo varovasti haaveilemaan tulevaisuudessa odottavista huurteisista budeista. Ilmankosteutta tulisi pudottaa alemmaksi, noin 40-50% tuntumaan ja lämpötila pitää välillä 20-28°C.

Kannabis rupeaa antamaan vinkkejä sukupuolestaan kukituksen alkuvaiheessa. Tyypillisesti naaraskasvien emit rupeavat kehittymään ja niihin kasvaa ”karvoja” vinkiksi sukupuolesta.

Jos kasveja tutkiessasi silmiisi osuu mitään banaaneja tai viinirypälekimppuja muistuttavia ulokkeita kukintojen aluissa tai varressa, on kyseessä todennäköisesti uroskasvi. Mikäli banaanimaisten ulokkeiden seurana näkyy “karvoja”, on kyseessä puolestaan hermafrodiitti. Molemmissa tapauksissa sinun tulee hankkiutua eroon kasvista.

Valosta riippuvaiset kasvit siirtyvät kukkimisvaiheeseen vain valosyklin lyhentyessä. Sisätiloissa tämä hoituu asettamalla lampun ajastin 12 valoa – 12 pimeyttä sykliin.

Ulkona puolestaan luonto hoitaa valojen säätelyn ja kukkiminen käynnistyy kesän kääntyessä syksyyn ja päivän lyhentyessä. Pikkuhiljaa lyhenevä päivä tarjoaa luonnollisen siirtymän eri vaiheiden välillä. Pohjoisella pallonpuoliskolla marihuanaa pääsee tyypillisesti korjaamaan lokakuussa.

Autoflowerien tapauksessa valosyklillä ei ole kasveille merkitystä, vaan ne aloittavat kukkimisen ruderalis-geeniensä ohjaama yleensä kuukauden sisällä verson itämisestä. Autoflowerit suosivat +18 tunnin valomäärää vuorokautta kohti, eli niistä saa parhaat tulokset irti valomäärällä, joka estäisi valosta riippuvaisten lajikkeiden kukkimisen kokonaan.

Itse kukkimisvaihe kestää yleensä noin 7-10 viikkoa indicalle ja hybrideille, siinä missä sativaan painottuvat lajikkeet vaativat tyypillisesti 10-14 viikkoa ollakseen täysin kypsiä.

Autoflowerit puolestaan kukkivat 30-45 päivää, siirtyen lyhyen kasvukauden jälkeen pikaisesti kukintaan. Tästä johtuen feminisoidut autoflowerit ovat hyvä ensi askel noviiseille, jotka haluavat siemenistä vapaata budia.

Kannabiskasvin kypsyys on parasta tarkistaa tutkimalla tarkemmin hartsia tihkuvia budeja. Käyttämällä halpaa suurennuslasia sinun on mahdollista tarkistaa miltä hartsin peittämät trikromit näyttävät. Kun suurin osa niistä on väriltään välillä maitomaisen vaalea – meripihka läpinäkyvän sijaan, voit todeta vieneesi kasvatusprojektin onnellisesti maaliin.

Kun kasviesi marihuana on todettu kypsäksi, on aika kaivaa esiin trimmaussakset ja ryhtyä toimeen. Noin kahden viikon huoneenlämmössä ja noin 50% ilmankosteudessa suoritetun riiputtelun tai paperipussissa kuivaamisen jälkeen olet valmis. Onneksi olkoon!

Royal Queen Seeds Genetics

Royal Queen Seeds tuottaa euroopan parhaimpiin kuuluvia kannabiksensiemeniä varmistaen, että kasvattajat pääsevät kiinni maailman hienoimpiin kannabislajikkeisiin.

Buy at RQS

OLETKO 18-VUOTIAS TAI YLI?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias