Kannabiksen Kasvatuksen Aikajana

Katsaus kannabiksen kasvatuksen 5 vaiheeseen.

Indeksi:

Kannabiksen kasvattaminen on prosessi täynnä epävarmuutta ja muuttuvia tekijöitä. Itse prosessi voidaan kuitenkin jakaa viiteen selkeään vaiheeseen, riippumatta siitä minkälaisia siemeniä käytetään.

ALKUTOIMET

Ennen kuin ryhdyt viskomaan siemeniä multaan, on syytä tehdä hieman ajatustyötä. Minkälainen kasvattaja haluat olla? Onko kasvatusprojekti tarkoitus toteuttaa ulkona vai sisätiloissa? Onko sinulla kaikki tarvittava toimivan systeemin rakentamiseen valitsemassa ympäristössä? Oletko varmistanut valitsemiesi siementen soveltuvan kasvatettavaksi valitsemassasi ympäristössä? Tähän viimeiseen pointtiin liittyen, kaikkien kasvattajien olisi syytä perehtyä eroihin autoflowerien ja normaalien valoriippuvaisten siementen välillä, sillä näiden kannabisvariaatioiden välillä on muutama merkittävä ero.

VALORIIPPUVAISET KASVIT

Tärkein valoriippuvaisen kannabiksen tunnusmerkki on sen kyky pysyä ikuisesti vegetatiivisen kasvun tilassa – kunhan valo-pimeäjakso pysyy välillä 18/6–24/0. Palaamme tähän vielä myöhemmin, mutta käytännön tasolla tämä tarkoittaa virheiden suhteen anteeksiantavampaa kasvatusprosessia. Samalla se tarkoittaa myös sitä, että voit olla varma kasviesi tuottavan parhaan mahdollisen sadon käännettyäsi ne kukitukseen. Tämä tapahtuu yksinkertaisesti kääntämällä valo-pimeäjakso muotoon 12-12h, eli 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeää. Toinen merkittävä etu on mahdollisuus leikeillä käytännössä ääretön määrä pistokkaita toivottujen ominaisuuksien suhteen hyvästä kasvista. Pääasiallinen argumentti valoriippuvaisia kannabislajikkeita vastaan on niiden viljelyyn kuluva aika, tähän saa kulumaan jopa 4 kuukautta. Ylimääräinen aika maksaa itsensä takaisin kuitenkin projektin lopussa, sillä lopputuote on usein vahvempi ja sadot suurempia valoriippuvaisia lajikkeita kasvatettaessa.

AUTOFLOWERING KASVIT

Tämän kannabismuodon ero verrattuna valoriippuvaisin serkkuihin käy ilmi jo nimestä. Autoflowering kannabis ei nimittäin välitä valosta tai näkemyksestäsi kukituksen ajoituksen suhteen, vaan kukkiminen alkaa itsestään geenien ohjaamana. Autoflower-lajikkeet voivat olla helpompia kasvatettavia aloittelijalle johtuen niiden automaattisesta luonteesta, jonka takia kasvattajan ei tarvitse pelata valojen kanssa. Toisaalta rajallinen vegetatiivisen kasvun vaihe johtaa siihen, että aikaa puutarhurin virheiden korjailuun ei juurikaan ole. Tämä ei ole ideaali tilanne tuoreelle kasvattajalle, mutta merkittävästi lyhyempi kokonaisaika tekee kokonaisuuden houkuttelevammaksi. Autoflowerit tuottavat yleensä vähemmän ja heikompaa satoa verrattuna valoriippuvaisiin lajikkeisiin, mutta modernit lajikkeet ja tekniikat ovat pienentäneet ja pienentävät tätä eroa.

KANNABIKSEN KASVATUKSEN 5 VAIHETTA

Nyt kun valoriippuvaisten ja autoflowerien erot ovat selvillä, voimme ryhtyä purkamaan kannabiksen elinkaarta sen eri vaiheisiin.

VAIHE 1: IDÄTYS — 1–7 PÄIVÄÄ

VAIHE 1: IDÄTYS — 1–7 PÄIVÄÄ

Kannabisprojektin menestyksen ratkaisee lopulta siihen uhrattu työmäärä, jo pelkistä siemenistä lähtien. Idätys on vaihe, jossa ensimmäinen juuri murtaa auki siemenkodan. Kestoltaan se on tyypillisesti 1–7 päivää. Märkä paperi -menetelmä on klassinen lähestymistapa, mutta miinuspuolena kasvatus alkaa siemenestä, joka on pienen pienten paperikuitujen peitossa. Voit myös istuttaa suoraan kasvualustaan, mutta siinä tapauksessa parametrien kuten lämpötilan ja kosteuden kanssa on syytä olla tarkkana heti lähdöstä.

Jos haluat pitää siemenet puhtaina ja turvassa, on suosituksemme Royal Queen Seeds Starter Kit. Sen avulla siemenet saavat itää rauhallisesti ja häiriöttä. Taimien saavutettua 2–3 cm korkeuden voit siirtää ne Starter Kitistä uuteen, paremmin kasvuun sopivaan astiaan.

VAIHE 2: TAIMI — 2 VIIKKOA

VAIHE 2: TAIMI — 2 VIIKKOA

Itämisvaiheen ohitettuaan kasvit kehittyvät pieneksi taimeksi. Tässä kohtaa ne tarvitsevat mieluusti vähintään 18 tuntia valoa vuorokautta kohti. Noin parin viikon sisällä niiden pitäisi olla vahvassa kasvussa.

Tämä on se vaihe, jossa kasvit rupeavat ensi kertaa muistuttamaan kannabista ulkomuodoltaan. Ensimmäiset sirkkalehdet ovat yksilehtisiä, mutta parin viikon kasvun jälkeen suuri osa lehdistä muistuttaa ulkomuodoltaan klassista 5–7 kärkistä hampunlehteä. Teknisesti ottaen kasvi on taimi aina siihen asti, että sillä on alhaalta laskien 5–7 lehtiparia. Oikealta näyttävien lehtien lisäksi toinen terveydestä positiivisesti viestivä merkki on niiden eloisan vihreä väri. Taimen oikealla kasvu-uralla pitämiseksi on kaksi asiaa ylitse muiden, vesi ja puhtaus. Taimet ovat vielä tässä kohtaa herkkiä, eli ne kaipaavat vain kevyttä kastelua. Puhtaat tilat, välineet ja toimintatavat puolestaan auttavat ehkäisemään kasvitautien ja homeen riskiä. Paras paikka kannabistaimelle on propagaattori, jossa ilman suhteellinen kosteus on 70% tuntumassa ja lämpöä suunnilleen 20-25°C. Valoksi tähän vaiheeseen sopii parhaiten LED tai CFL.

VAIHE 3: VEGETATIIVINEN KASVU — 2–8+ VIIKKOA

VAIHE 3: VEGETATIIVINEN KASVU — 2–8+ VIIKKOA

Kasvuvaiheeseen liittyy yleensä oleellisena osana kasvin siirto sen kasvaessa ulos alkuperäisestä ruukusta, oli se sitten kivivillakuutio tai pieni ruukku. Juuriston jatkuva kehitys ja tukeva haaroittuminen ovat kasvattajan prioriteettilistan kärjessä, sillä ne luovat pohjan myöhemmille tuloksille. Korkea ilmankosteus (~50%) on ideaali ja hieman viileämpi lämpötila luokassa 20-24°C voi osaltaan auttaa siemeniä kehittymään naaraiksi, jos kasvatat normaaleista siemenistä.

Autoflowereihin keskittyneillä kasvattajilla on vielä vähemmän aikaa, sillä suurin osa autoflowereista kiirehtii kasvuvaiheen yli 2-3 viikossa. Tästä johtuen suuri osa autoflowereita kasvattavista päätyy istuttamaan kasvinsa suoraan lopulliseen ruukkuun. Kello rupeaa tikittämään autoflowerien kohdalla itämishetkestä lähtien, joten aikaa ei ole hukattavaksi.

Valosta riippuvaiset kannabikset voivat puolestaan viettää aikaa kasvuvaiheessa teoriassa loputtomasti, kunhan olosuhteet ovat sopivat ja valoa tarjolla +18 tuntia vuorokaudessa. Tästä johtuen sisäkasvattajat voivat kasvattaa kloonaukseen tarkoitettuja äitikasveja vuosien ajan. Sama syy on taustalla myös ulkokasvattajien keväisessä istutusajankohdassa. Sisällä tai ulkona, 18 tunnin valojakso auttaa myös kloonaukseen käytettävien pistokkaiden ottamisessa.

Tämä on vaihe, jossa sinun tulisi suorittaa kasvien siirto niiden lopullisiin ruukkuihin. Pidä huoli, että kasveilla on ainakin pari viikkoa aikaa totuttautua olosuhteisiin, ennen kuin siirrät ne kukitusvalosykliin tai ulos kesäiseen aurinkoon.

Valosta riippuvaisia lajikkeita voi pitää kasvuvaiheessa viikkoja tai jopa kuukausia, joten erilaiset muokkausmenetelmät kuten FIM, LST tai ScrOG ovat mahdollisia. Autoflowereita kasvattaville aika on sen sijaan erittäin rajallista.

VAIHE 4: KUKITUS — 6–12 VIIKKOA

VAIHE 4: KUKITUS — 6–12 VIIKKOA

Tässä vaiheessa kasvattajan ja kasvien prioriteetti siirtyy budien tuotantoon ja kasvattaja voi ruveta jo varovasti haaveilemaan tulevaisuudessa odottavista huurteisista budeista. Ilmankosteutta tulisi pudottaa alemmaksi, noin 40-50% tuntumaan ja lämpötila pitää välillä 20-28°C.

Kannabis rupeaa antamaan vinkkejä sukupuolestaan kukituksen alkuvaiheessa. Tyypillisesti naaraskasvien emit rupeavat kehittymään ja niihin kasvaa ”karvoja” vinkiksi sukupuolesta.

Jos kasveja tutkiessasi silmiisi osuu mitään banaaneja tai viinirypälekimppuja muistuttavia ulokkeita kukintojen aluissa tai varressa, on kyseessä todennäköisesti uroskasvi. Mikäli banaanimaisten ulokkeiden seurana näkyy “karvoja”, on kyseessä puolestaan hermafrodiitti. Molemmissa tapauksissa sinun tulee hankkiutua eroon kasvista.

Valosta riippuvaiset kasvit siirtyvät kukkimisvaiheeseen vain valosyklin lyhentyessä. Sisätiloissa tämä hoituu asettamalla lampun ajastin 12 valoa – 12 pimeyttä sykliin.

RELATED STORY
Kukitusvaihe

Ulkona puolestaan luonto hoitaa valojen säätelyn ja kukkiminen käynnistyy kesän kääntyessä syksyyn ja päivän lyhentyessä. Pikkuhiljaa lyhenevä päivä tarjoaa luonnollisen siirtymän eri vaiheiden välillä. Pohjoisella pallonpuoliskolla marihuanaa pääsee tyypillisesti korjaamaan lokakuussa.

Autoflowerien tapauksessa valosyklillä ei ole kasveille merkitystä, vaan ne aloittavat kukkimisen ruderalis-geeniensä ohjaama yleensä kuukauden sisällä verson itämisestä. Autoflowerit suosivat +18 tunnin valomäärää vuorokautta kohti, eli niistä saa parhaat tulokset irti valomäärällä, joka estäisi valosta riippuvaisten lajikkeiden kukkimisen kokonaan.

Itse kukkimisvaihe kestää yleensä noin 7-10 viikkoa indicalle ja hybrideille, siinä missä sativaan painottuvat lajikkeet vaativat tyypillisesti 10-14 viikkoa ollakseen täysin kypsiä.

Autoflowerit puolestaan kukkivat 30-45 päivää, siirtyen lyhyen kasvukauden jälkeen pikaisesti kukintaan. Tästä johtuen feminisoidut autoflowerit ovat hyvä ensi askel noviiseille, jotka haluavat siemenistä vapaata budia.

Kannabiskasvin kypsyys on parasta tarkistaa tutkimalla tarkemmin hartsia tihkuvia budeja. Käyttämällä halpaa suurennuslasia sinun on mahdollista tarkistaa miltä hartsin peittämät trikromit näyttävät. Kun suurin osa niistä on väriltään välillä maitomaisen vaalea – meripihka läpinäkyvän sijaan, voit todeta vieneesi kasvatusprojektin onnellisesti maaliin.

Kun kasviesi marihuana on todettu kypsäksi, on aika kaivaa esiin trimmaussakset ja ryhtyä toimeen. Noin kahden viikon huoneenlämmössä ja noin 50% ilmankosteudessa suoritetun riiputtelun tai paperipussissa kuivaamisen jälkeen olet valmis. Onneksi olkoon!

Trimming

VAIHE 5: SADONKORJUU JA KYPSYTYS — 1–2 KUUKAUTTA

Sadonkorjuu on kiistatta koko projektin palkitsevin vaihe. Sen ajoituksen kanssa on syytä olla tarkkana ja kuunnella parasta asiantuntijaa – itse kasvia ja sen trikromeja. Trikromit ovat rauhasia, jotka sisältävät valtaosan kannabiksen kannabinoideista ja terpeeneistä. Kukkimisen edetessä trikromit ovat aluksi kirkkaan läpikuultavia, mutta ne muuttavat väriään pikkuhiljaa maitoisen utuiseksi. Kun trikromeista noin 60% on kääntynyt kirkkaasta utuiseen, on sadonkorjuun hetki käsillä. Tämä on tietysti myös makuasia, jotkut kasvattajat odottavat aina siihen asti, että 90% trikromeista on vaihtanut väriä. Tällöin lopputuloksena on narkoottisempi ja rentouttavampi budi. Pureutuaksesi paremmin asiaan kannattaa tutustua aihetta tarkemmin käsittelevään blogiimme.

Kasvin lehdistö on toinen hyvä apuväline, kypsyyden saapuessa huippuunsa kääntyvät sen lehdet etenevissä määrin kohti keltaista. Tämä viittaa siihen, että budit ovat kuluttamassa kasviin kertyneitä ravintovaroja, kuten asiaan kuuluu. Kun kasvattaja havaitsee näiden kahden muutoksen tapahtuvan, on aika tarttua saksiin ja ryhtyä trimmaamaan ja kypsyttämään.

Märkätrimmauksella tarkoitetaan tilannetta, jossa budit leikellään välittömästi kasvin kaatamisen jälkeen, jolloin niiden vesipitoisuus on edelleen korkea. Budit ovat tahmaisempia ja tämä vaikeuttaa prosessia jonkin verran, mutta yleisellä tasolla märkätrimmaus on helppoa ja kuivatrimmausta yleisempää. Kuivatrimmaaminen on armeliaampaa saksille, sillä ne eivät tukkeudu samalla tavalla hartsista leikatessa. Haittapuolena puolestaan on kuivamiseen kuluva kokonaisaika, joka on kuivatrimmauksen kohdalla merkittävästi pidempi.

VAIHE 5: SADONKORJUU JA KYPSYTYS — 1–2 KUUKAUTTA

Viimeisenä vaiheena on lopputuotteen kypsytys. Jos märkätrimmasit, tulee sinun odottaa tässä kohtaa budien kuivumista. Kuivatrimmaajat puolestaan voivat siirtyä suoraan toimiin. Etsi käsiisi lasipurkkeja ja täytä ne 2/3 verran budeilla. Kypsyttäminen auttaa hankkiutumaan eroon viimeisistä kosteuden rippeistä, sokereista ja lehtivihreästä, varmistaen näin pehmeimmän mahdollisen lopputuloksen. Avaa purkit kerran tai pari päivässä muutaman ensimmäisen viikon ajan kostean ilman poistamiseksi ja homeen merkkejä etsien. Muutaman ensimmäisen viikon jälkeen satunnaiset availut pari kertaa viikossa riittävät. Nyt sinulla pitäisi olla käsissäsi valmista lopputuotetta tuoreen budin muodossa!

Mikäli tarkemmat kuivaamiseen ja kypsytykseen liittyvät vinkit kiinnostavat, kannattaa käydä tutustumassa aihetta käsittelevään blogeihimme.

Royal Queen Seeds Genetics

Royal Queen Seeds tuottaa euroopan parhaimpiin kuuluvia kannabiksensiemeniä varmistaen, että kasvattajat pääsevät kiinni maailman hienoimpiin kannabislajikkeisiin.

Buy at RQS

OLETKO 18-VUOTIAS TAI YLI?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias