By Adam Parsons Reviewed by: Mr José

Kasvuraportti: Critical (feminisoitu) Royal Queen Seedsiltä

Critical

KASVURAPORTTI: CRITICAL ROYAL QUEEN SEEDSILTÄ

On olemassa monia ominaisuuksia, joihin kasvattajat voivat keskittyä päättäessään mitä kannabislajiketta kasvattaa. Muutamia niistä ovat kasvatuksen helppous, sato, tehokkuus, maku ja vaikutukset – nämä tekijät vaihtelevat lajikkeesta riippuen. Critical on eräs kannabislajike, joka on onnistunut optimoimaan kunkin ominaisuuden. Tästä syystä siitä onkin tullut vankkumaton peruslajike maailmanlaajuisessa kasvatusyhteisössä. Tässä raportissa seuraamme Royal Queen Seedsin (feminisoidun) Critical-lajikkeen kasvatusta sekä siemenestä että pistokkaasta aina sadonkorjuuseen saakka! Jatka lukemista ottaaksesi selvää siitä, kuinka kasvattaa tätä upeaa lajiketta.

KASVATUSOLOSUHTEIDEN LAATIMINEN

Saatuamme siemenet postitse, asetimme ne Root Riot -klooniin ja siemenkuutiot puolestaan alta lämmitettävään propagaattoriin. Valaistuksena käytimme 400 W:n monimetallilamppua, joka asetettiin 18/6-valaistussykliin ja noin 60 cm:n etäisyydelle. Pitääksemme 1x1x2,1 metrin tilamme viileänä, asetimme tilaan 45 cm:n tornituulettimen sekä kaksi 15 cm:n tuuletinta.

Perusistutusmultana koko kasvatusprojektissa (myös pistokkaiden tapauksessa) käytimme B'Cuzz Kilomix -multaa Atamilta, johon lisäsimme noin ekstra 10–15 % perliittiä. Ajatuksena on ekstrailmava seos juurille, joka sopii Criticalin voimakkaaseen kasvuvauhtiin erityisen hyvin.

CRITICALIN KASVATTAMINEN SIEMENESTÄ

Keskitytäänpä ensin Critical-kasvin kasvattamiseen siemenestä. Sen jälkeen sukellamme pistokasprosessin saloihin.

VEGETATIIVINEN VAIHE

Kuten yleensäkin Royal Queen Seedsin siementen tapauksessa, myös nämä olivat kasvatusvalmiita nopeasti. Kolmen päivän kuluttua kaikki niistä olivat itäneet, joten avasimme propagaattoriastian tuuletusaukot. Otimme pohjalämmittimen pois päältä seuraavana päivänä. Viidentenä päivänä istutimme taimet 8,5 cm:n ruukkuihin, jotka oli täytetty valmistamallamme multaseoksella. Asetimme ne hieman lähemmäs lamppua – noin 45 cm:n etäisyydelle. Muutaman seuraavan päivän aikana liikutimme niitä pikku hiljaa lähemmäksi lamppua, kunnes kahdeksantena päivänä asetimme ne suoraan lampun alle, noin 22–25 cm:n etäisyydelle.

Kasvuprosessi eteni mukavasti. 15. päivänä siirsimme taimet 15 cm:n ruukkuihin. Huomautus ruukun koosta: jos yrität kasvattaa useita kasveja rajoitetussa tilassa, kannattaa pitäytyä pienemmissä ruukuissa ja siirtää ne suurempiin vain, kun se on ehdottoman tarpeellista.

Tällä kasvatuskerralla emme suorittaneet lainkaan latvomista, vaan päätimme antaa kasvien kasvaa normaaliin muotoonsa. Kasvien kasvua ei rajoitettu millään tavoin ja ne kasvoivatkin tämän vaiheen aikana hyvin nopeasti. Ei kestänyt kauaakaan, kun oli tarpeen vaihtaa taas suuremmat ruukut. 25. päivänä asetimme kasvit niiden kukkimisruukkuihin. Neljä kuudesta kasvista istutettiin 25 cm:n ruukkuihin, jotka ovat hieman syvempiä, kuin standardikokoiset kukkaruukut.

KUKKIMISVAIHE

Kavatusvaiheen aikana käytimme Canna Terra Vegaa (8. päivästä alkaen puolivahvuisena ja 20. päivästä alkaen täydessä pitoisuudessa eli 10 millilitrassa litraa kohden). Emme juurikaan huomanneet kasvun hidastumista uusiin ruukkuihin siirtelyn yhteydessä – tämä osoittaa todennäköisesti lajikkeen hyvää kasvukykyä. 28. päivänä siirsimme ruukut kukitushuoneeseen, joka on 2×1×2 metrin kokoinen tila, johon olimme järjestäneet kaksi 400 W:n suurpainenatriumlamppua ja kaksi suurta 45 cm:n tuuletinta.

Nämä leidit eivät tuhlanneet aikaa. Vain kuusi päivää 12/12-syklissä ja neljä kasvia oli alkanut jo kukkia. Kaksi niistä alkoi myös venyä huomattavasti pituutta. Tässä vaiheessa aloimme ravita niitä täydellä annoksella Canna Terra Floresia jokaisen kastelukerran yhteydessä. Silloin leikkasimme neljä pistokasta kahdesta parhaimman näköisestä kasvista.

12/12-syklin 22. päivään mennessä alkoivat kasvimme kukkia hullua tahtia ja hartsia alkoi jo virrata. Lisäsimme ravinneannosta kaksinkertaiseksi jokaisen kastelun yhteydessä (20 ml litraa kohden) ja joka viidennellä kastelulla huuhdoimme kasveja pelkällä vedellä. Saattoi kenties olla liian aikaista, mutta koska kasvit kukkivat niin yltäkylläisesti, päätimme antaa niille myös neljä annosta PK 13/14:ta neljän päivän kuluessa. 31. päivään tultaessa oli käynyt selväksi, että kaksi neljästä kasvista tulisi olemaan erinomaisia satojensa puolesta. Onneksi nämä sattuivat olemaan samat kasvit, joista leikkasimme myös pistokkaamme.

VIIMEISET PÄIVÄT ENNEN SADONKORJUUTA

Seuraavan kymmenen päivän aikana kaikki kasvit keräsivät massaa. 38. päivään mennessä pudotimme ravinneseoksen takaisin normaaliin annokseen ja 42. päivänä lopetimme sen käytön kokonaan ja jatkoimme vain pelkällä vedellä kastelua.

47. päivänä huomasimme joidenkin kukkien emien muuttuvan ruskeiksi. 51. kukkimispäivänä hieman läheisempi tarkastelu 8-kertaisesti suurentavalla suurennuslasilla näytti kahden (lyhimmän) kasvin hartsirauhasten alkaneen muuttua maitomaisiksi. Epäilimme, etteivät kaksi pidempääkään kasvia olleet niistä pahasti jäljessä.

Critical

KUIVAUS JA KYPSYTYS

Sinä iltana sato korjattiin, kasvit trimmattiin ja laitettiin roikkumaan kuivumista varten. Huomasimme variaatioita kasvien kasvurakenteissa ja niiden budeissa: kahdella suuremmalla kasvilla oli kovat "budinuggetit" ja enemmän tilaa kunkin nivelen välillä. Kahdella lyhemmällä kasvilla oli pehmeä, mutta silti tiiviimpi budirakenne ja nivelväli oli pienempi.

Emme huomanneet mitään eroa kasvien tuoksuissa – kaikissa oli kukinnan aikana maanläheinen ja mausteinen aromi. Jälkikäteen ajateltuna on mahdollista, että suuremmat saattoivat olla hieman hasismaisempia ja skunkmaisempia, mutta on vaikeaa tehdä eroa, sillä molemmat laadut olivat melko vahvoja.

Budit roikkuivat noin kymmenen päivää pimeässä kaapissa kuivumassa ja kypsyivät vielä (20 tai 30 päivää lasipurkissa) saavuttaen vihdoin täyden potentiaalinsa. Mitä tulokseen ja savun laatuun tulee, paneudumme asiaan käytyämme ensin hieman läpi Criticalin kasvattamista pistokkaista.

CRITICALIN KASVATTAMINEN PISTOKKAISTA: HYVÄ LAJIKE KLOONAUSTAITOJESI HIOMISEEN

Kaikkia kannabislajikkeita ei ole helppoa kasvattaa pistokkaista, mutta Criticalista ei ole tullut monen sisäkasvattajan lempparia syyttä suotta. Sen kasvattaminen siemenestä hoituu ongelmitta ja se on suhteellisen helppoa kasvattaa myös pistokkaasta, mikä tekeekin siitä hyvän lajikkeen pistokastaitojesi hiomiseen.

Etkö koskaan aiemmin ole kloonannut, tai kasvattanut pistokkaista, kuten prosessi yleisemmin tunnetaan? Älä huoli, sillä se ei ole rakettitiedetttä, erityisesti, kun kyseessä on helppo lajike, kuten Critical. Kokemuksemme mukaan rento, "No, se saattaa onnistua tai sitten olla onnistumatta" -tyylinen asenne tuo todennäköisesti parhaan lopputuleman, mitä pistokkaista kasvattamiseen tulee.

Preparing-Clones

VALMISTELUT PISTOKKAISTA KASVATTAMISTA VARTEN

Hanki uusi terävä veitsi, pistokasseosta, pistokas- ja siemenkuutioita, kuten Root Rioteja tai vastaavia, sekä pieni, lämmitettävä propagaattori. Jos haluat, voit hankkia myös orgaanista kasvuboosteri Nitrozymeä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Odotimme, kunnes kasvit alkoivat kukkia, ennen kuin leikkasimme pistokkaat Critical-kasvista. Jos kuitenkin itse olet pistokaskasvattajana uusi (tai olet kokeillut sitä aiemmin, eikä se onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla), saattaa olla parempi leikata pistokkaat vegetatiivisen (18/6) kasvun aikana, sillä tuon ajanjakson Criticalin voimakas kasvu edesauttaa juurtumista.

Valmistelimme keittiön työtasolta puhtaan alueen valmiiksi aseteltuine kloonikuutioineen, jotka oli kasteltu läpikotaisin haalealla vedellä. Näiden juurrutuskuutioiden reiät eivät aina ole erinomaisia, joten kannattaa napata esille myös hammas- tai cocktailtikku niiden parantelemiseksi. Älä koskaan työnnä pistokasta väkisin kuution reikään! Tarvitset myös suuren lasin täynnä haaleaa vettä, sillä siihen tulet asettamaan tuoreet pistokkaasi.

On tärkeää tietää, että pääsyy siihen, miksi pistokkaasta kasvattaminen voi epäonnistua on se, etteivät työtilasi ja työvälineesi ole puhtaat. Pestessäsi työtilasi kunnolla ennen projektisi aloittamista voit käyttää keitettyä vettä ja pesuainetta. Varmista myös, että käytät steriilejä veitsiä, jotka desinfioit alkoholilla leikkausten välissä. Muista myös laittaa propagaattori lämpeämään muutama tunti ennen pistokasprojektisi aloittamista!

Tutki emokasvin yläkolmannesta sopivia leikkauskohtia etsien. Criticalin hurjan kasvuvauhdin huomioiden ei sinun tarvitse etsiä kauaa, sillä todennäköisesti tulet löytämään lukuisia potentiaalisia leikkauskohtia, joista valita! Ota veitsi ja siirry noin 10 cm:n (3-4 nivelväliä) kärjestä alaspäin. Poista alueelta kaikki lehdet, lukuun ottamatta kasvukärkeä ja seuraavia tämän alle sijoittuvia lehtiä. Leikkaa lehdet varren läheltä, mutta älä vahingoita vartta.

LEIKKAUS

Tee nyt tarkka leikkaus 3-5 cm valitsemasi nivelen alapuolelta ja laita välittömästi koko pistokas leikkauskärki edellä haaleaa vettä sisältävään lasiin.

Kun pistokas oli osittain veden alla, teimme puhtaan 45 asteen leikkauksen alimman nivelen alta (älä koskaan ota uutta pistokasta pois vedestä tätä tehdessäsi!). Huh! "Riskaabelein" osa on nyt takanamme, sillä tällaiset pistokkaat voisi jättää tällä tavoin veteen vaikka päivien ajaksi ja ne juurtuisivat silti. Jätimme pistokkaat veteen kahdeksi minuutiksi, sillä näin ne pystyivät imemään vettä (mutta ei ilmaa) vartta pitkin koettuaan leikkaamisen aiheuttavan shokin ja näin ehkäisimme niitä kuolemasta.

Nyt pistokkaille tarkoitettu liuos valmiina ja juurrutuskuutio pienellä reiällä varustettuna odottamassa, poistimme pistokkaan nopeasti vesilasista ja kastoimme sen pistokasliuokseen (normaalisti kastamme ainakin kaksi kolmasosaa pistokkaasta noin 20 sekunnin ajan). Sen jälkeen työnsimme varovasti pistokkaan juurrutuskuutioon, jonka jälleen puristimme hellästi joka puolelta kiinnittääksemme sen tukevasti. Ei varmaankaan tarvitse edes mainita, että kaikki edellä luettelemamme toimenpiteet on suoritettu niin hellällä kädellä kuin mahdollista. Älä taivuta tai purista pistokasta, sillä tämä vähentää sen juurtumistodennäköisyyttä.

Cloning

PISTOKKAIDEN SIIRTÄMINEN PROPAGAATTORIIN

Asetimme pistokkailla varustetut kuutiot alustalle ja laitoimme sen suoraan propagaattoriin, jonka tuuletusaukot oli suljettu. Kun kaikki pistokkaat oli leikattu ja asetettu propagaattoriin, suihkutimme Nitrozyme-kasvuboosteria kaikkialle pistokkaiden päälle. Näin pistokkaat saivat elämälleen mukavan etumatkan boostatun entsyymilehtiravinteen toimiessa kivana bonuksena. Propagaattori tarvitsee hyvän valaistuksen, mutta kannattaa ottaa huomioon, ettei se kuitenkaan tarvitse liikaa ylimääräistä lämpöä. Criticalin tapauksessa asetimme propagaattorin noin 54 cm:n päähän 400 W:n lampusta ja sen yllä puhalsi myös varmuuden vuoksi suuri tuuletin. Neljän päivän kuluttua suihkutimme pistokkaita jälleen Nitrozymellä.

PISTOKKAAT ALKAVAT JUURTUA

Seitsemän päivän kuluttua avasimme propagaattorin tuuletusaukot. Yhdeksän päivän kuluttua kaikki neljä pistokasta oli kasvattaneet juuret, jotka olivat näkyvillä kuutioista, joten istutimme ne suurempiin, 8,5 cm:n ruukkuihin, jotka asetimme noin 45 cm:n etäisyydelle lampusta. Käytimme samaa multaseosta kuin siemenistä kasvattaessamme. Seuraavan 24 tunnin ajan pidimme pistokkaita tarkasti silmällä; niiden ensimmäisen "paljaan" yösyklin aikana ne saivat jälleen yhden Nitrozyme-annoksen. Seuraavana päivänä leikkasimme kaikki itävät kärjet ja siirsimme kasvit lähemmäksi lamppua, 30-35 cm:n päähän.

Roots-Clone

PISTOKKAIDEN UUDELLEENISTUTTAMINEN

14 päivää pienissä ruukuissa vietettyään (23. päivä pistokkaiden leikkaamisesta), istutimme pistokkaat 25 cm:n ruukkuihin ja annoimme niille välittömästi puolikkaan annoksen Canna Terra Vegaa. Tuona yönä annoimme niille toisen suihkauksen kasvuboosteria sekä 2 ml boosteria litrassa ravinnevettä.

PISTOKKAAT ALKAVAT KUKKIA

Seuraavan seitsemän päivän aikana pistokkaat hullaantuivat ja kasvoivat hyvin nopeasti. 21. päivän kuluttua istuttamisesta, otimme kaksi kasveista ja asetimme ne parhaalle paikalle kukkavaiheen huoneeseen raviten niitä täydellä annoksella Canna Terra Floresia. Molemmat pistokkaat alkoivat kukkia 12/12-syklin 7. päivään mennessä. 15. päivään mennessä ne kukkivat jo täyttä häkää tuottaen runsaasti hartsia. Jokaisella kastelukerralla annetun tuplaravinneannoksen (Terra Flores) lisäksi päätimme antaa niille myös täyden annoksen PK 13/14 -seosta (5 ml litraa kohden) seuraavan 17-20 päivän aikana.

30. päivään mennessä kaksi kasveista näytti jo todella hyvältä. Toinen oli lyhempi ja kasvoi täsmälleen emonsa jalanjäljissä lyhyine nivelväleineen ja hienoine kukkimisrakenteineen varustettuna. Sen pidempi sisar seurasi myös emokasvin perässä kasvattaen hajallaan olevia, tiiviitä ja pullottavia "nuggetteja".

31. päivästä alkaen annoimme niille kolmen päivän ajan PK 13/14 -boostia 3 ml litraa kohden. Kukkimisen 12/12-syklin 35. päivänä olivat molemmat kasvit ajat sitten ohittaneet emonsa budituotannoissaan. Tämä johtui siitä, että olimme latvoneet ne aikaisessa vaiheessa ja käyttäneet kasvuboostereita. Kaksikosta pidemmän budit olivat nyt jopa niin tiiviit ja painavat, että tarvittiin tukikeppejä. Tästä lähtien pienensimme ravinneannosta yhteen annokseen jokaisella kastelukerralla.

BUDIT KÄYVÄT SUUREMMIKSI

42. päivään mennessä budit olivat saaneet kukkimispyrähdyksensä päätökseensä kasvaen ja pullistuen. Hartsin tuotanto oli molemmissa kasveissa huipussaan. Tästä hetkestä eteenpäin tulisivat molemmat kasvit saamaan vain puhdasta vettä niiden sadonkorjuuseensa saakka. Oli 46. päivä, kun molemmat pursusivat kimmeltäviä ja pullistelevia budeja. Lyhemmästä oli jo osa emeistä alkanut muuttua ruskeiksi. Täytyy mainita, että tässä tapauksessa, kun kasvit siirrettiin suurempiin, 25 cm:n ruukkuihin, olisi ehkä ollut parempi valita sitäkin suuremmat ruukut, kuten 35-40 cm:n kokoiset. Tämä siksi, että Critical on oikea ravinnesyöppö ja sen juuristo mukautuu sen ravinnehimoon. Älä siis valitse liian pieniä ruukkuja tämän leidin kohdalla!

AIKA KORJATA SATO

48. kukkimispäivän kohdalla olivat molemmat kasvit alkaneet jo taittua ruskeaan, mutta hartsirauhaset olivat yhä kirkkaat. Kaksi päivää myöhemmin yhä useampi emi oli alkanut muuttua rusehtavaksi ja huomasimme myös hienoista samentumista lyhemmän kasvin karvoissa tarkastellessamme sitä 8 kertaa suurentavan suurennuslasin läpi. Aika korjata sato!

CRITICAL-PISTOKKAIDEN LEIKKAAMINEN, TRIMMAAMINEN JA KUIVAAMINEN

Leikkaamisen, trimmaamisen ja kuivumaan ripustamisen jälkeen oli yksi asia selvää: nämä kaksi leidiä tuottivat suuremman sadon kasvia kohden verrattaessa siemenistä kasvatettuihin Critical-kasveihin.

Neljä siemenestä kasvatettua Criticalia tuotti kuivattuna ja trimmattuna 37, 43, 47 ja 49 grammaa eli yhteensä 176 grammaa 79 päivässä. Klooneilla saimme kuivattuna ja trimmattuna 63 g (korkea kasvi) ja 75 g (matala kasvi) jolloin pelkästään KAHDEN pistokkaan yhteismäärä oli 138 grammaa 71 päivässä juurruttamisesta (80 päivässä leikkaamisesta)!

Varoituksen sananen: Critical-budit voivat olla taipuvaisia homeen muodostumiselle niiden tiiviydestään johtuen. Varmista, että asetat prioriteeteissäsi ykköseksi kunnollisen ilmankierron ja oikean ilmankosteuden, erityisesti kahden viimeisen kukkimisviikon aikana.

CRITICALIN POLTTAMINEN: AROMI, MAKU JA VAIKUTUS

Kun Critical on kuivaa ja budi kokonainen, ei se juurikaan haise. Kun budin kuitenkin avaa rikkomalla, on sillä luonteenomainen tuoksu – hyvin "maanläheinen", melkein kuin paahdettu makea manteli ja mausteet hienoisella polttoaineen häivähdyksellä. Tämä ominaisuus haihtuu, kun budi kypsyy, mutta ei katoa täysin. Se ei kuitenkaan vaikuta lainkaan savun miellyttävään makuun. Jos tämän lajikkeen kasvattamisessa on jotain haasteita, niin se ei ole itse kasvatusprosessi, vaan massiivisen hartsisten (ja sen vuoksi tahmeiden) budien käsittely.

Ja lopuksi, mitä Criticalin polttamiseen tulee, saivat molemmat variantit aikaan samantapaisen kokemuksen: Maku oli yllättävän hasismainen ja täyteläinen tiiviimpien budien maistuessa ehkä hieman skunkmaisemmilta. Pilvi on hyvin miellyttävä – voimakas (mutta ei liian) kehoa jumittava vaikutus höystettynä mieltäylentävällä euforian tunteella. Saatat kenties miettiä, jumittaako tämä lajike sohvalle muutaman hitin jälkeen – voimme taata, että ei. Itse asiassa, huomaat että voit touhuilla paljonkin, mutta tietenkin tuttu hölmö virnistys kasvoillasi. Huomasimme, että pilvi vaikutti melkoisen hitaasti ja pystyimme helposti polttamaan pari-kolme piipullista, ennen kuin ensimmäinen alkaa todella vaikuttaa. Kyseessä ei ole pitkäkestoisin pilvi, mutta se tarkoittaa sitä, että voit viettää koko illan pössytellen ja herätä aamulla täysin virkeänä!

YHTEENVETO: CRITICAL ON KAIKKEA, MITÄ VOI TOIVOA

Yhteenvetona voimme todeta, että Critical on kaikin puolin loistava lajike. Sen kasvattaminen siemenestä tai pistokkaasta ei voisi olla helpompaa ja se tuottaa erinomaisia satoja uskomattoman lyhyessä ajassa. Ja mikä tärkeintä – savu on ensiluokkaista. Tämä on jälleen kerran yksi esimerkki Royal Queen Seedsin tarjoamista huippuluokan kannabislajikkeista¹, jotka saavat niin kasvattajat kuin pössyttelijätkin tyytyväisiksi! Ja lisäksi – jos olet aina halunnut kokeilla pistokkaista kasvattamista, on Critical siihen hommaan loistava aloituslajike!

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias