Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Steven Voser

Kuten mikä tahansa muukin viljelykasvi, on myös kannabis altis tuholaisille, sieni-infektioille, viruksille ja monille muille ongelmille, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti sekä sadon laatuun että kokoon. Osaamalla erottaa ravinnepuutokset esimerkiksi juurimädästä ja homeesta on avainasemassa, kun haluat hoitaa kannabiksen ongelman varhaisessa vaiheessa ja minimoida sen vaikutuksen kasvien terveyteen.


Kannabiksen ravinteisiin liittyvät ongelmat

Sekä yli- että aliravitsemus aiheuttavat kasville stressiä, joka voi aiheuttaa sille oireita, kuten erikoisen värisiä tai epämuodostuneita lehtiä ja kitukasvuisuutta. Joitakin yleisimpiä ravinteisiin liittyviä kannabiksen ongelmia ovat:

Ravinteiden puutostilat

Kokemattomat viljelijät ajattelevat usein, että kannabis tarvitsee vain kolmea ravinnetta: typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K). Vaikka nämä makroravinteet ovatkin elintärkeitä terveelle kasvulle, kannabiskasvit tarvitsevat monimutkaisen yhdistelmän makro-, sekundääri- ja mikroravinteita sekä vegetatiiviseen kasvuun että kukintaan. Kun kasvit eivät saa oikeaa määrää ravinteita, niille kehittyy puutoksia, jotka aiheuttavat vanhojen ja nuorten lehtien kuolemista ja lehtien värimuutoksia.

Ravinnepuutokset johtuvat yleensä aliravitsemuksesta, pH-tasapainon epätasapainosta ja ravinteiden lukkiutumisesta. Hoitamattomana puutostila voi vahingoittaa vakavasti kasvin kehitystä ja vähentää sekä sadon laatua että kokoa.

Ravinnepuutosten tarkat oireet vaihtelevat sen mukaan, mitä ravinteita kasvilta puuttuu. Joitakin yleisiä oireita ovat mm:

 • Kuolevat vanhat tai nuoret lehdet
 • Keltaiset tai ruskeat lehdet
 • Punaiset tai violetit varret
 • Täpläiset tai kuivat lehdet
 • Kiharaiset lehtien kärjet ja reunat
 • Kasvin venyminen
 • Vääntyneet lehdet ja varret

Jotkin ravinnepuutokset voidaan korjata yksinkertaisesti lisäämällä kasvien ruokinnan määrää. Jos kyseessä on kuitenkin pH-tasapainon epätasapaino ja/tai ravinteiden lukkiutuminen, tarvitsevat kasvit erilaisia hoitomenetelmiä.

Lannoitepalaminen

Puutoksen vastakohta - lannoite palaminen - tapahtuu, kun kasvit saavat enemmän ravinteita kuin ne tarvitsevat. Ylilannoitus on ilmeinen syy palamiseen, mutta myös pH-tasapainon epätasapaino tai ravinteiden lukkiutuminen ovat yleisiä syitä. Tyypillisiä merkkejä tästä ilmiöstä ovat kuivat, ruskeat ja joskus käpristyneet lehtien kärjet ja reunat.

Sinun on noudatettava tiukkaa ruokintakalenteria ja tarkistettava pH- ja EC-tasot ennen jokaista ruokintaa ja sen jälkeen, jotta voit varmistaa, että kasvisi saavat ravinteet ja pystyvät myös imeytymään niihin kunnolla.

On syytä huomata, että lannoitepalamiseen liittyy yleensä vain kemiallisten lannoitteiden käyttö. Orgaaniset ravinteet, joiden koostumus on hitaasti vapautuva, eivät yleensä polta kasveja, koska niiden hajoaminen ja imeytyminen kasveihin kestää

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

kauemmin.

Ravinnelukko

Ravinteiden lukkiutuminen johtuu kemiallisesta reaktiosta kasvin, sen elatusaineen ja lannoitteen välillä. Tämä reaktio estää olennaisesti kasvin kykyä imeä ravinteita väliaineestaan, mikä johtaa lopulta ravinteiden puutteeseen.

Ravinnelukko tapahtuu yleensä silloin, kun käytät pitkiä aikoja väkeviä kemiallisia lannoitteita. Lannoitteesta peräisin olevia ravinteita ja suoloja voi kertyä väliaineeseen pieniä määriä, mikä muuttaa sen pH-arvoa ja haittaa kasvin kykyä imeä ravinteita tulevaisuudessa.

Yleensä ravinteiden lukkiutuminen hoidetaan huuhtelemalla kasvualusta pH-tasapainotetulla vedellä ja aloittamalla ruokintaohjelma uudelleen. Monet viljelijät aloittavat myös hieman kevyemmällä lannoiteannoksella välttääkseen saman ongelman toistumisen.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

PH-arvoon liittyvät kannabiskasvien ongelmat

Toisin kuin muut kasvit, kannabis pystyy imemään ravinteita vain pienen pH-ikkunan sisällä; jos maaperä, vesi tai lannoite on tämän ikkunan ulkopuolella, kasvi ei pysty ruokkimaan itseään kunnolla. Sen lisäksi, että tuhlaat kalliita ravinteita, saatat myös joutua kamppailemaan ravinnepuutosten ja/tai lukkiutumisen kanssa myöhemmin.

Kannabiskasvit viihtyvät lievästi happamassa maaperässä, jonka optimaalinen pH on noin 6-7. Olemme kuitenkin havainneet, että pH:n vaihtelu 6 ja 7 välillä optimoi kannabiksen kyvyn ottaa vastaan erilaisia makro-, sekundääri- ja mikroravinteita.

Vesiviljelyssä tai mullattomassa kasvualustassa kannabis kasvaa parhaiten pH:n ollessa 5,5-6,5. Jälleen kerran pieni vaihtelu voi auttaa kasviasi ottamaan erilaisia ravinteita kunnolla vastaan.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Merkkejä kannabiksen yli-tai alikastelusta

Kannabiksen ali- ja ylikastelu häiritsee monia kasvin biologisia prosesseja aiheuttaen stressiä ja kasvun hidastumista. Liian kostea tai kuiva maaperä voi houkutella olosuhteista riippuen myös tuholaisia, kuten sienisääskiä, hämähäkkipunkkeja ja muita tuholaisia.

Valitettavasti yli- ja alikastelu saa kasvissa aikaan samoja oireita; niiden lehdet roikkuvat, ja ajan mittaan ne alkavat kuihtua ja kuolla. Maaperäsi kuitenkin usein kertoo, missä olet menossa pieleen; jos se on rutikuiva, kastelet liian vähän, ja taas märkä ja limainen, kastelet todennäköisesti liikaa.

Jos haluat välttää ylikastelun tai veden alle jäämisen, muista:

 • Työnnä sormesi multaan noin yhden nivelen verran ja kastele vasta, kun se on täysin kuiva.
 • Kasvata kevyessä ja ilmavassa mullassa ruukuissa, joissa on riittävästi valuma-aukkoja.
 • Harvenna lehvästöä tai lollipoppaa se, jotta ilmavirtaus paranee kasvualustan ympärillä ja se kuivuu nopeammin.
 • Lue kattava oppaamme siitä, kuinka kastella oikein kannabiskasveja.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Juuriin liittyvät kannabiksen ongelmat

Juuret eivät ainoastaan kiinnitä kasvia paikalleen, vaan ne myös imevät happea, vettä ja ravinteita kasvualustasta ja kuljettavat ne ylös varteen, lehtiin ja kukkiin. Kasvin juuret myös varastoivat ja vapauttavat fotosynteesin tuottamaa energiaa, jotta ne voivat edistää kasvua ja hoitaa tarvittaessa kasvin vammoja.

Joitakin yleisimpiä kannabiksen kasvattajia vaivaavia juuriin liittyviä ongelmia ovat muun muassa seuraavat:

Juurten solmuuntuminen

Kasveihin syntyy juurisolmuja, kun niiden juurten koko ylittää ruukun rajat. Juuret kasvavat ympäri ruukkua muodostaen tiukan solmun. Tämä ei ainoastaan stressaa kasvia, vaan vaikuttaa myös sen kykyyn ottaa vettä ja ravinteita, mikä voi johtaa puutoksiin, pH-tasapainon epätasapainoon ja ravinnelukkoon.

Jos kasvisi ovat juurisolmussa, on sinun siirrettävä ne suurempiin astioihin. Kun teet niin, tee parhaasi avataksesi solmut (mahdollisuuksien mukaan). Vakavissa tapauksissa juuria on ehkä karsittava terävillä saksilla tai veitsellä. Kun olet istuttanut kasvit uudelleen, anna niille vähintään viikko aikaa toipua istutuksen aiheuttamasta stressistä.

Estääksesi kannabiksen juurtumisen tulevaisuudessa, istuta kasvit säännöllisesti ja oikeaan aikaan eli juuri ennen kuin niiden juuret ulottuvat astian ympärysmittaan. Esimerkiksi taimet voidaan istuttaa uudelleen, kun ne ovat kasvaneet hieman ja kehittäneet todelliset lehdet, jotka peittävät niiden aloitusruukun ympärysmitan.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Juurimätä

Kuten nimestä voi päätellä, juurimädälle on ominaista mätänevät, sairaat juuret. Multa- tai kookosalustoissa se johtuu yleensä valumaongelmista tai liiallisesta kastelemisesta, jotka molemmat aiheuttavat seisovan veden kerääntymistä juurten ympärille ja luovat otollisen kasvualustan bakteereille tai sienille.

Vesiviljelyssä juurimätä johtuu yleensä lämmöstä, valovuodoista, veden happipitoisuuden puutteesta tai altaassa hajoavasta aineksesta. Kaikki nämä syyt kutsuvat altaaseen juuria lahottavia bakteereja ja sieniä (kuten Fusarium).

Mätänevät juuret näyttävät ruskeilta ja limaisilta ja haisevat joskus pahalle. Maanpinnan yläpuolella juurimädän saastuttamat kasvit roikkuvat ja kuihtuvat, ja niiden lehdet muuttuvat keltaisiksi tai valkoisiksi. Juurimätä voi myös aiheuttaa puutostiloja, kun kasvi ei pysty ottamaan ravinteita kasvualustastaan.

Juurimädän hoitamiseksi kasvin juuriin on annettava hyödyllisiä bakteereja, jotka torjuvat mahdollisia taudinaiheuttajia. Jos kasvatat kasveja mullassa, siirrä ne tuoreeseen multaan ja uusiin astioihin ja varmista, että multa on riittävän ilmavaa ja että ruukuissa on riittävästi valumisaukkoja. Jos kasvatat kasveja vesiviljelyssä, sinun on puhdistettava ja desinfioitava koko laitteisto, täytettävä uusi vesisäiliö, jossa on runsaasti happea, ja korjattava mahdolliset valovuodot tai lämpöongelmat.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Kannabiskasvien elinympäristön ongelmat

Kasvatitpa sitten sisällä tai ulkona, ympäristötekijät, kuten lämpötila, kosteus, valo ja ilmavirta, voivat stressata kasviasi, jos niitä ei hallita oikein.

Lämpöstressi tai kylmyys

Kannabiskasvit suosivat eri lämpötiloja elinkaarensa eri vaiheissa. Kun lämpötila nousee liian kuumaksi, kasvit kehittävät ylöspäin kiehuvia lehtiä, jotka näyttävät ja tuntuvat kuivilta. Ajan mittaan lämpöstressissä oleviin kasveihin voi myös kehittyä ruskeita täpliä tai valkoisia laikkuja aurinkolehtien reunoille.

Ensimmäinen askel lämpöstressin torjumiseksi sisätiloissa on käyttää tuulettimia ilman liikuttamiseksi kasvien ympärillä ja ilmanvaihtojärjestelmää vanhan ilman poistamiseksi ja sen korvaamiseksi raikkaammalla ja viileämmällä ulkoilmalla. Jos tämä ei riitä, saatat joutua käyttämään ilmastointia, jotta voit hallita kasvutilasi lämpötiloja paremmin. Jos valaisimet tuottavat liikaa lämpöä, sinun on ehkä investoitava toiseen valaistusratkaisuun kuten LED-valoihin.

Aivan kuten äärimmäinen kuumuus voi vahingoittaa kasviasi, voi myös kylmyys vahingoittaa niitä. Jos kasvit altistuvat alle 15 °C:n lämpötiloille, niiden kasvu hidastuu fotosynteesin vähentyessä, ja ne ovat myös suuremmassa vaarassa kohdata patogeenien tuottamia ongelmia, kuten hometta. Vaikka ne eivät osoittaisikaan stressin merkkejä, eivät kasvit yleensä tuota alhaisissa lämpötiloissa kasvaessaan hyviä satoja kuin optimaalisissa lämpötiloissa kasvatetut kasvit.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Välttääksesi nämä ongelmat noudata lämpötila- ja kosteusohjeitamme ja muista:

 • Käytä lämpömittaria ja kosteusmittaria kasvihuoneesi lämpötilan ja kosteuden seuraamiseen.
 • Käytä tuulettimia ilman liikuttamiseksi kasvien ympärillä.
 • Käytä ilmanvaihtojärjestelmää, joka kierrättää uutta ilmaa kasvihuoneeseen ja vanhan sieltä ulos.
 • Käytä matalalämpöisiä LED-kasvatusvaloja.

Jos olet ulkokasvattaja, joka joutuu kohtaamaan äärimmäistä kuumuutta tai kylmyyttä, kiinnitä huomiota säätiedotukseen ja vie kasvit sisälle, kun lämpötilojen odotetaan muuttuvan äärimmäisiksi. Harkitse myös kasvihuoneen tai kasvatustunnelin käyttöä, jotta voit hallita paremmin lämpötilaa ja/tai kosteutta.

Valopoltto

Valopoltto on yleinen ongelma kokemattomille viljelijöille, jotka kasvattavat rajallisissa tiloissa. Sitä esiintyy, kun kannabiskasvit joutuvat liian lähelle kasvatusvalojaan, mikä johtaa budien valkaistumiseen (kukinnan aikana) ja keltaisiin lehtiin.

Onneksi valopolttoon puuttuminen on yleensä melko yksinkertaista; siirrä valot vain kauemmas kasveista. Jos se ei ole mahdollista, suosittelemme LST:n käyttöä, jotta kasvit kasvaisivat mieluummin matalana ja leveänä kuin kapeana ja korkeana.

Jos kasvatat kasveja ulkona, sinun ei yleensä tarvitse olla huolissasi valon palamisesta; aurinko on liian kaukana tehdäkseen kasveillesi suurempaa vahinkoa. Jos kuitenkin kasvatat taimiasi sisätiloissa, muista totuttaa taimet vähitellen auringonvaloon ongelmien välttämiseksi.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Tuulen aiheuttamat vahingot

Kannabis rakastaa kasvaa tuulessa. Valitettavasti kovat tuulet voivat aiheuttaa kasveillesi korjaamattomia vahinkoja, repimällä terveen lehdistön, katkomalla nuoria oksia tai repimällä koko kasvin juuriltaan.

Sisäkasvattajien ei onneksi tarvitse olla huolissaan tuulivahingoista. Keinoja on olemassa myös ulkokasvien suojeluun tuulelta. Tässä muutama:

 • Istuta kannabis lähelle muita kasveja, aitoja, kukkapenkkejä tai seiniä, jotka voivat toimia tuulensuojina.
 • Latvo kasvit ja muokkaa niiden kasvua. Lyhyet, pensasmaiset kasvit kaatuvat harvemmin tuulessa.
 • Kasvata apilaa ja sinimailasta kasvien juurien ympärille estämään niiden irtoamista juuriltaan.
 • Vältä kannabiksen sitomista liian tiukkaan; kasvien on voitava liikkua joustavasti tuulen mukana, jotta ne eivät katkea.
Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Kannabishomeet: harmaahome ja härmäsienet

Homeet ovat suuri ongelma kannabiksen viljelijöille. Se ei ainoastaan ime elämää kasveistasi, vaan jotkin homeet kohdistuvat myös suoraan kukintoihin ja tuhoavat ne ennen kuin ehdit edes korjata satoa. Kaksi yleisintä kannabikseen vaikuttavaa hometta ovat valkoinen härmäsieni (WPM) ja Botrytis (harmaahome).

Kuten nimestä voi päätellä, valkoisesta härmästä jää hienojakoista, valkoista, jauhomaista jauhetta kasvin lehtien pinnalle. Lopulta home leviää muualle kasviin, keskeyttää fotosynteesin ja muuttaa lehdet hitaasti keltaisiksi ennen kuin ne kuolevat kokonaan. Pitkälle edenneissä vaiheissa härmä voi jättää kasveihin pieniä mustia itiöitä, jotka voivat kulkeutua ilmassa ja levitä. Tartunnan saanutta kasvia ei voi täysin parantaa, vaan sinun on torjuttava hometta ja yritettävä minimoida sen leviäminen samalla, kun annat kasvin terveiden osien kasvaa.

Botrytis, joka tunnetaan myös nimellä harmaahome, asettuu yleensä kasvin varren tyvelle ja kulkeutuu hitaasti yksittäisiin oksiin, jolloin se tuhoaa kaikki nuput, joiden kanssa se joutuu kosketuksiin. Harmaahometartunnan ensimmäisiä merkkejä ovat yksittäisten nuppujen tai kokonaisten budien kuivat, kuihtuvat ja värjäytyneet lehdet. Kun tarkastelet tartunnan saaneita kukintoja tarkkaan, voit havaita, että niissä kasvaa harmaata tai sinertävää hometta. Kypsyessään harmaahome tuottaa pieniä mustia itiöitä, jotka voivat levitä muihin kasveihin suorassa kosketuksessa tai ilman kautta.

Kannabishomeiden torjunta on vaikeaa. Ensimmäiseksi sinun on arvioitava, millaisesta tartunnasta kasvisi kärsii. Sen perusteella voit päättää, kannattaako sitä yrittää pelastaa vai ei.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis
*Bud *rot *and *powdery *mildew

KANNABIKSEN YLEISTEN SIENIPATOGEENIEN TUNNISTAMINEN

Sieni-infektio voi vaikuttaa haitallisesti sadon kokoon ja laatuun. Valitettavasti sieniongelmat ovat hyvin yleisiä sekä sisä- että ulkokasvattajien keskuudessa. Suomeksi: ennaltaehkäisy on avainasemassa.

Taimipolte

Taimipolte on yleinen sieniongelma, joka vaikuttaa nimensä mukaisesti useimmiten taimiin. Sen aiheuttavat yleensä Pythium-, Botrytis- ja Fusarium-sienet (lisätietoja alla). Olivatpa ne sitten maaperässäsi tai siirtyneet kasvihuoneeseesi/puutarhaan toisen kasvin mukana, nämä sienet hyökkäävät nuorten taimien varsiin, tekevät niistä velttoja ja tappavat ne alle 24 tunnissa.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Septoria

Septoria suvun sienet hyökkäävät kasvien lehtiin ja aiheuttavat niihin keltaisia tai ruskehtavia täpliä, joita kutsutaan myös laikkutaudiksi. Se tarttuu kasveihin yleensä heti kukinnan alkamisen jälkeen, ja se esiintyy ensin alimmissa lehdissä. Jos septoria jätetään hoitamatta, se etenee kasvissa ylöspäin; vaikka se ei yleensä tartu kukintoihin, se voi tuhota paljon lehtiä. Tämä ei ainoastaan stressaa kasveja, vaan se vaikuttaa myös niiden fotosynteesikykyyn, mikä hidastaa niiden kasvua ja vähentää niiden satoa.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Punahomeet

Fusarium eli punahomeet ovat tappavia sieniä, jotka voivat tuhota kokonaisen kannabissadon. Punahome voi levätä maaperässä vuosikausia ja iskeä ilman mitään oireita, ja sen havaitseminen on tunnetusti vaikeaa. Kun se iskee, se hyökkää suoraan juuriin ja aiheuttaa niiden mätänemisen sekä keskeyttää ravinteiden ja veden kulun kasvin läpi. Vaurioituneet kasvit roikkuvat, kuihtuvat ja kuolevat joskus muutamassa päivässä. Punahomeeseen ei ole parannuskeinoa, ja sienestä kärsiviä viljelijöitä kehotetaan yleensä lopettamaan viljely, heittämään multa ja ruukut pois, desinfioimaan kasvupaikka ja aloittamaan kokonaan uusi viljelmä.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Pythium

Pythium on aiemmin sieniin luokiteltu loislevätyyppi, joka hyökkää kannabiskasvien juuriin ja aiheuttaa sydänmätänä tunnettua kasvitautua. Se on yksi tärkeimmistä juurimädän aiheuttajista. Pythium voi vaikuttaa kannabiskasveihin missä tahansa elämänvaiheessa, mutta taimet ovat erityisen vaarassa niiden kostean kasvualustan vuoksi.

Jos kasvatat vesiviljelyssä, sinulla on lisäetua Pythium-tartunnan havaitsemisessa; ruskea värimuutos ja rihmamainen, tahmea tai limainen massa kasvin juurten ympärillä ovat varoittavia merkkejä juurimädästä. Pythium on tässä suhteessa suuri pahis, sillä se on vastuussa lähes 90 prosentista juurimädän tapauksista.

Jos kasvatat maaperässä tai passiivisissa hydrojärjestelmissä (kuten kookoskuitu- tai perliitti), Pythiumin havaitseminen on valitettavasti erittäin vaikeaa, sillä se aiheuttaa erilaisia maanpäällisiä oireita, jotka voivat muistuttaa kaikkea ravinnepuutteista valopolttoon.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Alternaria

Arvioiden mukaan Alternaria-tartunnat aiheuttavat jopa 20 prosentin pilaantumisen kaikista viljelykasveista.

Alternaria rakastaa lämpimiä, kosteita olosuhteita. Se kohdistuu myös kasveihin, jotka kasvavat huonossa maaperässä, kasveihin, joilla on aiemmin ollut muita sieni-ongelmia, tai kasveihin, jotka kärsivät huonosta ravinnehoidosta. Vaikka Alternaria voi iskeä missä tahansa kasvin elinkaaren vaiheessa, se vaikuttaa eniten kukkiviin kasveihin. Alternaria-tartunnan tunnusmerkki on violetinruskea laikku, jossa on keltainen reuna lehdissä. Joskus voit myös havaita pieniä mustia sienen itiöitä, jotka peittävät lehdet.

Valitettavasti Alternariaa ei voi hoitaa. Se on siemenistä leviävä sieni, joka leviää nopeasti kasvista toiseen ja jättää hedelmät saastuneiksi ja syömäkelvottomiksi.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Verticillium

Verticillium on toinen tuhoisa kasvisieni, joka aiheuttaa lakasteeksi kutsuttuja kasvitauteja. Se voi levätä maaperässä vuosia ennen kuin se itää ja hyökkää kasvin juuriin. Lopulta sieni leviää puusolukkoon eli ksyleemiin, joka kuljettaa vettä ja ravinteita juurista muualle kasviin.

Kasvaessaan sieni tukkii ksyleemin, mikä vaikuttaa veden ja ravinteiden virtaukseen ja aiheuttaa kasvin osien (kuten lehtien, oksien ja kukkien) kuolemisen ja kuihtumisen. Verticillium voi myös aiheuttaa ruskeaa värimuutosta varren ympärillä lähellä maaperää.

Kuten monet muutkin sienet, Verticillium leviää nopeasti ja aiheuttaa vakavia vahinkoja saastuttamilleen kasveille. Jos havaitset sen puutarhassasi, paras keino on hävittää saastuneet kasvit ja steriloida viljelyvälineet sienen leviämisen välttämiseksi. Tulevien tartuntojen välttämiseksi sinun on poistettava kaikki pintamaa.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Kannabiksen virusperäiset taudit

Valitettavasti virustautien havaitseminen voi olla vaikeaa, erityisesti kokemattomille viljelijöille, ja ne voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoa lyhyessä ajassa.

Tupakan mosaiikkivirus

Tupakan mosaiikkivirus tunnistettiin ensimmäisen kerran tupakkaviljelmillä. Se aiheuttaa epämuodostuneita, kaarevia lehtiä, joissa on selvästi erottuvia keltaisia, mosaiikkimaisia täpliä. Joidenkin kasvien varret voivat myös muuttua heikoiksi ja värjäytyä (yleensä punaisiksi tai violeteiksi), kun taas toiset kasvit voivat kantaa virusta kehittämättä lainkaan oireita. Tupakan mosaiikkivirus on harvinainen, mutta siihen ei ole parannuskeinoa. Jos havaitset sen puutarhassasi, paras tapa on poistaa tartunnan saaneet kasvit, jotta virus ei leviäisi.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Yleisten kannabistuholaisten havaitseminen

Tuholaiset ovat yleinen ongelma kannabiksen kasvattajille, erityisesti ulkona.

Sienisääsket

Sienisääsket ovat pieniä, mustia ötököitä, jotka muistuttavat hedelmäkärpäsiä. Toisin kuin muut tuholaiset, ne eivät hyökkää kasvin lehtiin tai kukkiin. Niiden toukat elävät kuitenkin kasvien alla olevassa maaperässä ja syövät hitaasti niiden juuria. Ajan mittaan tämä voi aiheuttaa lehtien kellastumista, kuihtumista, puutostiloja ja kasvun hidastumista.

Valitettavasti sienisääsket ovat hyvin yleinen ongelma kannabiksenviljelijöille. Niiden toukkia voi olla kaupasta ostetussa mullassa, mutta myös ylikastelu ja korkea kosteus houkuttelevat näitä pieniä, ärsyttäviä ötököitä puutarhaan tai kasvihuoneeseen.

Onneksi sienisääsket eivät ole kaikkein pahimpia tuholaisia. Neem-öljy, piimaa sekä hyödylliset bakteerit ja hyönteiset (kuten Bacillus thuringiensis ja leppäkertut) voivat auttaa pitämään sienihyttyset loitolla, jos vain huomaat ne ajoissa.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Hämähäkkipunkit

Hämähäkkipunkit ovat toinen yleinen tuholainen, joka voi tehdä tuhoa sadollesi. Nämä pienet hämähäkit voivat olla joko mustia tai punaisia, ja ne rakastavat kuumia ja kuivia olosuhteita. Mikä pahinta, nämä pienet punkit lisääntyvät erittäin nopeasti (naaraat munivat jopa 20 munaa päivässä 2-4 viikon ajan), joten sinun on havaittava tartunta nopeasti vahinkojen minimoimiseksi.

Hämähäkkipunkkien ensimmäisiä merkkejä ovat pienet täplät ja tahrat lehdissä sekä hienot, valkoiset verkot lehtien alapuolella (jotka voivat myöhemmin levitä koko kasviin). Jos punkit jätetään käsittelemättä, ne voivat tappaa lehtiä, hidastaa kasvin kasvua ja vähentää sen satoa.

Hämähäkkipunkit ovat poikkeuksellisen vastustuskykyisiä monille kaupallisille torjunta-aineille. Hämähäkkipunkkitartunnan hoitamiseksi suosittelemme karsimaan saastuneet lehdet, suihkuttamaan kasvit neem-öljyn ja veden seoksella ja käyttämään leppäkerttuja tappamaan punkit ja estämään tulevan tartunnan.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Kirvat

Kirvat ovat yksi tuhoisimmista tuholaisista, jotka voivat hyökätä viljelykasvien kimppuun, jä tämä koskee myös kannabista. Mikroskoopilla nämä ötökät näyttävät pieniltä vihreiltä, mustilta, punaisilta tai valkoisilta heinäsirkoilta tai sirkoilta, joiden koko vaihtelee 1-10 mm:n välillä.

Naaraspuoliset kirvat kuoriutuvat yleensä kevään alussa, ja niiden määrä kasvaa nopeasti muutamassa viikossa. Kun ne ovat päässeet kasvihuoneeseesi tai puutarhaan, ne syövät kasvejasi ja jättävät lehtiin, varsiin ja kukkiin mehua muistuttavaa ainetta. Tämä mehu houkuttelee muurahaisia ja homeita, jotka molemmat voivat vahingoittaa kasviasi ja torjua petohyönteisiä, kuten leppäkerttuja, mikä vain pahentaa alkuperäistä kirvatartuntaa.

Kirvat tappavat terveitä lehtiä, mutta ne voivat myös levittää tauteja kasvista toiseen. Kuten hämähäkkipunkkien tai sienihyttysten kohdalla, suosittelemme karsimaan saastuneet lehdet, suihkuttamaan kasvit veden ja neem-öljyn seoksella ja tuomaan paikalle hyödyllisiä petohyönteisiä torjumaan kirvoja ja estämään niiden paluun.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Miinaajat

Miinaajat ovat erilaisten hyönteisten toukkia, jotka kaivautuvat lehtien sisään syömään ja kasvamaan. Ne näyttävät yleensä pieniltä madoilta tai toukilta, jotka ovat tyypillisesti noin 1 mm:n kokoisia ja väriltään vaaleankeltaisia tai vihreitä.

Nuoret miinaajat piileskelevät yleensä maaperässä talven ajan ja tulevat esiin keväällä. Kun ne ovat sukukypsiä, ne nousevat lehtiin munimaan. Uudet jälkeläiset kuoriutuvat ja syövät lehtiä, kunnes ne putoavat maahan ja sykli alkaa alusta.

Miinaajat jättävät lehdille tyypillisiä valkoisia tai keltaisia viivoja syömiinsä lehtiin. Kuten hämähäkkipunkkien ja kirvojen kohdalla, sinun on poistettava kaikki saastuneet lehdet, suihkutettava kasvit veden ja neem-öljyn seoksella ja käytettävä saalistushyönteisiä miinaajien torjumiseksi.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Perhosentoukat

Perhosentoukkia on yli 20 000 lajia, ja niillä kaikilla on jotain yhteistä: ne voivat tuhota kannabiksesi täysin.

Olivatpa ne sitten koiperhosten tai perhosten toukkia, toukat syövät kasviasi ja kutsuvat niitä (ainakin väliaikaisesti) jopa kodikseen, jonne ne koteloituvat. Useimmat toukat syövät lehtiä ja munivat niihin, mutta pahamaineinen hamppukehrääjä (Grapholita delineana) käy kiinni varsiin.

Ainoa tapa suojella kasveja toukilta on tarkastaa ne säännöllisesti jalokiviluupilla tai mikroskoopilla ja poistaa kaikki löytämänsä toukat ja niiden munat (jotka voivat olla mustia, valkoisia tai punaisia). Tarkkaile myös varsien reikiä ja ruskeita jälkiä, jotka voivat olla merkkejä toukkien läsnäolosta.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Muita yleisiä kannabisongelmia

Kasvatushuoneessa voi ilmetä monenlaisia muita ongelmia kasvin revegetyksestä pölytykseen. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä näiden vain kannabikselle ominaisten ongelmien ehkäisemiseksi.

Hermafrodiitit ja banaanit

Kannabis on kaksikotinen, mikä tarkoittaa, että se tuottaa kasveja, joilla on erilliset urospuoliset ja naaraspuoliset sukuelimet. Hermafrodiitit voivat kuitenkin tuottaa molemmat sukupuolielimet samassa kasvissa. Tämä voi johtua genetiikasta, siementen muokkaamisesta tai stressistä.

Hermafroditismi on selviytymisvaisto. Siemenettömän kannabiksen tuotanto on kaukana luonnollisesta - naaraat jätetään pölyttämättä erittäin pitkiksi ajoiksi, jotta niiden hartsituotanto saataisiin maksimoitua ja kukintojen maku ja teho paranisivat. Valitettavasti nämä pitkät kukinta-ajat (sekä ympäristöstressitekijät, kuten väärä kosteus ja lämpötila, huono valaistus, väärä ruokinta ja pH-ongelmat) voivat saada naaraan kehittämään urospuoliset sukuelimet, jotka tunnetaan nimellä "banaanit", viimeisenä yrityksenä lisääntyä.

Hermafrodiittien havaitseminen ei ole vaikeaa, jos tiedät, mitä etsiä. On tärkeää varmistaa, että havaitset ne nopeasti, jotta ne eivät pölyttäisi naaraita ja pilaisi koko satoa.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis
*Hermaphrodites *and Bananes

Kukituksen kääntyminen ja revegetaatio

Kukkiva kannabiskasvi voi kääntyä takaisin kasvuvaiheeseensa, jos sen valojakso keskeytetään tai keskeytyy. Kokemattomat kasvattajat saattavat vahingossa palauttaa kasvinsa takaisin kasvuvaiheeseen, mutta kokeneet kasvattajat voivat joissain tapauksissa toimia näin tarkoituksella saadakseen useita satoja samasta kasvista tai korjatakseen virheitä. Vaikka se kuulostaa hyvältä, liittyy revegetykseen riskejä; tällaiset kasvit tuottavat yleensä vähemmän ja niissä voi myös esiintyä merkkejä hermafroditismia.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Pölyttyneet kasvit

Pölytys on karmea ongelma kukintoihin tähtäävässä kannabiksen kasvatuksessa. Kun naaraspuoliset kasvisi pölyttyvät, ne lopettavat hartsin tuottamisen ja panostavat kaiken energiansa siementen kehittämiseen. Pölytetyn naaraan paljastava merkki ovat turvonneet lehdet. Ota pinsetit ja avaa kotelolehti; jos sen sisällä on siemen, on kasvi pölytetty.

Valitettavasti pölytetylle kasville ei ole tehtävissä mitään. Parasta on poistaa kaikki urokset tai hermafrodiittikukat, analysoida kuinka pölyttyneitä muut naaraat ovat, ja päättää, pitäisikö ne pitää elossa vai poistaa ne ja aloittaa uusi kasvatusprosessi alusta.

Identificación y tratamiento de las enfermedades más comunes del cannabis

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37752 arvosteluun