Kaksi satoa yhdestä kasvatuksesta

Osa 1 / Intro

Nyt kahden pitkän kukituskuukauden ja kasvuvaiheen jälkeen sinulla on siis aivan itse kasvattamiasi budeja. Hauskuus ei suinkaan lopu tähän. Kukintojen lisäksi voit nimittäin repiä kasveistasi irti vielä muutakin, esimerkiksi skuffia tai vesihasista. Molempien keräyskeinot ovat hyvin yksinkertaisia. Tiivistettynä, sadonkorjuu ei ole vielä ohi…

Kaikki kasvisi budit ovat nyt siis nätisti kuivumassa ja pienimmät ovat kenties jo tarpeeksi kuivia testisavuihin. Kaksi viikkoa lisää ja kaikkien budien tulisi tuntua ja näyttää pintapuolisesti tarkasteltuina kuivilta, mutta niissä on vielä todennäköisesti kosteutta sisällä.

Suuremmat budit tarvitsevat vielä tovin kuivuakseen kunnolla. Anna niiden siis kuivua rauhassa pimeässä tilassa, joka on tarpeeksi suuri tai varustettu ilmanvaihdolla, jotta kosteus pääsee poistumaan budeista. Kun sekä isompien että pienempien budien oksat katkeavat terävästi napsahtamalla, on aika laittaa sato kypsymään maun ja hajun virittämiseksi huippuunsa. Älä huoli, mikäli kukintojen tuoksu on kasvimainen ensimmäisten viikkojen aikana, joidenkin lajikkeiden kohdalla tunnusomaisen tuoksun kehittyminen vie hieman enemmän aikaa.

Osa 2 / Skuff

Budien tekeytyessä voimme kohdistaa huomiomme huomattavaan kasaan yli jäänyttä kasvimassaa. Lajikkeesta ja sen lehtientuotosta riippuen sinulla voisi tässä kohtaa olla pyöreästi sama määrä lehtimassaa, kuin mitä varsinainen satosi on. Puolen kilon budimäärästä voi siis olettaa saavansa karkeasti saman verran lehtiä. Mikäli valitsemasi lajike kuuluu runsaslehtisiin, voi tämän “ylimääräisen” tavaran määrä olla huomattavastikin suurempi. Samaa logiikkaa noudatellen valittuasi projektiin vähän lehtiä budin ympärille kasvattavan lajikkeen, voi tämä määrä olla myös huomattavasti pienempi.

Haluamme keskittyä vain THC-pitoisiin lehtiin. Yleisesti ottaen tämä tarkoittaa siis THC-rikkaiden budien ympärillä kasvaneita lehtiä. Käytämme myös isot lehdet, joissa on THC:ta, mutta siivoamme pois ne, joissa pitoisuudet ovat pieniä. Pohjatyö kannattaa tehdä jo kasvia trimmatessa erottelemalla ensin isot lehdet ja siivoamalla sitten budien ympäristön pienemmistä. Lopputuloksena sinulla tulisi siis olla kaksi erillistä kasaa.

 

Toisen kasan muodostavat isot lehdet ilman THC:ta ja toiseen puolestaan laitamme ne, joiden arvioimme sisältävän tarpeeksi vaikuttavia aineita. Ei ole järkevää sekoittaa näitä kasoja keskenään, sillä tällä keinolla vain laskemme valmistamamme hasiksen laatua. Vähäisen THC-pitoisuuden lehdet sisältävät tavoitteemme kannalta turhia kontaminaation lähteitä, joka sitten siirtyy prosessin aikana hasikseemme. On erittäin tärkeää, että tämä lehtimassa saa kuivua rutikuivaksi. Normaalisti tässä kestää jopa pidempään, kuin budien kuivattamisessa. Pelkkä kuiva ei ole riittävää, vaan lehtien tulee olla niin kuivia, että pyöritellessäsi sitä sormissasi se murskautuu ja hajoaa pieniksi palasiksi.

Mitä kuivempaa lähtömateriaali on, sen parempaa tulosta ja isompaa saalista on sinun lupa odottaa. THC-kristallit yksinkertaisesti irtoavat paremmin kunnolla kuivatusta lehtimateriaalista kosteampaan versioon verrattuna. Liian kostea lehti ei murennu, joten tämä on hyvä indikaattori. Tällainen lehti luovuttaa tai vähän tai ei ollenkaan kristalleistaan prosessoinnin aikana. Meidän tavoitteemme on kerätä mahdollisimman suuri määrä kristalleja, kerätä ne yhteen ja poistua voittajina mukavan hasisköntin kanssa. Tämä kulta-keltainen budeista lähtöisin oleva jauhe antaa puhtaana poltettuna hyvin erilaisen vaikutuksen ja jotkut polttelijat suosivatkin tätä makeaa pilveä ja sen vaikutuksia jumittavamman kannabiksen kukinnon yli.

 

Jokainen tavallaan. Kun pyörittelet mehevää jointtia hyvin kuivatusta budista, voit usein huomata sormiesi olevan prosessin jäljiltä tahmaisia kellertävästä pölystä. Nämä ovat juuri niitä kristalleja, joiden takia tämä artikkeli on kirjoitettu. Mukava juttu hasiksen teossa on, että se tuo kivan pikku lisän satosi kokonaisuuteen. Jos sinulla on siis 500 grammaa budia ja 600 grammaa kuivaa lehteä, saattaa jälkimmäinen hyvinkin muuttua osaavissa käsissä 60 gramman hasiskimpaleeksi.

Tämä 10% on hyvä nyrkkisääntö täysin kuivasta lehdestä puhuttaessa. On myös perusteltua olettaa, että parempilaatuinen lehtimassa tarkoittaa suurempaa kristallimäärää, mikä puolestaan tuo sinulle palkinnoksi suuremman määrän hasista. Täten esimerkiksi kunnon White Widow tai muu korkean THC:n lajike tarkoittaa todennäköisesti suurempaa satoa tässäkin suhteessa. Normaalioloissa reilu 10% on hyvä oletus sisäkasvatetulle kannabikselle, mutta ovatpa jotkut kasvattajat päässeet jopa 16% luokkaan valitsemalla lehtensä hyvin.

Ulkokasvatetun kannabiksen osalta sato voi mahdollisesti jäädä huomattavastikin pienemmäksi, erityisesti syksyllä, jolloin huonot kelit verottavat THC:n tuotantoa vähentäen täten kokonaistehokkuuden alle 10%. Tässä mielessä on hyvä pitää järki mukana. Ei ole mitään järkeä jatkaa laadukasta 400 gramman lehtikasaa heikommalla 200 gramman kasalla elätellen toiveita, että tästä jotenkin mystisesti muodostuisi 600 grammaa laadukasta lehteä. Sinulla on lisäyksenkin jälkeen vain 400 grammaa kunnon tavaraa.

Osa 3 / Polination

Jatkamisella tarkoitetaan tässä kohtaa esimerkiksi sitä, että päätät sekoittaa nätisti leikattujen THC-pitoisten lehtien sekaan suuria vähän THC:ta sisältäviä lehtiä. On suorastaan fantastista, että riippumatta saitko budimäärän valossa hyvän tai huonon sadon, voit silti jalostaa ylijäämästä kivan määrän hasista. Erityisen kätevää tämä on silloin, kun sadon varsinaisen kukinto jää toiveista eikä sinällään välttämättä edes oikeuttaisi kasvatusta. Näin voi käydä erityisesti ulkona kasvatetun kannabiksen kanssa. Tässä tapauksessa voit keskittyä jalostamaan itsellesi kunnon köntin hasista.

Tätä prässättyä jauhetta kutsutaan skuffiksi. Syy prässäämiseen löytyy maun ja hajun parantamisesta, mutta myös helpommasta käytettävyydestä ja paremmista kuljetusominaisuuksista. Prässätty hasislaatta on huomattavan kätevä jaettava tai kuljetettava kuin kasa tahmeaa pulveria. Mitä parempilaatuista hasiksesi on, sen helpompi sitä on käsitellä. Huonolaatuinen hasis vaatii prässiltä enemmän voimaa, sillä siinä on kristallien lisäksi suurempi osuus kasvimateriaalia, mikä tekee hasiksesta rakenteellisesti huonoa ja vaatii enemmän puristusvoimaa kasassa pysyäkseen.

 

Sen lisäksi että materiaalin on oltava hyvin kuivaa, on myös hyödyllistä tarjota kasvimateriaalille vuorokauden verran aikaa pakkasessa, erityisesti mikäli aiot käyttää pölyttäjää. Äärimmäinen kylmyys heikentää THC-kristallien rakennetta ja saa ne irtoamaan kasvista helpommin. Parhaassa tapauksessa voisit päästä tekemään hasista valtavassa pakastimessa tai muussa tilassa, jossa lämpötila on pysyvästi alhaalla. Tämä johtaisi ensiluokkaiseen hasiksen laatuun, mutta tätä vaihtoehtoa ei useimmilla meistä luonnollisesti ole käytössä. Jos sinulla on kuitenkin kontakti, joka voisi tällaisen mahdollisuuden tarjota, suosittelemme tarttumaan tähän optioon.

On aina yhtä ihmeellistä nähdä kuinka paljon hasispulveria voi pienestäkin lehtimäärästä irrota. Lehtien laadun ollessa hyvää ei ole tarpeen pölyttää budejasi, mutta mikäli olet suuri hasiksen ystävä etkä välttämättä halua polttaa budia, voit toki myös pölyttää koko sadon. Pidä kuitenkin huoli, että hajotat kukinnot kunnolla ennen pölytystä, jotta voit varmistaa saavasi talteen koko sadon kristallimäärän.

Tämä tulee nostamaan dramaattisesti tuotantosi määrää. Pidä tarkasti huolta siitä, että raakamateriaalin oksamäärä on vähäinen, tai mieluummin kokonaan olematon, ne kun voivat hajottaa siiviläsi. Siivilä voi maksaa paljon rahaa, joten sen rikkominen huolimattomuudesta johtuen on lähes anteeksiantamatonta. Vaikka pölyttäjälaite maksaa 300-500 euroa, on se hankinta joka maksaa itsensä takaisin lähes välittömästi ensimmäisen sadon hukkajäämistä tuotetun hasiksen muodossa. Kunnon laite toimii myös vuosikausia ilman ongelmia.

Ainoa esivaatimus hankintapäätöstä tehtäessä on se, että sinulla riittää eroteltavaa riittävän usein, esimerkiksi parin kuukauden välein. Tässä investoinnissa ei ole hirveästi järkeä, mikäli laite päätyy satunnaisen pienimuotoisen käytön jälkeen keräämään pölyä kaapinnurkkaan.

Osa 4 / Vesihasis

Uusin metodi hasiksen valmistuksessa on viime vuosina ollut niin sanottu vesihasis. Tämä toimii samalla periaatteella kuin pölyttäjä, mutta kristallien erottamisen hoitaa jääkylmä vesi ja kirnuava liike. Vesihasiksen teko on hieman työläämpää muihin metodeihin verrattuna, mutta sen laatu voi olla tajunnanräjäyttävää. Et voi vain viskata materiaalia rumpuun, joten tarvitset jo alkuun hieman enemmän raakamateriaalia.

Aluksi tarvitaan noin 20 litran kapasiteetilla varustetun ämpärin, mihin survomme erikoisvalmisteisen siiviläpussin. Vesihasis setti koostuu kahdesta tai kolmesta pussista, joihin ommellaan sopivat siivilät. Jokaisen siivilän tulee olla kooltaan erilainen, jotta osa siivilöistä päästää kristallit läpi toisten napatessa ne, jottei kallisarvoisia kristalleja pääse hukkumaan. Useamman eri siiviläkoon versiossa erikokoiset kristallit tarttuvat eri kohtiin. Yhden ison kristalliläjän sijaan saat siis lopulta montaa eri laatua koon mukaan lajiteltuna.

 

Koska eri kristallien sisältö eroaa toisistaan, eroaa samaan tapaan myös niiden maku ja laatu. Pussit sijoitetaan siis ämpäriin siten, että aivan alimmaksi tulee pussi, joka kerää pienimmätkin kristallit, mutta päästää veden läpi. Tämän päälle asetetaan sitten kaikki siiviläpussit siten, että ne erottelevat kasvimateriaalin ja erikokoiset kristallit toisistaan. Täytämme ämpärin ensin jääkylmällä vedellä (suositus noin 3 astetta). Mitä kylmempää vesi on, sen helpommin kristallit irtoavat kasvimassasta.

Laittamalla sekoittimen ämpäriin pieksät lehtimassaa edistäen kristallien irtoamista. Älä kuitenkaan aja sekoittajaa täydellä teholla, ideana ei ole jauhaa lehtiä muusiksi. Tämä johtaa vain huonompilaatuiseen lopputuotteeseen. Myös tässä kohtaa on syytä painottaa pakastamisen positiivista vaikutusta erotteluprosessiin. Mikäli vesi ei aloittaessasi ole tarpeeksi kylmää, voit lisätä esimerkiksi jääpaloja ämpäriin. Tämä sopii ratkaisuksi, mikäli sinulla ei ole erillistä vedenkylmentäjää kraanassasi, tämän avulla nimittäin pääsisit suoraan tarpeeksi alhaisiin lämpötiloihin ilman tarvetta jääkuutioiden kanssa pelaamiseen.

Toinen vaihtoehto lämpötilan säätämiseen on laittaa tunti ennen prosessin aloittamista pari 1-2 litran muovipulloa pakkaseen ja ottaa ne sieltä aloittaessasi erottelun. Pakastinkäsittelyn jälkeen vesi on sopivan kylmää laatuhasiksen valmistamiseen. Sinun täytyy vain huolehtia, etteivät pullot pääse jäätymään, vaikka tässä tapauksessa voisit varmasti yksinkertaisesti leikata pullot auki ja käyttää näitä jääpaloja erotteluveden viilentämiseen. Yksinkertaisin tapa vesihasiksen valmistamiseen on asettaa sekoitin ajastimella 20 minuuttiin, jonka jälkeen pitää 5 minuutin tauko ennen uutta 20 minuutin sykliä. Sopiva kokonaisaika voisi olla noin 1,5 tunnin luokkaa, eli noin neljä sekoitusjaksoa.

 

On erittäin tärkeää kiinnittää sekoitin tukevasti paikalleen. Mikäli se pääsee irtoamaan sekoitussyklin aikana, on lopputuloksena todennäköisesti hajonneet siiviläpussit ja pilalle mennyt operaatio. Prosessin vahtiminen lähietäisyydeltä on suotavaa riskien minimoimiseksi, vaikka voit tietysti antaa koneen jauhaa yksinäänkin riskeistä välittämättä. Älä missään tapauksessa käytä mitään teräväreunaisia sekoittimia, ajatuksena ei ole tehdä kannabiksen lehdistä pirtelöä. Tavoite on yksinkertaisesti tuottaa tarpeeksi liikettä, kylmän veden avustamana, jotta THC-kristallit irtoavat lehdistä. On melko helppoa todeta silmillä, oletko menossa oikeaan suuntaan.

Kun vesi muuttuu kulta-ruskea-keltaiseksi, voit olla varma sen sisältävän kohtuullisen määrän kristalleja. Koska tässä menetelmässä käytetään vettä hasiksen erotteluun, on lopputuote huomattavasti puhtaampaa verrattuna joihinkin muihin menetelmiin. Tällä menetelmällä on mahdollista tehdä korkealaatuista ja puhdasta hasista. Vesihasis on myös vaikutuksiltaan ja voimakkuudeltaan erilaista verrattuna muihin ekstraktiomuotoihin.

Sinun täytyy vain yksinkertaisesti koittaa tätä tuotetta. Vesihasis saattaa olla jopa liian tuhtia vihreämmille polttelijoille. Kaikki kannabislaadut eivät sovellu yhtä hyvin vesihasiksen tuotantoon, sillä jotkin lajikkeet menettävät makuaan prosessin aikana. Tämän takia suosittelemme käyttämään paria eri metodia hasiksen tuotannossa, etenkin silloin kun olet tekemisissä uuden raaka-aineen kanssa. Tällä keinolla voit valita lopputuloksista paremman seuraavan projektisi pohjaksi kyseiselle lajikkeelle. Vesihasiksen tekeminen on jo sinällään sangen hauskaa puuhaa, ja erityisesti se hetki, kun viimein nostat viimeisen pussin pois ämpäristä, on varmasti ikimuistoinen. Heiluta pussia edestakaisin ja avaa se, ja voila, pussissa tulisi olla läjä kellertäviä kristalleja jatkotoimia odottamassa.

On myös totta, että hasista tehdessä lehtimateriaalin kuivuus projektin alussa määrittää pitkälti sen miten hyviä tuloksia voit toivoa, tässä kohtaa kuivempi on parempi. Kolikon kääntöpuolena kenties häviät määrässä jonkun verran. Vesihasiksen etuna on, että voit tarvittaessa käyttää jopa tuoretta, kuivaamatonta materiaalia. Tuoreista lehdistä tehdyn hasiksen määrä on todennäköisesti huomattavastikin pienempi, mutta toisaalta sinun on mahdollista saada erinomaista laatua, sillä märät lehdet vähentävät lopputuotteen kontaminaatiota.

Osa 5 / Bubbleator

Ihminen on mukavuuteen taipuvainen eläin, ja iso osa koko ”jääprosessin” huonoista puolista onkin se, että sekoittimen turvallinen kiinnittäminen on hankalaa ja vaatii työtä ja suunnittelua. Et voi vain yhtäkkiä päättää, että nyt voisi pyöräyttää satsin hasista, vaan oikeiden sekoittimien ja muiden välineiden etsiminen ja testaaminen ovat turvallisuuden näkökulmasta ensiarvoisen tärkeitä. Tämä saattaa olla vaivalloista ja kenties joissakin tapauksissa jopa johtaa siihen, että kasvattajat hylkää koko ajatuksen.

Polinatoria varmistava yritys on hiljattain tuonut markkinoille toisen uuden laitteen Bubbleatorin. Tämä laite on suunniteltu vesihasiksen nopeaan tekoon. Bubbleator on käytännössä sekoittaja, joka näyttää pieneltä pesukoneelta. Tunget vain lehtimassan yhteen isoon siiviläpussiin ja asetat sen Bubbleatorin sisään. Sen jälkeen täytät laitteen jääkylmällä vedellä ja pyörittelet massaa noin 15 minuuttia.

Tämän metodin etuna on, ettei sinun tarvitse käyttää aikaa sopivan sekoittimen etsimiseen ja koko prosessi hoituu vähemmällä sotkulla ja taistelulla. Annat vain Bubbleatorin tehdä tehtävänsä ja lopputuloksena on kasa keltaista kristallia. Uskoakseni Bubbleator tulee innostamaan monia kasvattajia kokeilemaan hasiksen valmistusta sekoittimen metsästyksen ja asennuksen tullessa tarpeettomaksi.

Voit ostaa Bubbleatorin erikseen tai valmistukseen vaadittavien pussien kanssa. Todellinen hasiksen ystävä jättää tuotoksensa kypsymään vähintään vuodeksi maun huippuunsa virittämiseksi ennen käyttöä. Suosittelen ehdottomasti pistämään ainakin osan sadosta syrjään. Ja jos teet tämän joka vuosi, on sinulla muutaman vuoden kuluttua hyvä varasto fantastisen laadukasta hasista.

OLETKO 18-VUOTIAS TAI YLI?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias