By RQS Editorial Team

Miten Paljon Aikaa Tarvitaan Kannabiksen Sisäkasvatukseen?

How Much Time Is Needed To Grow Cannabis Indoors?

Kysy kasvattajilta, miten kauan kannabiksen kasvatukseen kuluu aikaa, ja on hyvin mahdollista, että jäät ilman suoraa vastausta. Tämä ei johdu välttämättä salailun tarpeesta, vaan yksinkertaisesti siitä, että kannabiksen kasvattamiseen liittyy monta muuttujaa – lajikkeen genetiikka, kasvatustapa, ympäristötekijät. Näiden tekijöiden summana kasvatusprojektin kesto voi asettua minne vain noin 8 viikon ja 7 kuukauden välillä. Alla käymme läpi muutamia ohjenuoria kannabiksen kasvatukseen liittyvien aikajänteiden suhteen. Tämä auttaa sinua arvioimaan suurpiirteisesti projektisi keston ja varautumaan asianmukaisesti.


Kannabiksen Elinkaaren Vaiheet

Tässä oppaassa käymme läpi feminisoidusta siemenestä kasvatetun valoriippuvaisen kasviyksilön elinkaaren sisäkasvatuksessa. Haluamme antaa sinulle todellisuutta vastaavan kuvan lähtöhetkestä laskien aina ensimmäiseen hittiin asti, joten lisäämme pelkkään kasvatukseen kuluvan ajan lisäksi yhtälöön myös aloitukseen liittyviin toimenpiteisiin kuluvan ajan ja sadon polttokuntoon virittelyyn kuluvat viikot.

Alkutoimenpiteet ennen kasvatukseen pääsyä (0–4 viikkoa) – Tämä aika kuluu siementen ja kasvatustarvikkeiden hankintaan sekä kasvatustilan valmisteluun.

Kannabiksen elinkaareen kuluva aika (8 viikkoa – 7+ kuukautta) – Kannabiksen elinkaari siemenestä sadonkorjuuseen, mukaan lukien kannabiksen elinkaaren neljä vaihetta:

1. Itäminen (1–7 päivää) - Siemenen “herääminen eloon” ja taimen versominen kasvualustasta.

2. Taimivaihe (10–15 päivää) - Vastasyntyneen kannabiksen ensiaskeleet.

3. Vegetatiivisen kasvun vaihe (2–8+ viikkoa) - Vegetatiivisen kasvun vaihe voi periaatteessa jatkua ikuisesti, jos kyseessä on valoriippuvainen (ei autoflower) lajike. Suurin osa kasvattajista antaa kasvien kasvaa kuukauden tai kaksi, tai sopivaksi katsottuun kokoon asti. Suuremmat kasvit tarkoittavat suurempia satoja, mutta oikea kasvuvaiheen määrä määrittyy parhaiten saatavilla olevan tilan kautta.

4. Kukitusvaihe (5–16+ viikkoa) - Tämä lisääntymisvaihe on se aika, jolloin kannabis kehittää tavoitellut kukintonsa. Kukintavaiheen kesto määrittyy kasvattamasi lajikkeen genetiikan mukaan. Nopeasti kukkivat indicat voivat olla korjuu kunnossa 55–60 päivässä kukituksen aloituksessa, mutta jotkut sativat saattavat tarvita pari kuukautta pidempään ollakseen täysin valmiita.

Sadonkorjuun jälkeinen aika (2–4+ viikkoa) - Sadonkorjuu ei tarkoita työn loppua, sillä sinun täytyy kuivata ja kypsyttää budisi niistä nauttimiseksi.


Kannabiksen Elinkaaren Yksityiskohtainen Aikajana

Nyt kasvatusprojektiin vaadittava aika on tiedossa, on syytä ottaa tarkempaan tarkasteluun eri vaiheet, jotta osaat varautua huolella tarvittavin toimenpiteisiin.

Alkutoimenpiteet Ennen Kasvatuksen Aloittamista

 Aika: 0–4 viikkoa 

Sinulla saattaa kenties olla valmiina jo siemenet ja kasvatustila on aloitusta vaille valmis. Mahtavaa, ei kun menoksi! Jos näin ei kuitenkaan ole, antaa tämä aikajänne viitteitä siitä, minkä verran aikaa sinulla saattaa kulua siementen tilaamiseen ja saapumiseen, puuttuvien kasvatustavaroiden kuten ajastimien, ruukkujen ja mullan hankkimiseen. Tarvittava aika on sidoksissa tarvitsemiesi asioiden määrään ja siihen, miten helppoa niiden hankkiminen on. Tästä syystä 0–4 viikkoa on kohtuullisen hyvä arvio aloittamiseen tarvittavasta ajasta.

Kannabiksen Elinkaareen Kuluva Aik

 Aika: 8 viikkoa – 7+ kuukautta 

Tämä aikajänne kattaa koko kannabiksen elinkaaren itämisestä sadonkorjuuseen.

Siementen idättäminen

 Aika: 1–7 päivää 

Germination

Siementen idättäminen on ensimmäinen varsinainen askel kannabiksen kasvatuksessa. Jos asiat menevät pieleen tässä kohtaa, eikä vanha tai huonolaatuinen siemen idäkään, ei seuraavia askeleita tai satoa ole eikä tule. Syytä huoleen ei kuitenkaan tulisi olla, mikäli ostat siemenesi Royal Queen Seedsiltä, sillä siemenemme ovat markkinoiden parhaisiin kuuluvia ja niiden itämisprosentti on erinomainen.

Siementen idättämiseen voit käyttää Royal Queen Seedsin Feminisoitua Starters Kittiä, joka antaa optimaaliset edellytykset idätyksen onnistumiselle. Muita yleisiä tapoja ovat märkä talouspaperi -menetelmä ja siementen sijoittaminen itämään vesilasiin. Siemenen voi tietysti istuttaa myös suoraan pieneen idätysruukkuun, ja halutessasi voit myös istuttaa sen suoraan lopulliseen ruukkuunkin. Laadukkailla siemenillä ei pitäisi kulua yli 2 päivää alkujuuren ilmestymiseen siemenen sisältä, vaikka joidenkin sativoiden tapauksessa tämä aika voikin venyä aina jonnekin 4–7 päivän tietämille. Siementen itämiseen vaikuttaa myös ympäristötekijät, kuten ilman lämpötila. On kuitenkin epätodennäköistä, että siemenellä menisi yli 7 päivää itämiseen.

Taimivaihe

 Aika: 10–15 päivää 

Seedling

Kun olet istuttanut vasta itäneen siemenen ja sen sirkkalehdet puskevat ulos kuoren sisältä ja maan pinnalle, alkaa kannabiskasvin taimivaihe. Nämä kasvivauvat ovat vain muutaman sentin korkuisia, ja niillä on aluksi vain yksi pienenpieni lehtipari. Kestää muutaman päivän, ennen kuin taimi on kasvanut hieman ja rupeaa muistuttamaan kannabista tunnusomaisine sahalaitalehtineen. Taimivaihe kestää tyypillisesti 10–15 päivää, jonka jälkeen nuorella kasvilla on noin 3–4 nivelväliä. Näillä main kasvin voidaan virallisesti katsoa siirtyneen vegetatiivisen kasvun vaiheeseen.

Vegetatiivisen kasvun vaihe

 Aika: 2–8+ viikkoa 

Vegstage

Kannabiksen vegetatiivisen kasvun vaihe alkaa virallisesti siinä kohtaa, kun se on kasvanut ulos taimiruukusta ja tulee siirtää suurempaan ruukkuun.

Jos kasvatat valoriippuvaista kannabista 18 tuntia vuorokaudessa päällä olevan lampun alla ja muutenkin sopivissa olosuhteissa ei kasvi saa mistään impulssia ryhtyä kukkimaan.

Tämä tarkoittaa, että teoriassa voit jatkaa vegetatiivista kasvuvaihetta vaikka maailman loppuun. Tähän perustuu myös kloonausta varten ylläpidettävien äitikasvien pitkä elinikä. Jos kyseessä ei kuitenkaan ole äitikasvin kasvatus kloonaustarkoitukseen, jatketaan vegetatiivista kasvua tyypillisesti siihen asti, että kasvi saavuttaa tietyn korkeuden tai tulkitaan muuten valmiiksi kukitukseen. Tämän jälkeen valo säädetään siten, että kasvi saa 12 tuntia valoa ja 12 tuntia pimeyttä.

Vegetatiivisen vaiheen pituus riippuu siitä, minkä verran tilaa on käytettävissä ja siitä, minkä verran energiaa halutaan yhteen kasviin käyttää. Tavoitteena on luonnollisesti mahdollisimman suuri kasvi mahdollisimman suuren sadon saamiseksi, mutta kasvi ei saa kasvaa ulos kasvatustilasta tai -teltasta. Tätä varten on oleellista tietää suunnilleen kasvin lopullinen koko, sillä jotkut sativat voivat kaksinkertaistaa kokonsa niiden kukitukseen kääntämisen jälkeen. Sama saattaa tapahtua myös joidenkin modernien hybridien tai jopa indicoiden kanssa.

Toinen vegetatiivisen kasvukauden pituutta määrittävä tekijä on kasvatustekniikka. Sea of green eli SOG tunkee monta kasvia pieneen tilaan, jolloin kukitukseen päästään lyhyen kasvukauden jälkeen. Latvottaessa ja monen muun tekniikan kanssa taas kasville aiheutuva stressi edellyttää toipumisaikaa, joka pidentää kasvukauden mittaa viikolla tai jopa pidempään.

Indicoita tai hybridejä kasvatettaessa tyypillisessä sisäkasvatusympäristössä vegetatiivisen kasvun vaihe kestää tyypillisesti 4–6 viikkoa.

Kukitusvaihe 

 Aika: 5–16+ viikkoa 

Flowering

Valoriippuvainen kannabis siirtyy kukitusvaiheeseen niiden saaman valomäärän perusteella. Luonnossa lyhenevä päivä kertyy kasville syksyn lähestyvän saaden sen kukkimaan. Sisätiloissa aurinko ei laske, joten ”päivän lyhentäminen” jää kasvattajan harteille. Käytännössä tämä toteutetaan säätämällä ajastin 12-12-asentoon.

Valojakson muutosta seuraa lyhyt esikukinta, jonka aikana jotkut lajikkeet venyvät korkeutta merkittävästi. Tämän jälkeen kasvu tyrehtyy ja kasvi siirtyy käyttämään kaiken energiansa varsinaiseen palkintoon; suuriin, meheviin ja aromaattisiin budeihin.

Kukkimisvaiheen kesto määrittyy lähes täysin lajikkeen genetiikan perusteella. Jotkut indicat valmistuvat jopa 5–7 viikossa. Keskimääräinen kukkimisaika suurimmalle osalle indicoista ja hybrideistä on kuitenkin jossain 7 ja 10 viikon välillä, lajikkeesta riippuen.

Sativat, kuten Amnesia Haze, tarvitsevat pidemmän kukituksen, ja jotkut huomattavastikin pidempään. Näiden kanssa kukituksen vieminen kunnialla loppuun voi vaatia 12 viikkoa tai pidempään.

Sadonkorjuun Jälkeinen Aika

 Aika: 2–4+ viikkoa 

Valitettavasti sadonkorjuu ei tarkoita sitä, että pääsisit nauttimaan sadosta heti. Tarvitaan vielä muutama viikko erilaisia toimenpiteitä, jotta kauniit tuoreet kukinnot muotoutuvat siksi laadukkaaksi poltettavaksi, joka sinut kasvattamaan ajoi.

Sadonkorjuun jälkeen seuraa kuivaus ja kypsytys. Tämä on viimeinen askel, mutta äärimmäisen tärkeä sellainen, sillä lopputuloksen laatu määrittyy tässä kohtaa.

Kuivattuasi kukintosi esimerkiksi pyykkitelineessä tai kaapissa roikottamalla viikon tai parin verran, tulee sinun kypsyttää niitä vielä purkeissa vähintään parin viikon verran – ja mieluummin pidempään. Budit kehittävät kypsytysaikana potkunsa, arominsa ja makunsa. Huonosti kypsytetty kukinto maistuu pahalta eikä pilvessäkään ole luultavasti kehumista.

Mitkä Tekijät Vaikuttavat Kannabiksen Kasvunopeuteen?

Jos haluat kontrolloida kasvatukseen kuluvaa aikaa, tulee sinun ottaa huomioon joukko siihen vaikuttavia muuttujia.

🧬 Genetiikka

Kaikkein tärkein muuttuja on kasvatettavan kasvin genetiikka. Indica-lajikkeet ja hybridit valmistuvat merkittävästi sativoita nopeammin. Erityisesti Haze-perheen sativoiden kanssa voi odotus käydä pitkäksi. Jos olet kärsimätön tai haluat nopeita tuloksia, kannattaa tutustua RQS:n Royal Cheeseen ja Honey Creamiin, jotka kasvavat nopeasti ja joiden kukitus kestää vain 6–8 viikkoa.

Jos tämäkin tuntuu liian pitkältä, voit aina siirtyä valoriippuvaisista autoflower-lajikkeisiin. Ne nimittäin ryhtyvät kukkimaan automaattisesti 2–4 viikossa siemenestä lukien, joten pääset korjaamaan satoa kenties vain 8–9 viikossa itämisen jälkeen.

Siemenet kannattaa aina hankkia Royal Queen Seedsin tapaisilta luotettavilta siemenpankeilta ikävien yllätysten välttämiseksi. Näiltä saat nimittäin laadukkaan siemenen lisäksi myös oleellista ja luotettavaa tietoa lajikkeesta ja sen kasvatuksen yksityiskohdista, mukaan lukien kukitusajan. Tämä tieto auttaa sinua valitsemaan itsellesi ja tilaasi sopivat lajikkeet. 

🏡 Kasvatusympäristö

Kasvatusympäristö ja sen tekijät – valo, lämpötila, ilmankosteus, kasvualusta, ravinteet – ovat toiseksi tärkein tekijä kannabiksen kasvunopeuden määrittämisessä.

Jos esimerkiksi kasvivalosi on erityisen voimakas, voivat kasvit hyödyntää ylimääräistä energiaa kasvussaan ja kasvaa nopeammin. Huonossa valossa kasvu taas hidastuu.

Optimaalinen lämpötila kannabikselle on muissa vaiheissa noin 20–30 ºC ja kukituksen aikana 18–25 ºC. Tätä alhaisemmat lämpötilat voivat hidastaa kasvua. Toisaalta myös näiden numeroiden yli menevät lämpötilat johtavat optimia huonompaan lopputulokseen. Liika kuumuus hidastaa kasvua ja voi pahimmassa tapauksessa pysäyttää sen kokonaan.

Kasvatustekniikka ja kasvualusta ovat myös merkittäviä muuttujia. Vesiviljelyssä, olipa kyse sitten syvävesiviljelystä (DWC) tai ”tulvaviljely” Ebb & flow:sta, kasvien juuret ovat suorassa kosketuksessa veteen ja sen sisältämiin ravinteisiin. Kasvi ei näin ollen tuhlaa energiaa ravinteiden etsimiseen juuria kasvattamalla, joka johtaa räjähtävään kasvuun ja nopeampaan kasvu- ja kukitusaikaan.

✂️ Kasvunmuokkaus

Kokeneet kasvattajat muokkaavat usein kannabiksen kasvua sadon kasvattamiseksi. Tapoja ovat mm. FIM, latvominen, varsien nipistely ja niin edelleen. Yhteistä näille tekniikoille on, että ne aiheuttavat kasville stressiä, johon kasvin puolustusmekanismit vastaavat vahvemmalla kasvulla. Kasvunmuokkaus on järkevää parantuneiden sato-odotusten kannalta, mutta stressi ja vaadittava voi hidastaa hieman vegetatiivisen kasvuvaiheen pituutta kasvattaen näin myös projektin kokonaiskestoa.


Miten Paljon Aikaa Tarvitaan Kannabiksen Kasvatukseen – Yhteenveto

Jos aikomuksesi on kasvattaa kannabista, on tärkeää pystyä arvioimaan projektin kokonaiskesto realistisesti. Tuntemalla kokonaisuuteen vaikuttavat tekijät, kuten eri vaiheiden suurpiirteiset kestot, voit valmistautua oikein joka ainoaan askeleeseen. Muista myös, että jos valoriippuvaisiin lajikkeisiin ja kasvatusaikaan liittyvät kysymysmerkit huolettavat liikaa, voit aina kasvattaa autoflowereita, sillä niiden kanssa valmista tulee jopa puolet nopeammin.

Mukavia kasvatushetkiä!

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias