Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Luke Sumpter


Murtuneet, taipuneet tai irronneet varret ovat yleisiä ongelmia erityisesti ensikertalaisille kasvattajille. Ne voivat vaarantaa kasvisi hyvinvoinnin ja rajoittaa lopullista satoa. Nämä ongelmat voidaan kuitenkin korjata melko helposti huolellisuudella ja tarkkaavaisuudella. Jopa kasvista kokonaan irti katkenneet oksat voidaan pelastaa käyttämällä muutamia yksinkertaisia menetelmiä.

Mikä aiheuttaa murtuneita tai taipuneita varsia?

Varret voivat vaurioitua niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin kasvien huolimattomasta käsittelystä. Tämä voi olla ongelma erityisesti jäykemmille ja pystymmille kasveille. Lisäksi tuulen tai liiallisen ilmavirtauksen aiheuttama mekaaninen rasitus voi samaan tapaan vahingoittaa oksia ja varsia.

Varret ja oksat voivat katketa tai taipua myös viljelytekniikoiden, kuten matalan ja korkean stressin kasvunohjausmenetelmien, käytön seurauksena. Tekniikat, jotka taivuttavat tai muuten rasittavat oksia, voivat itsessään selvästi johtaa varsien vaurioitumiseen. Vaikka oksat eivät halkeaisi tai katkeaisi kokonaan, voivat niiden liiallisesta taivuttamisesta aiheutuvat vauriot vahingoittaa kasvien elinvoimaisuutta ja tuotto-odotuksia.

On tärkeää hoitaa katkenneet tai muuten vaurioituneet varret nopeasti. Avoimet haavat voivat aiheuttaa kasvissa infektioita, aivan samoin kuin ihmisillä. Tällaiset murtumat ja avoimet haavat eivät ainoastaan johda alhaisempaan satoon, vaan ne voivat myös tappaa kasvin kokonaan.

What Causes Broken or Bent Stems?

Murtunut varsi ei tarkoita vain kasvin rakenneosan vaurioitumista. Näissä lisäkkeissä sijaitsee myös suonisto, joka kuljettaa vettä ja ravinteita paikasta toiseen kasvin sisällä. Monimutkaiset ksyleemiksi ja nilaksi kutsutut kudokset muodostavat tämän verkoston ja jakelevat näitä elintärkeitä aineita juuripaineen ja haihtumisimun yhdistelmällä.

Voiko rikkoutunut kasvin varsi vielä parantua? Kyllä voi! Jos kasvin varsi taipuu tai katkeaa, on tärkeää korjata se mahdollisimman nopeasti, jotta ravinteet ja vesi voivat jatkaa virtaustaan. Korjauksen viivyttely katkaisee katkenneen varren ravinnosta ja vähentää paranemisen onnistumisen todennäköisyyttä.

Millaisia vaurioita varsiin tyypillisesti tulee?

Kolme yleisintä varsien vaurioiden tyyppiä ovat katkenneet tai haljenneet varret, taipuneet tai taittuneet varret ja irronneet varret.

Katkenneet varret

Jäykkiä kasveja tai kukintavaiheessa harjoitettaessa kasveilla on suurempi riski varsien katkeamiseen. Jos nämä varret jätetään käsittelemättä, niiden oksat lakkaavat kasvamasta. Nämä varret voidaan helposti korjata teippimenetelmällä tai tukirakenteella. Kasveilla on luonnollinen paranemismekanismi, jonka avulla ne voivat korjata itsensä. Jos kuitenkin toimit tarpeeksi nopeasti, et ehkä edes huomaa kasvin tuotannon vähenemistä näissä oksissa.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

Taipuneet/taitetut varret

Tämä on yleisimmin esiintyvä varsien vaurioitumistyyppi. Kun oksat taipuvat tai niitä rasitetaan liikaa koulutustekniikoilla, voi syntyä pysyviä vaurioita. Taipuneet tai taittuneet varret eivät pysty tukemaan itseään. Taipumat tai taittumat voivat vaikeuttaa oksien veden ja ravinteiden saantia kasvista. Nämä varret jatkavat kasvuaan, mutta hitaammin kuin muu kasvi. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että ne ovat taipuneita, vaan myös siitä, että niiden taipuminen saa ne roikkumaan alempana, mikä saattaa vähentää niiden saaman valon määrää.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

Irronneet varret

Oksat, jotka ovat kokonaan katkenneet ja irronneet kasvista, voivat olla yksi stressaavimmista ongelmista. Onneksi nämä irronneet varret voidaan parantaa ja korjata samoilla tekniikoilla, joita käytetään muunkinlaisten varsien vaurioiden korjaamiseen. Ne vain vaativat enemmän hoitoa ja huomiota kuin taipuneet tai "vain" murtuneet varret. Jos irronnut varsi on kuitenkin pieni tai sijaitsee kasvin alaosassa, voi olla parasta vain heittää se pois ja hyväksyä pieni takaisku.

What Kind Of Damage Typically Happens To Stems?

Miten voit korjata rikkinäiset tai irronneet varret?

Yleisin tapa korjata katkenneet varret on käyttää teippimenetelmää. Sekä ilmastointiteippiä että teippiä voidaan käyttää auttamaan kasveja parantumaan. Se, mitä teippiä käytät, riippuu vaurion laajuudesta ja korjattavan oksan painosta.

Seuraa näitä ohjeita, jotta voit korjata katkenneet varret:

 1. Leikkaa noin 10 cm pitkä teipin pala (saatat tarvita enemmän, jos kyseessä on suurempi varsi/haara).
 2. Kiedo teippi katkenneen varren ympärille ja varmista, että se peittää kokonaan sen alkuperäisen tyven.
 3. Varmista, että varsi ja sen tyvi on pakattu tiiviisti yhteen, jotta korjaaminen on mahdollista.
 4. Jätä teippi paikalleen 2–4 viikoksi.
 5. Tarkista paranemisen edistyminen päivittäin.

Vinkki: Voit käyttää pelkän teipin sijasta lastaa, joka tasaa loukkaantuneen oksan kuormitusta laajemmalle alueelle. Teippaa puunpala tai kynä murtuman suuntaisesti. Varmista, että kiedot teipin murtumakohdan ympärille sopivalla kireydellä. Liian löysä kietominen aiheuttaa murtuneiden päiden liukumisen pois liitoksesta. Liian tiukka kääriminen vahingoittaa kasvikudosta entistä enemmän. Kun teippi poistetaan, tee se varovasti, jotta vältät lisävahinkojen syntymisen. Jos kudos ei ole vielä parantunut, voit helposti aiheuttaa repeämän olemalla liian kovaotteinen.

How Can You Fix Broken or Detached Stems?

Miten korjata taipuneet varret

Voit myös käyttää ulkoisia tukia suojaamaan loukkaantunutta kohtaa painovoiman vaikutukselta. Kun olet teipannut murtumakohdan, noudata alla olevia ohjeita tukeaksesi murtunutta oksaa.

 1. Valitse rakenne: Valittavana on runsaasti rakenteita, kuten pieni muovinen tai metallinen verkko tai säleikkö, tai yksinkertaiset, maaperään työnnettävät bambutikut.
 2. Sido kasvi: Sido katkennut oksa varovasti tukirakenteeseen pehmeillä puutarhasiteillä. Kiinnitä yksi side juuri ennen murtumaa ja toinen murtuman jälkeen tukemaan vammaa molemmilta puolilta.
 3. Lisää stressiä hienovaraisesti: Poista siteet muutama päivä ennen kuin aiot poistaa teipin. Kun annat kasvillesi aikaa sopeutua painovoiman vaikutukseen, murtuneet kudokset valmistautuvat paremmin ensimmäiseen sokkiin.
How Can You Fix Broken or Detached Stems?

Mikset käyttäisi tätä tilaisuutta kasvin harjoitteluun ja uudelleenmuotoiluun sen parantuessa? Käyttämällä Royal Queen Seedsin taivutusklipsejä et vain vahvista murtumaa, vaan se auttaa sinua saavuttamaan paremman muodon. Ennen kuin jatkat, emme suosittele varsien taivuttamista kukkiville kasveille. Se voi onnistua vielä kahden ensimmäisen kukintaviikon aikana, mutta tämän jälkeen kukintaa ei tulisi häiritä enempää.

 1. Käytä taivutusklipsiä ja taivuta kasvi haluttuun suuntaan.
 2. Vahvista klipsi teipillä, jotta se pysyy tukevana ja tukee taukoa.
 3. Poista teippi 2-4 viikon kuluttua ja jätä klipsi paikalleen.

Anna ravinteiden virrata

Kasvit tarvitsevat ravinteita nyt enemmän kuin koskaan. Useimmilla valitsemasi lannoitteen sisältämillä mineraaleilla on tärkeä rooli fotosynteesissä, entsymaattisissa reaktioissa ja proteiinien rakentamisessa. Pidä kiinni säännöllisestä ruokinta-aikataulustasi tänä aikana. Suosittelemme myös käsittelemään kasviasi luonnonmukaisella lannoitteella, joka hajoaa hitaasti paranemisjakson aikana. Käytä täydennyslannoitukseen madonlantaa tai lepakon guanoa tai kastele juuret mikrobeja sisältävällä kompostiteellä.

Miten voit suojella kasviasi runkovaurioilta?

Tärkein tapa suojella kasveja varren vaurioilta on olla varovainen niitä käsitellessäsi, erityisesti kun siirrät kasveja tai kun käytät varsia tai oksia rasittavia muokkaustekniikoita. Kun ohjailet kasviesi kasvua ja taivutat oksia, varo liioittelemasta. Kasvit, joilla on jäykät varret ja rakenteet, ovat erityisen alttiita vaurioille. Vaikka se voidaan korjata helposti, on ongelman välttäminen huomattavasti parempi vaihtoehto kaikille osapuolille.

Valmistaudu ennalta ja suojaa kasvisi liialliselta tuulelta tai ilmavirran aiheuttamilta vaurioilta. Liikkuva ilma voi tarjota kannabiskasveille lukuisia etuja, kuten esimerkiksi varsien vahvistamisen. Liian suuri voimakkuus voi kuitenkin aiheuttaa merkittäviä rakenteellisia vaurioita, jotka vaikuttavat sekä terveyteen että satoon. Riittävän voimakkaassa tuulessa kasvit voivat kaatua tai irrota kokonaan juuriltaan.

Kasvien vahvistaminen ja suojaaminen tuulelta on yksinkertaista ja edullista. Kannabista ei yleensä kannata kiinnittää jäykästi, koska se estää liikkumisen kokonaan. On paljon parempi pitää kasvit jonkinlaisen tuulensuojan vieressä. Pensasaidat tai puurivit voivat toimia luonnollisina suojauksina. Aidat ja muurit voivat puolestaan toimia keinotekoisena esteenä. Myös bambumatto, varjostuskangas ja muovikalvo voivat olla sopivia tuulensuojia. Jotkut viljelijät käyttävät mieluiten myös verkkoaitoja, jotka ympäröivät kasvit. Nämä aidat voidaan sitten päällystää tarpeen mukaan kankaalla tai muovilla, jotta ne toimisivat tehokkaina esteinä.

Ristikot ja verkot suojaavat kasveja epäsuotuisilta sääolosuhteilta ja satunnaisilta kolhuilta, jotka tyypillisesti katkaisevat kannabiksen oksat. Sylinterimäiset säleiköt, kuten tomaattihäkit, toimivat erinomaisesti sekä astioissa että korotetuissa penkeissä, sillä ne tarjoavat vankkaa sivuttaistukea.

ScrOG käyttää vaakasuuntaista verkkoa tai ristikko tukemiseen. Vaikka tekniikan päätavoitteena on kasvien muotoilu, tarjoaa menetelmä myös rakenteellista tukea. Sen lisäksi, että se auttaa estämään rikkoutumisia, se mahdollistaa riittävän ilmavirran, joka auttaa torjumaan sienipatogeenejä.

Related story

Trellising

Korkean stressin kasvunmuokkaus (HST): Tahallinen varsien vahingoittaminen

Korkean stressin kasvunmuokkaus (High-stress training - HST) perustuu kannabiksen varsien tarkoitukselliseen vahingoittamiseen. Vaikka ajatus saattaa karmia, ovat nämä tekniikat tehokkaita satojen kasvattamisessa. Tutustu niihin alla:

Super cropping Tässä tekniikassa varret nipistetään, niiden sisäiset verisuonet katkaistaan ja niiden vamman jälkeistä veltostumista hyödynnetään niiden kasvusuunnan muuttamiseksi. Se vaikuttaa raa'alta, mutta sen avulla viljelijät voivat muokata latvustoa haluamallaan tavalla.
Varsien halkaiseminen Terävän veitsen ottaminen kannabiksen oksiin vaikuttaa kauhealta ajatukselta, mutta monet viljelijät raportoivat paremmista tuloksista, kun he ovat halkaisseet päävarren pystysuoraan.
Latvominen/
fimming
Molemmissa tekniikoissa päälatvan kärki katkaistaan (osittain tai kokonaan), jotta saadaan aikaan yhtenäisempi latvusto ja enemmän paikkoja kukinnoille.
 • Miten LST vertautuu tähän?

Alhaisen stressin kasvunmuokkauksessa käytetään lempeämpää lähestymistapaa. Leikkaamisen, nipistämisen ja katkomisen sijaan LST:ssä oksien kasvua ohjataan varovasti pehmeiden sidontojen ja kasvisleikkeiden avulla. Lopputulos? Lisää sivusuunnassa tapahtuvaa kasvua, parempi latvuston rakenne ja tasaisempi valon jakautuminen.

Kannabiksen varret: Huomiotta jätetyt mutta anatomisesti elintärkeät

Vaikka ihastelemme suuria budeja ja meheviä aurinkolehtiä, pidämme kannabiksen varsia itsestäänselvyytenä. Kunnes ne katkeavat! Nämä tukevat vihreät lisäkkeet antavat kasveille rakenteen, mutta niissä on myös monimutkaisia suonikudoksia, jotka kuljettavat ravinteita ja vettä ympäri kasvustoa. Käyttämällä erilaisia koulutustekniikoita voit hallita varsia, muokata niitä mieltymystesi mukaan ja nauttia runsaammista ja runsaammista sadoista.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 37800 arvosteluun