By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Mitä Trikomit Ovat?

Trikomi termi tulee kreikan kielen sanasta “Tríchōma”, joka kääntyy karvan kasvuksi. Ne ovat mikroskooppisen pieniä, eli sinun täytyy zoomata kunnolla erottaaksesi korkealaatuisen kannabiksen hartsivaipan muodostavien sienimäisten rauhasten yksityiskohdat.

On hyvä kuitenkin tietää, ettei trikomien suuri määrä tarkoita vahvaa kannabista. Merriam-Websterin sanakirja määrittelee trikomit ”säiemäiseksi ulkonevaksi kasvuksi” ja tarkemmin ”kasvin epidermin karvamaiseksi rakenteeksi”.

Trikomien kuvailu karvamaisiksi rakenteiksi saattaa helposti johtaa kokemattoman ajattelemaan kasvien emejä trikomeina, sillä nämä kukkivien naaraskasvien verhiöistä kasvavat, isommat ja paljaalla silmällä nähtävissä olevat rakenteet ovat myös karvamaisia.

Kannabiksen trikomit ansaitsevat tarkemman ja kannabisharrastajan makuun sopivan määritelmän sekä tarkemman selityksen niiden tehtävästä ja tärkeydestä yleisellä tasolla.

Yritän siis avata ja selventää asiaa sinulle lyhyesti. Paras tapa trikomien ymmärtämiseen on nähdä ne pieninä kannabinoiditehtaina, joita löytyy ennen kaikkea naaraskannabiksen kukinnoista ja sokerilehdiltä. Yksinkertaistettuna runsaasti THC:tä sisältävät trikomit sopivat paremmin päihtymiseen ja CBD-rikkaat trikomit puolestaan erityisesti lääkekäyttöön.

Tiedemiehet ovat tunnistaneet kannabiskasvista kolmea eri trikomityyppiä:

 1. Hehkulamppumainen trikomi (Bulbous trichomes)
 2. Pyöreäkärkinen sessiili trikomi (Capitate sessile trichomes)
 3. Pyöreäkärkinen varrekas trikomi (Capitate-stalked trichomes)

Näistä viimeinen, pyöreäkärkinen varrekas trikomi on kiinnostavin kannabiksenkasvattajan näkökulmasta, sillä ne ovat kooltaan suurimpia (leveys 50–100 µm) ja vastaavat öljyisten lääkitsevien ja päihdyttävien ainesosien tuotannosta.

WHAT ARE TRICHOMES?

Mikä On Trikomien Tehtävä?

Luonnossa trikomien arvellaan hoitavan muutamaa kannabiskasville elintärkeää tehtävää. Trikomien tahmea hartsi toimii ensimmäisenä puolustuslinjana sienikasvustoja, tuhohyönteisiä ja nälkäisiä kasvinsyöjiä vastaan.

Jotkut kärpäset ja tietyt sienieliöt eivät pääsee murtautumaan trikomimuurin läpi ja terpeenien tuhdit tuoksu ja maku toimii karkottimena nelijalkaisia tuholaisia vastaan.

Trikomeilla on rooli mahdollisesti tärkeä rooli myös kannabiksen sopeutumisessa vaikeisiin ilmasto-oloihin. Hartsikuorrutus antaa suojaa yrtille niin karskia Saharan autiomaasta voimaansa keräävää Sirocco-tuulta vastaan kuin Siperian karskia ilmastoakin vastaan.

Toimivatpa trikomit suojana myös auringon haitallista UV-säteilyä vastaan. Palaamme trikomien ja UV-säteilyn yhteyteen hieman myöhemmin.

Miksi Trikomit Ovat Tärkeitä Kannabiksen Kasvattajalle?

Trikomit ovat tärkeä osa kannabista ja niistä oppiminen voi lisätä merkittävästi kasvattajan kykyjäsi pitkässä juoksussa, joka näkyy myöhemmin myös sadoissa. Ilman trikomeja meillä ei olisi THC:tä, CBD:tä, terpeenejä tai muita kannabiksen rakastettuja fytokemikaaleja.

Kasvitieteellisen osaamisen kehittämisen lisäksi trikomeista ja niiden ulkomuodossa tapahtuvista muutoksista ja kehityksestä lukeminen auttaa sinua ajoittamaan sadonkorjuun prikulleen optimaaliseen kohtaan.

 • Ne Tuottavat Kannabinoideja Ja Terpeenejä

Kaikkien kannabiksen ystävien tulisi kiittää trikomeja niiden pyyteettömästä työstä hyväksemme. Näiden pienten ja kimaltelevien pienten kannabinoidi- ja terpeenitehtaiden roolin ja rakenteen ymmärtäminen saa sinut pitämään niistä hyvää huolta kasvatuksen, sadonkorjuun ja trimmaamisen aikana.

 • Ne Kertovat Sadonkorjuuajan

Trikomien voi ajatella toimivan linkkinä kannabiksen ja kasvattajan välisessä keskusteluyhteydessä. Niiden värin muutosten tarkastelu kukituksen edetessä on paras yksittäinen keino arvioida budin kypsyysastetta ja kannabinoidisisältöä. Harjaantuneen silmän omaava puutarhuri voi trikomien myötävaikutuksella valita optimaalisen sadonkorjuuhetken halutun fytokemikaalikoostumuksen ja vaikutusten saamiseksi.

 • Kirkkaat Trikomit

Kasvin siirtyessä kasvuvaiheesta kukintaan voit huomata trikomien alkavan ilmaantua kehittyviin kukintoihin ja sokerilehdille. Nuoret ja kypsytystä kaipaavat trikomit ovat kirkkaita ja läpinäkyviä ja niiden ulkomuoto säilyy tällaisena aina siihen asti, kunnes niiden kemiallisen koostumuksen muutokset alkavat muuttaa niiden väriä.

CLEAR TRICHOMES
 • Voinko Korjata Sadon Trikomien Ollessa Kirkkaita?

Tämä ei kannata. Kirkkaat trikomit viestivät kasvin vaativan vielä kypsytystä optimaaliseen lopputulokseen pääsemiseksi. Älä anna siis kärsimättömyydelle valtaa, vaan odota suosiolla siihen asti, että kasvisi kertoo olevansa valmis. Tässä kohtaa korjattu sato jää kauas optimista.

Sameat Trikomit

Kypsyvät trikomit menettävät läpikuultavan ulkomuotonsa ja ne rupeavat taittumaan sameaan maidonvalkeaan suuntaan. Tämän värityksen on tyypillisesti katsottua kertovan paitsi kannabinoidimäärän kasvusta, myös energisempiä ja piristävämpiä vaikutuksia tarjoavien terpeenien kehittymisestä trikomeihin. Jos halutut vaikutukset ovat piristäviä ja luovuutta edistäviä, kannattaa sadonkorjuuta ruveta suunnittelemaan lähitulevaisuuteen.

CLOUDY TRICHOMES
 • Kauanko Trikomit Pysyvät Sameina?

Trikomit säilyttävät samean ulkomuodon noin parin viikon ajan. Tämän ajanjakson lähestyessä loppua niiden väri alkaa taas muuttua, joka tälläkin kertaa kertoo muutoksista fytokemikaalien pitoisuuksissa.

 • Meripihkan Väriset Trikomit

Kukituksen viime metreillä trikomit saavat meripihkamaisen sävyn. Tähän asti kypsyttyään trikomien THC-pitoisuus kääntyy itse asiassa laskuun huippulukemista osan siitä hajotessa kannabinoliksi (CBN). THC voi muuttua kannabinoliksi paitsi ajan myötä, myös erilaisten olosuhteiden vaikutuksesta. Tämän molekyylin vaikutusten katsotaan olevan jumittavampia, eli jos haussa on narkoottinen, fyysinen ja unettava vaikutus, on tämä optimaalinen hetki sadonkorjuulle.

AMBER TRICHOMES
 • Valo Määrittää Trikomien Tuotannon

Nyt kun trikomien ulkomuoto on käyty läpi, voimme tarkastella miten valo vaikuttaa trikomien tuotantoon. Kannabiskasvi on sopeutunut evoluution myötä auringonvaloon miljoonien vuosien ajan, joten on luonnollista, että aurinko on paras valonlähde kannabikselle ja takaa maksimaalisen trikomien tuotannon.

Auringon voittanutta valoa ei kasvatuksessa ole, mutta modernit LED-valot pääsevät sisäkasvatuksessa niin lähelle kuin teknologian kautta on mahdollista. Näiden spektri matkii luonnonvaloa, joka edistää trikomien kehitystä.

HOW TO INSPECT YOUR TRICHOMES

Miten Tutkia Trikomeja

Kannabiksen kukintoja tutkailtaessa huomio kiinnittyy niiden kimaltelevaan hartsipeitteeseen. Paljaan silmän tarkkuus ei kuitenkaan riitä tutkimaan näiden maagisten rauhasten yksityiskohtia, vaan apuvälineet ovat tarpeen. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen, sillä sopivia työkaluja voi löytää edullisestikin.

 • Luuppi

Koruntekijöiden tai hyönteisharrastajien luuppi on mainio väline tähän tarkoitukseen. Monet luupit sisältävät myös sisäänrakennetun valon, joka auttaa erottamaan yksityiskohdat paremmin. Voit yhdistää luupin kameraan ja napsia kuvia seuraten värin kehitystä kukituksen edistyessä.

 • Mikroskooppi

Digitaaliset tietokoneen USB-porttiin kytkettävät mahdollistavat zoomaamisen erittäin lähelle tarkkoja kuvia varten. Mikroskooppi avaa täysin uuden ulottuvuuden puutarhaharrastukseesi ja auttaa tekemään onnistuneita päätöksiä. Hyvälaatuisten kuvien ottaminen mahdollistaa ylimääräisen digitaalisen zoomauksen vielä tarkempien yksityiskohtien näkemiseksi.

Kädessä pidettävät mikroskoopit taas mahdollistavat kasvien tutkimisen kasvatustilassa tai puutarhassa. Ne eivät vaadi sähköä, joten sellainen kulkee vaivatta mukana ja antaa mahdollisuuden tutkia lähempää mitä tahansa kiinnostavaa yksityiskohtaa. Royal Queen Seedsin valikoimasta löytyy tarkoitukseen erinomaisesti sopiva Carson Microbrite Plus taskumikroskooppi. Kirkas LED-valo ja 120 kertainen zoomi vievät sinut suoraan trikomien pinnalle. Säädä vain zoomi ja keskitä kunnes tarkkuus miellyttää.

 • Makrolinssit

Klipsillä toimiva makrolinssi voi tehdä puhelimestasi työkalun tähän tehtävään. Naksauta aparaatti paikalleen takakameran päälle ja kuvaa lähietäisyydeltä paljastaaksesi kukintojen yksityiskohdat ja trikomien salat. Makrolinssi mahdollistaa kuvien napsimisen reaaliajassa ja puhelimen ohjelmiston sisäisen tarkennus päästää sinut kuvan otettuasi vielä lähemmäs.

Mahdollisia Käyttökohteita Trikomeille

Tänne asti luettuasi olet varmaan jo osannut yhdistää pisteet ja päätellä trikomien ja kannabiskonsentraattien yhteyden. Olet luonnollisesti aivan oikeassa, kannabiksen globaali suosio nojaa lähes täysin näihin pieniin rauhasiin.

Trikomit ovat rakennuspalikoita kannabiskonsentraateille ja hasikselle. Intian käsissä pyöritelty charras, Coloradon CBD-lääkkeet ja Marokosta Suomeen rahdattu peruslätkä ovat kaikki lähtöisin samasta raaka-aineesta.

Ekstraktiotavoissa on tosin eroja. Marokkolainen hasis valmistetaan mekaanisen siiviläpohjaisen erottelun jälkeen prässäämällä ja butaanipohjaisella erottelu tehdään butaanihasisöljyä, BHO:ta. Lopputuotteet vaihtuvat, mutta raaka-aine on trikomit, jotka erotetaan erilaisin helpohkoin menetelmin taustasta eli kasvimateriaalista.

Joskus tämä erottelu käy liiankin helposti ja jopa tahattomasti, eli käsittele pulskia budeja hellästi tai riskeeraat trikomien sienen hattua muodostavan pään. Sama koskee kuivaa kukintoa. Käsittele sitä varoen tai budin laatu voi laskea merkittävästi. Konsentraattien etuna on kukintoon verrattuna lähes ikuinen käyttöikä.

Trikomit eivät ole kaikki kaikessa, mutta ne ovat kiistatta kannabiksen tärkein osa. Modernit käyttötavat kuten milleniaalien suosima däbbäys ja kannabiksen voittokulku lääketieteen parissa tarkoittavat sitä, ettei trikomien merkitys kannabiskulttuurille ole koskaan ollut näin suuri.

Vihreä vallankumous on täällä, eikä se ole enää pelkästään vihreä. Trikomien salaisuuksien tunteminen avaa oven kannabisruokakulttuuriin, upeisiin konsentraatteihin, tinktuuroiden valmistukseen ja moneen muuhun uuteen kannabisinnovaatioon.

Menetelmiä Trikomituotannon Parantamiseen

Antaaksesi trikomiluomuksillesi lisäpotkua voit käyttää muutamia hyväksi havaittuja menetelmiä trikomituotannon lisäämiseen kukitusvaiheessa. Mitä enemmän trikomeja kukinnoistasi löydät, sen suuremman määrän hasista, konsentraatteja tai kiefiä siitä saat irti.

Suurin osa tekniikoista on lisäksi simppeleitä. Parhaat menetelmät liittyvät lajikkeen valintaan, valaistukseen, sadonkorjuun ajoitukseen ja ympäristötekijöihin.

Trikomit: Kannabiskokemuksen Avain

Nyt kun olemme toivottavasti saaneet avattua sinulle trikomien merkityksen, voisi olla sopiva hetki suunnata kasvatustilaan tai puutarhaan tutustumaan lähemmin näihin kiehtoviin rakenteisiin. Luupin tai mikroskoopin hankkimalla harrastuksesi saa kertaheitolla lisää syvyyttä. Odottaessasi seuraavan satosi kypsymistä voit laittaa nämä yksinkertaiset keinot käyttöön budiesi trikomimäärän maksimoimiseksi.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias