By Miguel Ordoñez


Astmaatikoille ahtautuneiden keuhkojen aiheuttama ahdinko on tietenkin tuttu asia. Huimaaminen, hengenahdistus, hengityksen vinkuna ja muut samankaltaiset tuntemukset ovat yleisiä kokemuksia ja astmakohtaukset voivat olla jopa vaarallisia, jos astmaatikko ei noudata tarpeellista varovaisuutta.

Jos sattuu vielä olemaan astmaatikko, joka nauttii kannabiksen polttelusta, voi elämä mutkistua hieman lisää. Olet kahden vaiheilla: nauttiako rakkaasta yrtistä vai välttääkö kaikki se ärsytys, jolle altistat keuhkosi? Savun tai höyryn aikaansaamalta ärsytykseltä on tietenkin mukava välttyä, mutta pajauttelun aikaansaama helpotuksen tunne tekee harrastuksesta kuitenkin houkuttelevan.

Herääkin kysymys: voiko astmaatikko käyttää lääkekannabista? Helpottaako se sairautta vai voimistaako se vain sen oireita? Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan näihin kysymyksiin.

Mikä astma oikein on ja mikä sitä aiheuttaa?

Tiedät varmaankin astman aiheuttavan hengitysvaikeuksia ja vinkuvaa ja pihisevää ääntä jokaisella hengenvedolla. Mutta mitä oikeastaan tapahtuu astmakohtauksen aikana?

Tässä selitys kohtauksesta kaikessa karuudessaan.

Ensiksi keuhkojen ilmatiet kaventuvat ja turpoavat. Joissain tapauksissa hengityselimistöön voi myös muodostua limaa. Jotkut selviävät kohtauksista hyvin ja pitävät niitä enemmänkin pieninä riesoina. Toisille voi kohtaus olla pahimmassa tapauksessa kuolettava.

Seuraava looginen kysymys, jota kysyä lienee "Onko minulla riski sairastua astmaan?". Sairaus on osaksi perinnöllinen ja jos sinulla on läheisenä astmaatikko, on mahdollista, että sinäkin tulet sairastumaan siihen. Toinen merkittävä ilmaisin on tietysti myös se, jos kärsit allergioista, sillä ne esiintyvät usein samaan aikaan astman kanssa.

Sinun tulisi ottaa myös huomioon tietyt elämäntyylitekijät, kuten ylipainoisuus, ketjupolttaminen ja altistuminen saasteille, kuten tupakansavulle passiivisen tupakoimisen tapauksessa tai muille vaarallisille kemikaaleille.

Mitkä tekijät sitten aiheuttavat astmaa? Kohtauksen voivat laukaista useat eri tekijät, kuten ilmassa kulkeutuvat allergeenit, tietyt ruokien lisäaineet ja jopa kylmä ilma. Myös erinäiset terveydentilat voivat altistaa kohtauksille. Nämä vaihtelevat niinkin yksinkertaisista kuin flunssasta niinkin monimutkaisiin sairauksiin kuin ruokatorven refluksitautiin (tunnetaan myös lyhenteellä GERD, joka tulee englannin kielen sanoista gastroesophageal reflux disease, jossa vatsahapot virtaavat ruokatorveen.

Lääkkeet, kuten beetasalpaajat, ibuprofeeni ja aspiriini voivat myös aiheuttaa astmakohtauksen. Tämän lisäksi stressi ja muut vahvat negatiiviset tunteet ovat tunnettuja astmakohtausten edeltäjiä.

What is Asthma and What Causes It?

Astmakohtauksen oireet

Astmakohtauksen vakavuus vaihtelee henkilöstä toiseen. Jotkut saavat toistuvia kohtauksia aina altistuttuaan joillekin edellä mainituista laukaisevista tekijöistä, kun taas toiset saavat kohtauksen ainoastaan rankasta treenaamisesta tai intensiivisestä tunnekokemuksesta.

Kohtauksen oireet ovat kuitenkin samankaltaiset, riippumatta siitä, millainen astmaatikko niitä kokee. Merkittävä astmakohtaus on päällä, jos kokee seuraavaa:

 • Hengityksen vinkuna jokaisella uloshengityksellä. Tätä oiretta tavataan erityisesti lapsilla, ja sen aiheuttama ääni kuulostaa hyvin ikävältä.
 • Hengenahdistus – aivan kuin olisi juuri juossut maratonin.
 • Kova, kuiva yskä, jota pahentaa hengityksen vinkuna. Tätä oiretta aiheuttavat yleisesti virukset, kuten flunssa.
 • Unisyklin häiriintyminen hengitysvaikeuksien ansiosta.

Kuten mainitsimme aiemmin, voi astmakohtaus johtaa jopa kuolemaan, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti. Tilanne alkaa käydä vakavaksi silloin, kun oireet eivät helpota edes muutaman inhalaattorista otetun henkäyksen jälkeen. Uloshengityksen huippuvirtausmittari on myös hyvä väline keuhkojen ilmanvirtauksen tarkkailuun.

Joten jos merkittävät oireet jatkuvat, eivätkä huippuvirtausmittarin tulokset ole kannustavia, on aika hakeutua lääkäriin.

Millaisia vaikutuksia kannabiksella on astmaa sairastaviin?

Tässä vaiheessa kannabiksen laillistamisaaltoa on tarjolla lukuisia tapoja nauttia pilveä. Polttaminen on kuitenkin yhä monien suosikkimenetelmä. Ja totuus on, että monet yrtin nauttimisesta pitävät eivät kykene pistämään tapaansa hyllylle huolimatta terveydentilastaan.

Tiede tuli kuitenkin viimein tarjoamaan vastauksensa aiheen tiimoilta nousseisiin kysymyksiin ja väittelyihin. Huhtikuussa ryhmä asiantuntijoita teki tutkimuksen[1] tutkien kolmea astmaa sairastavaa potilasta, joiden tilaa hoidettiin lääkekannabiksella

Tutkimukseen osallistuneet astmapotilaat kertoivat terveydentilansa kohentumisesta, joten tutkijat päättivät paneutua tutkimusaineistoon yhä yksityiskohtaisemmin. Ensinnäkin aineisto osoitti kannabiksen bronkodilaattorivaikutuksen, jossa kannabiksen käyttö rentouttaa keuhkojen lihaksia laajentaen näin ilmateitä. He huomasivat myös, että kannabinoideilla vaikutti olevan rauhoittava vaikutus keuhkoihin.

Kannabiksen polttaminen edellyttää kuitenkin sen, että savun täytyy siirtyä keuhkoihin, mikä voi aiheuttaa ilmateiden ärsytystä. Se voi myös johtaa kroonisen keuhkoputkentulehduksen puhkeamiseen, jos polttaminen on runsasta, vaikkakin näin käy suhteellisen harvoissa tapauksissa.

How Does Cannabis Affect Asthmatic Patients?

Kannattaako lääkekannabista polttaa astman oireisiin?

Nyt kun olemme käyneet läpi ja keskustelleet muutamista tärkeimmistä hyödyistä, pureudumme mahdollisiin pitkän aikavälin riskeihin, jotka yhdistetään astmaatikkojen polttamiseen:

 • Suuria nesterakkuloita, jotka tunnetaan myös nimellä bullat[2] saattaa kehittyä kannabista polttavan astmaatikon keuhkoihin. Ottaen huomioon, että kärsit jo muista astman oireista, on tämä todennäköisesti viimeinen ongelma, jota kaipaisit huolehdittavaksesi. 
 • Ajan mittaan bullista voi kehittyä ilmarinta[3], joka tunnetaan myös nimellä pneumothorax. Se johtaa ilmarinnan puoleisen keuhkon kasaanpainumiseen, mikä on hengenvaarallinen tila.

Kannabiksen polttamisen aiheuttamat lyhyen aikavälinkään riskit eivät nekään ole kaunista kuultavaa. Polttaminen voi pahentaa astman oireita ja tehdä arkielämästä huomattavasti ikävämpää. Nämä ovat lyhyen aikavälin riskejä, joita todennäköisesti koet, ellet sitten ole erityisen huolellinen polttamisharrastuksesi kanssa:

 • Hengityksen vinkuna uloshengitettäessä
 • Hengitysvaikeudet
 • Liman erittyminen
 • Pahentunut yskä
 • Keuhkoinfektiot

Muut tavat nauttia kannabista astmaan

Kun kannabiksen polttaminen ei ole vaihtoehto, onko olemassa muita tapoja, joilla nauttia kannabista ja mahdollisesti lievittää astman oireita? Vaikuttaisi siltä, että niitä on onneksi useitakin.

Tässä muutamia menetelmiä, joita kokeilla:

 • Vapottaminen

Olet mitä todennäköisimmin kuullut vertailuja vapottamisen ja polttamisen välillä ja kenties sinulla on näistä kahdesta suosikkikin. Mutta jos puhutaan siitä, mikä olisi astmaatikolle "terveellisempi" vaihtoehto, riippuu kaikki niistä fyysisistä ja kemiallisista muutoksista, joita budissa tapahtuu, kun höyrytät tai poltat sitä.

Vapottamisessa laite nimittäin lämmittää kannabiksen juuri tarpeeksi kuumaksi, jotta se vapauttaa yhdisteensä. Tämä lämpö aktivoi sekä kasvista löytyviä kannabinoideja että terpeenejä ja vapauttaa ne ilmaan höyryn muodossa, jonka sitten hengität sisään.

Polttaminen puolestaan nimensä mukaisesti polttaa kasvimateriaalia ja tekee siitä näin karsinogeenistä (mikä tarkoittaa, että se voi potentiaalisesti aiheuttaa syöpää tarpeeksi suurina määrinä nautittuna). American Lung Associationin (Amerikan keuhkoliiton)[4] mukaan kannabiksen savu voi lisäksi vapauttaa enemmän tervaa tupakan savuun verrattuna.

Jos tarvitset kannabisannostasi, on vapottaminen yksi parhaimmista vaihtoehdoista kannabisöljyjen ja -uutteiden sekä syötävien kannabisherkkujen lisäksi. Se ei välttämättä ole 100-prosenttisen turvallista, mutta ehdottomasti parempi vaihtoehto polttamiseen verrattuna, erityisesti, jos sattuu sairastamaan astmaa.

Vaping
 • Inhalaattori

Kiitos kannabiksen laillistamisen, ovat lääketieteen ammattilaiset kyenneet keksimään omilla aloillaan edistysaskeleita, jotka nostavat esiin ja sovittavat käytäntöön kannabiksen tuomia hyötyjä. Nykyisin vanhaa kunnon astmaatikon ystävää, inhalaattoria, voi itse asiassa käyttää luotettavana laitteena kannabiksen nauttimiselle.

Kannabisinhalaattorit muistuttavat vaporisaattoreita siinä, että niistä erittyy höyryä savun sijaan. Suurin ero on kuitenkin se, että inhalaattorin avulla voi nauttia täsmällisempiä annoksia.

Kannabinoidi siirtyy keuhkoihin ponnekaasun avulla, hyvin inhalaattorin toimintaa muistuttavalla tavalla. Kuten mainitsimme, saa inhalaattorista annosteltua tarkkoja annoksia. Saat saman määrän joka ikisellä henkosella, mikä tarkoittaa sitä, ettet tule vahingossa nauttineeksi liikaa ja aiheuttaneeksi kehollesi minkäänlaista hallaa. Kannabisinhalaattorit ovat usein sisällöltään THC-painotteisia, joten varmista, että luet niiden tuotetiedot huolella, jos kaipaat versiota, joka sisältää runsaasti CBD:tä tai muita kannabinoideja.

Kaiken edellä mainitsemamme lisäksi on parasta kannabisinhalaattoreissa se, että ne ovat hyvin huomaamattomia. Voit helposti sujauttaa sellaisen taskuusi ja ottaa muutaman henkosen, kun siltä tuntuu. Vaikka joku näkisi tämän, näyttäisi se ainoastaan siltä, kuin käyttäisit inhalaattoriasi astmasi oireisiin. Kannabisinhalaattori tuo vapauden käyttää yrttiä missä tahansa!

Inhaler

Perinteiset astman hoitomuodot vs. kannab

Lääkärisi määräämä hoitomuoto riippuu sairautesi vakavuudesta. Perinteisiin hoitomuotoihin voivat lukeutua reseptilääkkeet ja hengitysharjoitukset, mutta oireita nopeasti helpottava inhalaattori on yleensä suosituin vaihtoehto.

Mutta kiitos mahdollisuuden sisällyttää THC:tä inhalaattoreihin, voivat astmaatikot nauttia molemmista hoitomuodoista, eli välittömien ja pitkän aikavälin helpotuksesta elämänlaatua heikentävään sairauteen, johon ei valitettavasti vielä ole keksitty todellista parannuskeinoa.

Kannabiksen ja astman suhteesta tarvitaan ehdottomasti lisää tutkimuksia. Meidän on kuitenkin huomautettava, että kannabiksen on havaittu aikaansaavan monille rauhoittavia ja rentouttavia vaikutuksia ja näistä voivat hyötyä myös astmaatikot. Yrtin polttaminen ei tule kysymykseen, mutta vaihtoehtoisiin nauttimismenetelmiin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Lääketieteellinen vastuuvapauslausekeTällä verkkosivustolla listatut, linkitetyt tai sillä viitatut lääketieteellisiin vastuuvapauslausekkeisiin liittyvät tiedot on tarkoitettu ainoastaan koulutustarkoitukseen, eivätkä ne tarjoa ammattimaisia lääketieteellisiä tai laillisia neuvoja.

Royal Queen Seeds ei hyväksy, kannata tai tue laillisten tai laittomien päihteiden käyttöä. Royal Queen Seedsiä ei voi pitää vastuullisena sivujemme viitemateriaalista tai niiden sivujen materiaalista, jolle tarjoamme linkkejä ja jotka hyväksyvät, kannattavat tai tukevat laillisten tai laittomien päihteiden käyttöä tai laittomia toimia. Keskustele lääkärisi / terveydenalan ammattilaisen kanssa ennen kuin käytät mitään tälle verkkosivustolle listattuja, linkitettyjä tai sillä viitattuja tuotteita tai menetelmiä.

External Resources:
 1. Medical Cannabis in Asthmatic Patients - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Bullae: Pictures, Treatment, Symptoms, and More https://www.healthline.com
 3. Pneumothorax (Collapsed Lung): Types, Symptoms, and Risks https://www.healthline.com
 4. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
 5. Encyclopédie Larousse en ligne - bulle pulmonaire https://www.larousse.fr
 6. Pathologies - Réagir en cas d'urgence : Pneumothorax | ameli.fr | Assuré https://www.ameli.fr
 7. Catalogue en ligne OFDT Documentation https://bdoc.ofdt.fr
 8. Bulla. Diccionario médico. Clínica Universidad de Navarra. https://www.cun.es
 9. Neumotórax: Síntomas, diagnóstico y tratamiento. Clínica Universidad de Navarra https://www.cun.es
 10. Lungenzysten: einfaches Bild – viele Ursachen https://healthcare-in-europe.com
 11. Pneumothorax – Wikipedia https://de.wikipedia.org
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias