By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José


Kannabiksen kasvattaja voi aloittaa projektinsa kahdesta eri lähtöpisteestä. Hän voi joko idättää siemeniä tai leikata pistokkaita eli klooneja äitikasvista. Riippumatta oletko uusi viherpeukalo vai jo kokenut kasvattaja on asian kertaaminen tärkeää, jotta saat satosi vastaamaan odotuksiasi ja toiveitasi.

Klooneilla ja siemenillä on molemmilla omat uniikin hyötynsä ja haittansa. Kun tunnet ne ja vertailet niitä omiin prioriteetteihisi, voit valita reitin, joka vie sinut paremmin kohti tavoittelemaasi maalia.

KANNABIKSEN SIEMENESTÄ KASVATTAMISEN  EDUT

Joidenkin kasvattajien mielestä siemenestä liikkeelle lähteminen on ”puhdas” tapa kannattaa kannabista. Tästä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta on totta, että tämä tapa antaa erittäin tyydyttävän lopputuloksen sadonkorjuuseen päästäessä.

Useimmat kotitarvekasvattajat aloittavat kasvatuksen siemenistä. Suurin syy tähän lienee se, että siemenkauppa on laillista suuressa osassa maailmaa ja täten niiden saatavuus helppoa. Tämä ei kuitenkaan ole suinkaan ainoa syy, joten otetaanpa asia lähempään tarkasteluun ja perehdytään argumentteihin siemenestä kasvattamisen puolesta.

HELPPO SAATAVUUS

Internet on tehnyt lähes mistä tahansa asiasta helpompaa ja sama koskee kannabiksen siementen hankintaa.

Tänä päivänä voit helposti hankkia siemenet nettikaupasta shoppailemalla Royal Queen Seedsin tapaisten tunnettujen ja tunnustettujen siemenpankkien nettikaupoissa. Siemenet toimitetaan suoraan postilaatikkoosi diskreetissä paketissa, eikä sinun tarvitse koskaan poistua postilaatikkoa pidemmälle.

Jopa maissa, joissa kannabis itsessään on laitonta – kuten Suomessa – on itämättömien kannabiksen siementen tilaaminen, hallussapito ja kerääminen täysin laillista puuhaa. Siemenistä aloittaminen pitää siis jalkasi lain oikealla puolella aina siihen asti, kun siirryt viljelemään niitä.

ALOITA NOLLASTA

Siemenet tarjoavat nautittavamman lopputuloksen, mutta ne uudistavat samalla myös kasvattajan käytössä olevaa geenivalikoimaa. Nämä kuorien sisään pakatut geenipaketit sisältävät koodin, jota ei ole altistettu huonoille ympäristöoloille tai taudeille. Kuten myöhemmin tulemme argumentoimaan, ei samaa voi välttämättä sanoa klooneista.

LUO OMAT LAJIKKEESI

Kun olet ottanut kannabiksen kasvattamisen haltuun siemenestä lähtien, voit halutessasi siirtyä luomaan omia lajikkeitasi. Yhdistä suosikki naaras palkitun uroksen kanssa ja saat vastineeksi satoja tai jopa tuhansia siemeniä kasvatuskauden päätteeksi.

Et toisin sanoen luo siemeniä, vaan pikemminkin omia, uniikkeja lajikkeitasi. Hio tätä taitoa ja voit luoda ajan myötä omiin mieltymyksiisi täydellisesti istuvan polttokokemuksen.

FEMINISOIDUT SIEMENET = TUHDIT BUDIT

Tavallisista siemenistä kehittyy uroksia ja naaraita tasapuolisesti, mutta feminisoiduista siemenistä 99 % on takuulla naaraita kukkiessaan.

Miksi tämä on tärkeää? Kuten tiedämme, ovat naaraskasvien kukinnot niitä tahmaisia ja kannabinoidirikkaita pötkylöitä, joita suurin osa kasvattajista puutarhastaan hakee. Uroskasvit kehittävät sen sijaan siitepölysäkkejä, jotka ovat kyllä tarpeen suvullisen lisääntymisen kannalta, mutta tuhoisia päästessään pölyttämään kannabinoidit mielessä kasvatettuja naaraskasveja.

Feminisoituja siemeniä käyttämällä säästät merkittävän määrän aikaa ja vaivaa, joka tavallisten siementen kanssa menisi hukkaan urosten kasvattamisessa ja niistä eroon hankkiutumisessa. Feminisoitujen siementen kanssa jokainen kasvattamasi kasvi palkitsee sinut budilla.

FEMINISOIDUT SIEMENET = TUHDIT BUDIT

SIEMENESTÄ KASVATTAMISEN HAITAT

Luettuasi edellisen kappaleen siemenestä kasvattaminen saattaa tuntua täydelliseltä vaihtoehdolta, mutta sillä on myös huonot puolensa. Tässä siis lista siemenestä kasvattamisen varjopuolista.

SIEMENET EIVÄT AINA IDÄ

Hyvämaineisten siemenpankkien siemenet itävät hyvällä prosentilla, mutta missään nimessä et saa jokaista multaan laittamaasi siementä itämään. Riippumatta miten hyvin niitä hoidat, jää joku aina suutariksi. Ratkaisuksi ehdotamme kasvattamista runsaammalla siemenmäärällä. Tämä jopa silloin, kun ajatuksena on kasvattaa vain yksi kasvi.

GENOTYYPPI JA FENOTYYPPI

Jokaisen siemenen sisältämät geenit omaavat erilaisen genotyypin, uniikin geneettisen koodin. Geneettistä vaihtelua esiintyy aina, äidiltä tyttärelle ja sisarten välillä.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei siemenestä kasvatetusta kasvista ikinä ole mahdollista saada aikaan täydellistä kopiota sen vanhemmista. Myös samasta siemenerästä kasvatettujen sisarusten välillä ilmenee yleensä eroja niiden kasvaessa ja kukkiessa. Jos laitat itämään 10 kasvia samasta erästä, tulet näkemään sadonkorjuuseen tultaessa eroja korkeudessa, värissä, maussa ja sadossa.

Kannabiskasvin ulkomuoto muokkaantuu jossain määrin myös niiden ympäristön perusteella, eli niiden fenotyyppi mukautuu olosuhteisiin. Lämpö, kosteus, valo, ravinteet ja vesi vaikuttavat kaikki kasviyksilön fenotyyppiin. Tämän takia tasamuotoisen viljelmän kasvattaminen siemenestä on huomattavasti klooneista kasvattamista vaikeampaa.

HIDAS ALKU

Viimeisenä miinuksena on siemenestä kasvattamisen suhteellinen hitaus. Pelkkään taimen murtautumiseen mullasta voi kulua muutamasta päivästä viikkoon. Tämän päälle tarvitaan vähintään viikko tai kaksi, ennen kuin kasvista muovautuu elinvoimainen taimi.

Se ei välttämättä vaikuta erityisen pitkältä ajalta, mutta sille on syynsä, miksi nopeat autoflowering-lajikkeet ovat niin suosittuja kuin ovat. Se johtuu siitä, että niiden siemenestä sadonkorjuuseen -aika on hyvin samankaltainen kuin kasvatettaessa pistokkaista.

KLOONEISTA KASVATTAMISEN EDUT

Kloonaus eli pistokkaiden ottaminen tarkoittaa haarojen leikkaamista äitikasvista. Kun klooni on leikattu irti, antaa puutarhuri sen muodostaa juuren ennen kloonin istuttamista multaan tai muuhun kasvualustaan.

Kuten nimestäkin voi päätellä, ovat kloonin ominaisuudet 1:1 kopio sen vanhemman perimästä. Tämä voi olla joko siunaus tai kirous, kuten alla selitämme, mutta keskustellaan ensin hetki kloonien hyvistä puolista.

NAARAISTA LEIKATUT PISTOKKAAT OVAT AINA NAARAITA

Kloonit ovat täydellisiä kopioita vanhemmistaan, eli leikkaamalla pistokkaita naaraskasveista ovat kloonit myös varmasti naaraita. Tämän ansiosta kasvattajat voivat välttää uroskasvien etsiskelyn kasvattaessaan tavallisia siemeniä käyttäen. Lisäksi sillä vältetään pieni riski siitä, että feminisoidut siemenet tuottaisivatkin uroksia.

KLOONIT SÄÄSTÄVÄT AIKAA

Kloonien kanssa työskenneltäessä aikaa ei huku itämisen ja taimen kasvun odotteluun, vaan skippaat nämä vaiheet kokonaan. Sinun tarvitsee juurruttaa pistokas ja se on valmiina kasvuun.

KLOONIT SÄÄSTÄVÄT AIKAA

TIEDÄT TÄSMÄLLEEN MITÄ SAAT

Kloonit ovat klooneja, eli täsmällisiä vanhempansa kopioita. Täten niiden kasvutapa, muoto, nopeus ja tuotto ovat jo tiedossa, mikäli kloonaukseen käytettiin hyväksi havaittua äitikasvia. Siementen kohdalla tällaista varmuutta ei ole, vaan mukana on aimo annos arpapeliä genetiikan ja ympäristövaikutusten yhdistyessä lopputuloksessa.

KLOONEISTA KASVATTAMISEN HUONOT PUOLET

Kloonit pärjäävät joillain osa-alueilla huomattavasti siemeniä paremmin, mutta ne eivät ole täydellisiä. Tässä lista muutamista huonoista puolista, joihin klooneista kasvatettaessa saatat törmätä.

ONNEA NIIDEN ETSIMISEEN

Etsitkö siemeniä? Suuntaa siemenpankin sivulle. Haluatko kasvattaa klooneista? Onnea matkaan niiden etsimisen kanssa… Kloonit leikataan aktiivisessa vegetatiivisessa kasvuvaiheessa olevasta kasvista, eli niiden löytäminen voi olla haastavaa, jos olet kotikasvattaja. Kloonit ovat usein myös laittomia, eli niiden kuljettaminen on siemeniin verrattuna haastavaa.

Paras vaihtoehto kloonien löytämiseen lieneekin useimmissa maissa ja tilanteissa vierailu tuttujen kasvattajien luona. Kysy kohteliaasti ja voi hyvinkin olla, että saat kotiinviemisiksi pari pistokasta.

SINUN TÄYTYY OLLA VAROVAINEN

Siemenet ovat kestäviä. Voit nakata ne suoraan multaan. Kloonit sitä vastoin ovat herkkiä ja tarvitsevat hellää käsittelyä. Käsittele niitä liian kovakouraisesti tai epäonnistu ensiaskelilla, niin kasvisi ovat kuolleita alta aikayksikön.

Herkät pistokkaat tarvitsevat niitä varten suunnitellun ympäristön, jonka ympäristöparametrit mahdollistavat parhaan mahdollisen alun elämään. Kosteuden tulee olla optimaalinen ja hienosäädettävissä ja lämpötilan tulee olla tasainen ja oikeaa luokkaa. Näiden tarpeiden täyttämiseksi tarvitset luultavasti erillisen klooneille omistetun tilan kasvatustilaasi, erityisesti jos kasvatat myös siemenistä.

KOPIO HYVISTÄ PUOLISTA, KOPIO HUONOISTA PUOLISTA

Klooni perii kaikki äitinsä hyvistä puolista, mutta sama tapahtuu luonnollisesti myös huonoille puolille kopion ollessa kyseessä. Äitikasvilla voi mahdollisesti olla jotain geneettistä ongelmaa tai vikaa, jolloin tämä vika siirtyy myös siitä leikattuihin klooneihin. Ongelma ei välttämättä näy ennen kuin olet jo kasvattanut muutaman kloonin, mutta ennemmin tai myöhemmin se nousee esiin.

KLOONIT VAI SIEMENET – MIKÄ SOVELTUU PAREMMIN KANNABIKSEN KASVATUKSEEN?

Rehellisyyden nimissä, vastaus kysymykseen on täysin subjektiivinen. Kaikki on lopulta kiinni henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja kasvattajan taidoistasi. Aloittelijat pääsevät helpommalla ja saavat usein paremman lopputuloksen siemenistä. Kloonien kasvattamisessa on omat niksinsä, joten ne kannattaa jättää rauhaan, kunnes olet kerännyt hieman kokemusta ongelmien ratkaisusta. Veteraanit voivat kasvattaa ja kasvattavat myös siemenistä esimerkiksi risteytystyön takia, nähdäkseen kasvin koko elinkaaren tai vaikkapa uusien fenotyyppien löytämiseksi.

Kuten kaikessa muussakin kasvatukseen liittyvässä, on erittäin tärkeää, että etsit oman polkusi ja tapasi tehdä asioita. Testaa molemmat aloitustavat ja valitse se, mikä tuottaa parhaan tuloksen juuri sinulle. Onnea matkaan!

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias