Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Luke Sumpter

Näyttävätkö kasvisi hieman nuutuneilta? Vaikka noudatat tarkkaa ruokinta-, kastelu- ja valoaikataulua, voit silti huomata turhautuneena, että kannabiskasviesi lehdet ovat värjäytyneet ja vääntyneet. Älä huoli, teet luultavasti kaiken muun oikein, ja kyse saattaa olla vain lämpöstressin merkeistä.

Kannabis on kestävä ja sitkeä kasvi, ja monet alkuperäiset maatiaislajikkeet ovat sopeutuneet selviytymään ankarilla alueilla, kuten Hindukuš-vuoristossa ja Keski- ja Pohjois-Aasian tundroilla. Tämän kasvilajin kestävyydestä huolimatta se sietää kuumuutta vain tiettyyn rajaan asti, ennen kuin sen fysiologiset järjestelmät alkavat romahtaa.


Kuinka kuuma on liian kuuma kukinnan kannalta?

Kannabiskasvit arvostavat lämpöä kukinnan aikana - tiettyyn pisteeseen asti. Oikea määrä lämpöä helpottaa kehitystä, mutta liika lämpö voi vaikuttaa negatiivisesti kasvuun ja kasvien terveyteen. Tavoittele 18-26 °C:n lämpötilaa, jotta kasvisi pysyvät tyytyväisinä. Jos asut lämpimällä alueella, voit käyttää tuulettimien ja ilmastoinnin yhdistelmää, jotta lämpötila ei nouse yli tämän rajan.

Vídeo aneu: 266470360

Miten tunnistaa lämpöstressi?

Yksi lämpöstressin paljastavista merkeistä on, kun aurinkolehtien kärjet alkavat käpristyä ylöspäin. Niillä on myös yleisolemukseltaan kuiva ja kuihtunut ulkonäkö. Tämä tekijä osoittaa, että kuumuus on todennäköisin syyllinen, ja sulkee pois useimpien ravinnepuutosten mahdollisuuden. Sen lisäksi, että lehdet näyttävät yleisesti ottaen huonovointisilta, niihin muodostuu suuria ruskeita täpliä tai laikkuja, jotka ovat epäsäännöllisen muotoisia, pääasiassa aurinkolehtien kärkien reunoille. Näihin rumentaviin arpiin liittyy yleensä keltaisia värimuutoksia. Nämä oireet koskevat pääasiassa lehtiä, jotka sijaitsevat lähellä latvuston yläosaa ja kasvin reunoilla - eli alueilla, jotka ovat suoralla tulilinjalla.

Jos havaitset näitä oireita kasvuvaiheessa, voit olla varma, että lämpöstressi on niiden taustalla. Sisätiloissa tämä voi johtua siitä, että kasvien latvojen annetaan kasvaa liian lähellä voimakasta valonlähdettä. Ulkona se voi johtua erityisen raa'asta helleaallosta tai poikkeuksellisen kuumasta ja kuivasta ilmastosta.

Lämpöstressi ilmenee eri tavoin kukintavaiheessa. Joskus, monien kasvattajien järkytykseksi, uusia budeja voi alkaa puhjeta vanhempien kukintojen latvoista. Tämä voi aiheuttaa niin sanotun ketunhännän, pienten silmujen ja sokerilehtien muodostaman pylvään. Tämä on kasvin käynnistämä selviytymismekanismi, sen yrittäessä muodostaa uusia kukintoja, jotka kykenevät lisääntymään ja tuottamaan siemeniä.

How To Protect Your Cànnabis Plants From Heat Stress

How To Protect Your Cannabis Plants From Heat Stress

Seuraavaksi käsittelemme sisä- ja ulkotiloissa käytettäviä menetelmiä lämpöstressin ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.

Lämpöstressin hoitaminen sisätiloissa

Lämpöstressi voi vaikuttaa sisäkasvatukseen monin tavoin. Ensinnäkin kuumassa ilmastossa asuvien viljelijöiden voi olla vaikea säädellä sisäilman lämpötiloja kesän hellepäivinä.

Ilmastosta riippumatta kasvatusteltat voivat lämmetä hyvin lämpimiksi, jos tiettyjä varotoimenpiteitä ei noudateta. Eri valonlähteistä syntyvä lämpö voi iskeä lehtiin ja aiheuttaa niille huomattavaa stressiä. Riittävien tuulettimien ja poistojärjestelmän puuttuminen estää konvektiovirtaukset, jotka muuten jäähdyttäisivät teltan sisätiloja. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit välttää lämpöstressiä sisätiloissa.

1. Sijoita tuulettimia kasvatustilaan

Tämä on yksinkertainen ja halpa ratkaisu, jolla voit aloittaa kasvatusympäristön viilentämisen. Tuulettimet häiritsevät liikkumatonta, kuumaa ilmaa ja luovat konvektiovirran, joka auttaa viilentämään asioita. Tuulettimien synnyttämä tuuli myös stressaa kasviasi hellävaraisesti auttaen sitä kehittämään paksumpia ja vahvempia varsia.

2. Käytä ilmastointilaitetta

Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta on ehdottomasti toimiva ratkaisu. Sisäkasvattajilla on se etu, että he voivat hallita täysin kasvatusteltan mikroilmastoa, kunhan heillä on käytössään tarkoituksenmukaiset laitteet. Tämä on melko kallis vaihtoehto, mutta se voi olla todellinen hengenpelastaja, jos asut esimerkiksi Espanjan tai Yhdysvaltojen eteläisten alueiden kaltaisilla alueilla. Sijoita ilmastointilaite kasvatustelttaasi ja anna viileän ilman kiertää.

3. Vaihda valaistuksen sijaintia/tyyppiä

Jos kasveissasi alkaa näkyä lämpöstressin merkkejä, tarkista ensin, kuinka lähellä ne ovat valonlähdettä. Jos vain ylätuulettimen lehdet oireilevat, säädä valojen asentoa uudelleen niin, että ne roikkuvat kauempana latvoista.

Jos asennon muuttamisella ei ole mitään vaikutusta, sinun on ehkä vaihdettava käyttämääsi valotyyppiä. Useimmat valaisimet tuottavat melko paljon lämpöä, ja jos kasvatat ahtaassa tilassa lämpimässä ilmastossa, asiat kuumenevat nopeasti. LEDit ovat hyvä vaihtoehto näissä olosuhteissa toimiville viljelijöille. Ne tuottavat paljon vähemmän lämpöä kuin HID-valonlähteet, ja lisäksi niiden käyttö on usein paljon halvempaa.

4. Asenna poistoilmajärjestelmä

Poistojärjestelmä on kuin käänteinen tuuletin. Se toimii imemällä ummehtunutta ja kuumaa ilmaa pois kasvutilasta. Jos sinulla on samaan aikaan käynnissä tuulettimia, ne korvaavat vanhan ilman raikkaalla ja viileällä ilmalla. Jos käytät poistoilmapuhallinta, on suositeltavaa varustaa se aktiivihiilisuodattimella, joka ehkäisee epäilyttävien tuoksujen puhaltamisen ympäröivään tilaan.

5. Käytä lisäaineita vaurioituneiden kasvien hoitoon

Jotkut viljelijät ovat onnistuneet käyttämään lisäravinteita lämpöstressin oireiden hoitoon. Ne voivat olla tehokkaita, mutta toimivat pitkällä aikavälillä vain, jos ympäristöä jäähdytetään edellä mainituilla tekniikoilla.

Merilevä- tai leväuutteet toimivat hyvin joidenkin lämpöstressin vaikutusten korjaamiseksi. Niissä on runsaasti mineraaleja ja ravinteita, jotka tekevät kasveista kestävämpiä korkeissa lämpötiloissa. Sen lisäksi on myös pii, yhdiste, joka lisää soluseinien kestävyyttä, tekee kasveista kestävämpiä lämpö- ja kylmästressiä vastaan ja auttaa niitä ottamaan helpommin vastaan tärkeitä ravintoaineita, kuten sinkkiä, kuparia ja fosforia.

6. Mykorritsasienet

Mykorritsasienilajit muodostavat symbioottisia suhteita kannabiskasvien kanssa ja auttavat niitä selviytymään lämpöstressistä. Nämä elämänmuodot lähettävät kannabiksen juurien sisälle pieniä säikeitä, joita kutsutaan sienirihmastoksi. Tässä tilanteessa kasvisoluja ympäröivät sienisolut ja niiden välille muodostavat liitosrakenteita, joita kutsutaan mykorritsaksi (mycorrhizae).

Kasvit ruokkivat näitä sieniä fotosynteesin aikana tuotetuilla sokereilla. Vastineeksi sienet toimivat juuriverkoston jatkeena. Ne auttavat kasveja kestämään sekä bioottisia (eläviä) että abioottisia (elottomia) stressilähteitä. Mykorritsasienet lieventävät kuivuus- ja lämpöstressiä[1] vetämällä vettä kauas kasvien juuriverkoston ulottumattomiin.

Miten suojautua lämpöstressiltä ulkona

Ulkona tapahtuvaa viljelyä on vaikeampi hallita kuin vaihtoehtoa. Viljelykasvit ovat alttiina elementtien oikuille sekä lukemattomille tuholaisille ja tartunnoille, jotka voivat vahingoittaa kasvien elinvoimaa ja satoa. Lämpöstressi ei ole poikkeus. Sisäkasvattajien etuna on täydellinen ilmastonhallinta, kun taas ulkokasvattajat joutuvat selviytymään helleaalloista, monsuuneista, hallasta ja kaikesta siltä väliltä.

Lämpöstressi on merkittävä uhka niille, jotka viljelevät lähempänä päiväntasaajaa sijaitsevilla lämpimillä alueilla. Vaikka lisääntynyt auringonvalo voi olla hyödyllistä, liika auringonvalo voi johtaa lämpöstressin oireisiin. Seuraavassa on muutamia vinkkejä siitä, miten voit suojata ulkokasvustosi.

1. Ajoita kastelu oikein

Kastelu oikeissa määrin oikeaan aikaan päivästä auttaa kasvia selviytymään lämpöstressistä ja estää kannabiksen lehtien käpristymistä. Muista kuitenkin, että liika vesi voi johtaa nopeasti lamauttavaan juurimätänemiseen; anna siis aina mullan yläosan kuivua muutaman senttimetrin matkalta, ennen kuin annat lisää vettä.

Kun on aika juoda, kastele multaa kylläiseksi asti. Suuret korotetut penkit vaativat vettä harvemmin, kun taas ruukut kuivuvat nopeammin. Ulkona kannattaa kastella aikaisin aamulla tai auringonlaskun jälkeen, jotta vältetään nopea haihtuminen. Myös lehtiruiskutukset kannattaa tehdä vain tähän aikaan, jotta haihtuminen ei pääse tapahtumaan herkillä lehtikudoksilla.

2. Kateratkaisut

Kasvualustan kattaminen auttaa sitomaan kosteuden maaperään ja suojaamaan pinnan lähellä olevia juuria korkeilta lämpötiloilta. Menetelmä auttaa myös suojaamaan hyödyllisiä mikrobeja auringon kuumuudelta. On olemassa kaksi erilaista katemenetelmää: kuollut ja elävä kate.

Kuolleella katteella tarkoitetaan kuolleiden orgaanisten materiaalien kerrostamista maan päälle. Vaihtoehtoja ovat mm:

  • Heinä
  • Oljet
  • Ruohonleikkuujätteet
  • Komposti
  • Lehdet

Tärkeitä huomioita: Vältä heinää, joka sisältää siemeniä, jotta rikkaruohot eivät pääse valloittamaan kasvustoa. Aminopyralidia (AP) sisältävät torjunta-aineet ovat vaarallisia, sillä ne tappavat kannabiskasvustosi nopeasti.

Elävä kate tarkoittaa siementen kylvämistä kannabiskasvin läheisyyteen. Suuri siementiheys pitää nämä kasvit pieninä ja estää niitä varjostamasta kannabiskasviasi. Elävä kate suojaa maaperää, parantaa maaperän rakennetta ja ruokkii hyödyllisiä mikrobeja pumppaamalla eritteitä maaperään. Palkokasvilajit sitovat myös ilmakehän typpeä kasvualustaan. Sopivia vaihtoehtoja elävään katteeseen ovat esimerkiksi:

  • Puna-apila
  • Kanerva
  • Sinimailanen
  • Portulakka

Tärkeitä huomioita: Nämä kasvit auttavat sitomaan kosteutta, mutta ne vaativat myös itse vettä. Varmista, että seuraat maaperän kuivuutta tarkasti, ja kastele enemmän kuin antaisit pelkille kannabiskasveille muuten tyhjässä puutarhapenkissä.


Mulching

3. Vältä stressiä

Kannabiskasvien stressaaminen muilla tavoin heikentää niiden kykyä palautua lämpöstressistä. Useat kasvukauden aikana käytetyt tekniikat altistavat kasvit eriasteiselle stressille. Normaaleissa olosuhteissa kasvit palautuvat melko nopeasti. Jos yhtälöön kuitenkin lisätään liian korkeat lämpötilat, kasvit eivät välttämättä toivu.

Istuttaminen pienestä astiasta suurempaan ruukkuun tai sänkyyn aiheuttaa kasveille jopa useita päiviä kestävän shokin. Vältä istuttamista korkeiden lämpötilojen aikana suojaamattomiin paikkoihin - kasvit tarvitsevat aikaa juuristonsa vakiinnuttamiseen uuteen maaperään.

Korkeiden lämpötilojen aikana on myös vältettävä rasittavia kasvunmuokkaustekniikoita, kuten latvomista ja harventamista. Nämä menetelmät aiheuttavat hallittuja kudosvaurioita kasvien elintärkeään suonistoon, eli myös vettä ja ravinteita kuljettavaan ksyleemiin.

4. Ruukut ovat liikuteltavissa

Jos kasvatat ulkona lämpimässä ilmastossa, kannattaa kasvattaa suurissa astioissa tai ruukuissa suoraan maahan kylvämisen sijaan. Tämä tekee kasveistasi siirrettäviä ja antaa sinulle mahdollisuuden siirtää ne fyysisesti suojaisaan paikkaan, jos aurinko käy liian voimakkaaksi tai muut luonnonilmiöt uhkaavat.

HOW TO PROTECT AGAINST HEAT STRESS OUTDOORS

5. Aseta tilapäinen suoja

Kasvien pitäminen suojassa koko päivän estää fotosynteesiä ja vaikuttaa yleisesti ottaen haitallisesti. Väliaikaisen suojan tekeminen kankaasta tai pressusta voi kuitenkin auttaa suojaamaan kasvustoa päivän huippuhelteiden aikana. Pystytä suoja kuumimpina tunteina ja anna kasviesi paistatella auringossa ennen kuumuuden alkamista ja sen laantumisen jälkeen.

6. Myös ulkokasvit voivat hyötyä lisäravinteista

Merilevä- tai leväuute voi auttaa lisäämään kasvien sietokykyä sekä sisällä että ulkona. Käytä valmisteen valmistajan ohjeiden mukaan ja anna kasveillesi lisäsuojaa näiden ravinteikkaiden aineiden avulla.

Voivatko kasvit toipua lämpöstressin tuhoista?

Kyllä. Kasvit toipuvat lämpöperäisistä vaurioista, kunhan ryhdyt asianmukaisiin toimiin. Optimoi kasteluaikataulu, hyödynnä katteita ja siirrä ruukut suojaisampaan paikkaan muutamaksi päiväksi. Vastusta halua poistaa vaurioituneet lehdet, kunnes kasvi on selvästi toipunut, jotta vältät lisärasituksen.

Voivatko kasvit toipua lämpöstressistä?

Kannabiskasvit voivat toipua täysin lämpöstressistä - kunhan havaitset sen riittävän ajoissa. Lämpöstressi johtaa nestehukkaan, mikä johtaa kuihtumiseen ja lehtien käpristymiseen. Jos onnistut puuttumaan asiaan ennen kuin kasvit vaurioituvat liikaa lehdissä ja varsissa, voit käyttää yllä olevia strategioita niiden pelastamiseksi.


Suosi kuumuutta kestäviä lajikkeita

Markkinoilla on saatavilla tuhansia kannabislajikkeita, ja jokainen niistä on ajan mittaan jalostettu valikoidusti tiettyjen toivottavien ominaisuuksien osoittamiseksi. Jotkut jalostajat ovat onnistuneet luomaan lajikkeita, jotka kestävät erityisen hyvin korkeita lämpötiloja. Voit vähentää lämpöstressin riskiä merkittävästi aloittamalla jollakin näistä lajikkeista. Seuraavassa on kolme lämpöä kestävää lajiketta, joita suosittelemme tässä mielessä haastaviin olosuhteisiin.

1. Fruit Spirit

Fruit Spirit on hardcore-kanta, joka nauraa korkeille lämpötiloille (tietyissä rajoissa). Tämä peto on legendaaristen White Widown ja Blueberryn jälkeläinen. Lajikkeen geneettinen koostumus on tarkassa tasapainossa, ja siinä on 60 % sativaa ja 40 % indicaa. Se tarjoaa 18 % THC:tä ja keskisuuren CBD-pitoisuuden. Fruit Spiritin pilvi on rentouttava keholle ja virkistävä mielelle. Lajikkeen nimi on kunnianosoitus sen kukkien sokeriselle ja hedelmäiselle maulle, joka tanssii kielen päällä poltettaessa.

Fruit Spirit kasvaa hyvin sekä sisä- että ulkotiloissa. Sisäkasvit saavuttavat 80–120 cm:n korkeuden, kukinta-aika on 8–10 viikkoa ja sato jopa 425 g/m². Yksittäinen ulkona kasvatettu kasvi voi olla jopa 220 cm korkea ja tuottaa jopa 525 g:n sadon.

Fruit Spirit

2. Amnesia Haze

Amnesia Haze on suuri sativa-painotteinen lajike, joka viihtyy lämpimämmissä lämpötiloissa. Sen suuret ja korkeat kukat tuottavat massiivisen 22 %:n THC-pitoisuuden ja keskitasoisen CBD-pitoisuuden. Pilvi on sähköistävä, stimuloiva ja ihanteellinen kumppani päiväkäyttöön keskittymisen ja motivaation lisäämiseksi. Tätä aivoihin kohdistuvaa vaikutusta täydentävät mullan ja sitrushedelmien vivahteet.

Amnesia Haze on erittäin tuottelias lajike, joka palkitsee viljelijät, jotka kasvattavat kannabista paahteisissa paikoissa. Sisäkasvit saavuttavat 140 cm:n korkeuden, kukinta-aika on 9–11 viikkoa, ja ne tuottavat suuren, jopa 650 g/m²:n sadon. Ulkona paahtavan auringon alla kasvatetut kasvit saavuttavat 210 cm:n korkeuden. Tällainen yksilö voi tuottaa valtavan, jopa 700 gramman sadon, joka on valmis korjattavaksi lokakuun loppupuolella.

Amnesia Haze

3. Royal Moby

Royal Moby on upea yksilö, joka koreilee hartsilla päällystetyillä kukilla ja sokerilehdillä. Tämä sativa-dominantti lajike on Hazen ja White Widow'n jälkikasvua, suorastaan tihkuu hartsia ja on varustettu muhkealla 21 %:n THC-pitoisuudella. Tämä sitkeä lajike kestää sekä kuumaa että kylmää ilmastoa, ja se viihtyy hyvin lämpimässä kasvatusteltassa tai auringonpaisteisessa puutarhassa.

Royal Moby ei ole nirso kasvuympäristönsä suhteen. Sisätiloissa se kasvaa 80–140 cm korkeaksi ja tuottaa jopa 600 g/m². Ulkona kasvatettu kasvi kasvaa 2-3 metrin pituiseksi ja tuottaa 700 g:n palkitsevan sadon.

Royal Moby Indoor

External Resources:
  1. Arbuscular mycorrhizal fungi mitigate negative effects of combined drought and heat stress on tomato plants - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37825 arvosteluun