Hampun Historia: Kaikki Mitä Sinun Tulee Tietää Hampun Perinnöstä

Hampun Historia: Kaikki Mitä Sinun Tulee Tietää Hampun Perinnöstä

Hamppu on kerännyt paljon huomiota viime aikoina, johtuen eritoten CBD-ravintolisien alati kasvavasta suosiosta. Hamppu itsessään ei kuitenkaan ole uusi keksintö, vaan sen uskotaan itse asiassa olevan eräs ihmiskunnan pisimpään viljelemistä kasveista.

Tätä taustaa vasten peilaten onkin erikoista, että tärkeimpiin viljelykasveihin kuuluva hamppu ei useinkaan löydä paikkaansa historiankirjoihin tai luokkahuoneisiin. Tässä artikkelissa perehdymme hampun rikkaaseen historiaan ja sen muutokseen ruoka- ja kuitukasvista terveyden ja lääketieteen megatrendiksi.

KIINA: MISTÄ HAMPUN KASVU SAI ALKUNSA

Varhaisimmat kirjalliset viittaukset hamppuun löytyvät muinaisesta Kiinasta. Xia Xiao Zheng on ikiaikainen kiinalainen teksti ja planeetan vanhimpia maataloudellisia sopimuksia. Se listaa hampun erääksi entisen Kiinan tärkeimmistä satokasveista. Arkeologiset löydökset ympäri maata vahvistavat myös näkemystä siitä, että Kiinassa on historian saatossa nojattu vahvasti hamppuun viljelykasvina.

Historioitsijat uskovat hamppua viljellyn Kiinassa aluksi ruoaksi, johtuen sen energiarikkaista siemenistä. Maatalouden ja tekniikan kehittyessä kiinalaiset oppivat, että hampun ruoko soveltuu kuiduksi paperiin, vaatteisiin, köysiin ja moneen muuhun. Ensimmäisten hamppupohjaisten köysien ja ja paperien uskotaan syntyneen vuoden 2800 eaa, mutta hampun tuotannon arvellaan alkaneen huomattavasti tätä aiemmin, mahdollisesti jo 8000 vuotta eea.

Ensimmäisten hamppuviljelmien alkuperää on pystytty jäljittämään Weijoen ja Keltaisenjoen seutujen varhaisiin maanviljelijäyhdyskuntiin itäiseen Kiinaan. Hampun kuitujen käsittelyn puolestaan arvioidaan alkaneen yli 10000 vuotta sitten, eli suunnilleen samoihin aikoihin savenvalamisen taidon synnyn kanssa.

Yhdysvaltain Hamppumuseon mukaan hampusta muodostui niin tärkeä osa antiikkista kiinalaista yhteiskuntaa, että Kiina kutsui itseään hampun ja mulperipuun valtakunnaksi. Jälkimmäistä käytetään silkintuotannossa. Suuret varhaiset kiinalaistekstit kuten The Book of Songs ja The Annals listaavat molemmat hampun yhdeksi kuudesta tärkeästä kiinalaisten viljelemästä satokasvista.

Kiinalaisten sana hampulle oli “ma” (麻). Käsitteen käännös vaihtelee joidenkin lähteiden ehdottaessa selitykseksi ”kaksiosaista kasvia”, viitaten kannabiskasvin kaksineuvoisuuteen, uros- ja naaraskasveihin. Lääketieteellisissä teksteissä kannabista ja hamppua kuvattiin joskus termillä ”da ma” (大麻), jonka jotkin lähteet kääntävät joko ”suureksi hampuksi” tai ”suureksi puutumuksesi”, kontekstista riippuen.

Kiinalaiset käyttivät hamppua ja kannabista myös lääkkeenä. Antiikkisen kiinalaiseen lääketieteen ansiot on usein luettu Keisari Shennongin ansioksi. Hän oli mystinen kiinalainen keisari, jonka katsotaan tutustuttaneen Kiinan kansan yrtteihin perustuvaan lääkintään. Parhaiten tunnettu Shennongin ansioksi laskettu kirjallinen tuotos on Shennong Bencaojing, ikiaikainen kirja joka käsittää yli 360 kasvia ja niiden lääketieteellisen potentiaalin.

Keisari Shennongin työn ajatellaan luoneen pohjan Pen Ts’aolle — maailman vanhimmalle farmakopealle — joka suosittelee kannabista reumaattiseen kipuun, ummetukseen, malariaan ja moneen muuhun vaivaan.

KIINA: MISTÄ HAMPUN KASVU SAI ALKUNSA

HAMPPU INTIASSA

Hampun arvellaan saapuneen ihmisten välityksellä Kiinasta Intian niemimaalle noin 2000 eea. Kannabis toki kasvoi luonnossa alueella, joka kattaa nykyisen Pakistanin, Nepalin, Kazakstanin ja Intian alueella. Näillä seudun kannabiksella oli kuitenkin perinteisesti erilaista käyttöä.

Kannabis näytteli keskeistä roolia uskonnossa ja henkisyydessä Intiassa ja lähiseuduilla. Se mainitaan lukuisissa vanhoissa teksteissä mukaan lukien Atharva Veda, joka sijoittaa kannabiksen viiden välttämättömän kasvin harvaan joukkoon. Harvardin yliopiston tohtori Uma Dhanabalanin mukaan Vedic tekstit väittävät kannabiksen parantavan muistia, parantavan spitaalia ja paljon muuta. Kannabiksen uskotaan olleen myös hindujumala Shivan suosikkiruokaa.

Muut kannabispohjaiset tuotteet kuten bhang (kannabista sisältävä maito), charas (käsityönä tehty hasis) ja ganja (kannabiksen kukinto) olivat isossa osassa uskonnollisissa ja hengellisissä harjoitteissa tällä seudulla. Nämä perinteet ovat voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Kannabiksella on pitkä lääkekäytön historia myös Intiassa. Sushruta Samhita, muinainen sanskritiksi kirjoitettu lääketieteellinen teksti mainitsee bhangan (jonka uskotaan tarkoittavan kannabista) lääketieteelle arvokkaana kasvina, joka auttaa hoitamaan limaisuutta, ripulia ja tulehduksia. Toiset intialaiset kirjoitukset lukevat kannabiksen kelvolliseksi kivunlievitykseen, lemmenlääkkeeksi

Intian hampunkasvattajat käyttivät vedessä liottamista prosessina kuidun irrottamiseksi ja niiden valmistelemiseksi tuotteiksi muokkaamista varten. Tämä käytäntö on voimissaan vielä tänäkin päivänä joissain osissa maailmaa, joissa hamppua viljellään sen kuitujen takia.

HAMPPU: PERUS SATOKASVISTA ARVOKKAAKSI HYÖDYKKEEKSI

Noin vuodesta 800 eaa vuoteen 200 eaa hamppu ja siitä johdetut tuotteet elivät Aasian markkinoiden keskiössä. Tämä markkina ulottui maantieteellisesti parhaimmillaan Pohjois-Afrikkaan ja itäiselle Välimerelle. Vuoden 200 eaa paikkeilla kannabis ja hamppu löysivät tiensä antiikin Kreikkaan ja jopa Rooman valtakunnan alueelle. Vuoteen 500 jaa mennessä hamppu oli levittäytynyt koko manner-Eurooppaan ja Aasian ja sitä käytettiin moninaisiin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi vaatteiden ja tekstiilien raaka-aineena, lääkkeenä ja moneen muuhun tarkoitukseen.

HAMPPU MODERNIN AJAN ALKUPUOLELLA

Hamppu oli merkittävässä roolissa uuden maailman löytämisessä ja kolonisaatiossa, erityisesti vaatetuksen, purjeiden ja köysistöjen materiaalina niillä aluksilla, jotka kuljettivat ensimmäiset eurooppalaissyntyiset miehen ja naiset Amerikkaan, Australiaan ja muihin maailmankolkkiin. Hamppu näytteli merkittävää osaa myös näihin aikoihin hallinneiden imperiumien synnyssä.

Esimerkiksi vuonna 1553 Englannin Kuningas Henry VIII määräsi maanviljelijät kasvattamaan hamppua laajenevan imperiumin tarpeisiin ja sakottaen heitä heidän epäonnistuessaan tämän vaatimuksen täyttämisessä. Vuoteen 1616 mennessä hamppu kasvoi Jamestownissa, ensimmäisessä pysyvässä englantilaisessa Amerikan mantereella sijaitsevassa yhdyskunnassa. Jamestownin asukkaat käyttivät hamppua lampuissa, vaatteisiin ja merenkulussa tarvittavien osien valmistuksessa. Vuonna 1619 Virginian yleiskokouksessa maanviljelijät velvoitettiin kasvattamaan hamppua kolonian tarpeisiin. Tämän mandaatin uskotaan tänä päivänä olevan ensimmäinen kannabista koskeva laki Amerikan mantereella.

Läpi 1600-, 1700-, ja 1800-lukujen hamppu oli tärkeässä osassa Yhdysvaltojen kehityksessä. Hamppu on ollut Amerikan Yhdysvaltojen kehityksen sydämessä sen monipuolisuuden takia, sillä se toimi yhtä lailla Yhdysvaltain tähtilippujen (Old Glory) materiaalina kuin kuituna varhaisimpien dokumenttien paperille. 1850-luvulla suoritettu väestönlaskenta tunnisti noin 8400 hamppuviljelmää ympäri maata.

Amerikkalaiset eivät kuitenkaan ollut ainoa hamppua viljelevä taho modernissa ajassa. Samoihin aikoihin Atlantin toisella puolella Euroopassa ranskalaiset, espanjalaiset ja sveitsiläiset maanviljelijät viljelivät myös hamppua tunnistaen ja tunnustaen sen arvon teollisuudessa, lääketieteessä ja muussa käytössä.

HAMPPU: PERUS SATOKASVISTA ARVOKKAAKSI HYÖDYKKEEKSI

HAMPPU 1900- JA 2000-LUVULLA

1900-luku oli mielenkiintoista aikaa hampulle, sillä vuosisadan vaihteen jälkeen useissa maissa ruvettiin kriminalisoimaan hamppua ja muita päihteitä. Samaan aikaan toki joissain maissa (esimerkiksi Yhdysvalloissa) paikallista hampputeollisuutta elvytettiin sotateollisuuden tarpeiden täyttämiseksi. Kansainvälinen huumeiden vastainen sota onnistui rakentamaan kuitenkin vahvan stigman kannabista kohtaan, joka ulottui lopulta myös hamppuun pysäyttäen ja lopulta käytännössä tappaen hampputeollisuuden. USA:n hampputeollisuus - se sama, joka oli aikoinaan pitkälti mahdollistanut koko mantereen kolonisaation - korjasi viimeisen satonsa Wisconsinissa vuonna 1957.

Muut maat seurasivat nopeasti perässä. Esimerkiksi Saksassa hamppu oli kielletty vuodesta 1982 vuoteen 1996. Iso-Britannia kielsi hampun jo huomattavasti aiemmin, vuonna 1928, ja kielto jatkui aina vuoteen 1993 asti. Jotkin maat valitsivat kuitenkin toisen tien ja onnistuivat pitämään hampputeollisuutensa elossa. Näihin maihin kuuluivat mm. Sveitsi, Romania ja Ranska, joista erityisesti kaksi jälkimmäistä ovat Euroopan suurimpia hampuntuottajia.

HAMPPU TÄNÄÄN JA HUOMENNA

Tänä päivänä hamppu on palannut parrasvaloihin ja kiinnostuksen kohteeksi. Vuosien kieltolain jälkeen useissa maissa ihmiset ovat alkaneet elvyttää suhdettaan hamppuun ja kannabikseen ymmärtäen niiden potentiaalin ulottuvan paljon yksinkertaista päihdettä pidemmälle.

Yksi tärkeä syy hampputeollisuuden renessanssiin on hampun tähtituote, kannabidioli eli tuttavallisemmin CBD. Pelkästään Yhdysvaltain CBD-markkinoiden arvon arvellaan saavuttavan 16 miljardia dollaria vuoteen 2025 mennessä, ja useiden maiden lainsäädäntöelimet ja kehitys ovat viimeinkin viemässä oikeaan suuntaan tämän tavoitteen kannalta.

Vuonna 2018 hyväksytty Yhdysvaltain Farm Bill poisti viimeinkin hampun luokiteltujen päihteiden listalta. Kiitos CBD:n massiivisen potentiaalin terveys- ja hyvinvointikäytössä maat kuten USA ja Kanada ovat viimeinkin palauttamassa hampputeollisuutta sen entisaikojen loistoon.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias