40 % ALE Blue Gelato koodilla BLUE2

By Luke Sumpter

Iso-Britanniassa noin 15/100 kansalaisesta kärsii kuukausittain vähintään yhdestä migreenikohtauksesta. Vielä aivan viime aikoihin asti ainut vaihtoehto migreenin hoitoon olivat joukko lääkkeitä, osa käsikaupan tuotteina kuten mm. klassinen ibuprofeeni, ja osa reseptillä hankittavia kipulääkkeitä. Käytännössä kaikki näistä lääketehtaiden tuotteista, joihin kuuluu omaa kuitenkin pitkän listan sivuvaikutuksia, jotka ulottuvat miedoista vakaviin. Kasaantuva tutkimustieto antaa kuitenkin viitteitä siitä, että kannabis voisi helpottaa migreenin oireita tehokkaasti ja turvallisesti lähes ilman negatiivisia sivuvaikutuksia.

MIKÄ MIGREENI ON JA MIKÄ SITÄ AIHEUTTAA?

Migreeneistä kärsivät kokevat päänsärkykohtauksia, jotka voivat pahimmillaan olla suorastaan lamauttavan kivuliaita. Päänsäryn lisäksi kohtauksen ollessa päällä esiintyy tyypillisesti myös herkkyyttä valolle ja äänille, sekä mahdollisesti myös pahoinvointia ja oksentelua. Migreenikohtaus voi aiheuttaa myös sekavuutta ja saada suuntavaiston sekaisin. Vakavimmillaan migreeni voi johtaa tilapäisiin halvausoireisiin tai tajunnan menetykseen, mutta näin rajut oireet ovat onneksi harvinaisia. Useimmiten oireet jatkuvat muutamien tuntien ajan, vaikka pahimmillaan kohtauksen kesto saattaakin venyä päiviin. Migreenit voivat heikentää merkittävästi niistä kärsivien elämänlaatua.

Migreenit ovat varsin yleisiä, mutta niitä koskeva tieteellinen tieto liittyen kohtauksen syntymekanismeihin on yllättävän vähäistä. Yleinen uskomus on, että taustalta löytyy joukko psykologisia ja ympäristötekijöitä.

Niistä tiedetään kuitenkin se, että todennäköisesti ne ilmenevät jossain aivorungolla ja keskushermostossa, jotka vaikuttavat kolmoishermoon, pisimpään kallossa sijaitsevaan hermoon, joka hallitsee kiputuntemuksia, motorista säätelyä ja kipusignaaleja kasvojen alueella. Migreeni aktivoi mahdollisesti kolmoishermon hermosoluja, joka taas vaikuttaa laajentaa aivojen verisuonia, josta seuraa kipu- ja tulehdusreseptorien aktivoituminen. Jotkut lääketieteen asiantuntijat uskovat migreenin voivan johtua serotoniinitasojen epätasapainosta, sillä tämä välittäjäaine näyttelee roolia kipusignaalien välityksessä. On myös mahdollista, että osa ihmisistä omaa muita suuremman geneettisen alttiuden migreeneille.

Migraine Cannabis

MITEN KANNABIS VAIKUTTAA KEHOON?

Endokannabinoidijärjestelmä (ECS) on ympäri kehoa sijaitseva säätelyelimistö. Endokannabinoidijärjestelmä on biologinen järjestelmä, joka muodostuu endokannabinoideista eli kehon tuottamista kannabinoidireseptoreille sitoutuvista molekyyleistä ja itse reseptoriproteiineista, joita löytyy erityisesti keskushermostosta ja aivoista. Endokannabinoidijärjestelmä omaa merkittävän roolin erilaisten biologisten prosessien ja toimintojen kuten kivun, ruoansulatuksen, ruokahalun ja mielialan säätelyssä.

Kannabis astuu kuvaan tässä kohtaa sen takia, että tutkimukset ovat osoittaneet sen sisältämien fytokannabinoidien, malliesimerkkeinä THC ja CBD, voivan myös sitoutua tai vaikuttaa muuta kautta endokannabinoidijärjestelmän reseptoreille endokannabinoidien tapaan. Tämä johtaa ajattelemaan, että kannabiksen sisältämät molekyylit voivat vaikuttaa endokannabinoidijärjestelmän säätelemiin kehollisiin vaikutuksiin, kuten esimerkiksi kiputuntemuksiin. Alla luomme tarkemman katsauksen kannabiksen ja migreenin suhdetta luotaavaan tieteelliseen tutkimukseen.

TUTKIMUKSIA LÄÄKEKANNABIKSEN TEHOSTA MIGREENIN HOIDOSSA

Kannabiksen lääkekäyttöä koskeva tutkimus on vielä varsin nuorta. Lainsäädäntö on kuitenkin muuttumassa globaalisti edistyksellisempään suuntaan kannabiksen lääkekäytön näkökulmasta, ja jo nyt onkin nähtävissä merkittävä nousu kannabiksen lääkepotentiaalia kartoittavissa tutkimuksissa. Yksi tutkimuskohde on kannabiksen mahdolliset terapeuttiset ominaisuudet migreenin hoidossa.

Takautuva tutkimus kannabiksen vaikutuksista migreenistä kärsiviin julkaistiin vuonna 2016. Tutkijat perehtyivät 121 aikuiseen migreenipotilaaseen, joille oli lääkärin toimesta määrätty migreenilääkkeitä tai lääkekannabista.

Tutkijat havaitsivat, että lääkekannabis laski merkittävästi kuukausittaisten kohtausten määrää alkutilanteen 10,4 kohtauksesta aina 4,6 kohtaukseen asti. Tutkijat huomauttivat kuitenkin, että tarkempien syy-yhteyksien määrittämiseksi lääkekannabiksen ja migreenin välillä vaaditaan jatkotutkimuksia. Tutkijat ehdottivat myös, että näissä tutkimuksissa selvitettäisiin eri lajikkeiden, jalosteiden ja annoskokojen vaikutuksia migreenin hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.

Toisessa, Congress of the European Academy of Neurologyn vuonna 2017 julkaisemassa tutkimuksessa italialaiset tutkijat ehdottivat lääkekannabiksen potentiaalin tutkimista migreenien uusien hoitomuotojen kartoittamiseksi ja kohtausten ennaltaehkäisemiseksi.

Tutkimuskohteena oli 48 migreenistä kärsivän ihmisen joukko, joille tutkijat annostelivat vaihtelevia annoksia liuosta, joka sisälsi THC:tä ja CBD:tä, kahta kannabiksen tärkeintä kannabinoidia. He huomasivat, että oraalinen 200 mg annos pudotti akuuttia migreenin kipukokemusta 55 %. Lukema on linjassa aiemmin mainitun tutkimuksen kanssa. Keskimäärin potilaat raportoivat 40 prosenttia vähemmän kuukausittaisia migreenikohtauksia ja noin 43 prosentin laskun kipukokemuksen intensiivisyydessä. Näiden lisäksi useat potilaat mainitsivat myös muista positiivisista vaikutuksista, kuten esimerkiksi lihas- ja vatsakipujen vähenemisen.

TUTKIMUKSIA LÄÄKEKANNABIKSEN TEHOSTA MIGREENIN HOIDOSSA

DRONABINOL (MARINOL) MIGREENIEN HOIDOSSA: ENEMMÄN HAITTOJA KUIN HYÖTYJÄ

Dronabinol on THC:n synteettinen muoto, joka saapui lääkemarkkinoille 1980-luvun alussa Marinol ja Syndros brändien alla. Se on laillinen reseptilääke Yhdysvalloissa ja muissa maissa. Sen alkuperäinen käyttötarkoitus oli AIDS:n oireiden lievitys, mutta sitä on määrätty myös muihin kroonista kipua aiheuttaviin sairauksiin, kuten MS-tautiin.

Dronabinol sai toiveikkaan vastaanoton yhtenä ensimmäisistä laillisista kannabinoidipohjaisista lääkkeistä, mutta se ei valitettavasti ole lunastanut sille asetettuja odotuksia.

Jotkut potilaat kertovat, ettei Dronabinol toimi heillä, kun taas toisille sen vaikutukset ovat liian intensiivisiä tai sivuvaikutukset – esimerkiksi THC-pilvi – liian vaikeita hallittavaksi. Monet potilaat ovat myös raportoineet Dronabinolin saavan aikaan pahoinvointia, huimausta ja uneliaisuutta. Varsin pitkän sivuvaikutusten listan lisäksi Dronabinolilla on muitakin ei toivottuja ominaisuuksia erityisesti migreenistä kärsiville, sillä sen vaikutuksen alkamisaika on pitkä, jopa 2 tuntia. Migreenit ilmestyvät usein varottamatta, joten kahden tunnin odotus helpotuksen saamiseksi on suuri miinus. Toinen mainittava haitta on Dronabinolin pahoinvointia lisäävä vaikutus, joka on erityisesti tässä kontekstissa huomattava. Dronabinol on kaiken päälle huomattavan kallis lääkevalmiste.

KANNABIKSEN HÖYRYSTÄMINEN: PAREMPI VAIHTOEHTO MIGREENIN HOITOON?

Dronabinolin ja muiden lääkevalmisteiden kyseenalaiseen tehoon ja mittavaan sivuvaikutusten listaan verrattuna kannabiksen höyrystäminen tai jopa polttaminen saattaa hyvinkin osoittautua paremmaksi vaihtoehdoksi. Kannabiksen höyrystäminen ei ainoastaan lievitä itse päänsärkyä, vaan voi lisäksi helpottaa myös siihen usein liittyvää pahoinvointia ja muita migreeniin liittyviä oireita. Kannabiksen stressiä lievittävä vaikutus voi mahdollisesti myös osoittautua hyödylliseksi, sillä stressin arvellaan olevan merkittävä tekijä migreenikohtauksen laukeamisessa.

MITKÄ KANNABISLAJIKKEET SOPIVAT MIGREENIN JA PÄÄNSÄRYN HELPOTUKSEEN?

Tänä päivänä yhtä lailla kannabiksen lääkekäyttäjillä kuin muista syystäkin polttavilla on tarjolla laaja valikoima erilaisia lajikkeita. Lajikkeista löytyy eroja niin rakenteen, maun kuin kannabinoidi- ja terpeeniprofiilienkin suhteen. Alta löydät listan kannabislajikkeista, jotka voisivat soveltua hyvin migreenin oireiden lievittämiseen.

WHITE WIDOW 

White Widow, jonka nimi juontaa juurensa sen kukintoja peittävään kauniin kimaltelevaan trikomipeitteeseen, kuuluu kiistatta legendaarisimpien lajikkeiden listalle. Monet pitävät tätä tasapainoista 50/50 hybridiä yhtenä parhaista lajikkeista, riippumatta puhuttiinko nauttimisesta vai kasvatuksesta. White Widow tarjoaa potentin, lähes psykedeelisen pilven, joka kolahtaa ennen kaikkea päähän, mutta rentouttaa myös kroppaa. Maku on raikas ja puhdas, ja sen taustalta voi löytää viitteitä männystä ja sitrushedelmistä. 19 % THC-pitoisuus kruunaa kokonaisuuden ja on tarpeeksi taittamaan terän päälle puskevalta migreenikohtaukselta. 

White Widow

White Widow
White Widow S1
450 - 500 gr/m2
60 - 100 cm
8 - 10 viikkoa
THC: 19%
Sativa 50% Indica 50%
550 - 600 gr/plant
150 - 190 cm
Lokakuun alku
Jumittava, Voimakas

Osta White Widow

OG KUSH 

OG Kush on toinen klassikkolajike, joka pitää yhä edelleen pintansa niin kasvihuoneissa kuin klubien ja kannabiskauppojen valikoimissa. Uskolliset fanit rakastavat sen intensiivistä polttokokemusta, jossa esillä on ennen kaikkea maun tuhtia olemusta ja sitruksen sivumakua. Luultavasti suurin vetovoimatekijä on kuitenkin tämän 75 % indican kova potku, jonka vaikutus on erittäin rentouttava sekä keholle että mielelle. Tämä ikoninen länsirannikon lajike on edelleen myös lääkekäyttäjien suosikkeja, ja olettaa sopii sen istuvan erinomaisesti myös migreenin moninaisten fysiologisten oireiden lievittämiseen.

OG Kush

O.G. Kush
Chemdawg x Lemon Thai x Pakistani Kush
425 - 475 gr/m2
90 - 160 cm
7 - 9 viikkoa
THC: 19%
Sativa 25% Indica 75%
500 - 550 gr/plant
180 - 220 cm
Lokakuu
Piristävä, Rauhoittava

Osta O.G. Kush

CHOCOLATE HAZE

Suosittu Chocolate Haze on lähes puhdas sativa (95 %) ja se omaa runsaasti lääkekäyttöpotentiaalia esimerkiksi reuman ja niveltulehdusten, lihaskipujen, stressin ja migreenin oireiden lievittämiseen. Lajikkeen vaikutukset ovat äärimmäisen vahvoja, mutta samalla miellyttävän piristäviä ja pääkeskeisiä. Chocolate Hazen aurinkoinen ja ilomielinen pilvi tekevät siitä mainion ehdokkaan mielialan parantamiseen. Lajike hemmottelee käyttäjäänsä tunnusomaisella suklaan maullaan, johon sekoittuu vienoja makeita ja multaisia sävyjä. 

Chocolate Haze

Chocolate Haze
OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
475 - 525 gr/m2
90 - 160 cm
9 - 11 viikkoa
THC: 20%
Sativa 95% Indica 5%
450 - 500 gr/plant
150 - 200 cm
Lokakuun loppu
Raskas

Osta Chocolate Haze

SOUR DIESEL 

Sour Diesel on huippusuosittu lajike, joka niittää mainetta uniikin makunsa lisäksi myös muilla eväillä. Sen syntypaikka on aurinkoinen Kalifornia. Tämä perimältään pääosin sativaa sisältävä hybridi tuo pöytään mahtavan tuhdin ja erittäin aromaattisen savun, joka sekoittaa lajikkeelle tunnusomaista polttoaineen makua yrttisiin ja happamiin makuihin. 19 % THC-pitoisuus tuntuu tukevasti kehossa ja auttaa lievittämään stressiä ja päänsärkyä.

Sour Diesel

Sour Diesel
Original Diesel x (Northern light x Shiva x Hawaiian)
475 - 525 gr/m2
90 - 160 cm
10 - 11 viikkoa
THC: 19%
Sativa 70% Indica 30%
550 - 600 gr/plant
150 - 200 cm
Lokakuun loppu
Fyysisesti rentouttava, Selkeä

Osta Sour Diesel

GREEN CRACK PUNCH 

Green Crack Punch on kerrassaan ainutlaatuinen lajike. Sen edeltäjistä Green Crack tunnetaan eritoten piristävästä ja energisestä pilvestään, kun taas vastakappale Purple Punch on kerännyt mainetta erittäin kovapotkuisena lajikkeena. Näiden yhdistelmä Green Crack Punch on raskasiskuinen ja erittäin rentouttava indica-painotteinen hybridilajike, joka tarjoaa äärimmäisen mielenkiintoisia vaikutuksia. Voit tuntea motivaation ja energian virtaavan samalla kun kehosi rentoutuu päästä varpaankärkiin. Lajikkeen 20 % asti kohoava THC-pitoisuus tekee tästä 60 prosenttisesta indicasta ideaalin valinnan sellaisille lääkekäyttäjille, jotka tarvitsevat monipuolista lajiketta koko päivän käyttöön.

Green Crack Punch

Green Crack Punch
Green Crack x Purple Punch
450 - 500 gr/m2
90 - 160 cm
8 - 9 viikkoa
THC: 18%
Sativa 60% Indica 40%
550 - 600 gr/plant
180 - 220 cm
Lokakuun alku
Euforinen, Rauhoittava

Osta Green Crack Punch

Lääketieteellinen vastuuvapautuslausekeKaikki tällä sivustolle listattu, esitelty tai linkitetty tieto on tarkoitettu käytettäväksi vain yleisen tason opiskelumateriaalina, eikä se siten tarjoa minkäänlaista ammattimaista lääketieteellistä tai laillista ohjeistusta.

Royal Queen Seeds ei hyväksy, puolusta tai edistä laillista tai laitonta päihteiden käyttöä. Royal Queen Seedsia ei voi pitää vastuullisena mistään sivustolla mahdollisesti esiintyvästä sisällöistä tai linkeistä ulkopuolisiin lähteisiin, jotka mahdollisesti hyväksyvät, puolustavat tai edistävät laitonta tai laillista päihteiden käyttöä tai rikolliseksi tulkittavaa toimintaa. Pyydämme sinua konsultoimaan lääkäriä tai muuta virallista terveydenhuollon ammattilaista ennen kuin käytät mitään tällä sivustolla listattuja, esiteltyjä tai linkattuja tuotteita/metodeita.

External Resources:
 1. European headache federation consensus on the definition of resistant and refractory migraine | The Journal of Headache and Pain | Full Text https://thejournalofheadacheandpain.biomedcentral.com
 2. Migraine diagnosis: Screening items, instruments, and scales https://www.sciencedirect.com
 3. Personality features and reactions of subjects with migraine | Archives of Neurology & Psychiatry | JAMA Network https://jamanetwork.com
 4. Migraine pathogenesis: the neural hypothesis reexamined. https://jnnp.bmj.com
 5. Pathogenesis of Migraine: Role of Neuromodulators https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com
 6. Periaqueductal Gray Matter Dysfunction in Migraine: Cause or the Burden of Illness? https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com
 7. OBM Neurobiology | Psychological Considerations in the Etiology and Pathophysiology of Migraines https://www.lidsen.com
 8. (PDF) Endocannabinoid System and Migraine Pain: An Update https://www.researchgate.net
 9. Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 10. Short- and Long-Term Effects of Cannabis on Headache and Migraine https://www.jpain.org
 11. Experience of migraine, its severity, and perceived efficacy of treatments among cannabis users https://www.sciencedirect.com
 12. Efficacy of Inhaled Cannabis for Acute Migraine Treatment - Full Text View - ClinicalTrials.gov https://clinicaltrials.gov
 13. FAAH inhibition as a preventive treatment for migraine: A pre-clinical study - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 14. The Use of Cannabis for Headache Disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 15. MARINOL (dronabinol) capsules, for oral use, CIII Initial U.S. Approval: 1985 https://www.accessdata.fda.gov
 16. Medication Overuse Headache in Chronic Migraine Patients Using Cannabis: A Case-Referent Study | Research Square https://www.researchsquare.com
Vastuuvapautuslauseke:
Tämä artikkeli on tehty puhtaasti opetustarkoituksessa. Artikkelin sisältämät tiedot on kerätty ulkoisista lähteistä.

OLETKO 18-VUOTIAS TAI YLI?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias