By Miguel Ordoñez

Tässä blogissa on käytetty aikaa kannabiksen hyötyjen käsittelyyn.

Kannabiksella on paljon potentiaalia helpotuksen ja lievityksen tuojana, eivätkä monet käyttäjät koe kannabiksen käytön aiheuttavan heille juurikaan merkittäviä negatiivisia sivuvaikutuksia. Samaan aikaan on kuitenkin fakta, että jos poltat kannabista usein, voivat päivät ilman kannabista tuntua epämiellyttäviltä. Tässä on tietysti kyse kannabiksen vieroitusoireista.


Päihteiden aiheuttaman vieroitusoireet liitetään useimmiten opioideihin, alkoholiin ja vastaaviin, mutta myös kannabiksella on potentiaalia aiheuttaa epämiellyttäviä fysiologisia ja henkisiä vieroitusoireita. Ne eivät ehkä yllä edellä mainittujen päihteiden tasolle vakavuudessaan, mutta käyttäjän tulisi silti tiedostaa niiden kokemisen mahdollisuus, minkälaisia ne voivat olla, ja miten lievittää vieroitusoireita niiden puskiessa päälle.

MISTÄ KANNABIKSEN VIEROITUSOIREISSA ON KYSE?

Keholla on taipumus tottua asioihin, joita se kokee säännöllisesti, olipa kyse sitten makean syömisestä, kuudesta päivittäisestä kahvikupista tai voimaharjoittelusta. Leikkaa tämä tapa tai aktiviteetti kerralla pois ja kehosi huomaa sen ja reagoi siihen.

Kannabiksen päivittäiskäyttäjiin pätee valitettavasti tämä sama sääntö, eli hekään eivät ole turvassa vieroitusoireilta. Äkillinen lopettaminen pitkään jatkuneen päivittäisen käytön jälkeen johtaa usein oireisiin, jotka voivat vaikuttaa henkilön fyysiseen, henkiseen ja käytökselliseen hyvinvointiin.

Cannabis withdrawal syndrome (CWS), on luokiteltu mielenhäiriöksi.

Tarkoittaako tämä, että kannabiksen vieroitusoireet ovat haitoiltaan verrattavissa muiden päihteiden kuten kokaiinin, alkoholin tai opioidien vieroitusoireisiin?

Tästä ei ole kyse. Oireet voivat kyllä heikentää käyttäjää ja tuntua epämiellyttäviltä, mutta ne eivät ole vakava terveydellinen uhka.

MIKÄ AIHEUTTAA KANNABIKSEN VIEROTUSOIREET?

Ilmiö on siis todellinen, mutta mitä mekanismeja sen taakse kätkeytyy?

Vaikket olisikaan kannabisasiantuntija, on luultavaa, että THC on tuttu maineensa puolesta. THC on kannabiksen tärkein psykoaktiivinen komponentti. Käyttömäärien noustessa satunnaisesta käytöstä päivittäiseen polttoon, nousee myös käyttäjän toleranssi THC:lle.

Jossain vaiheessa tulee eteen tilanne, jossa keho on tottunut THC:n läsnäoloon ja vaatii sitä toimiakseen normaalisti. Tieteellisessä mielessä kyse on keskushermoston endokannabinoidijärjestelmässä sijaitsevien CB1-reseptorien herkkyyden menettämistä – tottumisesta – niiden altistuessa toistuvasti THC:lle. Nämä reseptorit hoitavat lukuisia eri tehtäviä kannabinoidien käsittelyn lisäksi, joten jatkuva altistuminen muuttaa ajan myötä niiden toimintaa.

Sama ei kuitenkaan koske kannabidiolia eli CBD:tä. CBD ei omaa psykotrooppisia vaikutuksia eikä se vaikuta suoraan endokannabinoidijärjestelmän reseptoreille. Tästä syystä nykytiedon valossa on perusteltua arvioida, ettei edes päivittäinen CBD:n käyttö johda THC:n jatkuvan käytön tapaisiin häiriöihin.

What Causes Cannabis Withdrawal?

KANNABIKSEN VIEROITUSOIREET

Käydään seuraavaksi läpi tyypillisiä oireita, joita käyttäjät voivat kohdata kannabiksesta vieroittuessaan.

Yleensä nämä oireet jäävät miedoiksi fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin häiriöiksi, mutta jos ongelmat jatkuvat pitkään tai tuntuvat pahenevan, on syytä hakea ammattiapua.

 • Ärtyneisyys: Tämä ilmenee lievänä ärtymyksenä ja pinnan kireytenä, mutta voi eskaloitua irrationaaliseksi väkivallaksi. Ärtyneisyys on yleensä ensimmäinen havaittava merkki kannabiksen vieroitusoireista.
 • Uniongelmat: Äkkiä lopetettu krooninen kannabiksen käyttö johtaa usein unen häiriintymiseen. Näitä voivat olla unettomuus, eläväiset painajaiset ja yöllinen hikoilu.
 • Päänsärky: Päänsäryt, kovatkin, voivat kuulua kannabiksen vieroitusoireisiin. Tyypillisesti nämä alkavat muutaman päivän kuluttua lopettamisesta ja voivat jatkua viikon tai parinkin verran.
 • Flunssan oireet: Tyypillisesti nämä voivat olla ylenpalttista hikoilua, jota voivat kompata kuume tai kylmät väreet.
 • Ahdistuneisuus ja masennus: Vainoharhaisuus, alakuloisuus ja apaattisuus arjessa kuuluvat myös mahdollisiin kannabiksen vieroitusoireisiin.

KUINKA PITKÄÄN VIEROITUSOIREET VOIVAT KESTÄÄ?

Kannabiksen vieroitusoireiden kesto riippuu yksilöstä, samoin kuin niiden esiintyminenkin. Pahimmillaan oireet ovat yleensä ensimmäisen kahden viikon aikana käytön lopettamisen jälkeen.

Alta löydät viikkokohtaisen läpileikkaukseen, joka antaa sinulle paremman käsityksen siitä minkälaista aikajanaa näiden suhteen voi olla odotettavissa lopettamisen jälkeen.

Viikko 1

Fyysinen ja henkinen vetämättömyys alkaa tuntua. Ärtyneisyys on normaalisti ensimmäinen oire, jota seuraavat yleensä ahdistus ja uniongelmat.

Viikko 2

Vieroitusoireet piikkaavat yleensä toisella viikolla, noin 10. päivän tuntumassa. Jos käyttö on ollut erityisen runsasta, voi tässä kohtaa alkaa ilmetä päänsärkyä ja flunssan oireita.

Viikko 3

Kolmannen viikon aikana alkavat oireet yleensä helpottamaan. Epämiellyttävät tuntemukset hiipuvat taka-alalle ja elo alkaa palata normaaliin uomaansa.

Viikko 4

Keuhkot palautuvat täyteen kuntoonsa ajan myötä tupakoinnin loppuessa ja samaan tapaan kehon kannabisreseptoritkin palautuvat ajan kanssa normaaliin tilaansa. Neljännelle viikolle tultaessa vieroitusoireiden pitäisi olla enää vain ikävä muisto.

VOIVATKO KANNABIKSEN VIEROITUSOIREET LAUKAISTA PSYKOOSIN?

Yksi klassisista ja yhä käytössä olevista propaganda-aseista kannabista vastaan on sen väitetyt vaikutukset mielenterveyteen.

Vuodelta 2007[1] peräisin oleva tutkimus päätyi aiempiin tutkimustuloksiin perustuen väittämään, että jopa yksi neljästä kannabiksen käyttäjästä omaa korkean riskin kehittää skitsofrenia tai ”samantyyppinen psykoottinen mielenterveyden häiriö”. Tämä ei taatusti kuulosta lupaavalta kannabiskokeiluita aloittelevan korvaan.

Onko riski todellisuudessa näin karu? Tuorein, vuodelta 2017[2] peräisin oleva tutkimus ei ole samaa mieltä. Siinä todetaan, että pitkään jatkunut kannabiksen käyttö voi johtaa lieviin tai keskivaikeisiin vieroitusoireisiin, jotka vaikuttavat henkilön mielialaan ja käytökseen. Pahimmassa tapauksessa jopa jonkinlainen avohoito voi tulla kysymykseen epämiellyttävän oireilun takia, mutta ei mitään sen vakavampaa. Tämän lisäksi ei näyttöä ole kannabiksesta vieroittumisen suorista vaikutuksista mielenterveyteen.

Oikeastaan ainut skenaario, jossa suljettu hoito voisi kannabiksen käytön tai siitä vieroittumisen yhteydessä tulla kyseeseen ovat tilanteet, jossa taustalla on jo ennestään diagnosoitu (tai diagnosoimaton) mielenterveyden häiriö. Useimmiten tällaisissakin tilanteissa avopuolen hoito lääkärikäynteineen on riittävä hoitomuoto.

Kannabiksen vieroitusoireista eroon pääseminen vaatii täyttä pidättäytymistä kannabiksen ja myös muiden stimuloivien aineiden käytöstä. Jos vaihdat kannabiksen käytön tupakkaan ja alkoholiin, on paljon mahdollista, että päädyt ojasta allikkoon ja ennemmin tai myöhemmin kannabiksen käyttö palaa entisiin uomiinsa.

MITEN EHKÄISTÄ JA HOITAA KANNABIKSEN VIEROITUSOIREITA

Ennaltaehkäisy on paras lääke, sanotaan, mutta tieto vieroitusoireiden ja epämiellyttävien olotilojen helpotuskeinoista on epäilemättä hyödyksi.

Kaikeksi onneksi tähän on olemassa keinoja! Alta löydät ehdotuksia siihen, miten ennaltaehkäistä vieroitusoireita tai auttaa ottamaan niiltä pahin terä pois niiden nostaessa rumaa päätään.

Tässä joitakin keinoja välttää kannabiksen aiheuttamia vieroitusoireita tai helpottaa niitä. Noudata ohjeita ja ensimmäiset 72 tuntia kannabisvapaata elämääsi ovat luultavasti huomattavasti helpompia.

 • PIDÄ HUOLI NESTEYTYKSESTÄ

Vesi on elämän edellytys ja kehomme painosta sen osuus on noin 60–63 % (nuorella miespuolisella aikuisella). Vesi on kirjaimellisesti elintärkeää selviytymisen ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Sinun kannattaa juoda noin 12 lasillista vettä päivässä jätettyäsi kannabiksen pois elämästäsi. Sokeriset tai kofeiinipitoiset juomat eivät ole suositeltavia tässä vaiheessa, sillä ne voivat kuivattaa kehoa ja pahentaa oloasi, joten sano ei limsoille ja lattelle.

Cannabis Withdrawal
 • HIKOILE PAHA OLO ULOS

Säännöllisen liikunnan merkityksestä terveydelle ei pitäisi tässä vaiheessa olla enää minkäänlaista epäselvyyttä kenellekään. Liikunta auttaa sinua kehittämään sikspäkin, jonka kanssa kehtaa heilua kesäisellä rannalla, mutta artikkelimme kontekstissa sen hyödyt liittyvät kehoon pitkän käytön aikana kerääntyneiden toksiinien laittaminen liikkeelle.

Varaa vähintään 30 minuuttia liikunnalle päivää kohti. Sen tarkka muoto on sinun päätettävissä, mutta liikunnan tulisi olla niin hauskaa, että sen pariin tulee palattua suunnitellusti.

Cannabis Withdrawal
 • SYÖ TERVEELLISEMMIN

Pizzat, burgerit, ranskanperunat ja jäätelö ovat oivaa lohturuokaa, mutta niiden ravintoarvot ja terveysvaikutukset ovat sellaisia, että pitkässä juoksussa ne luultavasti saavat olosi laiskemmaksi ja ärtyneemmäksi. Jos kärsit jo kannabiksen vieroitusoireista, ei sen päälle kannata ehdoin tahdoin kasata mahdollista lisälastia.

Vaihda siis ainakin hetkeksi roskaruoka hedelmiin, vihanneksiin ja vähärasvaiseen lihaan. Käytä hieman aikaa netissä inspiroituen ja saatat huomata, ettei terveellisen ruoan valmistamisen ja nauttimisen tarvitse olla aikaa vievä prosessi tai tuntua uhraukselta.

Cannabis Withdrawal
 • HARJOITTELE RENTOUTUSTEKNIIKOITA

Kuten aiemmin kerroimme, on ahdistus yleisimpiä kannabiksen vieroitusoireita. Sitä vastaan taistelemiseen on monenlaisia tapoja, mutta rentoutustekniikoiden opiskelu ja harjoittelu on käytetyimpiä, tehokkaimpia ja yksinkertaisimpia keinoja.

Erityisen tehokkaita nämä keinot voivat olla meditaation ja mindfulness-harjoitteiden kontekstissa. Jos termi ei ole tuttu, tarkoitetaan mindfulnessilla käytännössä meditaatiota, jonka tavoite on hetkeen keskittyminen tulevaisuuden pohtimisen tai menneisyyden vatvomisen sijaan. Sinun tarvitsee vain istua 10 minuuttia hiljaa päivässä ja keskittyä mielen vaimentamiseen. Harjoitteet auttavat sinua keskittymään, mutta kehität samalla kykyäsi tunnustella ahdistavien tuntemusten nousua. Tämä saattaa mahdollistaa tällaisten tilanteiden proaktiivisen ehkäisyn, ennen kuin ne vyöryvät päällesi koko painollaan.

Cannabis Withdrawal
 • PARANNA NUKKUMATAPOJASI

Terveelliseen haarukkaan osuva unen määrä on keino pärjätä vieroitusoireiden kanssa. Kuten meditaatio ja mindfulness, myös terveiden nukkumatapojen rakentuu pikkuhiljaa oikeanlaisten rutiinien pohjalle,

Oiva ensiaskel on tähdätä samaan unen määrään joka yö. Se helpottaa sisäisen kellon säätämistä rytmiin, jolloin kehosi tietää milloin herätä ja milloin valmistautua nukkumaan menoon. Tällaiset säätötoimenpiteet auttavat pidemmässä juoksussa kehittämään terveempiä nukkumisrutiineja.

Cannabis Withdrawal
 • PYYDÄ APUA LÄHEISILTÄSI

Kaverit, ystävät, perhe ja muut läheiset ovat apunasi vaikeissa paikoissa, olivatpa ongelmasi sitten fyysisiä tai henkisiä. Jos tunnet siis tarvitsevasi apua, älä epäröi pyytää sitä.

Positiiviset henkilöt ympärilläsi tekevät vaikeistakin tilanteista siedettävämpiä.

KAMPPAILU KANNABIKSEN VIEROITUSOIREITA VASTAAN

Odotettavissa olevat tai jo kokemasi vieroitusoireet vaihtelevat tilanteesi vakavuuden mukaan. Ne voivat olla mitä vain lähes olemattomista haastavaan suoritukseen tai rankempaan kamppailuun.

Riippumatta minkälainen kokemuksesi on, tulet tarvitsemaan kunnon annoksen itsekuria tavoitteeseen pääsemiseksi. Pidä siis mielessä tässä artikkelissa kerrotut vinkit ja onnistut kyllä ennemmin tai myöhemmin.

External Resources:
 1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias