By Miguel Ordoñez Reviewed by: Carles Doménech

Nykyisin kannabiksella on runsaasti käyttötapoja. Yleisten viihdekäytöllisten tarkoitustensa lisäksi on tälle maagiselle yrtille annettu tunnustusta sekä anekdoottisesti että tieteellisesti liittyen sen potentiaaliin terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Tutustumalla muutaman viime vuosikymmenen aikana julkaistuihin tutkimuksiin huomaa, että sitä on tutkittu jo melko paljon.

Tässä artikkelissa tutustumme siihen, voisiko kannabis olla tehokas kivunlievittäjä suuren leikkauksen jälkeen. Onko se parempi vaihtoehto kuin reseptivapaat lääkkeet? Vai onko parempi pitäytyä opioideissa ja muissa farmaseuttisissa lääkeaineissa?


Perehdymme tähän aiheeseen käymällä läpi, mitä tieteellinen tutkimus asiasta sanoo, ja tarkastelemme myös muita vaihtoehtoja, joita leikkauksen läpikäyneet valitsevat. Jos harkitset nauttivasi CBD:tä taiTHC :tä leikkauksen jälkeisiin kipuihisi, saat tästä artikkelista vastauksia mieltäsi askarruttaviin seikkoihin.

Nykyiset hoitomuodot leikkauksen jälkeiseen kipuun

Kaikki leikkaukset eivät suju sulavasti. Jotkin toimenpiteet voivat itsessään olla hurjia, mutta niistä toipuminen voi olla helppoa. Toiset leikkaukset puolestaan saavat olon tuntumaan siltä, kuin olisit jäänyt rekan alle.

Ennen kannabiksen laillistamista tietyissä paikoissa maailmaa ja yhä tänäkin päivänä, ovat lääkärit tavanneet kirjoittaa reseptejä perinteisiin vaihtoehtoihin kivun lievittämiseksi, joidenkin niistä ollessa lääkkeitä ja joidenkin muita keinoja.

Hoitomuoto riippuu leikkauksen tyypistä sekä potilaan kivunsietokyvystä. Useimmat näistä hoitomuodoista ovat yleisesti turvallisia, joskin ne voivat aiheuttaa joitain sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, , uneliaisuutta ja oksentelua.

  • Paikallispuudutusaineet

Paikallispuudutusaineet nimensä mukaisesti puuduttavat lyhyeksi aikaa tietyn osan kehosta. Joitain niistä voi nauttia suun kautta, kun taas muut annostellaan ulkoisesti levitettävänä lääkityksenä.

Joissain tapauksessa potilaille, jotka pitävät kipuaan sietämättömänä, annetaan johtopuudutus. Useimpien paikallispuudutteiden tapaan johtopuudutus tekee tunnottomaksi juuri sen osan kehosta, josta kipu säteilee. Yleisimmin se annostellaan katetrin kautta.

Johtopuudutuksen hyvä puoli on se, että se vähentää tarvittavan opioidilääkityksen määrää. Tämä tarkoittaa harvemmin esiintyviä, vähemmän voimakkaita pahoinvoinnin, uneliaisuuden ja muiden sivuvaikutusten oireita.

Local Anesthetics
  • Tulehduskipulääkkeet (NSAID-lääkkeet)

Olet todennäköisesti ottanut ibuprofeenia pahaan hammaskipuun tai celecoxibia hankkiutuaksesi eroon migreenistäsi.

Molemmat näistä ovat tulehduskipulääkkeitä, tai vielä täsmällisemmin ei-steroidaalisia anti-inflammatorisia lääkkeitä (NSAID-lääkkeitä). Kuten niiden nimikin antaa olettaa, käytetään niitä pääosin tulehduksen vähentämiseen. Niitä voi ostaa ilman reseptiä.

NSAID-lääkkeiden suurin etu on siinä, etteivät ne aiheuta minkäänlaista merkittävää haittaa. Mahdolliset sivuvaikutukset, kuten huimaus ja vatsaongelmat tulee kuitenkin ottaa huomioon. Ne voivat aiheuttaa myös ongelmia heille, jotka kärsivät mahahaavoista tai käyttävät verenohennuslääkkeitä.

Vaikka NSAID-lääkkeet ovatkin helposti saatavilla, on ennen niiden käyttämistä silti paras keskustella asiasta ammattilaisen kanssa.

Nonsteroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs)

  • Rentoutustekniikat

He, jotka eivät mielellään naukkaile lääkkeitä, voivat kokeilla rentoutustekniikoita leikkauksen jälkeisen kivun lievitykseen.

Hyvä esimerkki on mielikuvaharjoittelu, jossa mieleen tuodaan rauhallinen, tyynnyttävä mielikuva. Tämän tekniikan tarkoitus on tarjota miellyttävä häiriötekijä, joka ohjaa ajatukset pois kivusta, vähentäen näin sen voimakkuutta.

Homeopaattiset hoidot, kuten kylmä- tai lämpöterapia auttavat myös vähentämään turvotusta ja tekevät kivusta siedettävämmän. Vaihtoehto näiden kahden väliltä valitaan lääkärin tai homeopatian ammatinharjoittajan neuvojen perusteella.

Relaxation Techniques
  • Ei-opioidiset kipulääkkeet

Jos kärsit lievästä tai kohtalaisesta kivusta, josta haluaisit hankkiutua eroon, ovat kipulääkkeet vastauksesi. Ne ovat usein tehokkaita yksinään käytettynä ja pienentävät muiden lääkkeiden käyttämisen tarvetta vähentäen näin mahdollisia sivuvaikutuksia.

NSAID-lääkkeiden tapaan useimpia ei-opioidisia kipulääkkeitäkin on turvallista käyttää. Niitä voit ostaa paikallisesta apteekista reseptivapaasti.

Eräs asia, jota täytyy kuitenkin varoa, on mahdolliset maksavauriot siinä tapauksessa, että nautit lääkkeitä suositeltua suurempia annoksia. Jos sinulla on jo olemassa olevia maksaongelmia, täytyy sinun konsultoida lääkäriä ennen lääkkeiden käytön aloittamista.

Non-Opioid Analgesics

Opioidit leikkauksen jälkeisen kivun lievitykseen

Tiettyjä opioideja käytetään yleisesti helpottamaan leikkauksen jälkeistä kipua. Niitä määrätään yleensä voimakasta kipua kokeville potilaille.

Kun näitä lääkkeitä nautitaan, kiinnittyvät ne aivojen ja selkäytimen opioidireseptoreihin. Koko kehoon lähetetään sitten signaaleja, jotka kertovat, ettei se kärsi kivuista.

Suurin etu opioidien käyttämisessä kivunlievitykseen on se, että niiden vaikutukset ovat välittömät. Kärsimyksen korvaa tunnusomainen euforinen tunne.

Mutta kuten minkä tahansa synteettisen lääkeaineen kohdalla, ovat haittapuolet merkittäviä, erityisesti jos opioideja käytetään väärin.

  • Opioidien fyysiset sivuvaikutukset

Opioidiriippuvuuden ensimmäiset tunnusmerkit ovat sen aiheuttamat fyysiset sivuvaikutukset. Muutama kärsii uneliaisuudesta, kun taas toiset kokevat ummetusjaksoja.

Jotkut voivat olla kiinnittämättä edellä mainittuihin ongelmiin sen enempää huomiota ajatellen niiden olevan normaaleja sivuvaikutuksia, mutta itse asiassa niiden kokeminen on merkki siitä, ettei kaikki ole kunnossa kehossasi.

Physical Side Effects of Opioids

  • Toleranssi ja vieroitusoireet

Mitä useammin opioideja ottaa, sitä helpompi kehon on rakentaa niihin korkea toleranssi. Mitä tällaisessa tilanteessa sitten tehdään? Annosta lisätään epäterveellisiin mittasuhteisiin, jotta lääkeaineen vaikutukset tuntisi.

Käytön lopettamista seuraavat vieroitusoireet eivät myöskään ole miellyttävät. Niihin kuuluu lihaskipua, pahoinvointia, oksentelua ja vatsakouristuksia, vain muutamia mainitaksemme.

Nyt opioidien käyttäjä on joutunut tilanteeseen, jossa lääkkeet, joiden olisi tarkoitus tuoda helpotusta, itse asiassa aiheuttavatkin piinaavan epämukavia tuntemuksia.

  • Muutokset psyykkessä ja käytöksessä

Pitkäkestoinen opioidien käyttäminen johtaa kehon riippuvuuteen näitä lääkkeitä kohtaan. Aivot lakkaavat tuottamasta tiettyjä hormoneja ja neurokemikaaleja ja sen sijaan jättävät opioideille kaiken työn.

Tämän seurauksena aivot alkavat suhtautua ympäristöönsä eri tavalla. Tietyt vihjeet ja aiheet voivat muistuttaa henkilöä lääkkeestä, mikä lopulta johtaa ei-toivottuun lääkkeen himoitsemiseen.

Riippuvuus tapaa myös johtaa epätoivoisiin tekoihin vain lääkkeen tuoman helpotuksen kokemiseksi. Tämä voi olla esimerkiksi rahan varastaminen perheenjäseniltä tai muu epärehellinen toiminta.

Mitä tutkimustulokset kertovat kannabiksen käyttämisestä kipuun?

Käydäänpä sitten itse asiaan. Mitä mieltä tiede on lääkekannabiksen käyttämisestä leikkauksen jälkeisen kivun hoidossa?

Kuten muissakin kannabista koskevissa löydöksissä, ovat ammattilaiset havainneet myös tämän käyttötavan suhteen positiivisia ja negatiivisia puolia.

  • Lääkekannabis kivun hallinnassa

Eräässä vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa[1],löysivät tutkijat yhteyden kannabiksen ja kivun hallinnan välillä. Kyseinen yhteys oli endokannabinoidijärjestelmä.

Kun THC päätyy kehoon, se kiinnittyy endokannabinoidijärjestelmän CB1- ja CB2-reseptoreihin. Näiden reseptoreiden aktivoinnilla on mahdollista tuottaa anti-inflammatorisia vaikutuksia, jotka lievittävät kipua ja vähentävät hyperalgesiaa (herkistynyttä kivuntuntoa). Fobromyalgiaa ja migreeniä sairastavat tuntevat vaivan liiankin hyvin.

Ei tässä kuitenkaan kaikki. THC voi myös säädellä sekä dopamiini- että serotoniinitasoja, joka saattaa myös auttaa kivun lievityksessä.

CBD, ei-psykotrooppinen yhdiste, on myös osoittanut omaavansa tehoa potentiaalisena anti-inflammatorisena[2] yhdisteenä vuorovaikuttaessaan epäsuorasti endokannabinoidijärjestelmän kanssa. CBD:n täysi kipua lievittävän potentiaalin laajuus saa aikaan eriäviä näkökulmia, mutta tutkimustulokset antavat viitteitä mahdollisesta täyden spektrin kannabishoitotuotteiden tehokkuudesta.

Medical Cannabis for Pain Control

  • Voisiko lääkekannabis vähentää kipulääkkeiden käyttöä?

Opioidit eivät itsessään ole ainoa ongelma. Toinen merkittävä sellainen on tällaisten lääkkeiden helppo saatavuus ja niiden väärinkäyttöpotentiaali.

Viimeaikaiset tutkimukset[3] kuitenkin osoittavat, kuinka lääkekannabis voisi potentiaalisesti alentaa opioidien käytön todennäköisyyttä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin että 82 % 1 000 vastaajasta, jotka käyttivät kannabista kivunlievitykseen, kykenivät joko vähentämään reseptivapaiden kipulääkkeiden käyttöä tai täysin lopettamaan ne. Toiset 88 % kykenivät lopettamaan opioidilääkkeiden käytön kokonaan.

Joissain tapauksissa ihmiset turvautuvat lääkekannabikseen välttääkseen epämiellyttävät sivuvaikutukset, joita tietyt lääkkeet aiheuttavat. Joka tapauksessa valvottu kannabiksen käyttö hoitotarkoituksessa mahdollistaa sen, että potilaat pääsevät tuntemaan kivunlievitystä ilman opioideja. Tästä syystä toleranssin ja riippuvuuden kehittymisen riski on huomattavasti alhaisempi.

  • Lääkekannabis mahdollisena porttina opioidien käytölle

Toisaalta myös lääkekannabiksen negatiiviset puolet täytyy ottaa huomioon. Kuten tämän vuoden 2016 takautuvan pilottitutkimuksen tulokset[4] osoittavat, saattaa krooninen kannabiksen käyttö johtaa lopulta opioidien käyttöön.

Tutkimuksessa oli mukana moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa olleita potilaita coloradolaisista ja teksasilaisista sairaaloista. Tutkimuksessa tultiin siihen lopputulemaan, että krooninen kannabiksen käyttö vaikuttaa mahdollisesti kipuvasteeseen siten, että potilas tarvitsee korkeampia annoksia kipua lievittäviä opioideja tunteakseen helpotusta.

On kuitenkin mainitsemisen arvoista, että näitä löydöksiä havaittiin erityisesti kroonisilla käyttäjillä. Ajoittain kannabista käyttäneet henkilöt eivät osoittaneet eroavaisuuksia halussaan käyttää opioideja.

Opioidit vs. kannabis leikkauksen jälkeisen kivun lievitykseen

Teoriassa lääkekannabiksen käytölle leikkauksen jälkeisessä kivunlievityksessä on varsin vakuuttavia väitteitä. Kun lääkekannabista tarkastellaan kuitenkin opioideihin verraten, käy asia hieman monimutkaisemmaksi.

  • Riippuvuustaipumukset

Opioidit ja kannabis aiheuttavat molemmat korkean todennäköisyyden liialliselle käytölle. Molemmat saavat käyttäjissä aikaan euforisia tuntemuksia, mikä altistaa riippuvuuksille ja kroonisen käytön kehitykselle. Opioidien aiheuttamat vieroitusoireet tapaavat kuitenkin olla huomattavasti epämiellyttävämpiä.

Toisaalta kannabis voidaan nähdä hyvänä vaihtoehtona opioideille, kunhan sitä nautitaan oikealla tavalla. Mikä merkittävintä, se ei aiheuta vakavia sivuvaikutuksia, eikä sitä voi nauttia hengenvaarallista yliannostusta.

  • Saatavuus

Tässä kategoriassa on opioideilla etulyöntiasema. Huolimatta siitä, missä päin maailmaa asuu, on näitä lääkkeitä saatavilla apteekissa, kunhan käytössä on lääkärin määräämä resepti.

Tämä ei päde kannabikseen, jota pidetään yhä "vaarallisena" aineena monissa maissa. Lisäksi sen hallussapidosta, kasvatuksesta ja myymisestä voi saada ankaran rangaistuksen. Kannabis on lisäksi saanut Yhdysvalloissa valvottuja aineita koskevan lain listan I luokituksen yhdessä ekstaasin, heroiinin ja LSD:n kanssa. Yksinkertaistetusti hallitus on määrittänyt nämä aineet sellaisiksi, joilla "ei ole hyväksyttyjä lääkinnällisiä käyttötarkoituksia" ja joilla on "korkea potentiaali väärinkäytölle".

Opioids vs Cannabis for Post-Surgery Pain Relief

  • Kivunlievityksen mekanismi

Kannabis ja opioidit tuovat kivunlievitystä eri tavoin. Kuten mainitsimme aiemmin, huijaavat opioidit aivot luulemaan, ettei keho koe kipua. Tämä tapahtuu välittömästi sen jälkeen, kun lääke on kiinnittynyt aivojen opioidireseptoreihin.

Kannabiksen toimintamekanismi on hieman erilainen. Huijaamisen sijaan se vahvistaa kehon kykyä vähentää kiputuntemusta, tehden siitä luonnonmukaisemman, mutta mahdollisesti vähemmän tehokkaan kivunlievittäjän.

Kannattaako kannabista käyttää leikkauksen jälkeisen kivun lievitykseen?

Tässä aiheessa on vallalla ainakin kaksi koulukuntaa. Toinen ihmisryhmä suosii kannabista, sillä toisin kuin opioidien kohdalla, ovat sen sivuvaikutukset huomattavasti vähemmän vakavat. Toisaalta toinen ryhmä valitsee opioidit johtuen niiden helpommasta saatavuudesta sekä kannabiksen mahdollisesta laittomasta asemasta.

Kannabis vaikuttaa lupaavalta hoitotarkoituksessa, mutta se voi aiheuttaa myös joitain komplikaatioita, riippuen siitä, minkä tyyppinen potilaan leikkaus on ollut. Kannabiksen polttaminen on esimerkiksi ankarasti kiellettyä, jos toimenpide liittyy jollain tavalla hengityselimistöön.

Lisätutkimuksia tarvitaan liittyen kannabiksen käyttöön leikkauksen jälkeisen kivun lievittämisess, mutta tämänhetkiset löydökset ovat ehdottoman lupaavia. Lisäksi kannabista on suhteellisen turvallista käyttää sekä ennen että jälkeen leikkauksen..

Kaiken varalta on kuitenkin viisasta keskustella lääkärin kanssa ennen kannabiksen nauttimista leikkauksen jälkeen.

VastuuvapautuslausekeTällä verkkosivustolla listatut, linkitetyt tai sillä viitatut lääketieteellisiin vastuuvapauslausekkeisiin liittyvät tiedot on tarkoitettu ainoastaan koulutustarkoitukseen, eivätkä ne tarjoa ammattimaisia lääketieteellisiä tai laillisia neuvoja

Royal Queen Seeds ei hyväksy, kannata tai tue laillisten tai laittomien päihteiden käyttöä. Royal Queen Seedsiä ei voi pitää vastuullisena sivujemme viitemateriaalista tai niiden sivujen materiaalista, jolle tarjoamme linkkejä ja jotka hyväksyvät, kannattavat tai tukevat laillisten tai laittomien päihteiden käyttöä tai laittomia toimia. Keskustele lääkärisi / terveydenalan ammattilaisen kanssa ennen kuin käytät mitään tälle verkkosivustolle listattuja, linkitettyjä tai sillä viitattuja tuotteita tai menetelmiä.

External Resources:
  1. Cannabinoids in the management of difficult to treat pain https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Antioxidative and Anti-Inflammatory Properties of Cannabidiol https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Could marijuana be an effective pain alternative to prescription medications? -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
  4. The grass is not always greener: a multi-institutional pilot study of marijuana use and acute pain management following traumatic injury - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias