Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Steven Voser Reviewed by: Mr José

Kotitekoisen supermultaseoksen valmistaminen kannabikselleen on huomattavasti palkitsevampaa kuin mullan ja pullotettujen lannoitteiden ostaminen kaupasta – eikä multaseoksen valmistaminen edes ole erityisen vaikeaa.


Jotkut puutarha-alan liikkeestä ostetut mullat toimivat kannabiksen kasvatuksessa, mutta parempiakin vaihtoehtoja on olemassa. Suosituksemme kotikasvattajille onkin hankkia erityisesti kannabiksen kasvatukseen valmistettua multaa, tai sekoittaa itse oma kasvatusmulta. Jatka lukemista tutustuaksesi vaiheittaisiin ohjeisiin siitä, kuinka valmistaa oma kannabismultaseoksesi.

Mitkä ovat oman supermullan valmistamisen hyvät ja huonot puolet?

Kuten moniin muihinkin kasvattamisen osa-alueisiin, liittyy myös oman kannabismullan luomiseen omat hyvät ja huonot puolensa. Hyviä puolia on kuitenkin huomattavasti enemmän kuin huonoja ja kannustammekin jokaista kasvattajaa valmistamaan omaa multaansa vähintään kerran kasvatusuransa aikana.

Hyvät puolet

Hyvälaatuinen kotitekoinen multa sisältää runsaasti sekä pääravinneaineita että hivenaineita, mikä tarkoittaa sitä, että sinun tarvitsee turvautua entistä vähemmän kemiallisiin lannoitteisiin.

Kun kasvatat kotitekoisessa mullassa, hallitset täydellisesti sitä, mistä kasvit saavat ravinteensa. Jos haluat kasvattaa orgaanisesti, on tämä tapa siihen sopiva.

Ilman kemiallisia lannoitteita kasvatettu budi maistuu ainutlaatuisen täyteläiselle ja luonnolliselle. Voit odottaa saavasi maukkaammat ja pehmeämmät savut.

Ravinneliuosten sisältämät kemikaalit saavat aikaan voimakkaan valuman, jolla voi olla tuhoisa vaikutus paikalliselle luonnolle. Toisaalta oman, kotitekoisen mullan käyttäminen on täysin ekologisesti kestävä ja ympäristöystävällinen ratkaisu.

Huonot puolet

Oman mullan valmistamiseen tarvitaan aikaa ja kaikilla kasvattajilla ei tällaiseen ylellisyyteen ole varaa. Jos valmistamasi multasekoitus on liian heikkolaatuinen, eivät kasvit pääse kukoistamaan. Huono kasvatusmulta sisältää joko liikaa tai liian vähän ravinteita. Ongelma on kuitenkin vältettävissä, sillä tässä artikkelissa kerromme kuinka valmistaa sopiva multasekoitus itse.

Oman mullan valmistaminen vaatii suuremman alkuinvestoinnin kuin mitä tarvitsisit silloin, jos ostaisit yksinkertaisesti tavallista multaa ja muutaman ravinneliuospullon. Pidä tämä mielessä jos sinulla on rajallinen kasvatusbudjetti, mutta muista myös, että tulokset ovat totisesti investoinnin arvoiset.

Maaperän ja kannabiksen ravitsemuksen perusteet

Valmistamalla itse kannabikselle tarkoitetun supermullan saat mahdollisuuden luoda sille rikas kasvuympäristö jo etukäteen sen sijaan, että syötät kasveille orgaanisia tai mineraalilannoitteita tarpeen mukaan. Maaperällä on kaksi tärkeää tehtävää kannabiksen kasvatusprosessissa. Ensinnäkin, se toimii painona kannabiskasveillesi, pitäen ne juurrutettuina ja suojattuna tuulta vastaan. Toisena, vielä tärkeämpänä tehtävänään se toimii välittävänä aineena ravinteiden ja veden kuljettamiseksi kasviesi juuriin. Ymmärtääksemme paremmin maaperän tarkoitusta ja sitä, kuinka voimme käyttää kotitekoista seosta lannoittaaksemme ja ravitaksemme kannabiskasveja, on hyödyllistä tietää perusravinteet, jotka kannabiskasvi tarvitsee selvitäkseen ja kukoistaakseen.

Veden lisäksi kannabis tarvitsee kolmea pääravinnetta tai _makroravinnetta_: typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K). Lannoiteostoksilla tapaat tuotteita, jotka sisältävät eri pitoisuuksia näitä ravinteita. Eri pitoisuudet sopivat käytettäväksi eri vaiheissa kasvusykliä. Tässä lyhyt yhteenveto siitä, kuinka nämä ravinteet edistävät kannabiskasvin kasvua:

Typpi

On yksi lehtivihreän pääosatekijöistä sekä tärkeiden aminohappojen välttämätön rakennuspalikka.

Fosfori

On välttämätön adenosiinitrifosfaatin (ATP:n) ja fosfolipidien tuotannolle. Niitä tarvitaan solukalvojen rakentamiseen.

Kalium

Auttaa fotosynteesin mahdollistamisessa, säätelee hiilidioksidin ottoa kasvin lehtien lehtihuokosten kautta ja auttaa vahvistamaan soluseiniä.

Typpi, fosfori ja kalium muodostavat suurimman osan ravinteista, joita löytyy useimmista puutarhamyymälöiden ja kasvatuskauppojen lannoitteista. On kuitenkin olemassa myös monia muita ravinteita, hivenaineita, jotka ovat myös tärkeässä osassa kasvin terveenä pysymistä ja jotka auttavat niitä tuottamaan parhaimpia mahdollisia budeja.

Näihin hivenaineisiin lukeutuvat muun muassa kalsium, rauta, rikki, sinkki, boori, mangaani ja kupari, joita löytyy luonnollisesti esimerkiksi lepakoiden guanosta eli ulosteesta, matojen ulosteesta, melassista, ruskolevästä, kahvinpuruista ja muualta.

NPK Ratio

Kun valmistat oman supermultasi kannabiksellesi, on sinulla mahdollisuus valmistella ravinteikas kasvualusta kasveillesi jo alun perin sen sijaan, että lannoittaisit kasvejasi tarpeen mukaan kemiallisia lannoitteita käyttäen. Se kova työ ja aherrus, jonka laitat oman luonnonmukaisen ja orgaanisen multasi valmistamiseen ennen siementesi kylvämistä, tulee kannattamaan, mitä makuun ja laatuun tulee sadonkorjuun hetkellä.

Kuinka valmistaa oma supermultaseoksesi kannabikselle

Oman supermullan valmistaminen saattaa kuulostaa pelottavalta tehtävältä, mutta sitä se ei totisesti ole. Konsepti on itse asiassa melkoisen yksinkertainen: aloitat hyvälaatuisella orgaanisella mullalla ja tehostat sitä luonnollisilla ainesosilla jo etukäteen. Kun tulee aika kylvää siemenet, on sinulla valmiina hedelmällinen kasvualusta, joka tarjoaa kasveillesi kaiken, mitä ne voivat tarvita tuottaakseen kauniita ja aromaattisia budeja.

1. vaihe: osta pohjamulta

Oikean pohjamullan valitseminen kannabiskasveillesi on supertärkeää. Muista, että kannabis pitää hyvin ilmastetusta, läpäisevästä ja hieman happamasta (6–6,5:n pH on ideaali) mullasta. Jos mahdollista, kannattaa valita orgaaninen multa, joka sisältää luonnonmukaisia ainesosia, kuten matojen ulostetta, kompostia, kookoskuitua, hiekkaa ja muita ainesosia. Tällaiset mullat ovat yleensä kalliimpia, mutta niiden käyttäminen vaikuttaa merkittävästi kasvien terveyteen sekä sadon laatuun ja kokoon.

Muita ainesosia, joita voi löytyä orgaanisesta mullasta, ovat:

Rahkasammal Guano
Lanta Kivipöly
Hiekka Kookoskuitu
Luonnonmukaiset lannoitteet
(kuten K-Mag)
Männyn leikkuujäte
Perliitti Vermikuliitti

Älä huoli, vaikka et onnistuisi löytämään hyvälaatuista orgaanista multaa, joka sisältää ainakin joitain näistä ainesosista. Suuntaa vain paikalliselle taimitarhalle tai puutarhakeskukseen ja osta tavallista kukkamultaa. Valitse jälleen hieman hapan vaihtoehto, jos mahdollista.

2. vaihe: lannoita multa

Aloita siirtämällä multa suureen säiliöön. Erottele sitä talikolla varmistaaksesi, että se on hyvin ilmastettu. Kun multa on kuohkeaa, lannoitetaan se luonnollisilla ainesosilla. Tarkoituksena on luoda hedelmällinen kasvualusta kannabiskasveille.

Asioita, joita voit lisätä multaasi:

Matojen uloste Kahvinpurut ja/tai teelehdet
Kananmunan kuoret Kasvisten ja hedelmien kuoret
Komposti Kookoskuitu
Perliitti Vermikuliitti
Hiekka Luujauho
Verijauho Raakafosfaatti
Epsom-suola Kalkki
Dolomiitti Orgaaniset lannoiterakeet

Lisää vain näitä ainesosia multaasi ja käytä talikkoa levittääksesi ne tasaisesti seokseen.

"Oikea" määrä kutakin supermullassa käyttämääsi ainesosaa riippuu aloitusmultasi laadusta ja siitä, kuinka kauan aikaa sinulla on ennen istutusta. Jos mahdollista, valmista multasi vähintään kuusi kuukautta ennen istuttamista. Näin kykenet käyttämään useampaa yllä listatuista ainesosista, kun niillä on tarpeeksi aikaa hajota.

Kun ne sitten hajoavat, luovat ne hedelmällisen pintakerroksen kasveillesi, samantapaisen joka niillä on luonnossakin. Tämä supermulta sisältää runsaasti typpeä, fosforia ja kaliumia sekä muita edellä mainittuja hivenaineita.

Tämä prosessi vie kuitenkin aikaa. Esimerkiksi kompostilta voi kestää mitä vain muutamasta kuukaudesta vuosiin ollakseen valmis ja sinun täytyy ottaa se huomioon suunnitellessasi kasvatusprojektiasi. Kasvisten ja hedelmien kuoret saattavat hajota muutamassa kuukaudessa.

Jos haluat istuttaa heti, voit silti käyttää joitain yllä listatuista ainesosista. Sinun täytyy kuitenkin olla varovaisempi, sillä on vaarana, että luot todella ravinnepitoista multaa, joka voi itse asiassa polttaa kasvejasi. Nyrkkisääntönä pyri käyttämään multaa ja muita ainesosia seuraavissa suhteissa:

- 4 osaa aloitusmultaa
- 1 osa matojen ulostetta
- 1 osa kookoskuitua
- 1 osa perliittiä/vermikuliittiä (valuman parantamiseksi)
- 2,5–5 % guanoa
- 2,5 % luu- tai verijauhoa

Kun lisäät multaasi hivenaineita, kuten epson-suolaa, atsomiittiä, kalkkia ja dolomiittia, lue aina pakkausten ohjeet. Nämä ravinteet ovat hyvin voimakkaita ja voivat aiheuttaa ravinnepaloa, kun niitä ei käytetä oikein.

How To Create Your Own Cannabis Super Soil Mix

3. vaihe: pese supermultasi (jos haluat istuttaa heti paikalla)

Jos sinulla ei ole kuukausia aikaa oman supermultasi valmistelemiseen, on tässä yksinkertaisempi ja nopeampi tapa valmistaa oma kannabismultasi kotona.

Ota esille ruukut, joissa aiot kasvattaa kannabistasi ja sekoita niihin:

- 3 osaa orgaanista aloitusmultaa
- 1 osa perliittiä
- 1 osa matojen ulostetta
- 1,2 dl vihreähiekkaa
- 0,8 dl guanoa
- 1,2 dl dolomiittista kalkkikiveä

Sekoita kaikki käyttäen talikkoa ja sitten liota multaa ainakin kaksi päivää puhtaassa vedessä pitäen sen kauttaaltaan märkänä. Tämä toimenpide varmistaa sen, ettei multasi ole liian ravinteikasta taimillesi. Anna veden virrata ruukun läpi siten, että multa on suurimmaksi osaksi kuivaa, ennen kuin istutat. Kun sitten istutat, niin varmista, että käytät vain puhdasta vettä vähintään kolmella ensimmäisellä kastelukerralla.

4. vaihe: älä istuta suoraan kotitekoiseen supermultaan

On hyvin tärkeää huomioida, että kotitekoinen supermulta on erittäin ravinteikasta, eikä sitä tulisi käyttää siementen kylvämiseen tai taimien tai pistokkaiden istuttamiseen. Nämä nuoret kasvit ovat hyvin herkkiä ja kärsivät ravinnepalosta näin ravinteikkaissa kasvualustoissa. Sen sijaan suositeltavaa on idättää siemenet ja esikasvattaa taimia muutaman viikon ajan neutraalissa mullassa, ja siirtää ne lopulliseen kasvatusmultaan vasta siinä vaiheessa, kun niiden juuristo on kehittynyt ja suuria lehtipareja on minimissään kolme.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun