Sisältää ilmaiset tuotteet
Luomupuutarhan Valmistelu Kannabiksen Ulkokasvatuskautta Varten
Sisällysluettelo:
- Miksi kasvattaa kannabista luomuna?
- Parhaan paikan valitseminen kannabiksen ulkokasvatukseen
- Kasvit ruukkuihin vai suoraan maahan?
- Minkälaista multaa käyttää kannabiksen ulkokasvatuksessa?
- Ulkokasvatuksessa käytetyn mullan optimointi
- Miten valmistaa oma supermultasekoitus
- Mitä ravinteita kannabis tarvitsee kukoistaakseen ulkokasvatuksessa?
- Hyödylliset lisät luomumultaa parantamaan
- Lisää vinkkejä kannabiksen menestyksekkääseen ulkokasvatukseen
- Viisi askelta maaperän kunnon ylläpitoon talvella
Pitkän talven jälkeen kevään voi viimeinkin tuntea ilmassa, päivät pitenevät lupaavasti, lämpötilat ovat varovaisessa nousussa ja puutarhurin viherpeukaloa rupeaa pikkuhiljaa kutittamaan. Kevät on viimeinkin täällä, ja sen myötä myös kannabiksen ulkokasvatuskausi!
Älä kuitenkaan kaiva siemeniä vielä esiin, sillä emme halua hätäillä asian kanssa. Tavoitteenamme on rakentaa ulkokasvatuksessa käyttämämme puutarha optimaalisesti, jotta lopputuloksena olisi terveitä kasveja, jotka tuottavat roppakaupalla meheviä ja aromikkaita budeja.
Miksi kasvattaa kannabista luomuna?
Tätä ulkokasvatusprojektia varten valitsemme lähtökohdaksi luonnonmukaisen viljelyn periaatteet. Syy tähän valintaan on yksinkertainen: useimmat asiaan perehtyneet harrastajat kokevat luomuviljellyn puutarhan tuottavan johtavan parempaan lopputulokseen sadonkorjuuseen päästäessä. Budisi on maukkaampaa, aromirikkaampaa ja se suorastaan pursuaa herkullista hartsia.
Edellä mainittujen syiden lisäksi luomuviljely auttaa kasvattamaan vastustuskykyisempiä kasveja, jotka selvittävät paremmin tuholaisten ja olosuhteiden niiden menestyksen eteen heittämät haasteet. Ulkona kasvatettaessa paremman resilienssi mahdollisia hyötyjä on mahdoton yliarvioida.
Kolmantena ja viimeisenä argumenttina luomuviljelyn puolesta on sen kevyemmät ympäristövaikutukset. Kannabiksen kasvatus on vielä palkitsevampaa, jos samaan aikaan voit kantaa kortesi kekoon ympäristöstä huolehtien.
Parhaan paikan valitseminen kannabiksen ulkokasvatukseen
Jos et ole vielä valinnut kannabiskasveillesi sopivaa paikkaa puutarhastasi, on tämä ensimmäisenä listalla. Kannabis rakastaa valoa – mitä enemmän, sen parempi. Ideaalitilanteessa kannabispalstan tulisi siis olla etelän suuntaan. Optimaalinen paikka kasveille on sellainen, jossa kasvit kylpevät auringossa aamupäivällä, ja saavat suodattunutta tai hajavaloa iltapäivästä ja illasta.
Muita huomionarvoisia seikkoja liittyen hyvän kasvatuspaikan valintaan:
-
Suoja luonnonvoimia vastaan
Sinun tulisi varmistaa, etteivät kasvit ole liian alttiita vahvalle tuulelle tai muille luonnonilmiöille. Suojaisa paikka vajan tai aidan vieressä antaa suojaa kovia tuulia tai rankkasateita vastaan. Kasvien istuttaminen ruukkuihin on tässä mielessä erinomainen vaihtoehto, sillä se antaa sinulle mahdollisuuden siirtää kasvit turvaan kelien käydessä liian kovakouraisiksi.
-
Yksityisyys/suoja katseilta
Sinun tulisi kiinnittää huomiota siihen, etteivät kasvisi osu uteliaiden ohikulkijoiden tai naapurien näkökenttään. Sadon menettäminen varkaille tai virkavallalle on takaisku, jonka jokainen puutarhuri haluaa välttää. Jos asia mietityttää, kannattaa tutustua aihepiiriä käsittelevään artikkeliimme, joka antaa hyödyllisiä vinkkejä tällaisten riskien minimoimiseksi.
-
Saavutettavuus
Saavutettavuuteen tulisi kiinnittää huomiota erityisesti luonnossa kasvatettaessa. Ei ole käytännöllistä perustaa puutarhaa sellaiseen paikkaan, jonne pääseminen on työn ja tuskan takana. Kasvisi tarvitsevat vettä ja hoivaa aika ajoin, riippumatta siitä missä niitä kasvatat. Ideaali kasvatuspaikka on siis sellainen, joka ei ole liian vaikeasti saavutettavissa, mutta jonne satunnainen kulkija ei helpolla eksy.
Kasvit ruukkuihin vai suoraan maahan?
Kannabista ulkona kasvattavalla on muutama eri vaihtoehto. Ensimmäinen vaihtoehto on kasvattaa piilossa kodin ulkopuolella istuttaen kasvit suoraan maahan. Istutuspaikalle voi myös viedä kannabikselle suunniteltua multasekoitusta laadun parantamiseksi. Puutarhurin tarvitsee vain kaivaa kuoppa maahan ja täyttää se hyvälaatuisella mullalla. Huonolaatuisen luonnonmullan tunnistaa sen hiekkaisesta rakenteesta ja vaaleasta väristä.
Toinen vaihtoehto on kasvattaa ruukuissa. Ruukkuihin istuttamisella on muutama etu puolellaan, joista ilmeisin on mahdollisuus liikutella kasveja tarpeen mukaan. Ruukkuihin istutetut kasvit voi esimerkiksi hakea turvaan myrskyn alla. Ne voi myös siirtää toiseen paikkaan kasvamaan, jos kasvattaja sattuukin huomaamaan kesken kasvun, että valitulla paikalla tai sen läheisyydessä on suotavaa enemmän ulkopuolista liikennettä.
Ruukkujen huonoihin puoliin kuuluu se, että tilanpuutteen vuoksi niissä olevien kasvien koko kasvupotentiaalia ei kenties saada käyttöön. Tämä on tosin suurelta osin vältettävissä valitsemalla tarpeeksi suuri ruukku. Meidän mielestämme ruukkuihin istuttamisen tarjoamat hyödyt voittavat sen mahdolliset haitat.
Jos puutarhurilla on käytössä kukkapenkkejä, voi kannabikset istuttaa suoraan niihin kotipuutarhaan. Tämä luonnollisesti sillä edellytyksellä, että paikka on turvallinen. Kukkapenkkien etuna on se, että juuristo pääse kasvamaan vapaasti. Tämä mahdollistaa valtavat sadot.
Minkälaista multaa käyttää kannabiksen ulkokasvatuksessa?
Kannabista ulkona kasvatettaessa maaperän terveys on ratkaiseva tekijä sadon menestyksen kannalta. Hyvälaatuinen orgaaninen multa mahdollistaa laajan juurisysteemin rakentumisen sekä kukoistavan ja elinvoimaisen kasvun. Hyvä multa tekee kasveista myös vähemmän alttiita tuholaisille ja kasvitaudeille, joka on erittäin suuri etu ulkona kasvattavalle.
Tunne maaperä
Maaperän laatu ja rakenne vaikuttavat kannabiksen kasvuun. Jotkut maaperät sopivat paremmin kukille tai vihanneksille, joten puutarhurin kannattaa ottaa selvää maaperän ominaisuuksista. Suosituksemme onkin perehtyä kannabikselle sopivan maaperän ominaisuuksiin, kuten rakenteeseen, koostumukseen, kompaktiuteen ja vedenläpäisykykyyn. Kannabikselle parhaiten sopiva multa on tyypillisesti tummaa ja ravinteikasta, muttei liian tiivistä. Sen tulisi samaan aikaan sekä pidättää vettä hyvin, että päästää sitä läpi. Mullassa tulisi olla riittävästi oikeantyyppisiä ravinteita, ja sen pH:n tulisi asettua 6 ja 7 välille.
- Ammattilaisen vinkki: Jos tarkoituksena ei ole kasvattaa 100 % luomukannabista, on kaupallisen kannabikselle suunnitellun mullan käyttö järkevä valinta. Tunnettujen valmistajien tuotteissa on yleensä optimaalinen rakenne, koostumus ja pH, joiden avulla puutarhuri pääsee kunnialla satoon asti. Useimmat näistä multasäkeistä on höystetty ravinteilla siten, että ensimmäisten 3–4 viikon aikana kasvi ei tarvitse lisää lannoitteita.
Luomukasvatuksessa multaa rikastetaan kompostilla, matolannoitteella ja muilla orgaanisilla aineilla siten, että ajan myötä mikro-organismit muuttavat nämä hajottamalla kasvien ravinteeksi sopivaan muotoon. Luonto hoitaa siis oikein alustetussa projektissa kaiken kasvattajan puolesta, eikä hänen tarvitse näin ollen käyttää edes ylimääräisiä lannoitteita.
Autoflowereiden ja feminisoitujen siementen vaatimukset mullalle
Feminisoidut eli valoriippuvaiset kannabislajikkeet eroavat hieman autoflowereista niiden mullalle asettamien vaatimusten osalta. Autoflowerit ovat yleensä huomattavasti pienempiä, mutta nopeammin kasvavia ja kukkivia. Niiden kukkiminen käynnistyy automaattisesti muutaman viikon kasvun jälkeen, eli niiden kanssa on vähemmän virhemarginaalia isojen mokien suhteen.
Tästä syystä puutarhurin tulisikin pyrkiä tekemään autoflowereiden elämä mahdollisimman helpoksi. Paras multa autoflowereille on ilmavaa ja hyvin vettäläpäisevää – jopa vielä enemmän kuin feminisoitujen siementen kanssa. Mullan tulisi olla ravinteikasta ja tummaa, mutta ravinteita ei saa olla liikaa, sillä liian suuret ravinnemäärät voivat polttaa autoflowerit.
- Ammattilaisen vinkki: lisää multaan 10–15 % perliittiä rakenteen keventämiseksi ja vedenläpäisykyvyn parantamiseksi.
Ulkokasvatuksessa käytetyn mullan optimointi
On olemassa lukuisia keinoja mullan laadun optimointiin ja sitä kautta kasvuolosuhteiden parantamiseen, riippumatta siitä missä ja miten kasvatus lopulta hoidetaan.
Silikalisä
Silika eli piioksidi tunnetaan myös nimellä kvartsi, ja se on erittäin yleinen osa maaperää. Kasvit rakastavat silikaa ja palkitsevat puutarhurin terveellä kasvulla, mikäli hänen valitsemassaan paikassa on silikaa tarjolla. Silikälisän käyttö tarjoaa näin ollen useita hyötyjä, kuten esimerkiksi:
- Parantunut ravinteidenotto
- Nopeampi kasvu
- Suojaa kasveja metallitoksisuudelta
- Nostaa vastustuskykyä ja vahvistaa kasvisolukkoa
- Kasvattaa resilienssiä tauteja ja tuholaisia vastaan
Perliitti
Perliitti on lämpökäsitelty mineraali, joka on erinomainen lisä maaperän laadun parantamiseen. Nämä pienet valkoiset kivet auttavat tekemään mullasta ilmavampaa ja parantavat vedenläpäisyä. Perliitti auttaa jonkin verran myös kosteuden sitomisessa maaperään. Lisää noin 10–15 % perliittiä mullan sekaan.
Vettä pidättävät polymeerit
Vettä pidättävät polymeerit ovat pieniä hyytelöpalloja, jotka tunnetaan kastelukiteinä tai vesihelminä. Kun näitä lisätään mullan sekaan, ne auttavat pidättämää vettä kasvualustassa. Tämä vaikutus perustuu näiden polymeeripallojen kykyyn imeä, pidättää ja varastoida vettä. Vettä pidättävät polymeerit ovatkin mitä mainioin lisä ulkopuutarhaan, ja vielä paremmin ne sopivat syrjäisemmille kasvatuspaikoille, joilla puutarhuri ei pääse usein. Kastelukiteiden avulla kasvit voivat selvitä pidemmistäkin kuivista jaksoista vaurioitta.
Miten valmistaa oma supermultasekoitus
Varoituksen sana; päästyäsi kiinni luomukasvatukseen, voi paluu mineraaliravinteiden pariin olla mahdoton tehtävä. Kokeneet ulkokasvattajat valmistavat usein omia supermultasekoituksia tai maaperän jatkeaineita. Tällä taiteenlajilla on useita hyviä puoli (sekä muutama haittapuoli tai huomioita seikka):
Hyödyt:
- Kotitekoinen supermulta on ravinnerikasta, eli tarvitset vähemmän kemiallisia lannoitteita.
- Sinä päätät mistä lähteestä kasvit saavat ravinteensa.
- Kemikaalivapaa koostumus tarkoittaa budien luonnollisempaa makua ja pehmeämpää ja maukkaampaa savua
- Kasvatustapa on ekologisesti kestävä ja ympäristöystävällinen
- Rahaa säästyy pitkässä juoksussa
- Kannabiksen kasvattaminen omatekoisessa supermullassa on palkitsevampaa
Haitat:
- Valmistusprosessi on työläs ja aikaa vievä
- Supermulta maksaa enemmän kuin kannabikselle tarkoitettu multasäkki
Mitä ravinteita kannabis tarvitsee kukoistaakseen ulkokasvatuksessa?
Laadukkaan mullan, runsaan auringonvalon, hapen ja huolenpidon ohella kannabis vaatii kukoistaakseen myös ravinteita. Mitä nämä ravinteet siis ovat ja miten kannabis pääsee niihin käsiksi?
-
Makroravinteet
Kannabiksen tarvitsemat ravinteet voidaan jakaa kahteen pääjoukkoon, mikro- ja makroravinteiksi. Makroravinteiden ryhmässä on kolme pääasiallista ravinnetta – typpi (N), fosfori (P) ja kalium (K) – sekä joukko sekundaarisia ravinteita – kalsium (Ca), magnesium (Mg) ja rikki (S). Makroravinteiksi näitä alkuaineita kutsutaan siksi, että kannabis tarvitsee kasvaakseen ja kukkiakseen näitä kaikkia verrattain suurissa määrin.
-
Mikroravinteet
Makroravinteiden lisäksi on siis olemassa myös mikroravinteiden ryhmä, johon kuuluu sinkin (Z), raudan (Fe) ja kuparin (Cu) tapaisia ravinteita, monen muun ohella. Nämä hivenaineet ovat myös tärkeitä kannabiksen terveydelle, mutta kasvin tarvitsemat määrät ovat pieniä makroravinteiden ryhmään verrattuna.
Hyvälaatuinen luomumulta sisältää kannabiksen tarvitsemat mikro- ja makroravinteet siten, että kasvi kasvaa terveeksi ja tuottoisaksi.
-
Mikro-organismit: luomukasvatuksen avain
Luomukasvatuksen ideana ei ole syöttää kannabiksellesi suoraan sen tarvitsemia ravinteita, kuten mineraalipohjaisten perinteisten lannoitteiden kanssa, vaan ajatus on pikemminkin luoda täydelliset olosuhteet mullassa oleville mikrobeille. Mullan mikro-organismit muuttavat orgaanista ainesta ravinteiksi, aivan kuten luonnossa tapahtuu itsestäänkin – kemikaaleja ei tarvita! Tästä syystä mikro-organismit ja niiden hyvinvointi ovat avain luomukasvatuksen onnistumiseen.
Hyödylliset lisät luomumultaa parantamaan
Muokataksesi maaperää hyödyllisiä mikrobeja sisältävän orgaanisen ympäristön suuntaan voit käyttää apuna seuraavia lisiä.
-
Matolannoite
Kyllä, kyseessä on madonlanta. Matolannoitteen lisääminen maaperään on eräs luomuviljelyn vanhimmista ja tehokkaimmista keinoista. Et tarvitse edes omaa matofarmia (vaikka sellaisiakin on), vaan voit ostaa tätä lannoitetta kätevästi puutarhakaupoista ja grow shopeista.
-
Bokashi
Bokashi on japanilainen kompostointimenetelmä, joka käyttää hyödyllisiä mikro-organismeja ruokajätteen fermentoimiseksi ja sen muuttamiseksi ympäristöystävälliseksi lannoitteeksi. Jotkut pitävät bokashia jopa perinteistä kompostia parempana vaihtoehtona sen korkean typpipitoisuuden vuoksi. Perinteiseen kompostointiin verrattuna bokashi käyttää vähemmän tilaa ja on huomattavasti nopeampi prosessi. Menetelmää voisi kuvata minikompostoinniksi ja se sopii erinomaisesti, saatat arvatakin, kannabiksen kasvatukseen!
-
Mykorritsasieni
Mykorritsasieni on kannabiksen, tai muun kasvin, kanssa symbioosissa elävä hyödyllinen sieni. Sieni toimii yhteistyössä juuriston kanssa helpottamalla juuriston ravinteidenottoa ja auttamalla sitä monella muullakin tapaa. Mykorritsasieni tarvitsee istuttaa kasvualustaan vain kertaalleen, mutta sen tuloksista pääsee nauttimaan läpi koko kannabiksen elinkaaren.
-
Sukkulamadot
Sukkulamadot ovat toinen pieni eliö, joka voi antaa suuria hyötyjä luomupuutarhasi kasveille, sillä ne ovat joidenkin tunnettujen kannabiksen tuholaisten vihollisia. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi perhosentoukat, harsosääsket, kärpäsentoukat ja moni muu. Sukkulamadot ja muut hyödylliset hyönteiset, kuten esimerkiksi leppäkertut, ovat tehokas biologisen sodankäynnin muoto luomukasvatuksessa.
-
Entsyymit
Luonnossa hyödylliset mikro-organismit käyttävät entsyymejä apuna hajottaakseen tehokkaammin ja nopeammin suuria molekyylejä. Entsyymejä mullan sekaan lisäämällä puutarhuri voi auttaa näitä hyödyllisiä pikkuapulaisia niiden hajottaessa orgaanista materiaalia ravinteiksi.
Lue lisätietoa orgaanisen supermullan jatkeena käytettävistä lisistä kuten lepakon- ja kananlannasta, luujauheesta, leväjauheesta ja muista keinoista asiaa käsittelevästä artikkelistamme.
Lisää vinkkejä kannabiksen menestyksekkääseen ulkokasvatukseen
Sopivan sijainnin ja laadukkaan mullan lisäksi on muutama muukin asia, jotka kannattaa ottaa huomioon valmistautuessaan luomukasvatukseen ulkoilmassa.
Kumppanuuskasvien käyttö
Kumppanuuskasveilla tarkoitetaan kasveja, joita viljellään tarkoituksella kannabiksen tai muiden viljelykasvien vierellä tai väleissä niiden hyötyjen takia. Niiden tarjoaminen ”palveluiden” lista on pitkä, käsittäen mm. seuraavat hyödyt:
- Suuret kumppanuuskasvit kuten nokkonen ja pavut auttavat naamioimaan kannabiskasvisi.
- Ne voivat tarjota suojaa tuulta ja säätä vastaan.
- Valkosipulin ja piparmintun tapaiset kumppanuuskasvit karkottavat tuhohyönteisiä.
- Kumppanuuskasvien voimakkaat aromit voivat peittää kannabiksen tuoksua.
- Jotkin kumppanuuskasvit voivat auttaa parantamaan maaperää kannabikselle.
ROLS & suorakylvö
ROLS on lyhenne englannin kielen käsitteestä “recycled organic living soil”, jolla tarkoitetaan kasvatustapaa, jossa puutarhuri lisää jatkuvasti orgaanista materiaalia kasvualustaan, aivan kuin luonnossakin. ROLS-menetelmä palauttaa ravinteita ja elinvoimaa maaperään ja varmistaa pintamullan elinvoiman ja kyvyn tukea kannabiksen tervettä kasvua ja laadukasta lopputulosta. ROLS kuuluu modernin luomukasvatuksen koulukuntiin suorakylvön tapaan.
Suorakylvö eroaa normaalista kasvatusmenetelmistä siinä, että suorakylvössä maaperää ei häiritä kaivamalla, kyntämällä, sekoittamalla ja niin edelleen. Menetelmän taustalla on ajatus siitä, että häiritsemätön maaperä muodostuu toimivaksi ekosysteemiksi, joka uudistaa itseään hyödyllisten bakteerien, avuliaiden sienikasvustojen ja muiden mikro-organismien avustuksella.
Menetelmien edut:
- Parantaa maaperän biologista aktiivisuutta ja lisäävät orgaanista materiaalia,
- Minimoivat maaperän eroosion ja veden haihtumisen.
- Tukevat maaperän luontaista biologiaa luonnollisella tavalla.
- Multaa voi käyttää uudelleen useiden vuosien ajan.
Vinkkejä vanhan mullan uudelleenkäyttöön
Mullan kierrättämiseksi ja uudelleenkäyttämiseksi puutarhurin tulee sterilisoida se vapaaksi haitallisista bakteereista ja sienistä. Kun vanha multa on puhdasta, sille annetaan lisää elinvoimaa lisäämällä siihen ravinteita kuten kompostia, lepakonlantaa eli guanoa, matolannoitetta, verijauhoa ja vastaavia. Mullan rakenteen parantamiseksi sopivia lisiä ovat esimerkiksi perliitti, hiekka ja vermikuliitti.
Lehtikate: miksi puutarhasi rakastaa sitä
Lehtikatteen käyttö puutarhassa omaa samantapaisia hyötyjä kuin komposti, mutta sen lisäksi se tarjoaa myös omia spesifisiä hyötyjä. Lehtikate sisältää runsaasti ravinteita, mutta se toimii myös luontaisena esteenä kotiloita ja etanoita vastaan, sillä niitä ei kuollut kasvimateriaali suuremmin kiinnosta. Lehtikatteen suojaavan peitteen alla maaperä pysyy kosteana ja ilmavana kaikkina aikoina.
Kevään kasvatuskauteen on ideaalitilanteessa lehtikatteen osalta syytä ruveta valmistautumaan jo edellisenä syksynä, esimerkiksi edellisen sadonkorjuun jälkeen. Tällöin mikrobit ryhtyvät hajottamaan lehtikatteen sisältämää orgaanista ainesta talvikuukausien aikana rikastaen näin maaperää ravinteilla ja parantaen maaperän mikrobien elinedellytyksiä. Kevään tullen puutarhassa odottaa tämän toiminnan myötä täydelliset olosuhteet kannabiksen luomukasvatukseen.
Lehtikatteen käytön hyödyt:
- Vähentää maaperän eroosiota ja tiivistymistä
- Auttaa pitämään lämpötilan lähempänä optimia
- Lisää ravinteita maaperään
- Parantaa maaperän ominaisuuksia vesitalouden suhteen
- Pienentää tuholaisten ja kasvitautien riskejä
- Auttaa ehkäisemään suolojen kertymistä maaperään
- Edistää kannabiksen juuriston tervettä kasvua
- Antaa kasveille lisää elinvoimaa ja vastustuskykyä
Viisi askelta maaperän kunnon ylläpitoon talvella
Talviaikaan lämpötilojen laskiessa 7 °C alle maaperän mikrobiologinen toiminta pysähtyy. Tästä syystä ajatus siitä, että maaperän laatu voisi parantua talven aikana saattaa tuntua oudolta. Voit kuitenkin tehdä asioita tämän tavoitteen edistämiseksi, jos vain tiedät miten:
1. Käytä lehtikatetta
Syksy tarjoaa puutarhurille ensiluokkaista raaka-ainetta lehtikatteen tekoon pudonneiden lehtien muodossa. Älä kuitenkaan tyydy pelkkiin lehtiin, vaan lisää rohkeasti sekaan vaikkapa puulastuja, sillä nekin auttavat maaperän ominaisuuksien parantamisessa.
2. Älä häiritse maaperään muokkaamalla
Syksyllä kasvatuskauden päättyessä käyttämäsi maaperä on täynnä kaikenlaista tuoretta orgaanista materiaalia kuten juuria ja sieniä. Näillä ei vielä tässä kohtaa ole juurikaan arvoa, sillä ravinteiden vapautuminen vaatii niiden kuoleman ja mätänemisen seuraavien kuukausien aikana. Tästä syystä onkin parasta jättää maanmuokkaustoimenpiteet väliin talven ajaksi ja antaa luontoäidin joukkojen hoitaa hajotustehtävä häiriöittä. Keväällä tähän materiaaliin sitoutuneet ravinteet pääsevät käyttöön. Maaperän prosessien häiritseminen muokkaustoimenpiteillä tässä kohtaa estää tai hidastaa luontaisia prosesseja.
3. Kasvata talvikasveja
Tämä vinkki ei kenties ole kovin relevantti Suomen kannalta, mutta kylmää kestävien kasvien kasvattaminen puutarhassa talvea vasten auttaa suojaamaan maaperää eroosiolta. Sopivia kasveja ovat esimerkiksi tietynlaiset ruohot, palkokasvit ja kukat. Palkokasvien kasvattaminen talvea vasten edesauttaa maaperän ominaisuuksien parantumista, sillä niiden juurisysteemit parantavat maaperän rakennetta ja lisäävät orgaanisen aineksen määrää. Kasvit keväällä leikatessa jotkut niistä, esimerkiksi hernekasvit, jättävät maaperään kasvukautta varten sitomansa typen jälkeensä, ja niiden paikalle istuttamasi kannabis kiittää tästä lahjasta.
4. Jätä rikkaruohot paikalleen talveksi
Kesäaikaan rikkaruohot kannattaa harventaa huolellisesti, jotteivat ne pääse varastamaan resursseja kannabikselta. Talvea kohti mentäessä dynamiikka kuitenkin muuttuu, sillä talviajan ja myöhäisen syksyn rikkaruohot eivät kilpaile jo korjatun sadon kanssa. Jotkut rikkaruohot, esimerkiksi härkit, suojaavat maaperää eroosiolta, toiset voikukan ja krassin tapaiset taas voivat parantaa maaperän rakennetta merkittävästi suurten juurtensa auttamina. Kasvukauden alkaessa keväällä katko nämä vierailijat pois ja heitä ne kompostiin.
5. Peitä puutarhan pinta kompostilla
Mainitsimme jo aiemmin lehtikatteen käytön suojapeitteenä talvea vastaan. Kompostia voi käyttää samaan tapaan puutarhaa suojaamaan. Vaikutuksen tehostamiseksi voit asettaa kasvimateriaalin päälle vanhan maton tai peiton, joka toimii eristeenä kylmiä ilmoja vastaan ja auttaa ylläpitämään suotuisampia olosuhteita sen alla mm. kosteuden suhteen. Lämpimämmät olosuhteet edistävät mikrobitoimintaa ja rikastavat täten maaperää ravinteilla kevättä varten. Lumien sulettua poistat vain peitteen, annat sen alla olevalle massalle muutaman päivän hengitysaikaa ja ryhdyt luomukannabiksen istutuspuuhiin!
ravinteita ja tehosteita
Categories
ravinteita ja tehosteita